Jump to content
Andu

A fost descoperit? "particula lui Dumnezeu"?

Recommended Posts

Posted

Un zvon lansat de curând sugereaz? c? cel mai mare accelerator de particule din lume ar fi descoperit bosonul Higgs, o particul? subatomic? cunoscut? ?i sub numele de "particula lui Dumnezeu".

lhc-cern-afp.jpg

Specula?ia se bazeaz? pe o not? intern? anonim? care a fost postat? par?ial pe blogul matematicianului Peter Woit de la Universitatea Columbia, informeaz? Daily Mail.

Potrivit notei, informa?ia ar proveni de la fizicienii de la Large Hadron Collider (LHC), acceleratorul de particule construit de CERN în apropierea Genevei.

În timp ce unii fizicieni sus?in c? nota este o fars?, al?ii spun c? ar putea fi o mare descoperire în fizica particulelor care ar ajuta la în?elegerea felului în care func?ioneaz? universul.

Fizicianul Sheldon Stone de la Universitatea Syracuse spune c? "dac? este adev?rat, ar fi extraordinar".

Potrivit teoriei Modelului Standard din fizica particulelor, bosonul Higgs confer? mas? tuturor celorlalte particule ?i este crucial pentru a în?elege cum s-a format universul dup? Big Bang.

Marile acceleratoare de particule, cum ar fi LHC ?i Treveton de la Fermilab din Illinois, sunt de mult în c?utarea bosonului Higgs ?i a altor particule subatomice.În interiorul acestor acceleratoare se ciocnesc particule la viteze enorme, generând o mul?ime de alte particule subatomice.

Nota intern? sugereaz? c? detectorul de particule multifunc?ional Atlas de la LHC ar fi citit o semn?tur? care ar putea fi a bosonului Higgs.

Potrivit notei, acest semnal este în concordan??, în ceea ce prive?te masa ?i alte caracteristici, cu ceea ce se a?teapt? de la bosonul Higgs. Pe de alt? parte, alte aspecte ale semnalului nu se potrivesc previziunilor. "Rata de producere este mult prea mare decât s-ar fi a?teptat la bosonul Higgs, potrivit teoriei Modelului Standard", a declarat fizicianul Sheldon Stone.

Semnalul ar putea fi dovada unei altfel de particule, "ceea ce ar fi chiar mai interesant, sau ar putea fi rezultatul unor fenomene din fizica de dincolo de Modelul Standard", potrivit lui Stone.

El a subliniat faptul c? nota nu este un rezultat oficial al echipei de la detectorul Atlas, deci specula?iile cu privire la validarea sau implica?iile descoperiri ar putea fi premature.

Sheldon Stone a ad?ugat c? "este nelegitim ?i ne?tiin?ific s? se vorbeasc? public despre un material de colaborare intern? înainte de a fi aprobat".

Unii cercet?tori au deja mari îndoieli c? bosonul Higgs va putea fi detectat vreodat?.

LHC, considerat cel mai precis instrument fizic creat de om, al c?rui cost de produc?ie s-a ridicat la suma de 3,8 miliarde de euro, ?i-a reluat experimentele ?tiin?ifice cu protoni în februarie.

Aflat într-un tunel de 27 de kilometri, la 100 de metri adâncime sub grani?a franco-elve?ian?, LHC folose?te circa 1.200 de magne?i superconductori pentru a dirija razele de protoni ?i pentru a le face s? circule în interiorul tunelului cu viteza luminii. În plus, în anumite regiuni ale tunelului, razele de protoni intr? în coliziune cu energii enorme.

În zonele în care au loc ciocnirile se afl? aparatur? special? care m?soar? interac?iunea razelor de protoni pentru a descoperi informa?ii care ar putea impinge mai departe frontierele cunoa?terii.

Cei patru detectori principali din cadrul LHC sunt Atlas, Compact Muon Solenoid (CMS), Alice ?i LHCb. Atlas ?i CMS sunt detectori multifunc?ionali, în timp ce Alice ?i LHCb sunt proiecta?i pentru cercet?ri ?tiin?ifice specifice.

