Jump to content
Edy

Campi Flegrei - vulcanul care daca ar erupe ar sterge Europa de pe harta!

Recommended Posts

Posted

Cercetatorii si-au indreptat atentia asupra acestui vulcan dupa cateva mici cutremure produse in Napoli (sud-vestul Italiei).

Seisme au daramat aparatele de aer conditionat asezate pe laturile blocurilor si au trezit suspiciunea oamenilor de stiinta de la Institutul National de Geofizica si Volcanologie. Pe ecranele si calculatoarele de la centrul de control, acestia au descoperit cu stupoare ca nu Vezuviul trimite semnale ca s-a trezit, ci un alt vulcan, mult mai mare si mai periculos. Este vorba de craterul vulcanic Campi Flegrei.

Vezuviul, care a distrus orasul roman Pompei si a provocat moartea a mii de oameni, este un mic "spin" pe spatele "dragonului" Campi Flegrei.

Astfel, alertati de aceasta "trezire" nedorita, Apararea Nationala si Ministerul Afacerilor Interne din Italia s-au gandit ca, pentru a evita o tragedie, ar trebui sa evacueze cat mai repede orasul.

O echipa de cercetatori italieni, care include si specialisti din Marea Britanie, va fora un put in vulcanul activ de langa Napoli pentru a afla cat de periculoasa ar fi o eventuala eruptie a acestuia pentru orasul din apropiere.

“Am putea avea de-a face cu ceva extrem de periculos. Si daca asa stau lucrurile, atunci ne putem astepta la inca 60 de ani de neliniste, posibile cutremure si eruptii vulcanice. In aceste conditii trebuie sa aflam cat mai multe detalii despre acest vulcan”, a declarat britanicul Chris Kilburn, unul dintre membrii echipei de cercetatori.

Cercetarile echipei ar putea fi cruciale pentru populatia din Napoli, dar si pentru restul Europei. Oamenii de stiinta ar putea evita o repetare a istoriei orasului Pompei.

La polul opus insa, un alt om de stiinta, Benedette De Vivo, se opune proiectului. El este de parere ca forarea unui put ar putea duce la o catastrofa. Sapaturile ar putea provoca o explozie si o activitate seismica in regiune.

De teama unei reactii de panica in randul populatiei, primarul orasului a decis sa opreasca proiectul.

Cercetatorii spun insa ca proiectul reprezinta singura posibilitate de a afla daca orasul Napoli este intr-adevar in pericol de a fi distrus de o eruptie vulcanica.

Pe de alta parte, echipa care se ocupa de cercetari ar dori sa sape putul in doua etape, urmand sa introduca apoi o sonda speciala, la adancimea de 4.000 de metri, pentru a afla mai multe informatii despre evolutia vulcanului.

Vulcanul activ Campi Flegrei are 24 de fisuri vulcanice si mai multe cratere. Centrul vulcanului este situat sub apele Golfului Napoli, langa localitatea Pozzuoli.

Cercetatorii de la Institutul National de Geofizica si Volcanologie din Napoli monitorizeaza in permanenta activitatea vulcanului.

“Exista posibilitatea unei eruptii. Principala problema e faptul ca doar putini stiu de existenta lui. Vezuviul este mult mai mic in comparatie cu acest crater”, este de parere Giuseppe De Natale, specialist in volcanologie.

“Putul pe care urmeaza sa-l foram ar avea un diametru foarte mic si nu ar reprezenta niciun pericol. Oamenii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa aflam cat mai multe despre acest vulcan pentru a evita o tragedie. Riscul major nu este proiectul, ci cele doua vulcane, Vezuviul si Campi Flegrei. Trebuie sa aflam mai multe despre pericolul care se afla sub noi. Populatia din Pompei nu a avut aceasta oportunitate”, a precizat De Natale

sursa

mi se pare real,ciudat ca n-au preconizat si o data ceva,sa fim si noi speriati :)) totusi,sper sa fie evitat,sau sa se intample peste foarte multi ani,cand o sa fim toti teapani de la 7 ani in sus ;;)

Posted

Ar fi o catastrofa imensa, da-ti seama, sa arda un intreg continent, oricum, daca ar fi sa se intample, Doamne fereste, am fi anuntati din timp, vor incepe diferite seismuri, nu va erupe asa, una doua..

