THuG-Radu Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Se discuta mult daca Ilie Moromete e sau nu intelectual (vezi subiectul de la bac de la romana), pt. ca multi asta au scris, si risca sa nu le puncteze deloc. Voi ce parere aveti ? Prefer sa aflu` pareri de la cei care au dat bac`u, sau MAI MARI. Restu, nu prea aveti ce spune, ca nu le aveti cu asta Don`t spam, ca se lasa cu warn/suspend !
{JM}Alex Lifetaker Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Intelectual in sensul pur al cuvantului sigur nu este, insa fata de ceilalti tzarani este mult mai destept, este un taran filozof(de altfel si primul taran filozof din literarura romana).
robert03 Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Dap subscriu si eu la ce a spus Alex Lifetaker. Este taran exemplar pt literatura. Eu zic k se va lua in considerare deoarece era specificat M. Preda aklo si aveai de ales intre "cel ami iubit dintre pamanteni"(kre nu prea s-a studiat) si "morometii". eu am facut pe stefan gheorghidiu pt k pe asta l-am citit ieri cand invatam . Bafta la restu si la corectat.
THuG-Radu Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 Dap subscriu si eu la ce a spus Alex Lifetaker. Este taran exemplar pt literatura. Eu zic k se va lua in considerare deoarece era specificat M. Preda aklo si aveai de ales intre "cel ami iubit dintre pamanteni"(kre nu prea s-a studiat) si "morometii". eu am facut pe stefan gheorghidiu pt k pe asta l-am citit ieri cand invatam . Bafta la restu si la corectat. Aici te contrazic. Din Marin Preda, era Morometii, dar Niculae Moromete, nu ilie. :\
robert03 Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Eh cu volumul doi stau mai prost. Deabea' deabea' am citit pe primu volum daramite pe doi. . Park aklo era niculae moromete intelectualul. (sau asa zicea lumea pe la mine). anyway nu cred k daca l-ati facut pe niculae o sa fiti desconsiderati. parerea mea.
BooM-retired Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 E destul de nasoala treaba, dar daca ati scris Ilie Moromete si aveti cel putin 2 pagini, eu zic ca va da alea 20 de puncte pt redactare. Oricum, daca cineva a facut Morometii, trebuia sa scrie cate ceva si despre Ilie Moromete, taranul filozof, despre faptul ca el le citea oamenilor ziarele in Poiana lui Iocan, despre abilitatile sale intelectuale, etc dar trebuia NEAPARAT atins si Niculae, asupra caruia se insista mai mult in vol 2, dar vol 2 nu a fost studiat de toata lumea Oricum, se putea scrie si din vol 1 cate ceva Eu am stat vreo 5 min sa ma tot gandesc ce sa aleg. Ion stiam foarte bine, insa si acolo trebuia insistat pe fam Herdelea si pe Belciug, si nu mi se parea foarte relevant Morometii... am zis mai sus. Opera care o stiam cel mai putin a fost "Ultima noapte..." dar mi se parea ca se potriveste cel mai bine dintre operele studiate la clasa. Am inceput firav, insa pe parcurs mi-au napadit ideile in minte si am scris 4 pagini despre Stefan Gheorghidiu, atingand in mare toate punctele \:D/ Dar, ca raspuns la intrebarea din titlu poll-ului, este bine si Ilie Moromete, insa era preferabil sa vb si despre Niculae !
Thade Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 nu este ilie moromete bun, am vazut si la tv, doar daca ziceai de niculae era destul de bineiar la ion, erau herdelea si belciugcel mai bun => gheorghidiu dspre care am scris eucei care au scris ion, sau ilie moromete..sorry wrong=bac probabi picat.
black2 Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 no way btw.. exista diferente intre: istet, destept, inteligent, doct, intelect, geniu etc.
{JM}Alex Lifetaker Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Pe Niculae Moromete se pune accentul in volumul 2. Fuge la Bucuresti parca si intra in Partidul Comunist.. oricum un volum foarte najpa... scris se pare la cererea lui Ceausescu ) A fost un fiasco total. Acum eu nu inteleg ce ti-a picat, sa argumentezi cine este intelectual din familia Moromete?Atunci Niculae era... Ilie filozofa dupa cateva sticle de vin )
robert03 Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Ilie filozofa dupa cateva sticle de vin ) Absolutely hillarious but true tough.