Cercet?torii încearc? s? identifice, în cadrul proiectului, bosonii Higgs, particule subatomice, instabile, numite ?i "ale lui Dumnezeu", cruciale pentru în?elegerea fizicii actuale, pe care mul?i le-au studiat f?r? s? le fi v?zut vreodat?. De asemenea, speciali?tii vor s? studieze supersimetria, un concept care permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiri din ultimii ani, aceea c? materia vizibil? nu reprezint? decât 4% din Univers. Materia neagr? (23%) ?i energia neagr? (73%) împart restul. Cercet?torii de la CERN vor, de asemenea, s? studieze misterele materiei ?i anti-materiei.

Sursa

Posted

Nimeni nu stie daca experimentul din Elvetia a fost un succes sau un esec( inafara de cei implicati).Ce s-a intamplat acolo ramane un mister,adevarul il vom afla peste cateva zeci de ani.

Guest f0rever.
Posted

E imposibil sau posibil e greu de crezut...

Posted

hai frate.. :) nu neg insa nu cred asa ceva..cel putin din ce am citit mai sus unele chestii is bizare..particula lui Dumnezeu?pe ce baza se afirma astfel de porcarii.

Posted

hai frate.. :) nu neg insa nu cred asa ceva..cel putin din ce am citit mai sus unele chestii is bizare..particula lui Dumnezeu?pe ce baza se afirma astfel de porcarii.

Nu inteleg ce ziaristi pot sa scrie asemenea tampenii. Denumirea de "particula lui dumnezeu" este opera unui ziarist nu a unui cercetator. Denumirea oficiala este Bosonul Higgs si nu are legatura cu vreo divinitate.

Posted

Nu inteleg ce ziaristi pot sa scrie asemenea tampenii. Denumirea de "particula lui dumnezeu" este opera unui ziarist nu a unui cercetator. Denumirea oficiala este Bosonul Higgs si nu are legatura cu vreo divinitate.

Dar din cauza acestei denumiri, cand va fi descoperita particula, automat va fi corelata cu dumnezeu si vom avea dovada ca acesta exista. 8-|

• Upvote 1
Guest Astro_Dubstep
Posted

Doar Dumnezeu stie.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Guest WhiteSword
Posted

nu cred :-j e fals 100%,este imposibil ..

Posted

Bosonul Higgs nu are legatura cu prietenul tau imaginar. Stai linistit si nu mai posta aiurea! :)

Posted

1. diacriticile modificate fac anevoioasa citirea

2. experiente vor fi mereu facute, deci pe parcurs vor descoperi mai multe info - momentan pare un zvon :tiphat:

Guest WhiteSword
Posted

Bosonul Higgs nu are legatura cu prietenul tau imaginar. Stai linistit si nu mai posta aiurea! :)

Ce prieten imaginar?Vorbesti in somn si postezi aici #-o

Care e problema ta?Eu nu cred ca s-a 'descoperit' vreo patricula al lui Dumnezeu.Sau tu esti savant experimentat si cunosti situatia?:coffee:

LE: Citeste si comentariile si in primul rand articolul.

Posted

Ce prieten imaginar?Vorbesti in somn si postezi aici #-o

Care e problema ta?Eu nu cred ca s-a 'descoperit' vreo patricula al lui Dumnezeu.Sau tu esti savant experimentat si cunosti situatia?:coffee:

LE: Citeste si comentariile si in primul rand articolul.

Nu stiu de ce ai impresia ca asta este sectiunea sondaje.

Care parte din "Bosonul Higgs nu are legatura cu prietenul tau imaginar." nu o intelegi ? PARTICULA RESPECTIVA NU ARE LEGATURA CU DUMNEZEU. Asta este motivul pentru care ti-am propus sa nu mai postezi aiurea.