Posted

:)) prosti eu sunt la cativa km de napoli ,se stie de vulcan ,si ca intro zi poate sa erupa ca orce alt vulcan,pana nu erupe nui periculos.

@si voua de ce sa va fie frica? :)) mare scofala stau intre 3 vulcani (etna,stroboli,si asta)in cel mai rau caz are de suferit italia

Posted

studiez la facultatea de geologie si sincer n-am auzit ca o eruptie vulcanica sau cateva rupturi de falii sau accidente tectonice sa afecteze un intreg continent.aici e vorba de cateva sute de km maxim tinand cont de regiunile si interactiunile de placi tectonice falii si zone care sunt prezente in Sudul si Nordul Italiei.E adevarat ca placile chiar si intre continente au tangente si producerea unui cutremur undeva la 1000-5000 km intr-o tara de ex din asia poate afecta zonele seismice din Europa,aici ma refer la cazul Afganistanului din 2005 parca care a afectat putin si zona Vrancei,existand o coerenta intre ele dupa multe un studiu mai amanuntit al cercetatorilor..insa totusi ca nu e posibil ca un continent sa fie distrus in urma unei eruptii vulcanice.posibil chiar si sa fie in masa pe continent..e imposibil

Despre RO:

Mai mult de trei milioane de cutremure au loc, in fiecare an, pe Terra, potrivit Institutului de Cercetare Geologica al Statelor Unite ale Americii. Printr-un calcul simplu, rezulta ca se produc peste 8.000 de seisme pe zi sau unul la fiecare 11 secunde! Multe dintre cutremure nu sunt resimtite de oameni. Cateva insa au efecte devastatoare.

Romania – o tara amenintata

Romania se afla pe un teritoriu aflat la intalnirea dintre trei placi tectonice continentale: Euroatlantica (care se intinde pana in largul Islandei), Africana (din Azore pana la Capul Horn) si Indo-Asiatica (pana in Insulele Kurile). Miscarile telurice se produc in special in zona Vrancea, locul unde placile se ating. Efectele cutremurelor de aici se rasfrang insa si asupra celorlalte regiuni ale tarii. Daca Transilvania si Banatul sunt protejate de Muntii Carpati, care „absorb” undele seismice, nu acelasi lucru se poate spune despre Campia Romana si Moldova.

Capitala bulinelor rosii

Un seism de peste 7 grade pe scara Richer ar transforma centrul Bucurestiului intr-o ruina. Multe dintre cladiri sunt construite inainte de 1963, data pana la care imobilele erau ridicate fara sa se tina cont de un eventual cutremur. Constructiile cu cel mai inalt grad de risc seismic sunt cele cladite inainte de 1940. Bucurestiul e pe locul al doilea, dupa Lisabona, pe lista capitalelor europene expuse la cutremure.

Una dintre cele mai cunoscute erori de proiectare vizeaza blocul Carlton din Bucuresti, prabusit in timpul cutremurului din 1940 (7,7 grade pe scara Richter). Constructia avea o structura din beton armat, fiind prevazuta cu doua subsoluri, o sala de cinema si 12 etaje. Blocul s-a prabusit in primele secunde ale seismului, ingropand sub daramaturi aproape toti locatarii.

Potrivit datelor oficiale, 264 de imobile ale Capitalei, insemnand peste 6.500 de apartamente, ar putea cadea la urmatorul cutremur, fiind incadrate in categoria risc seismic I – pericol public. Lista a fost actualizata la data de 4 februarie 2008. In clasa a II-a de risc seismic sunt alte aproape 300 de cladiri, iar in categoria a III-a inca 50 de imobile.

In cutremurul din 1977, 90% din victime au fost inregistrate in Capitala.

