Jump to content
AngeL

Elevi de nota 10, aruncati intr-o baraca mucegaita din spatele ghetoului din Giulesti

Recommended Posts

Posted

De opt ani de zile, patru fra?i premian?i dorm ?i înva?a între patru pere?i de chirpici plini de mucegai, din cartierul bucure?tean Giulesti. Cu toate astea, fiecare dintre ei ?tie ca va face o carier? cand va termina studiile: unul va fi profesor, doi dintre ei ingineri, iar unul fotbalist.

Ca sa ajungi în curtea familiei Manea trebuie sa depasesti muntii de gunoaie si sa treci cu bine de haitele de maidanezi care le împrejmuiesc baraca ascunsa în spatele ghetoului din Giulesti. Nimeni nu se apropie de „casa“ lor decât ca sa le aduca mancare, din mila. Rareori, reprezentantii Primariei Sectorului 6 le bat cararea pentru a le face promisiuni desarte: o casa noua.

Pana in 2003 au locuit într-un imobil cu trei camere, de unde au fost evacuati in a treia zi de Paste, când se pregateau sa ciocneasca cu totii oua rosii. Proprietarul locuintei i-a aruncat în strada fara mila, iar de-atunci a început calvarul pentru cei patru frati si mama acestora, care a trebuit sa devina capul familiei, desi sufera de handicap gradul III.

Invata cu randul în camera

b6joth32i7eb9ouvh9y.jpg

Tatal lor i-a abandonat, iar ei au fost nevoiti sa-si continue, în mod normal, viata, din mila vecinilor. „Mai vine cineva din Cranga?i ?i ne aduce mancare, sau o doamna de la noi de pe strada care ne stie de mai multa vreme si îi apreciaza pe copii ca sunt cuminti si învata mult“, marturiseste Victoria Manea, mama copiilor.

Pe cel mai mare dintre frati, Cristi (22 de ani), l-am gasit în fata casei cu un caiet în mana, mazgalind niste scheme tehnice, sperand ca-si va mari nota de la ultimul examen de la 8, la 10.

În ciuda conditiilor improrii în care traiesc, Victoriei i se umple inima de bucurie cand vorbeste despre performantele celor patru baieti. Cristi, de exemplu, este student în anul al IV-lea la Facultatea de Inginerie Electrica a Universitatii Politehnica, iar din anul I primeste bursa de merit pentru notele mari obtinute la examene. „De obicei nu facem galagie cand stim ca unul dintre noi invata, ne respectam intimitatea“, face haz de necaz baiatul.

Alexandru, de 20 de ani, si al doilea dintre copii, este student tot la Politehnica, insa la sectia de stiinte Aplicate, pentru ca-i place informatica. „Am primit de pomana un calculator si l-am exploatat pe toate partile pentru ca sunt un tip curios. Sigur voi face o cariera în IT cu putin noroc“, spune optimist tanarul.

S-a imbolnavit de astm din cauza igrasiei

„Vedeta“ familiei este Ionut, de 17 ani, care face fotbal de performanta la echipa de juniori a echipei Rapid de 10 ani. „Pun multa pasiune in ceea ce fac, dar mai presus de orice vreau s-o ajut pe mama cu bani, sa devenim iar aceiasi oameni care am fost odata“, spune Ionut.

h2gv6w638no6eua991mm.jpg

La varsta la care cei mici de varsta lui isi traiesc din plin copilaria, Gabriel, de noua ani, si cel mai mic dintre frati, se gandeste la planurile de viitor care-i implica familia. „Citesc mult, toate cartile pe care mi le aduc colegii mei, pentru ca vreau sa ma fac profesor si s-o ajut pe mama cu bani“, marturiseste emotionat pustiul care si-a f?cut mama mandra purtand coroniaa de premiant în toti cei trei ani de scoala de pana acum.

Recent, Gabriel s-a imbolnavit de astm din cauza mucegaiului si a igrasiei care s-au depus pe peretii magherni?ei.

Cei cinci membri ai familiei traiesc în fiecare luna din pensia mamei de 350 de lei, alocatiile a doi dintre copii, a cate 42 de lei, si bursa de merit de 200 de lei a lui Cristi.

Sursa.

E mai mult un caz social foarte grav de cat o stire, cel putin pe mine cand am citit m-a emotionat foarte tare faptul ca acesti tineri (cu potential) sunt lasati de izbeliste, intr-o tara care se vrea civilizata, nu este posibil asa ceva. Alesi nostri nu stiu cum sa fure mai bine si viitorul tarii il lasa de izbeliste.

(Sper sa nu imi sariti la gat ca v-am adus la cunostinta si la dumneavostra acest caz social).

In timp ce altii se lafaie pe banii publici, copii talentati si destepti ai acestei tari sufera. (Ma intreb pe mine, pana cand?).

Posted

inca va mai socheaza ? credeam ca sunt ceva normal in Romania deja cazurile astea

in fine, sa speram ca isi termina facultatea fiecare :) eu le urez succes si ii admir pentru ceea ce fac

Posted

daca stia ca sunt saraci si ca nu au o locuinta sigura de ce au mai turnat copii ? mult succes baietilor sa-si termine facultatile dar sunt multe asemena cazuri si nu cred ca o sa se faca ceva special .

Posted

Crys. citeste mai bine articolul, au avut locuinta dar proprietarul imobilului respectiv i-a scos afara in a 3-a zi de paste (Ce pot deduce eu desi nu sunt foarte sigura, a fost locuinta data de stat si revendicata ulterior pe baza legii 18 de proprietar), tinand cont de performantele copiilor si de situatia degradanta in care se afla, de ce statul roman nu le acorda o locuinta sociala? Sunt atatea apartamente goale in bucuresti(demnitari nostri prefera sa le inchirieze acele locuinte sociale, rudelor sau celor care dau spaga), viitorul copiilor chiar nu merita in acesta tara?, natalitatea romaniei e in scadere precum si copiilor cu talent si cap care ar putea sa faca ceva in viitor in acesta tara. Alte tari nu stiu cum sa exploateze mai bine copii cu IQ ridicat si noi ne batem joc de ei.

Posted

Foarte interesant. Putini sunt asa destepti insa multi sunt neajutorati. Ar trebui sa se faca un ajutor social pentru acesti copii macar pentru mancare si rechizite.

Posted

Acesti oameni sunt un exemplu . Cu toate ca locuiesc unde locuiesc tot au rezultate foarte bune. Ganditiva numai la copiii de bani gata care habar nu au alfabetul si ajung stiu eu unde...

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...