Andu Posted May 30, 2011 Posted May 30, 2011 Un nou test de sânge poate determina momentul aproximativ al mor?ii unei persoane, m?surând compozi?ia telomerilor - capetele cromozomilor - care reprezint? unul dintre cei mai preci?i indicatori ai ratei de îmb?trânire Suzy Greaves, în vârst? de 43 de ani, ai c?rei p?rin?i au murit la 47 ?i 53 de ani din cauza cancerului, poate afla cu aproxima?ie cât timp va tr?i, scrie dailymail.co.uk. Testul creat de cercet?torii din Spania va fi disponibil în câteva luni ?i va costa 400 de lire. Maria Blasco, de la Centrul Na?ional de Cercetare a Cancerului din Madrid este inventatoarea noului test. Aceasta declar? c? testul va spune dac? vârsta biologic? a unei persoane, dat? de lungimea telomerilor, este mai mic? sau mai mare decât vârsta cronologic?. Testul poate oferi o estimare a timpului pe care o persoan? îl are de tr?it, îns? este acest lucru o idee bun?? Suzy Greaves este de p?rere c? oamenii nu se gândesc la moarte, pretinzând c? au tot timpul din lume pentru a face schimb?rile care îi vor face ferici?i în via??. Îns? atunci când devin con?tien?i de fragilitatea vie?ii, î?i pot da seama de lucrurile cu adev?rat importante. "Moartea p?rin?ilor mei m-a determinat s? nu mai fac compromisuri ?i s? îmi urmez visul. Am înv??at c? via?a poate fi scurt?, a?a c? am decis s? o tr?iesc la maxim. De?i atunci nu am ?tiut acest lucru, folosirea mor?ii ca surs? de inspira?ie pentru via?? a devenit un model de dezvoltare personal?", a declarat Suzy Greaves. Cum func?ioneaz? testul mortalit??ii: Testul m?soar? dimensiunea telomerilor. Cu cât ace?tia sunt mai lungi, cu atât ?ansele la o via?? lung? sunt mai mari. Telomerii protejeaz? ADN-ul împotriva uzurii ?i rupturii. Din momentul în care suntem concepu?i, telomerii încep s? se scurteze. Începând cu vârsta mijlocie, telomerii sunt atât de scur?i încât nu mai pot proteja ADN-ul. Acesta este motivul pentru care pielea începe s? se lase, iar sistemul imunitar devine fragil. Exist? ?i riscul apari?iei diabetului sau a bolilor de inim?. Îns? ce persoane ar face acest test? "Persoana care vrea aceast? informa?ie este probabil cineva care vrea s? aib? control complet asupra vie?ii sale, a?a c? va dori s? ?tie ce s? fac? pentru a schimba lucrurile pentru un viitor mai bun", spune Nigel Sage, psiholog pentru bolnavii de cancer la Centrul Beacon din Farnham, Surrey. Desigur, niciun test nu poate determina exact momentul mor?ii unei persoane. Chiar dac? lungimea telomerilor sugereaz? o via?? lung?, se pot întâmpla accidente care pot provoca moartea. Contemplarea ?i con?tientizarea mor?ii este practicat? înc? din antichitate, iar în zilele noastre devine un subiect din ce în ce mai dezb?tut. "O lun? de tr?it: 30 de zile pentru o via?? f?r? regrete", scris? de so?ii Kerry ?i Chris Shook, a devenit un best-seller datorit? întreb?rii pe care o pune: "Dac? ai mai avea doar o lun? de tr?it, ce ai schimba?". Un blog scris de jurnalista Patti Digh dup? ce tat?l s?u vitreg a fost diagnosticat cu cancer, care pune întrebarea "Ce a? face ast?zi dac? a? mai avea doar 37 de zile de tr?it?" a fost nominalizat ca cel mai bun blog din toate timpurile. Sursa
Stargate Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 "cel mai bun blog din toate timpurile" de parca internetul are mai mult de 30 ani... :blink: Da...ar fi ceva sa iti "citeasca in sange" cand iti suna ceasul...dar in treaba asta NU se poate lua in calcul imprevizibilul, accidentele si alte boli care inca secera omenirea zilnic...deci sansa de precizie, eu nu o vad peste 40% E mai mult teoretic... ma bucur ca mai fac si alte cercetari, nu doar armament...dar probabil ar baga pe multi in depresie o asemenea veste...nu stiu zau ce sa zic. Depinde si de persoana care DORESTE sa stie asa ceva.
Cristian Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Daca as avea atatia bani as face si eu testul. Nu as avea nimic de pierdut, ci mai mult de castigat.
2dor Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Desigur, niciun test nu poate determina exact momentul mor?ii unei persoane. Chiar dac? lungimea telomerilor sugereaz? o via?? lung?, se pot întâmpla accidente care pot provoca moartea. dar in treaba asta NU se poate lua in calcul imprevizibilul, accidentele si alte boli care inca secera omenirea zilnic...deci sansa de precizie, eu nu o vad peste 40% E mai mult teoretic... Iar pe langa asta mai exista si sansele ca persoana ce face testul sa isi schimbe modul de viata mai mult sau mai putin.
Andu Posted May 31, 2011 Author Posted May 31, 2011 Desigur, niciun test nu poate determina exact momentul mor?ii unei persoane. Chiar dac? lungimea telomerilor sugereaz? o via?? lung?, se pot întâmpla accidente care pot provoca moartea. dar in treaba asta NU se poate lua in calcul imprevizibilul, accidentele si alte boli care inca secera omenirea zilnic...deci sansa de precizie, eu nu o vad peste 40% E mai mult teoretic... Iar pe langa asta mai exista si sansele ca persoana ce face testul sa isi schimbe modul de viata mai mult sau mai putin. E vorba de ceva relativ, nu e nimic concret. Legat de ce spui tu , testul iti spune in mare parte data mortalitatii pentru stilul de viata pe care l-ai dus pana ai facut testul.