++++

In functie de compozitia straturilor geologice, fiecare zona din Romania se comporta diferit la un cutremur. Mai mult, in Bucuresti diferentele intensitatilor sunt un grad Richter de la un cartier la altul. in Romania s-au realizat mai multe harti cu zonele periculoase la cutremur, documente care au plecat de la o carte de specialitate. Aceasta se numeste "Cercetari seismologice asupra cutremurului din 1977" si a aparut la comanda lui Ceausescu. A avut un tiraj extem de redus, practic nu exista mai mult de 50 de asemenea carti in tara, si are un regim de circulatie secret: muritorii de rand nu ar trebui sa aiba acces la aceste documente, in special la hartile de zonare seismica.

Din cauza structurii geologice si a tensiunilor acumulate in placile tectonice, sunt zone ale Romaniei unde pot aparea, la perioade de 50 sau 100 de ani, cutremure cu intensitati de 9, 8 sau 7 grade (ex: pe harta 9 indice 2 inseamna cutremur de 9 grade din 50 in 50 de ani) Despre realizarea unor harti de microzonare seismica in Bucuresti, orasul cel mai afectat de cutremurele din Vrancea, in special de cel din 1977, s-a tot vorbit ca despre o legenda. Oficial, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, a afirmat ca aceste harti exista abia in primavara anului 2005. Gheorghe Marmureanu a spus chiar mai mult: "Dupa 1970 nu s-a mai respectat gradul de seismicitate in constructii. Adica s-a facut economie la materialele din structura de rezistenta si aici pot aparea probleme."

Directorul Institutului de Fizica a Pamantului a refuzat insa sa dea detalii despre harti, pe motiv ca ar crea panica. Nimeni nu a inteles ce panica se poate crea daca oamenii afla din timp la ce trebuie sa se astepte in caz de cutremur. Prima carte care apare pe aceasta tema se numeste "Cercetari seismologice asupra cutremurelor din 4 martie 1977", a aparut in 1979 la Centrul Institutului de Fizica si cuprinde toate studiile facute dupa cutremurul din 4 martie 1977.

"In 1974 existau in Romania trei statii seismice germane. La cutremurul din 4 martie seismografele noastre mecanice s-au blocat, toate datele fiind inregistrate doar de germani. Imediat dupa eveniment au fost aduse statii telemetrice, apoi trei luni am lucrat pe statii mobile pentru a urmari toate replicile pe care le-a avut marele seism. Apoi am primit o invitatie in Germania, unde am pus cap la cap datele si au rezultat o serie de articole. Practic atunci s-a vazut cum evolueaza seismele din Vrancea, in teren", ne-a explicat dr. inginer Traian Moldoveanu, director stiintific la Geotec si unul din specialistii in geofizica Pamantului care a lucrat de la inceput la realizare acestei carti, precum si la realizarea hartilor de microzonare seismica.

In timp, tehnologia a evoluat astfel ca la cutremurul din 1986 statiile din toata tara si cele din Bucuresti erau pregatite sa inregistreze modul de propagare a undelor in straturile geologice. Pentru acest lucru s-au sapat puturi speciale si s-au introdus sonde la diferite adancimi. Astfel s-a putut observa ca fiecare zona se comporta diferit la cutremur, unele diminuand, altele amplificand unda seismica initiala, in functie de structura. Datele au fost analizate din nou si au aparut primele harti detaliate de zonare seismica a Romaniei si in special a municipiului Bucuresti.

In cazul orasului Bucuresti, cel mai afectat de cutremurele din Vrancea, piatra, adica stratul dur, se afla la 1500 de metri adancime. intre acest strat si suprafata exista cinci niveluri de panze freatice, intercalate de paturi de argile, nisipuri si pietrisuri, adica orasul este asezat pe o structura geologica slaba, care amplifica cutremurele. Datele obtinute in 1986 au fost confirmate si detaliate dupa cele doua cutremure din 1990, cand aparatele au confirmat zonarea facuta deja. Astfel au aparut hartile de microzonare sesimica din 1993.

