Jump to content
Finnick

Efectele negative persista si la 30 de ani dupa abandonarea fumatului!

Recommended Posts

Posted

tigari.jpg?width=600

Fum?torii prezint? un risc crescut de cancer de stomac si esofag chiar ?i la ani buni dup? ce au renun?at la acest viciu. Cercet?torii italieni au ajuns la aceast? concluzie dup? ce au examinat rezultatele tuturor studiilor efectuate de-a lungul timpului în acest domeniu.

Oamenii de ?tiin?? au descoperit c? fum?torii au un risc de dou? ori mai ridicat de a dezvolta cancer la esofag în compara?ie cu persoanele care nu fumeaz?.

Cercet?torii au descoperit c? riscul ridicat de a dezvolta cancer esofagian se p?streaz? în rândul celor care s-au l?sat de fumat, chiar ?i la 30 de ani dup? abandonarea viciului.

7.000 de persoane sunt descoperite anual în Marea Britanie ca având cancer esofagian, alte 8.200 fiind diagnosticate cu cancer gastric. Fumatul a fost mult timp considerat un factor de risc pentru cele dou? tipuri de cancer. "Cele mai recente descoperiri ofer? o mai bun? cuantificare a riscurilor", a declarat cercet?toarea Eva Negri, de la Institutul de Cercet?ri Farmacologice din Milano.

De?i a te l?sa de fumat este benefic, studiile arat? c? mult timp dup? renun??rea la viciu exist? riscuri mari de a dezvolta cancer la esofag ?i cancer gastric.

În studiul publicat în jurnalul Epidemiology, oamenii de ?tiin?? au reunit rezultatele a 33 de studii anterioare. Echipa cercet?toarei Negri a descoperit c? fum?torii sunt de dou? ori mai expu?i riscului de a dezvolta cele dou? forme de cancer, comparativ cu cei care nu au fumat niciodat?.

De?i dup? renun?area la fumat riscul de a face cancer scade, exist? totu?i un risc cu 62% mai mare de dezvoltare a bolii în compara?ie cu nefum?torii. În unele studii, riscul de dezvoltare a cancerului esofagian a persistat pân? la 30 de ani dup? renun?area la fumat.

Conform Societ??ii Americane de Cancer, cet??enii americani prezint? una la 200 ?anse de a dezvolta orice tip de cancer esofagian pe parcursul unei vie?i, ?i una la 114 de a dezvolta anumite forme de cancer la stomac. Prin compara?ie, ?ansele de a dezvolta cancer pulmonar sunt aproximativ una din 13 pentru b?rba?i, ?i una din 16 pentru femei - studiul fiind efectuat atât pe fumatori, cât ?i pe nefumatori.

"Cancerul pulmonar, bolile de inim? ?i alte boli sunt numeric mai importante decât cancerul esofagian ?i cardia gastric atunci când vine vorba de consecin?ele fumatului asupra s?n?t??ii", sus?ine doctor Eva Negri.

descopera

• Downvote 1
Posted

Vezi ca n-ai sursa. N-ar mai trebui postate stiri din astea legate de efectele fumatului, se aduna toti gica-contra sa spuna ca nu e adevarat, pentru ca ei, dupa doi, trei ani de fumat, inca n-au nimic. Normal ca efectele negative persista, dupa ce nu mai fumezi nu ti se refac, ca prin minune, plamanii.

Guest SherkaN
Posted

Eu cunosc om care a facut artrita la 15 ani dupa ce s-a lasat de fumat. I-au taiat prima oara un picior, si cand sa i-l taie p`al doilea a dat semnatura ca vrea sa moara, ca olog nu sta. Al dracu fumat ...

Posted

da pai ... se stie ca fumatul este nociv si bla bla .. dar nu la toata lumea .. si multi din cate stiu eu ca fumeaza nu au nici pe dreaq ..

acum ar trebui sa stam fara sa respiram practic , in casa , jucandu-ne la calculator toata ziua si toata noaptea .. pentru ca asa este mai sanatos nu ?

stati ma linistiti si nu mai cititi astfel de stiri , si spargeti-va cand prindeti ocazia :)

• Downvote 1
Posted

da pai ... se stie ca fumatul este nociv si bla bla .. dar nu la toata lumea .. si multi din cate stiu eu ca fumeaza nu au nici pe dreaq ..

acum ar trebui sa stam fara sa respiram practic , in casa , jucandu-ne la calculator toata ziua si toata noaptea .. pentru ca asa este mai sanatos nu ?

stati ma linistiti si nu mai cititi astfel de stiri , si spargeti-va cand prindeti ocazia :)

Aici ai dreptate. Pentru superman de exemplu, nu este nociv.

Posted

posibil..sunt fumator si sincer nu sfatuiesc pe cei care nu fumeaza sa se apuce..nu e un lucru bun.. .. asta e viata..fiecare cu soarta si destinu lui..pana la urma urmei toti ne ducem..asta e conceptia mea..

• Upvote 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...