Jump to content
Guest doctorlove

Electronica

Recommended Posts

Guest doctorlove
Posted

Sper ca mai sunt si alti nebuni ca mine carora le place electronica si au ca obiect de studiu si delectare circuitele si cablajele electronice. Am putea incepe o colaborare on-line pentru inceput si poate pe viitor si una reala. Si daca esti electronist adevarat raspunde la urmatoarea intrebare: Cum se polarizeaza o dioda?

Posted

Puah, sunt eu student la Electronica dar nu pot sa zic ca ma omor dupa ea. Adica e misto in principiu, dar cand iti predau 8 ore pe zi numai formule si matematica, si iti baga cate o schema de zici ca e bordul de OZN acolo... iti piere cheful. Plus ca nimic practic nu se face, asa ca din pacate despre circuite si cablaje nu prea pot vorbi. Singura chestie care o stiu bine sunt microundele si televiziune :D

Cat despre intrebarea ta, ala e testul pe care trebuie sa-l treci ca sa fii electronist adevarat? Aia o stiu si aia de au picat DCE-ul de zece ori... Mai bine ziceai "de ce etajele de intrate in amplificatoare trebuie sa aiba impedanta de intrare mare?" sau "prin ce se deosebeste un filtru Cebasev de unul Butterworth?" sau "ce e un modem MF cu discriminator prin coincidenta?" (ultima m-ar interesa si pe mine ca am de facut un proiect si nici profii nu prea mai stiu ce e ala).

Posted

Nu stiu daca mai sunt acum tineri care sa fie pasionati de electronica acum mai toti tinerii sunt online, eu sunt electronist..... amator as putea spune de mai bine de 8 ani si constat oarecum cu regret ca electronica ca si pasiune dispare incet dar sigur, poate un rol in aceasta privinta il are si miniaturizarea care impiedica interventia asupra componentelor. Dupa cum observati la orice service nu se mai schimba componenta defecta cum se facea odata, acum se chimba placa.

Folosesc un program pentru desemarea circuitelor imprimante destul de eficient ORCAD9 pe care vi-l recomand sa-l folositi daca va mai plac montajele :D

Guest puiahappy
Posted

Ma fratilor eu is pelanga cu chestiile aste :unsure: da m-ar interesa si pe mine daca poate careva dintre voi sa imi fabrice o statie de emisie unde radio care sa bata pe minim 5 km (Pe FM bineinteles :D ) Daca e cineva interesat puneti si un pret aproximativ sau trimiteti-mi un mesaj :ph34r:

Guest doctorlove
Posted

Electronist adevarat nu e cel care stie multe ci acela care stie unde sa caute...!

Degeaba te intreb eu toate bazaconiile alea daca nu esti in stare sa deosebesti catodul si anodul unei diode sau cum se numara pini unu integrat. Ai inteles acum de ce nu am pus o intrebare mai grea? Sa stii pe derost diferentele dintre doua amlificatoare este inutil DAR atunci cand vezi schema trebuie sa-ti dai seama care este diferenta.

Degeaba stii de ce trebuie sa aiba un amplif impedanta de intrare mare daca tu nu stii unde se conecteaza preamlif-ul...

Teoria ca teoria dar practica ne omoara.... :blink:

Si acum o intrebare de 100 de puncte: De cate porti logice SI-NU ai nevoie sa construiesti un circuit basculant bistabil? :(

Guest doctorlove
Posted

Pentru PUIAHAPPY:

Sa iti construiesc o statie emisie-receptie in FM sa bata pe o raza de 5 Km nu ar fi o probelma dar vei avea probleme cu autoritatile. Legea spune ca ai voie in FM sa emiti pe maxim 100 m. Pentru a emite pe 100 m ai nevoie de doar 250 mW putere. Cunosc personal un caz in care a venit politia la cineva acasa si i-a confiscat aparatura de cateva sute de euro pt ca emitea pe raza localitatii. Era un post de radio pirat. In ceea ce priveste costurile, pretul il fac componentele active. Daca vrei unul nu prea pretentios cu tranzistoare de exemplu poti atinge suma de cateva sute de mii de lei. Daca vrei ceva performant cu oscilator cu quartz creste poate pana la milioane.