"La aceasta ora aceste hartile din 1993 sunt considerate cele mai evoluate in acest domeniu. Sunt folosite de catre constructori, care trebuie sa stie la ce tensiuni vor fi supuse viitoarele constructii in caz de cutremur, pentru a realiza structurile de rezistenta corespunzatoare. Pe scurt, unele zone accelereaza si amplifica unda seismica cu pana la un grad. Astfel, un cutremur care are o intensitate de 7 grade pe scara Richter, in unele cartiere din Bucuresti ajunge la 8 grade. Din ceea ce stim pana acum, la actuala situatia, un cutremur similar celui din 1977 ar produce cam de cinci ori mai multe distrugeri si victime", ne-a explicat Traian Moldoveanu.

In Bucuresti intensitatea seismelor creste cu un grad fata de Vrancea

Conform hartilor de microzonare seismica realizate prin studierea cutremurelor din 1986 si 1990 a rezultat ca zonele care amplifica cel mai tare cutremurele in Bucuresti sunt Magurele, Militari, Panduri, Casa Presei, Pantelimon si Balta Alba. Un cutremur cu intensitatea de 7 grade Richter ajunge aici la 8 si chiar 8,6 grade Richter - adica e o nenorocire. Urmeaza in ordine descrescatoare Metalurgiei, cu o amplificare de aproximativ 0,9 grade, zona Unirii - cu 0,8 grade, Berceni - cu 0,7 - si zona Magheru cu o amplificare de 0,6 grade. "Din anul 2000, specialisti romani si germani lucreaza la o noua harta, si mai detaliata, care are termen de predare in anul 2007. in general se stie insa ca adancimea stratului de roca, la 1.500 de metri, precum si numarul mare de straturi de panze freatice, intercalate de paturi de argile, nisipuri si pietrisuri amplifica mult semnalul seismic in Bucuresti", spune Traian Moldoveanu. (Zonele colorate cu rosu intens pe harta sunt cele mai periculoase)

Chiar foarte interesant de citit pentru cine intereseaza :) si pe bune e adevarat.

Posted

Ma eu din stirea asta am inteles o mare prostie si totusi am citit-o cap-coada.Pai ori sterge tot continentul Europa de pe fata pamantului ori sterge doar "Italia" sau de ce spuneam ei... Pompei.Eu in stire n-am citit nimic despre Europa,cum ca ar sterge tot continentul...decat in titlu scrie asta.

Posted

studiez la facultatea de geologie si sincer n-am auzit ca o eruptie vulcanica sau cateva rupturi de falii sau accidente tectonice sa afecteze un intreg continent.aici e vorba de cateva sute de km maxim tinand cont de regiunile si interactiunile de placi tectonice falii si zone care sunt prezente in Sudul si Nordul Italiei.E adevarat ca placile chiar si intre continente au tangente si producerea unui cutremur undeva la 1000-5000 km intr-o tara de ex din asia poate afecta zonele seismice din Europa,aici ma refer la cazul Afganistanului din 2005 parca care a afectat putin si zona Vrancei,existand o coerenta intre ele dupa multe un studiu mai amanuntit al cercetatorilor..insa totusi ca nu e posibil ca un continent sa fie distrus in urma unei eruptii vulcanice.posibil chiar si sa fie in masa pe continent..e imposibil

un oras, o tara sau un continent nu sunt distruse de seismele provocate de eruptia unui vulcan, ci de cenusa vulcanica ce se poate intinde atat de mult in cazul unei eruptii vulcanice de mare anvergura, incat sa acopere mii de kilometri. asta e principalul pericol al unei eruptii, nu seismele provocate de aceasta. intr-adevar, se poate vorbi de cutremure devastatoare in zona respectiva sau atat cat se poate intinde o unda seismica.