Edelweiss Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 moromete era un taran... cam atat. doar el zicea ca "intelectualitatea" devine dupa facultati. ma rog, la bac e bine sa zici ca e un intelectual al vietii rurale blabla. dar asta e doar o forma mai delicata in a spune ca e doar un taran
BooM-retired Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Subiectul suna asa:Scrie un eseu, de 2-4 pagini, in care sa prezinti conditia intelectualului in societate, prin referire la un roman studiat, apartinand unui autor canonic (Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, sau Marin Preda).Am mai auzit de la altii ca au facut Patul lui Procust (nu am facut asta la clasa) si mai mergea bine Padurea Spanzuratilor (numai ca nu mai stiam mare lucru de Apostol Bologa).
nwradu Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Nu e intelectual, se stie clar ca ala e modelul taranului roman in perioada aia nasoala. Pt intelectuali cel mai bine eu zic ca era de prezentat Stefan Gheorghidiu, ca e usoara o caracterizare. Apoi fie personajul principal din Padurea spanzuratilor, fie Cel mai iubit dintre pamanteni.Asta ca intelectuali. Daca e vorba de "conditia in societate" atunci mai bine era Padurea spanzuratilor si conditia intelectualului sub dominatia a-u, fie Cel mai iubit dintre pamanteni cu regimul comunist sau ce e vorba acolo.
silversky Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Ilie Moromete e un taran.Intr-adevar,unul remarcabil,dar nu poate fi incadrat intr-un eseu despre conditia intelectualului in societate pentru ca nu e intelectual.Cum au spus si cei ce au postat inaintea mea,Stefan Gheorghidiu ar fi fost o alegere potrivita. @Edel : "intelectualitatea" devine dupa facultati @ Ce vremuri...
dadina Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 subiectul 3 nu s-a referit la "morometii" sau "ion" ci la "cel mai iubit dintre pamanteni" si "padurea spanzuratilor" asta e... unii n-au prea inteles si au scris ce au stiut mai bine, eu una stiu ca cel mult ilie moromete poate fi un taran filozof, eu am scris despre stefan gheorghidiu.
nwradu Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 La Stefan Gheorghidiu nu prea vad ce se poate scrie la conditia in societate. Omul are probleme pe planul personal, sotie, inselat, din astea... trebuie sa tragi tare de tot ca sa incluzi astea cumva in societatea acelor ani. Iar conditia intelectualului in timpul razboiului... iarasi, e mult de munca, pt ca in razboi nu prea mai conteaza ce esti si din ce mediu provii, de fapt asta se si arata in razboi, ca dezumanizeaza omul si mori la fel de bine si daca esti taran si daca esti academician.
Thade Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 se poate, faza cu banii, inselarea lui de sotie, plecarea in armata patul lui procust nu era drama? ca nu am invatat dar parca stiu ceva )
THuG-Radu Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 subiectul 3 nu s-a referit la "morometii" sau "ion" ci la "cel mai iubit dintre pamanteni" si "padurea spanzuratilor" asta e... unii n-au prea inteles si au scris ce au stiut mai bine, eu una stiu ca cel mult ilie moromete poate fi un taran filozof, eu am scris despre stefan gheorghidiu. Si la "Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi" Oricum ... nush ce o sa fie cu cei care au scris Ion sau Ilie Moromete ! :-S De aia mi`e frica, mai ales ca multi colegi de`ai mei (catziva buni pot sa zic), au scris despre Ilie Moromete, ca s`au aruncat ca "mireasa la pat" vorba aia ... Oricum ... nu stie nimeni un raspuns sigur si definitiv de la guvern, in legatura cu cei care au scris Ilie/Ion ? Ca din cate am auzit .. se discuta azi la guvern situatia asta !
nwradu Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Ce sa se discute? Daca nu stii sa citesti o cerinta, ce sa mai ceri? La bac mereu apar surprize, colegi care aveau numai 10, termina cu 8, si invers...
