Jump to content
Random Hero

Stephen Hawking: „Raiul este o poveste inventata pentru oamenii care se tem de moarte”

Recommended Posts

Posted

Într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, omul de ?tiin?? Stephen Hawking a împ?rt??it gândurile sale despre moarte. Credin?a în rai sau în via?a dup? moarte este doar o poveste necesar? oamenilor care se tem de moarte, afirm? Stephen Hawking. Cel mai cunoscut om de ?tiin?? din Marea Britanie a declarat c? nu exist? nimic dincolo de momentul în creierul «pâlpâie» pentru ultima dat?.

Hawking a fost diagnosticat cu scleroz? amiotrofic? lateral? la vârsta de 21 de ani, o boal? incurabil?. Doctorii nu se a?teptau ca acesta s? tr?iasc? mai mult de câ?iva ani de la apari?ia primelor simptome. "De 49 de ani tr?iesc cu perspectiva unei mor?i timpurii, a?a c? nu m? tem de moarte. Dar nu m? gr?besc s? mor, mai am atâtea de f?cut pân? atunci", a declarat el.

"Privesc creierul ca pe un computer care va înceta s? func?ioneze atunci când componentele sale se vor strica. Nu exist? rai sau via?? dup? moarte pentru computere. Aceasta este doar o poveste pentru oamenii ce se tem de întuneric", a ad?ugat Hawking.

Ultimele comentarii f?cute de Hawking sunt mai incisive decât afirma?iile f?cute în cartea publicat? de el 2010, The Grand Design, în care acesta sus?inea c? nu este nevoie de un creator pentru a explica existen?a universului. Cartea a provocat o reac?ie din partea unor lideri religio?i, printre care ?i Marele Rabin, Lord Sacks, care l-a acuzat pe Hawking de "erori elementare de logic?".

Hawking respinge no?iunea de via?? dincolo de moarte, subliniind necesitatea de a ne îndeplini poten?ialul nostru pe P?mânt printr-o bun? utilizare a vie?ii noastre. Întrebat cum ar trebui s? tr?im, Hawking a r?spuns: "Trebuie s? c?ut?m cea mai mare valoare pe care o putem ob?ine din ac?iunile noastre".

Întrebat dac? existen?a oamenilor se datoreaz? exclusiv norocului, fizicianul a explicat: "?tiin?a prezice c? mai multe tipuri de universuri vor fi create spontan din nimic. Este o chestiune de ?ans? c? ne afl?m în acesta".

sursa

Posted

si ce este rau in a da oamenilor un impuls de a face lucruri bune in viata, k sa merite raiul ulterior?

Se stie foarte bine k omul fara motivatie nu face mai nimic...suntem inca prea primitivi ca sa nu ne supunem regulilor pe care le-am dobandit din copilarie :violent:

Guest spanky
Posted

da ma dar e bine sa credem in ceva pe parcursul vietii, cum a zis si stargate, sa ne motiveze :P

Posted

A spune ca trebuie sa fim morali pentru a ajunge in rai sau ca in caz ca nu suntem, vom ajunge in iad, este un indemn la prudenta si la un calcul egoist ingust, nu la recunoasterea valorilor morale ca atare, in ele insele.

Cand Isus ii lauda pe oamenii "credintei adevarate" precum o face în Ioan 20:29, el ii lauda pe cei care s-ar supune neconditionat oricarei porunci divine. Devotiune si incredere totala in Dumnezeu si in spusele lui Isus nu sunt decat eufemisme pentru obedienta totala.

Realizam insa ca acolo unde se cere conformitate de acest fel, apar multe efecte problematice : credinta ca unele idei sunt mai presus de critica si ca a le evalua este un pacat, sacrificarea adevarului, iar ratiunea devine un viciu si un mare dusman pentru om. Nu e deloc exclus ca de aici sa rezulte un conflict constant in constiinta omului - intre evidenta si dogma - si, impreuna cu el, simptome nevrotice.

Posted

da ma dar e bine sa credem in ceva pe parcursul vietii, cum a zis si stargate, sa ne motiveze :P

Sa crezi in tine nu e suficient de motivant?

De ce sa crezi in tine si sa pui osul la treaba cand poti sa astepti sa pice lapte si miere din cer ? Este o mare legatura intre starea materiala a unor persoane si gradul de religiozitate al acestora. ( in mare parte din cazua acelei "motivari" ). Biblia te indeamna sa fii lenes. Cu cat esti mai lenes si suferi mai mult in lumea materiala cu atat o sa traiesti mai bine in rai.

Guest spanky
Posted

Sa crezi in tine nu e suficient de motivant?

a nu frate, nu zic sa fii ca aia cu "Doamne Dumnezeul meu mergem in fiecare Duminica la Biserica si tu ne dai sanatate si altele"

pana mea ... eu de exemplu sunt botezat crestin-ortodox (ca majoritatea, de altfel) dar nu ma duc niciodata la biserica, recunosc, doar in noaptea de inviere sa iau lumina; ma duceam doar cand eram mic ca stateam cu bunica si na, probabil ca si bunicii vostri sunt cu biserica; dar mai citesc asa despre religii, mi se par interesante, si cred ca exista ceva o divinitate acolo sus :P

Posted

raman la parerea ca n-avem de unde sti nimic exact.s-a trezit careva la viata dupa ce-a murit sa ne zica ce a fost?referitor la partea religioasa o fi plauzibil..in rest ma rog nu cred ca exista exemple.deci.vorbim dar fara argumente.