Guest doctorlove
Posted

BooM_IO:

Deosebirea dintre mine si tine este ca sunt dispus tot timpul sa invat ceva nou. Tu esti dispus? "Omul care nu mai invata, moare." Ai tot timpul inainte.

Acum exista varianta cat de "enorm" de incepator esti?

Stii cum se plarizeaza o dioda? Dar un tranzistor? Stii ce e ala tiristor si ce face el? La care element activ de circuit intalnesti emitor , colector, baza? Dar anod, catod si poarta?

Sunt niste lucruri de baza de care nu te poti lipsi si daca nu le ai s-ar putea sa te pierzi pe drum... :( Mult succes in continoare.

Guest doctorlove
Posted

Juann:

E adevarat ce spui tu dar nu pot sa nu te contrazic. In domeniile extrem de dezvoltate se practica schimbarea placilor dar sunt domenii in care o simpla schimbare de placa inseamna gaura in buget. Personal ma ocup cu proiectare de scheme, cablaje, montaje,etc... Preturile mele sunt sub cele de pe piata dar calitatea este poate mai buna. Trebuie sa recunosc ca nu am inca estetica celor de pe piata dar dupa cum stim cu totii ambalajul vinde produsul. Societatea de astazi este o societate de consum in care se produce mult, ieftin, si de proasta calitate sa nu tina mult ca sa iti cumperi altul.

Posted

Daca vrei sa faci montaje care sa "arate bine" la ora actuala posibilitati sunt, poti desena cablajele profesionist cu orcad9 (personal pe asta in folosesc) ce-mi place e ca are o bara de unelte de unde poti selecta componentele inclusiv toate capsulele pentru circuitele integrate.

Ma uit pe forum si vad ca mai sunt pasionati de electronica si mi-as dori sa ramina mereu, cred ca orice electronist fie profesionist sau amator trebuie sa inteleaga ca terbuie sa cunoasca pricipiile de baza ale electronicii pentru a ajunge la performanta.

Daca nu se cunosc jonctiunile unei diode sau tranzistoarele pnp, npn nu se poate vorbi de intelegerea principiului de functionare al unui amplificator audio sau al oricarui montaj electronic.

In momentul de fata exista destula documentatie pentru electronisti mai ales pe internet, si magazine on-line de unde se pot procura piese.

Care dintre voi mai citeste TEHNIUM, eu sunt un fan al acestei reviste :D :D

Posted

Ar fi mai bine pt. mine daca mi-ati putea da ceva link-uri referitoare la subiectele acestea. Ceva pt incepatori, sa pot afla shi la ce folosesc trnzistoarele (eu shtiu ca se folosesc pentru emisie-receptie??? sau ceva ge genu asta: la radio, TV, etc).

Cred ca se vede nivelul meu din ceea ce am zis, shi de aceea as vrea sa invat shi eu ceva despre subiectul acesta - care chiar mi se pare interesant).

Merci anticipat!

Posted

doctorlove te rog ca data viitoare sa iti concentrzi ideiile intr-un singur post ;)

vezi ca forumul are si functia "edit" .

multumesc!

Guest doctorlove
Posted

OK Alex. Merci de sugestie si promit ca data viitoare voi folosii din plin aceasta functie.

Stii ce a zis DABIJA?

--Ce te "bate" grija...!

Guest doctorlove
Posted

Nu cunosc link-uri special pt tine la nivelul acesta dar poti un motor de cautare sa rezolvi problema.

Cel mai bine pt tine ar fii sa mergi la biblioteca judeteana si sa-ti iei o carte. :D

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...