Posted

un oras, o tara sau un continent nu sunt distruse de seismele provocate de eruptia unui vulcan, ci de cenusa vulcanica ce se poate intinde atat de mult in cazul unei eruptii vulcanice de mare anvergura, incat sa acopere mii de kilometri. asta e principalul pericol al unei eruptii, nu seismele provocate de aceasta. intr-adevar, se poate vorbi de cutremure devastatoare in zona respectiva sau atat cat se poate intinde o unda seismica.

În cazul unei erup?ii vulcanice înso?ite de cantit??i mare de cenu?? vulcanic?, ca de exemplu vulcanul Krakatau, care se afl? în Indonezia, între insula Java ?i Sumatra. Erup?ia a avut loc în august 1883, vulcanul a aruncat în atmosfer? pân? la 80 km în?l?ime o cantitate de 18 km3 cenu??, cenu?? care a f?cut timp de trei ani înconjorul p?mântului. În unele regiuni s-a semnalat: *scade intesitatea luminii soarelui, lumina zilei devine crepuscular?

* se schimb? coloritul cerului

* au loc furtuni cu desc?rc?ri electrice ?i nori de cenu??

Chiar clima terrei poate infuen?at? de cenu??, ca de exemplu în anul 1815, aerosolii prodo?i de explozia vulcanului Tambora din Indonezia. Cenu?a vulcanic? din atmosfer? a dus la r?cirea climei, anul 1816 fiind numit anul f?r? var?.

Cenu?a poate periclita ?i circula?ia aerian?

Avioanele prin deplasarea rapid? printr-un nor de cenu??, particulele produc o abraziune a stratului de lac de pe avion, parbrizul bordului devine translucid. Îns? cel mai mare pericol îl prezint? particulele de cenu?? pentru stric?ciunile cauzate motorolui avionului, unde cenu?a din cauza temperaturii ridicate poate cimenta motorul. Accidente de acest fel au fost notate:

* în anul 1982, un Boeing 747-200, apar?inând companiei British-Airways, a fost nevoit s? execute o aterizare for?at? în Jakarta.

* în anul 1989, un avion al liniei aeriene KLM-Flug 867, este nevoit s? aterizeze for?at în Alaska.

Asocia?ia "International Civil Aviation Organization" a înfiin?at 9 centre "Volcanic Ash Advisory Center" care au rolul de a controla spa?iul aerian ?i în cazul unei erup?ii vulcanice de a avertiza circula?ia aerian?.

* în aprilie 2010 erup?ia vulcanului Eyjafjallajökull din Islanda, a paralizat o parte din circula?ia aerian? din Europa.

Ac?iunea cenu?ei vulcanice asupra solului

Asupra solului prin con?inutul bogat în substan?e minerale, cenu?a are un rol de îmbun?t??ire a solului.

europa are 18 km patrati? hai 100 de-ar avea norul :) hai sa fim seriosi cu de astea.. care mai decare isi da cu parerea in necunostinta de cauza.nici macar n-ai idee in cazul unei eruptii din ce directie bat masele de aer si unde vor duce norul.e adevarat cenusa vulcanica e periculoasa insa nu in asa hal cum zici tu. :) hai sa ne facem beciuri si sa ne ascundem toti. o.O va erupe Campi si toti Europenii vor muri.

++++++ ETC

Norul de cenusa degajat miercuri de vulcanul islandez Eyjafjallajokull a perturbat traficul aerian in numeroase tari europene, dar nu prezinta pericole pentru sanatatea oamenilor, potrivit expertilor citati de BBC.

Eruptia vulcanica a proiectat norul, format din particule fine de piatra, pana la 11 kilometri altitudine in atmosfera. "Norul se misca in prezent, impins de curentii de la altitudine mare", care sunt puternici, a explicat David Rothery, vulcanolog la Open University din Marea Britanie. "Masa principala (a norului - n.red.) este deasupra Scandinaviei, dar este si deasupra nordului Marii Britanii si probabil ca se va extinde spre sud, deasupra intregii insule, pana la sfarsitul zilei" de joi, a precizat el.

