Jump to content
silversky

Efectele trecerii la ora de vară

Recommended Posts

Posted

In noaptea de sambata spre duminica, Romania a trecut la ora de vara, iar ora 3,00 a devenit ora 4,00.

Ora de vara este ora legala adoptata de unele tari sau teritorii pe timpul unei parti a anului. Ora de vara este de obicei cu o ora inaintea orei oficiale standard.

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cat mai mult timp, a luminii Soarelui. In lunile de vara, ora este data inainte pentru ca principalele activitati umane sa se desfasoare cat mai mult posibil pe lumina naturala; in acest fel se economiseste energia electrica necesara iluminatului.

In Romania ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932. Pana in 1939 ora de vara a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie (in 1932: 22 mai), ora 00:00 si prima duminica din octombrie, ora 01:00 (ore locale).

Intre 1 aprilie 1940, ora 00:00, si 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vara a fost in vigoare permanent in Romania. Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata.

Ora de vara a fost reintrodusa in Romania incepand cu 1979. In prezent, ora de vara se aplica in fiecare an, intre ultima duminica din martie, ora 03:00 (care devine 04:00), si ultima duminica din octombrie, ora 04:00 (care devine 03:00).

Efectele trecerii la ora de vara

Oboseala, nervozitate si scaderea randamentului. Acestea sunt, potrivit medicilor, efectele trecerii la ora de vara si a asteniei de primavara. Pshihologii, citati de Realitatea TV, sustin ca organismul are nevoie de cel putin o luna pentru a se adapta la ora de vara.

In aceasta perioada, se recomanda efectuarea unor activitati de rutina, "cu scopuri" pentru corpul si psihicul uman, relaxarea fiind foarte indicata.

Medicii atrag atentia ca modificarea bioritmului poate provoca tulburari grave. In primele 15 zile de la schimbarea orei de vara, psihologii recomanda odihna si mai mult timp liber.

Sursa :hotnews.ro

Trebuie să spun că nu sunt de acord cu sistemul de trecere la ora de vară/iarnă,deşi poate este justificat din punct de vedere economic.Cum se spunea şi mai sus,această schimbare supune organismul uman la un efort de adaptare prin care cred că nu e necesar să trecem în fiecare an.(azi am adormit la curs cu stiloul în mână...)

Posted

pot spune ca se simte aceasta schimbare

ma simt obosit mereu nu am chef de nimic iar dimineatza intarzii peste tot sad.gif

Nu... ii mai misto.. seara ii mai lumina pana la 8-9! Eu prefer asa! Dar tu cum te simteai iarna?? Toata iarna am stat in casa! Vreau sa mai ies si yo afar! Acum is 21 grade tongue.gif

Posted

pot spune ca se simte aceasta schimbare

ma simt obosit mereu nu am chef de nimic iar dimineatza intarzii peste tot

Ce chestie... ce ti-e o ora in plus sau in minus. Gandestete la cei ce lucreaza in 3 schimburi... bioritmul chiar mi-e dus cu pluta si nu am simptomele tale. Mai bine te-ai gandi la astenia de 'primavara-vara-toamna-iarna' if you get my drift ca mai mult ca sigur aia e cauza.

Recomandari pentru manifestarile tale: Vitamax si repaos de la 'lucrul manual' wink.gif

Posted

Sincer nu am constientizat niciodata faptul ca o noapte pe an dorm mai putin biggrin.gif

Poate or mai fi si alte aspecte fiziologice, dar eu le pun pe seama vremii si a incalzirii - e primavara, pomii infloresc, imi vine sa ma tolanesc pe o banca in Cismigiu si sa nu ma deranjeze nimeni.

Mai vine careva? tiphat.gif

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...