alinush_83 Posted February 12, 2006 Posted February 12, 2006 Era un mos si o baba, si aveau ei o gaina. Se hotarasc ei sa o vanda, iar baba il trimite pe mos la targ sa o vanda, sa ceara pe ea 25 de lei (Ron, Rol, nu conteaza). Ajunge mosu' in targ si o vinde la doi copii, fiecare ii da mosului cate 12.5 lei. Ajuns acasa baba il trimite pe mos inapoi sa le de acopiilor 5 lei. Pe drum mosu se gandeste sa bea el 3 lei si sa le dea copiilor doar 2 lei (ce alcoolic era mosu' asta ). Zis si facut, le da mosu 2 lei copiilor, cate 1 leu fiecaruia. Prin urmare fiecare copil a dat cate 11.5 lei pe gaina. Acum sa facem calculele... 12.5+12.5 lei = 25 lei (atata a luat mosul pe gaina) le-a dat cate un leu inapoi copiilor 11.5+11.5 = 23 lei a luat mosu pe gaina + inca 3 lei pe care i-a baut fac 26 de lei de unde dar daca mosu bea de 2 lei???? vine cam asa... 12.5+12.5 = 25lei le da copiilor inapoi cate 1.5 lei iar ei au dat pe gaina 11+11 = 24lei + 2 lei pe care i-a baut mosu... fac... 24 lei cine gaseste o explicatie logica are de la mine o bere... eu am ajuns la concluzia ca mosu' asta era cam alcoolic si nu prea stia sa numere
Coser Posted February 12, 2006 Posted February 12, 2006 Care e intreabrea? Daca este asta, am un raspuns: Cat a luat mosul pe gaina?De la copii a luat 25 lei 3 ii bea 2 le da inapoi si el ramane cu 20 lei luati pe gaina.
trayan1989 Posted February 12, 2006 Posted February 12, 2006 alinush ori nu le ai cu matematica ori nu esti atent ce zici acolo: deci mosul ia 12.5+12.5=25lei da copiilor 2 lei: 25-2= 23 de lei si daca el bea de 3 lei: 23-3=20lei tu ai adunat 23 la 3 de parca i-ar fi dat cineva banii aia oricum mosu a luat 20 de lei
frankie Posted February 13, 2006 Posted February 13, 2006 11+11 = 24lei + 2 lei pe care i-a baut mosu... fac.. ASA E !! LOOK ABOVE Tot aici 11+11 = 24lei + 2 lei pe care i-a baut mosu... fac... 24 le 11+11=22 -2=20 cat a luat moshu pe gaina. Moshu a luat 20 de lei. Ca a dat 3 lei la bere, ca a dat 2, tot asa iese alinush, spui prostii.
alinush_83 Posted February 13, 2006 Author Posted February 13, 2006 11+11 = 24lei + 2 lei pe care i-a baut mosu... fac... 24 lei da, am gresit aici 11+11=22
alinush_83 Posted February 13, 2006 Author Posted February 13, 2006 12.5+12.5 lei = 25 lei (atata a luat mosul pe gaina) le-a dat cate un leu inapoi copiilor 11.5+11.5 = 23 lei a luat mosu pe gaina + inca 3 lei pe care i-a baut fac 26 de lei de unde pai dar aici am scris... 11.5+11.5=23 lei au dat copiii pe gaina dupa ce mosu le-a dat cate un leu inapoi, corect???? plus 3 lei pe care i-a baut mosu, fac 26 de lei???? eu sunt total de acord cu voi, dar demonstati-mi din calculele mele ca prima data mosu a luat 25 de lei!!!!!!
frankie Posted February 13, 2006 Posted February 13, 2006 Gata, am gasit raspunsu...cred...Poi, copii 12.5+12.5=25 asta e bine...moshu lasa 20 de lei acasa si se intoarce cu 5. Deci in momentu asta, copii au dat de fapt 10+10 lei pe gaina=20 !!. Moshu`, bea 3 lei. Raman 2 => 2:2=1 de fiecare copil. Deci 11+11=22 + 3 (bauta moshului) =25 corect??
alinush_83 Posted February 13, 2006 Author Posted February 13, 2006 da aveti dreptate voi aici... dar nu inteleg de ce dupa cum m-am exprimat eu nu imi iese???? ma rog....
frankie Posted February 13, 2006 Posted February 13, 2006 Pt ca : dk moshu a lasat acas` 20 de lei a luat cu el 5 lei. Tu ai scazut din 12.5 al feicarui copil 1 leu. dar ai uitat ca 12.5 +12.5=25 si nu 20 ...de aici reiese greseala.
