Jump to content
frankie

S-au aflat subiectele de capacitate la istorie !

Recommended Posts

Mircea Muresan: Examenele de capacitate se vor desfasura într-un climat normal._

Un jurnalist al cotidianului Adevarul a reusit sa obtina 32 de subiecte ale testelor nationale de capacitate la istorie.

Mircea Muresan, purtator de cuvânt MEC: Este un fapt reprobabil, de o gravitate deosebita. S-a declansat deja o ancheta._

Mircea Muresan: Vinovatii vor fi descoperiti. În jurul orei 11 s-a descoperit ca subiectele pt jud. Dâmbovita nu mai existau.

Se pare ca un jurnalist a "pus" mana pe subiectele de capacitate, la proba Istoria Romaniei.

Stirea este de ultima ora, deci nu am gasit prea multe informatii despre ea.

Sursa: Antena1.

Acum sa vedem cat le ia sa isi dea seama ca "se vind" subiecte si la celelalte probe.

Link to comment

plicurile au fost inca sigilate cand au fost predate la politie.

nu le-au deschis ca nu au vrut sa comita o infractiune, au vrut doar sa arate ca orice e posibil in Romania.

Sigilate, nesigilate, au zis ca oricum schimba subiectele tongue.gif.

Am gasit mai multe despre aceasta debandada.

E cam mult de citit dar merita:

Cu o mina serioasa si o mapa sub brat, oricine poate obtine subiectele de la testele nationale. A demonstrat-o sambata, un ziarist de la Adevarul care, dupa ce s-a dat drept profesor, a intrat fara nici o problema în Ministerul Educatiei si a obtinut plicul cu subiectele la testul de capacitate. Portile Ministerului Educatiei si Cercetarii au fost larg deschise în aceasta dimineata, atat pentru profesori cat si pentru... oricine altcineva. Ulterior, cele 40 de plicuri sigilate au fost predate de jurnalistii de la Adevarul Sectiei de Politie numarul 3. Ziaristul spune ca nu a fost legitimat sub nicio forma la intrarea în minister, însa alti profesori sustin ca li s-au cerut actele. Iata cateva din declaratiile celor implicati:

Subiectele pentru examenul de la istorie din cadrul testelor nationale vor fi schimbate, chiar daca plicurile ajunse la jurnalisti nu au fost desfacute. Anuntul a fost facut de Paloma Petrescu, secretar de stat în Ministerul Educatiei. Aceasta a declarat ca toti profesorii care au venit sa ridice subiectele au fost legitimati. Ministrul Hardau le-a multumit celor de la Adevarul pentru demonstratia facuta, dar nu stie daca va demisiona.

Atat la Ministerul Educatiei, cat si la politie, s-a declansat o ancheta pentru a se stabili cum s-au putut obtine subiectele atat de usor. În ultimii ani, Ministerul Educatiei a investit aproximativ un milion de dolari, bani de la Banca Mondiala, pe un sistem de securizare a locului în care se nasc, se multiplica si se tin subiectele pentru testele nationale si bacalaureat. Masura s-a luat tocmai pentru a se evita intrarea unui strain asa cum s-a întîmplat în aceasta dimineata. În urma cu aproximativ doua luni, operatorii Antena 3 au filmat acest buncar în care se tin subiectele.

Ei au filmat securizarea excesiva a locului în care sunt tinute subiectele, atat electronic, cat si mecanic. Pana sa ajungi la ele sunt peste tot camere de luat vederi, detectoare de miscare, usi încuiate, ba chiar si grilaje. Subiectele se nasc la subsolul cladirii în care a intrat jurnalistu Adevarul în acel buncar, sunt multiplicate acolo cu un xerox mai mare, dupa care sunt introduse într-un alt aparat, care le sigileaza direct în plicuri cu elemente de secretizare. Apoi subiectele se introduc fiecare într-un dulap separat, pe discipline. Doar doua persoane stiu care sunt aceste discipline, Adrian Stoica, presedintele comisiei de Evaluare si Examinare, cel care este raspunzator de tot ce înseamna subiecte pentru examene si un alt profesor. Dupa ce sunt încuiate în dulap subiectele mai sunt securizate înca o data cu un sigiliu de la Monetaria Statului.

În cladire nu poti intra în cladire sa treci de gherata unde stau paznicii Ministerului Educatiei. Acestia erau primele persoane care aveau obligatia de a-l legitima pe ziarist si de a-l întreba scopul vizitei pe care o face în minister si mai ales la cladirea în care se tin subiectele. Cheile de acolo sunt detinute de numai doua persoane, Adrian Stoica si un coleg de al sau. Oficial, doar ei puteau deschide si numai unei persoane autorizate sa intre în cladire, adica inspectorilor scolari care au venit dupa subiecte. Adrian Stoica ne spunea atunci ca inspectorii care vor ridica subiectele trebuie sa arate documente prin care sa ateste ca sunt autorizati sa ridice aceste subiecte. Lucru care nu a fost respectat la aceasta sesiune a examenelor.

Capul lui Hardau vrem

Faptul ca niste subiecte care, cel putin teoretic, erau secrete, au ajuns fara probleme în mainile unor ziaristi, îl pune într-o postura delicata pe ministrul Educatiei, Mihail Hardau. Ziaristii de la Adevarul i-au cerut acestuia demisia. Si unii politicieni au avut deja reactii. Într-un comunicat de presa, deputatul PNL Dan Motreanu îi cere lui Hardau demisia si considera ca incidentul de sambata va trebui analizat de partenerii din Alianta. „Ma întreb oare ce scuza va inventa ministrul Hardau pentru a fugi de responsabilitate. Va da vina tot pe primul ministru Calin Popescu Tariceanu, pe vicepremierul Marko Bela si pe ministrul finantelor Sebastian Vladescu?” Si conservatorul Codrin Stefanescu crede ca Mihail Hardau trebuie sa demisioneze împreuna cu cei vinovati de aceasta situatie. Codrin Stefanescu îi considera pe Hardau „veriga slaba a sistemului”

Link to comment

Oricum publicarea lor ar fi fost infractiune. Un ziar nu ar face asa ceva pt ca nu are legatura cu jurnalismul. Ei vor sa arate ca subiectele pot fi luate de oricine, publicarea lor in sine n-ar fi folosit ziarului deloc si era inutila pt ei.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...