Denzel_Lsd Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Aha ...inca o porcarie adaugata pe lista de "bullshit" .... ..nu ai cum nici daca ai vrea ...deci testul asta mai mult de 3 , 4 % si 3, 4% cu noroc sau din gresala .. sa prezica ceva .
EleMeNt Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Mai bine astepti decat sa faci testul ala.. Asa stai cu gandul in fiecare zi la moarte pana vei muri.. Nu cred in asa ceva.. Eu o sa mor cand o sa vina timpul, nu cand zice aparatul ala :D
Guest f0rever. Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Lol,cat timp mai ai de trait?sa zicem un prieten il face si ii spune ca va mai avea de treit inca 51 de ani pe drum moare dintr-un accident si ei i-au spus ca vor mai trai 51 de ani pai nu e lol? Dumnezeu stie cand vei muri...nu cred ca va exista ceva care sa ghiceasca cat timp mai ai de trait :tiphat:
Motanul Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Lol,cat timp mai ai de trait?sa zicem un prieten il face si ii spune ca va mai avea de treit inca 51 de ani pe drum moare dintr-un accident si ei i-au spus ca vor mai trai 51 de ani pai nu e lol? Dumnezeu stie cand vei muri...nu cred ca va exista ceva care sa ghiceasca cat timp mai ai de trait :tiphat: Si de unde stie dumnezeu ca Gigel o sa moara intr-un accident de masina peste 2 ani si 16 zile ? Nu imi spune ca acela era defapt destinul lui si asa a planuit dumnezeu. Iar aberati inainte sa cititi articolul. Testul o sa afle doar rata cu care imbatraneste corpul respectivului.
razvan1987 Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Lol,cat timp mai ai de trait?sa zicem un prieten il face si ii spune ca va mai avea de treit inca 51 de ani pe drum moare dintr-un accident si ei i-au spus ca vor mai trai 51 de ani pai nu e lol? Dumnezeu stie cand vei muri...nu cred ca va exista ceva care sa ghiceasca cat timp mai ai de trait :tiphat: Si de unde stie dumnezeu ca Gigel o sa moara intr-un accident de masina peste 2 ani si 16 zile ? Nu imi spune ca acela era defapt destinul lui si asa a planuit dumnezeu. Iar aberati inainte sa cititi articolul. Testul o sa afle doar rata cu care imbatraneste corpul respectivului. +1 e vorba doar de un test de sange care arata "durata de viata" daca putem spune asa..sau capacitatea organismului in general la viata..nu de preziceri de-ale lui Nostradamus :)
Andu Posted June 1, 2011 Author Posted June 1, 2011 Lol,cat timp mai ai de trait?sa zicem un prieten il face si ii spune ca va mai avea de treit inca 51 de ani pe drum moare dintr-un accident si ei i-au spus ca vor mai trai 51 de ani pai nu e lol? Dumnezeu stie cand vei muri...nu cred ca va exista ceva care sa ghiceasca cat timp mai ai de trait :tiphat: Si de unde stie dumnezeu ca Gigel o sa moara intr-un accident de masina peste 2 ani si 16 zile ? Nu imi spune ca acela era defapt destinul lui si asa a planuit dumnezeu. Iar aberati inainte sa cititi articolul. Testul o sa afle doar rata cu care imbatraneste corpul respectivului. +1 e vorba doar de un test de sange care arata "durata de viata" daca putem spune asa..sau capacitatea organismului in general la viata..nu de preziceri de-ale lui Nostradamus :) Cam asta este problema userilor care comenteaza articolele de aici . Toti citesc titlul si isi dau cu parerea , dar habar n-au ce contine articolul.
Denzel_Lsd Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Rata cu care imbatraneste corpul respectivului se poate schimba si cu o zi in plus sau in minus de droguri multe spre exemplu ...asa ca tot degeaba e si testul si ideea in sine.
Motanul Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Rata cu care imbatraneste corpul respectivului se poate schimba si cu o zi in plus sau in minus de droguri multe spre exemplu ...asa ca tot degeaba e si testul si ideea in sine. Drogurile nu altereaza compozitia telomerilor. Drogurile cresc sansa ca anumite organe din corpul tau sa se imbolnaveasca dar consumul lor nu are legatura cu compozitia cromozomilor tai.
Guest Anazayr Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Lol,cat timp mai ai de trait?sa zicem un prieten il face si ii spune ca va mai avea de treit inca 51 de ani pe drum moare dintr-un accident si ei i-au spus ca vor mai trai 51 de ani pai nu e lol? Dumnezeu stie cand vei muri...nu cred ca va exista ceva care sa ghiceasca cat timp mai ai de trait :tiphat: Si de unde stie dumnezeu ca Gigel o sa moara intr-un accident de masina peste 2 ani si 16 zile ? Nu imi spune ca acela era defapt destinul lui si asa a planuit dumnezeu. Iar aberati inainte sa cititi articolul. Testul o sa afle doar rata cu care imbatraneste corpul respectivului. +1 e vorba doar de un test de sange care arata "durata de viata" daca putem spune asa..sau capacitatea organismului in general la viata..nu de preziceri de-ale lui Nostradamus :) Cam asta este problema userilor care comenteaza articolele de aici . Toti citesc titlul si isi dau cu parerea , dar habar n-au ce contine articolul. nici nu trebuie sa fii geniu sa-ti dai seama ca sangele nu are legatura cu destinul, dar deh.....