Mew2 Posted February 13, 2006 Posted February 13, 2006 intrebarea e: pana la urma cati lei au dat copii pe gaina?? voi o sa spuneti 11.5 pt ca scadeti 1 leu din 12.5 dar adunati putin sa vedeti cat da. tadada dadam da 23+mosul a baut 3 lei si iese 26 asa cum spunea alinush. cred ca la asta se referea el.
alinush_83 Posted February 13, 2006 Author Posted February 13, 2006 intrebarea e: pana la urma cati lei au dat copii pe gaina?? voi o sa spuneti 11.5 pt ca scadeti 1 leu din 12.5 dar adunati putin sa vedeti cat da. tadada dadam da 23+mosul a baut 3 lei si iese 26 asa cum spunea alinush. cred ca la asta se referea el. exact la asta ma referam... dar dupa cum a calculat Horus si mult altii inaintea lui ies banii, dar cum am calculat eu si cu tine, nu ies... de ce...????? si inca ceva Horus... daca scazi din 20 de lei 2 lei iti da 18... eu asa facem scadeam din 12.5 1 leu si imi dadea 11.5 deci pana la urma.... grea matematica asta si logica
silversky Posted February 13, 2006 Posted February 13, 2006 12.5+12.5 lei = 25 lei (atata a luat mosul pe gaina) le-a dat cate un leu inapoi copiilor 11.5+11.5 = 23 lei a luat mosu pe gaina + inca 3 lei pe care i-a baut fac 26 de lei de unde intrebarea e: pana la urma cati lei au dat copii pe gaina?? voi o sa spuneti 11.5 pt ca scadeti 1 leu din 12.5 dar adunati putin sa vedeti cat da. tadada dadam da 23+mosul a baut 3 lei si iese 26 asa cum spunea alinush. cred ca la asta se referea el. Răspunsul v-a fost dat anterior. A dat un leu fiecărui copil în parte,deci preţul găinii devine 25-2=23 de lei. => preţul găinii=23 lei. Deci moşul bea din banii obţinuţi din vânzarea găinii,adică bea din aceşti 23 de lei. Aici ai facut greşeala de logică.Pentru că moşul are ăia 3 lei din banii obţinuţi din vânzare,adică din acei 23 de lei,deci e normal să faci scădere şi nu adunare cum ai facut tu. @US : Hai nu fi şocat Că-s faine chestiile astea. Mai dau culoare la forum
Mew2 Posted February 14, 2006 Posted February 14, 2006 mah dar intrebarea mea e: cat a dat un singur copil pe gaina?? nu amandoi in total.
frankie Posted February 14, 2006 Posted February 14, 2006 11 lei cand moshu a baut de 3 lei si 11.5 cand moshu a baut de 2 lei.
nwradu Posted February 14, 2006 Posted February 14, 2006 Sa cautati pe net probleme pt testul GMAT, sunt cam tot in genul asta, dar mai grele, au si raspunsuri grila. Imi aratase cineva unele bune, daca le gasesc o sa adaug si eu cateva.
seba18 Posted February 14, 2006 Posted February 14, 2006 O sa pun eu o problema in genul celor de care spunea nwradu (cred!). Cine o rezolva fara ajutor e tare! Trebuie sa spun ca problema e luata dintr-un curs de anul 3 de la automatica si calculatoare, asa ca nu va asteptati sa fie usoara. Raspunsul "imposibil" se scoate din discutie, in caz ca ati fi tentati sa il dati Problema: Un imparat dorea sa testeze capacitatea Sfatului Batranilor, care numara 12 intelepti. Pentru aceasta, a chemat in ajutor un intelept de peste mari si tari. Acesta a adunat batranii la sfat si le-a spus: "In aceasta punga am 12 pietre pretioase, rubine si safire. In fata fiecaruia dintre voi se afla cate un sipet. Am sa va invit, pe rand, pe fiecare dintre voi sa parasiti incaperea, si am sa va pun in sipet o piatra pretioasa la intamplare. In felul acesta, fiecare din voi va sti ce se afla in sipeturile celorlalti, dar nici unul nu va sti ce se afla in propriul sipet. Apoi, am sa va invit sa ghiciti ce se afla in sipetul vostru." Zis si facut. Inteleptul a asezat cate o piatra in sipetul fiecarui batran, fara ca acesta sa vada, apoi le-a spus: "Cei care au rubine in cutie, sa vina la mine". Nici unul din cei 12 nu s-a miscat. Imparatul, manios, a dat sa le taie capul tuturor, dar inteleptul i-a facut semn sa aiba rabdare. Dupa 10 minute, inteleptul si-a repetat invitatia. Din nou, nimeni nu s-a miscat. Invitatiile s-au repetat din 10 in 10 minute, pana cand dupa o ora de la prima chemare, un numar de intelepti s-au ridicat si si-au adus sipeturile la intelept. Acesta le-a deschis: in fiecare se afla un rubin. Inteleptul a deschis si sipeturile inteleptilor care continuau sa stea jos: fiecare continea cate un safir. Intrebare:Cate rubine erau si cum au judecat inteleptii? Good luck!