Posted

raman la parerea ca n-avem de unde sti nimic exact.s-a trezit careva la viata dupa ce-a murit sa ne zica ce a fost?referitor la partea religioasa o fi plauzibil..in rest ma rog nu cred ca exista exemple.deci.vorbim dar fara argumente.

Sufletul exista doar in imaginatia oamenilor. Corpul uman, pentru a functiona, nu are nevoie de un "spirit".

Ai auzit de leziuni cerebrale ? Nu imi spune ca defapt ele iti modifica sufletul si de aceea constiinta ta se schimba radical.

P.S. Povara dovedirii existentei unui lucru cade pe cel ce ii afirma existenta si nu invers! :)

• Upvote 1
Posted

Mie unul mi-ar place sa existe o viata de "apoi", asta pentru simplul fapt ca atunci cand murim, toate trairile, toate sentimentele, tot ce am facut in viata asta ar fi egal cu 0. Oricum nu-s eu credincios, dar mi-ar place sa se intample asa ceva :)).

Posted

Mie unul mi-ar place sa existe o viata de "apoi", asta pentru simplul fapt ca atunci cand murim, toate trairile, toate sentimentele, tot ce am facut in viata asta ar fi egal cu 0. Oricum nu-s eu credincios, dar mi-ar place sa se intample asa ceva :)).

Cui nu i-ar place sa existe raiul ?

Guest Affinosu
Posted

Nu exista viata dupa moarte. Cine inca mai crede asa ceva sa mearga la un doctor.

Posted

Trist . Daca in 2011 inca mai afirmam chestii de genul asta am ajuns intr-o situatie dezolanta . Maine ce-mi va spune ca un patrat are patru laturi egale ? Fenomenal .

Fiecare are libertatea sa-si traiasca viata cum crede . Nu ma intereseaza religia si nici credinciosii cat timp nu ma deranjeaza . Nu ma calca pe bataturi sa nu te calc si eu . Din partea mea poti sa te rogi si la un falus , este alegeera ta .

Poate ca exista un creator , poate nu . Poate acel creator e cel biblic , poate nu . Poate viata de apoi e ca aceea descrisa in Biblie , poate nu . As putea insira multe teorii insa le-am mai scris de vreo 20 de ori pe forumul asta si nu-mi mai bat capul .

Daca vreti literatura SF sunt sigur ca bibliotecile locale sunt pline .

Posted

Trist . Daca in 2011 inca mai afirmam chestii de genul asta am ajuns intr-o situatie dezolanta . Maine ce-mi va spune ca un patrat are patru laturi egale ? Fenomenal .

Fiecare are libertatea sa-si traiasca viata cum crede . Nu ma intereseaza religia si nici credinciosii cat timp nu ma deranjeaza . Nu ma calca pe bataturi sa nu te calc si eu . Din partea mea poti sa te rogi si la un falus , este alegeera ta .

Poate ca exista un creator , poate nu . Poate acel creator e cel biblic , poate nu . Poate viata de apoi e ca aceea descrisa in Biblie , poate nu . As putea insira multe teorii insa le-am mai scris de vreo 20 de ori pe forumul asta si nu-mi mai bat capul .

Daca vreti literatura SF sunt sigur ca bibliotecile locale sunt pline .

Nu a chemat presa special ca sa afirme ce scrie in articol. El pur si simplu a raspuns la o intrebare . :)

Posted

Nu exista viata dupa moarte. Cine inca mai crede asa ceva sa mearga la un doctor.

:)) ce legatura are doctorul cu lumea de dincolo?

in tot universul asta orce obiect ,finta are o energie si o putere unica,pe tot pamantul acesta nu gasesti 2 oameni identici.

ca o fi rai sau o fie alceva nu poate spune nimeni 100% dar precis nu se termina aici

@uni cred in ozn euri si nu cred in rai =))

Posted

@uni cred in ozn euri si nu cred in rai =))

Iar altii folosesc cuvinte pe care nu le inteleg. :)

Guest Advanced12
Posted

Stephen Hawking asta cine mai e ?

Zice si el ca sa bage bani in buzunar

Alt prost ce ajunge la Oxford si se crede mare om.....

• Downvote 1
Posted

Ai dreptate. Cu banii pe care ii castiga probabil isi cumpara masini sau case de milioane de euro.

De ce te-ai intors in Romania ? :-?

Posted

Nici nu stiu daca sa cred ca glumesti sau chiar crezi ce spui. Ma poti lamuri?

Guest Billionaire
Posted

Fiecare isi traieste viata asa cum vrea,nu se stie ce este "dupa".

Guest Global Experience
Posted

E ala de are ziarul Click(singura ta sursa de informare), cu banii se duce si ii sparge la munte cu 2 fete , si da ... Oxfordul e pt. prosti.

PS : Apropo de semnatura, eu nu sunt mandru ca esti roman.

Guest spanky
Posted (edited)

Nici nu stiu daca sa cred ca glumesti sau chiar crezi ce spui. Ma poti lamuri?

lasa-l :-j are 14 ani si isi facea singur topicuri pe la MTA sa isi ureze la multi ani acum cateva saptamani, nu ii da SS te rog frumos, ma amuza foarte tare posturile lui :P

p.s. : nu ai observat pana acum cat de penibile sunt posturile lui ? :lol:

Edited by spanky
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...