Posted

Dar din cauza acestei denumiri, cand va fi descoperita particula, automat va fi corelata cu dumnezeu si vom avea dovada ca acesta exista. 8-|

Cercetatorii vor sa descopere cea mai mica particula subatomica si astfel sa isi explice aparitia universului la secunda "zero" (momentul initial). Ei iau ca punct de plecare momentul 10la puterea-43 secunde dupa explozia originara (Big Bang). Nici o teorie nu merge mai devreme de momentul de la 10la puterea–43 secunde, ele se lovesc de "zidul lui Planck".

Bosonul Higgs a primit denumirea de "particula dumnezeu" de la fizicieni, nu ziaristi, pentru ca oamenii sa inteleaga mai usor ce este acesta, si anume: o particula elementara ipotetica din familia bosonilor, care se crede ca face parte din mecanismul care confera masa celorlalte particule elementare, pe scurt particula care a creeat universul (si cum oamenii cred ca dumnezeu a creeat totul ei au supranumit-o asa, nu are legatura cu dumnezeu, nu dumnezeu a creeat particula).

Posted

Bosonul Higgs a primit denumirea de "particula dumnezeu" de la fizicieni, nu ziaristi, pentru ca oamenii sa inteleaga mai usor ce este acesta, si anume: o particula elementara ipotetica din familia bosonilor, care se crede ca face parte din mecanismul care confera masa celorlalte particule elementare, pe scurt particula care a creeat universul (si cum oamenii cred ca dumnezeu a creeat totul ei au supranumit-o asa, nu are legatura cu dumnezeu, nu dumnezeu a creeat particula).

He wanted to refer to it as that 'goddamn particle' and his editor wouldn't let him," says Higgs

Its theistic nickname was coined by Nobel-prize winning physicist Leon Lederman, but Higgs himself is no fan of the label. "I find it embarrassing because, though I'm not a believer myself, I think it is the kind of misuse of terminology which I think might offend some people."

Problema cu aceasta denumire este reactia oamenilor cand citesc o stire in legatura cu particula respectiva. Exemplu : postul lui WhiteSword

Guest WhiteSword
Posted

He wanted to refer to it as that 'goddamn particle' and his editor wouldn't let him," says Higgs

Its theistic nickname was coined by Nobel-prize winning physicist Leon Lederman, but Higgs himself is no fan of the label. "I find it embarrassing because, though I'm not a believer myself, I think it is the kind of misuse of terminology which I think might offend some people."

Problema cu aceasta denumire este reactia oamenilor cand citesc o stire in legatura cu particula respectiva. Exemplu : postul lui WhiteSword

tu ori esti prost ori te prefaci ori vrei sa te dai interesant

Crezi ca nu mi-am dat seama?#-o Atunci de ce e pusa in ghilimele "particula lui Dumnezeu" ? ... Vai greu e la oras in zilele de azi.

Am zis ca nu cred si ca e fals deoarece eu cred ca Dumnezeu a creat totul.Acuma intelegi Mr.Smartass?

Posted

Crezi ca nu mi-am dat seama?#-o Atunci de ce e pusa in ghilimele "particula lui Dumnezeu" ? ... Vai greu e la oras in zilele de azi.

Am zis ca nu cred si ca e fals deoarece eu cred ca Dumnezeu a creat totul.Acuma intelegi Mr.Smartass?

Fiecare are dreptul la o parere.

Nu suntem capabili sa respectam parerile celorlalti, hai sa ne oprim aici pentru ca discutia degenereaza intr-o lupta... "ideologica", exprimandu-ma eufemistic.

Posted

Imi permiti sa iti pun o intrebare ? Nu putea dumnezeu sa creeze si particula respectiva ? Nu este nevoie sa imi raspunzi. Am inteles modul tau de gandire. :)

Guest poRcKucucutzzzzzzzzzzzzzzz
Posted

bai frate deci sa mor io nici nu ma gandeam la asa ceva,cum sa .. pfhuai Doamne .. e ceva ... valeu .. ce bucuros sunt ca s`a descoperit :X X:X:X:::X:X:X :wub: moaaaammmaaaa

:D :D :beer: :beer: :> :> :bananadance2: :bananadance2: :happy1:

sa moara sorsa ce belea frathe zuper njmekerie fra

• Downvote 2
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...