Norul de cenusa vulcanica nu este nici vizibil, nici periculos pentru persoanele de la sol, dar in Marea Britanie apusul de joi ar putea fi spectaculos, a dat asigurari expertul. Principala sursa de ingrijorare in privinta acestui nor este pericolul pentru avioane.

"Materialele eruptive, care sunt incarcate cu gaze, incep sa se dilate pe masura ce ajung la suprafata. Acest lucru duce la eruptii explozive si la cenusa fina care este imprastiata in atmosfera. Daca este aruncata suficient de sus, cenusa poate ajunge la curentii de mare altitudine si dispersata pe tot Globul, de exemplu din Islanda in Europa. Acesti curenti sunt exact cei pe care ii folosesc avioanele", a afirmat Dougal Jerram, geofizician la Universitatea britanica Durham.

"Daca particule de cenusa vulcanica sunt prinse in motorul avionului, acestea se acumuleaza, se topesc si infunda motoarele", potrivit lui Rothery.

In 1982, avioane ale British Airways si Singapore Airways si-au stricat toate motoarele atunci cand au zburat printr-un nor de cenusa vulcanica, deasupra Indoneziei. Potrivit informatiilor existente, cenusa a zgariat parbrizele avioanelor pana le-a matuit complet si a blocat motoarele. Acestea au repornit abia cand suficienta cenusa topita s-a solidificat si s-a desprins de pe ele. Acelasi lucru s-a intamplat deasupra Alaskai in 1989.

Stewart John, membru al Academiei Regale de Inginerie si fost presedinte al Societatii Regale de Aeronautica, a explicat ca cenusa vulcanica poate provoca pagube grave. "Este extrem de fina si intra in motorul avionului, blocheaza gurile de ventilatie. (...) Motoarele avioanelor opereaza la circa 2.000 de grade Celsius, iar metalele nu rezista. Motorul se opreste pur si simplu", a spus el.

In cazul incidentului in care a fost implicata in 1982 o cursa a British Airways, Stewart John a explicat ca, dupa ce avionul a iesit din nor, pilotul a incercat de multe ori sa reporneasca motoarele fara sa reuseasca. "Pierdeau si pierdeau altitudine si aproape acceptasera ca trebuie sa renunte. Dar, in ultimul moment, un motor a pornit. Prin rotirea iar si iar a motorului si pentru ca intra un flux de aer curat, a reusit sa sufle cenusa afara", a afirmat el.

In urma acestui incident, companiile au modificat manualele cu proceduri de urgenta pentru piloti. "Inainte, cand incepeau sa cedere motoarele, practica standard era sa li se creasca puterea. Acest lucru agrava problema in cazul cenusei", a afirmat el. In prezent, pilotul incearca sa ajunga "sub norul de cenusa cat mai repede. Fluxul de aer rece, curat, este de obicei suficient pentru a debloca motoarele. Chiar si asa, parbrizul ar putea fi matuit atat de tare incat sa devina nefolositoare, iar avionul trebuie sa aterizeze bazandu-se pe instrumentele de la bord", a spus expertul.

Posted

europa are 18 km patrati? hai 100 de-ar avea norul :) hai sa fim seriosi cu de astea.. care mai decare isi da cu parerea in necunostinta de cauza.nici macar n-ai idee in cazul unei eruptii din ce directie bat masele de aer si unde vor duce norul.e adevarat cenusa vulcanica e periculoasa insa nu in asa hal cum zici tu. :) hai sa ne facem beciuri si sa ne ascundem toti. o.O va erupe Campi si toti Europenii vor muri.

unde am zis eu ca va fi periculoasa in vreun hal anume? ei au zis. nici macar nu ma intereseaza presupunerile lor. ce-am vrut sa subliniez este ca daca au zis ca va avea consecinte asupra Europei, nu se refereau la seisme, ci la efectele cenusei si a gazelor. si ba da, se poate ca o eruptie suficient de puternica sa dea peste cap activitatile si sanatatea populatiei pe un intreg continent. in schimb, ce s-a intamplat cu Pompeiul se poate intampla in orasele din apropierea vulcanului.