THuG-Radu Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 Ce sa se discute? Daca nu stii sa citesti o cerinta, ce sa mai ceri? La bac mereu apar surprize, colegi care aveau numai 10, termina cu 8, si invers... Deci eu ca am terminat cu 8.61 clasa a 12`a .. ? Oricum, inseamna ca nu s`a discutat nimic ? Uai frica mi`e pentru cei care au scris gresit ! Daca au gresit la partea I si la partea a II`a ... e clar
Bakacsin Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Eu am avut de ales intre Ion, Morometii si Patul lui Procust. Nu ma ales Ion ca intelectualitatea era prezentata de herdelea si popa. A ramas Moro si Procust. Nu am alest Procust desi toate personajele erau intelectuale in acest roman pentru nu prea aveaii ce sa scrii in conditzia in societate. Deci l-am ales pe Ilie moromete. Am scris 4 pag din care 2 pagini am demonstrat doar intelectualitatea personajului. Intelectualitatea la Moromete se poate deonstra foarte ushor, chiar daca ziceti voi ca nu e. Altii au scris despre Ion ... acolo e mai discutabil zic eu, desi este demonstrat de critici superioritatea acestui personaj. Deci ramane de discutat ce au inteles cei carte au facut subiectrele prin cuvantul intelect.? ?un om superior, calitati superioare? sau ?pur si simplu om cu scoala? Moromete: "prima data in literatura cand taranii renunta la hora si aleg lucruri intelectuale precum dicutiile despre politica" <--- asha am sris in caiet. Iar profesoara mea i-a picat pe cei de la Gojdu (cei din Oradea stiu despre ce vb) Gojdu cel mai tare Liceu. Ion: aspira spre o alta existentza. E dotat cu calitati fizice si intelectuale ieshite din comun. Deci eu sunt alaturi de voi care ati scris Ion sau Moromete .... desi slabe sanse pentru ca ies profele astea tinere de la faculta cu media 5 si astea saracele habar nu au sa-ti aprecieze munca si sa-shi dea seama de inteligenta ta, chiar daca nu ai scris 100% ce trebuia. De exemplu profa mea, cand a corectat a dat totush jumatate de punctaj in aceasta situatie si a facut de mai multe ori scandal cu profele astea tinere
Bakacsin Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Am cautat niste lucrari pe internet ... m0am oprit in jurul numarului 10, in carea am gasit despre I. Moromete ca fiind intelectual Ion nu am gasit. O femeie de la scoala de la noi a zis ca 80% au ales Ion o.0 <= nu cred ca se va depuncta prea drastic
BooM-retired Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Pai sa stii ca majoritatea au facut ION. Oricum, tinand cont de numarul celor care au facut ION, nu se va depuncta prea drastic... cred... PS: majoritatea care suntem cu bacu suntem oradeni
Edelweiss Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 nu se va depuncta drastic, pt ca ar fi catastrofal pentru cei care au citit doar 'morometii' si 'ion' dintre toate operele studiate. desigur, se vor lua profii de cap gandindu-se ce au priceput elevii despre intelectualitate dupa 12 ani de scoala. imi pare rau, dar definitia dex:INTELECTUÁL, -?, intelectuali, -e, adj., s.m. ?i f. 1. Adj. Care apar?ine intelectului, care se refer? la activitatea min?ii, la intelect. 2. S.m. ?i f. Persoan? care posed? o preg?tire de specialitate temeinic? ?i lucreaz? în domeniul artei, al ?tiin?ei, tehnicii etc.; persoan? care apar?ine intelectualit??ii. [Pr.: -tu-al] – Din fr. intellectuel, lat. intellectualis.ori ipostazele in care toti facem politica la un pahar de vin/palinca (depinde de preferinte) nu ne surprind intelectualitatea la modul cel mai stralucit. sunt chiar curioasa ce puteai scrie, judicator, 2 pagini despre cum era moromete intelectual.marin preda - cel mai iubit dintre pamanteni, victor petrinicamil petrescu - ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, stefan gheoghidiuliviu rebreanu - padurea spanzuratilor, apostol bologaasta s-a vrut de la voi. subiect extrem de clar si extrem de simplu, tinand cont ca-ti lasa posibilitatea de alegere. parerea mea.
zetulescu Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 In lumea lui Ilie Moromete este un intelectual...nu stiu de ce se face asa mare problema pe tema asta....nu cred ca depunctarea o sa fie mare(daca o sa existe)...acum depinde de lucrarea fiecaruia ca daca l-ai analizat pe Moromete ca fiind un mare filozof....si ai inceput sa aberezi pe chestia asta...atunci.....