BooM-retired Posted February 14, 2006 Posted February 14, 2006 Asta chiar e o problema grea, bravo Seba Tot stau sa ma gandesc, shi ma gandesc k sunt 7 rubine, insa nush dc
Anakin_Theo Posted February 14, 2006 Posted February 14, 2006 eu pe prima...aia.. o stiu...park era ceva de genu 11+11+2+1=25 leidar pe a lui seba....
nwradu Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 In felul acesta, fiecare din voi va sti ce se afla in sipeturile celorlalti, dar nici unul nu va sti ce se afla in propriul sipetDe unde stiu ce se afla in sipeturile celorlalti? Ca nu se explica faza asta... Sau pt ca le-a zis sa iasa pe rand, primul a iesit, si toti ceilalti 11 au vazut ce i-a pus imparatu? Si apoi primul a intrat la loc si a iesit al doilea, sau a ramas si primul afara, in timp ce imparatul ii punea celui de-al doilea o piatra in cufar?
seba18 Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 pai daca fiecare va sti ce se afla in sipeturile celorlalti inseamna ca o singura persoana se va afla afara la un moment-dat. cand iasa al doilea intra primul, cand iasa al 3-lea intra al 2-lea la loc si tot asa....
seba18 Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 (edited) uitati si raspunsul la problema de mai sus: Raspuns: Nu intamplator Hasen Said a fost nevoit sa puna de mai multe ori intrebarea. De cate ori? Daca intre prima si ultima intrebare s-a scurs un ceas, iar el s-a adresat Sfatului la fiecare 10 minute, inseamna ca a rostit intrebarea de 7 ori. Si tot asa nu intamplator acestia au asteptat sa puna el cele 7 intrebari pana s-au hotarat sa-si duca fiecare cutia. Acum, sa vedem, cum au judecat cei 12 intelepti. Pe parcurs au fost mai multe variante: Daca ar fi fost un singur safir? Problema s-ar rezolva daca cei in cauza stiau ca exista cel putin un safir. Atunci cel careia i se nimerea piatra, ar sti ca toti ceilalti au numai rubine si ar lua cutia spre a o duce sultanului. Dar daca printre cele 12 pietre pretioase erau 2 safire? In acest caz, inteleptii judecau astfel: "Eu stiu ca in cutia unuia se afla un safir. Deci au fost puse unul, cel mult doua. Daca ar fi fost doar un safir, cel ce il are ar pasi inainte. Dar la prima intrebare n-a iesit. De ce? Pentru ca a vazut ca la mine - deci, ca si la mine! - se afla o asemenea piatra si considera ca eu trebuia sa dau curs primei intrebari. Inseamna ca avem amandoi cate un safir." La a doua intrebare, ambii intelepti s-ar indrepta catre sultan Sa presupunem ca au fost 4 safire. Atunci fiecare dintre respectivii intelepti stia ca au fost celputin 3 safire si de aceea asteapte a treia intrebare. Daca nu s-au ridicat cei trei, inseamna ca a mai fost si un al patrulea safir si dupa a treia intrebare s-ar ridica 4 intelepti. Si asa mai departe. Stim insa ca posesorii safirelor s-au ridicat dupa a saptea intrebare. Deci, in cutiile inteleptilor Hasen Said pusese 7 safire. LE: asa e BooM, erau safire . Edited February 16, 2006 by seba18
BooM-retired Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Chiar interesant. Hai cu urmatoarea problema PS: smaralde sau safire ?