Posted

Semnele astea sunt din ce in ce mai vizibile .... sa speram ca nu va erupe si nu se va intampla nici o tragedie .....daca se va intampla cumva o tragedie,Doamne fereste ,acest vulcan ar distruge tot continentul

Posted

Daca nu ai documentatie mi se pare normal sa pui botul la asa ceva.

Prin secolul xviii sau xix in Islanda a avut loc o eruptie cu ruperea faliei, vulcanul respectiv a scuipat lava vreme de 8 luni de zile. Urmarile? A scuipat atata lava incat ar acoperi Londra zilelor noastre cu un strat de lava de 9 metrii. Ca sa stergi Europa, cre'ca tre sa fie activ 500 de ani.

Un mare rahat.

Posted

Ma eu din stirea asta am inteles o mare prostie si totusi am citit-o cap-coada.Pai ori sterge tot continentul Europa de pe fata pamantului ori sterge doar "Italia" sau de ce spuneam ei... Pompei.Eu in stire n-am citit nimic despre Europa,cum ca ar sterge tot continentul...decat in titlu scrie asta.

pai nu,ei spun ca este de mult mai puternic decat vezuviul si decat toate din Italia. Si ca este inactiv de 400 si ceva de ani,astfel incat acolo s-a strans foarte mult explozibil . Daca erupe,cica e toata Europa in pericol deoarece este de 200 de ori mai puternic (200 cred ) decat ala din Islanda care a produs pabuge de 3 miliarde de euro. Si cei din Italia incearca sa perforeze acolo sa vada mai concret,doar ca o parte este impotriva (cum mereu sunt pareri pro si contra ) deoarece cred ca pot produce ei o explozie ce ar distruge Napoli . Dar cei care vor sa perforeze zic ca Pompei-ul a fost distrus deoarece aia de atunci n-aveau tehnologia necesara,asa ca ei fac investigatii mai precise cu riscul de a determina vulcanul sa erupa mai devreme :D In fine,ideea e ca : Cum Vezuviul a distrus Pompei , asa asta poate distruge Napoli,sau mai mult din Italia,facand victime colaterale in Europa . Adica ploi cu descarcari electrice,ploi acide, sa se raspandeasca multe substante radio-active cum ar fi uraniu,plutoniu si sa produca multe decesuri,acolo unde cad aceste roci :)

Guest Anazayr
Posted

eu m-am obisnuit cu lava din moment ce sunt in Iad dar voi... mwahahaha

Neah si daca e sa se intample ce sa faci? Fugi intr-un colt si plangi? Tot nu ai cum sa eviti moartea, so sooner or later... imi iau placa si da-i pe val!(valul de lava)

Posted

unde am zis eu ca va fi periculoasa in vreun hal anume? ei au zis. nici macar nu ma intereseaza presupunerile lor. ce-am vrut sa subliniez este ca daca au zis ca va avea consecinte asupra Europei, nu se refereau la seisme, ci la efectele cenusei si a gazelor. si ba da, se poate ca o eruptie suficient de puternica sa dea peste cap activitatile si sanatatea populatiei pe un intreg continent. in schimb, ce s-a intamplat cu Pompeiul se poate intampla in orasele din apropierea vulcanului.

ok am inteles. sa zicem ca un cutremur in lant ar putea afecta serios cam jumatate de italie tinand cont de pozitionarea placilor si a vulcanilor cat si de puterea acestora.insa sa speram ca nu va fi cazul.. ar fi pacat.

#totusi despre experti raman sceptic.se pot face previziuni insa cu erori considerabile deoarece e aproape imposibil de studiat ce se intampla in interiorul pamantului si ce fenomene au loc.se poate prezice oarecum daca incepe o activitate pe baza documentatiei si a evenimentelor din trecut.insa acest lucru nu garanteaza exact o data exacta cand se va produce un cutremur devastator.ramanem la mana naturii :)

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...