Jump to content
Random Hero

Cat de periculoasa este noua gaura neagra descoperita de NASA?

Recommended Posts

Posted

Pe 15 noiembrie, agentia spatiala americana a anuntat ca este posibil sa fi identificat cea mai tanara gaura neagra din Univers. Denumita SN 1979 C, posibila gaura neagra se afla la o distanta de aproximativ 50 de milioane de ani lumina fata de Terra – ceea ce o face cea mai apropiata gaura neagra fata de Pamant descoperita pana in prezent. Cat de periculoasa este ea?

gn.jpg

Anuntul NASA a luat prin surprindere comunitatea stiintifica: desi cercetatorii americani inca nu au demonstrat ca SN 1979 C este o gaura neagra, cea mai tanara observata pana acum - 30 de ani - si cea mai apropiata de Terra; aceasta este cea mai probabila ipoteza pe care o au la indemana. In eventualitatea in care observatiile astronomice viitoare vor demonstra ca supernova 1979 C este cu adevarat o gaura neagra, apare intrebare ce pericole prezinta acest obiect astronomic pentru Pamant.

O gaur? neagr? este un obiect astronomic cu un câmp gravita?ional atât de puternic, încât nimic nu poate sc?pa din interiorul lui: nici macar lumina pe care o absoarbe - din pricina acestui fenomen, venind si numele de gaura neagra. Gaura neagra produce o deformare a spatiu-timpului din pricina mesei sale foarte dense. In jurul gaurii negre se formeaza o suprafata care marcheaza un punct fara de intoarcere, denumit in limbaj stiintific event horizon, orizont de evenimente. Orizontul de evenimente este o granita a spatiu-timpului, peste care daca un fenomen, un obiect sau o persoana a trecut, aceasta nu mai poate fi observata din afara. In ciuda faptului ca are un interior invizibil, o gaura neagra poate fi observata prin intermediul interactiunilor pe care le are cu celelalte elemente ale materiei.

http://www.youtube.com/watch?v=E1VOR6UvPHU&feature=player_embedded

Atunci cand stele de cel putin 20 de ori mai masive decat Soarele nostru intra in colaps si nu mai pot sustine reactiile care au loc in interiorul lor, explodeaza, transformandu-se in supernova: particulele din miezul fostei stele se zdrobesc una din alta din pricina propriei gravitatii. O supernova se poate transforma fie intr-o gaura neagra, fie intr-o stea neutronica. Din observatiile pe care le avem pana in prezent, oamenii de stiinta trag concluzia ca o gaura neagra supermasiva, de proportii uriase, se afla in centrul fiecarei galaxii. Astfel de gauri negre ajung intr-un final, in milioane de ani, sa-si inghita galaxia, iar apoi calatoresc prin univers intersectandu-se cu alte galaxii si continuand procesul de "inghitire": stele, planete, sisteme solare sau chiar galaxii intregi sunt absorbite de gaurile negre.

In ceea ce priveste pericolul pe care posibila gaura neagra SN 1979 C il prezinta pentru Terra, acesta este deocamdata non-existent. În ceea ce prive?te distan?a uria?? a Galaxiei M100 a?? de noi, sMihai Dasc?lu, referent la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", Bucure?ti a explicat pentru Gandul ca: "Este foarte aproape de noi, raportat la scar? cosmic?. Îns? raportat la galaxia noastr?, deci la vecin?tate, este inimaginabil de departe". Pentru a în?elege ?i mai bine distan?a, putem compara cu faptul c? luminii Soarelui, spre exemplu, îi ia opt minute s? ajung? pe P?mânt. Mai departe, cea mai apropiat? stea de Soare se afl? la o distan?? de patru ani lumin?. Comparativ cu spa?iul Universului, gaura neagr? se afl? "undeva în gr?dina noastr?", spunea astrofizicianul Alex Filippenko de la University of Berkeley (California) în conferin?a de pres? televizat? a NASA.

sursa: descopera

Posted

Am citit intr-un ziar de astazi ca dateaza de 20 ani, nu 30 cat a scris superstarchips. Ah, si-am mai citit ca bianca i-a pus silicoane surorii sale, that bitch!

Oh well, la cate ar fi trebuit sa patim noi si suntem inca intacti...nici nu ai mai avea de ce sa te miri. :P

Posted

iar de astea ma? :) daca nu scot la gauri negre si asteroizi si nu mai stiu cate pericole astia de la NASA...scop publicitar sau ma rog..sa stie lumea ca Nasa exista. eu nu cred in asa ceva..iar daca or fi cu adevarat..nu cred ca exista tehnologie sa poata fi studiate sau a se da cu parerea asupra lor. fac facultatea in domeniu apropiat si sincer mi se pare un pic deplasat ce zic astia ;)

Posted

eu nu cred in asa ceva..iar daca or fi cu adevarat..nu cred ca exista tehnologie sa poata fi studiate sau a se da cu parerea asupra lor

Daca zici ca faci facultatea intr-un domeni apropiat, de ce nu crezi in gaurile negre? Nu avem tehnologia pentru a le studia dar pe baza altor masuratori si observatii s-a dovedit existenta lor.

Posted

poate exista..nu zic ca nu..insa sunt sceptic cu privire la faptul ca pot fi studiate si date atatea detalii despre acestea.. :) ca si multe alti "pasi" ai omului spre cucerirea universului.

hai sa fim seriosi. :)

Posted

poate exista..nu zic ca nu..insa sunt sceptic cu privire la faptul ca pot fi studiate si date atatea detalii despre acestea.. :) ca si multe alti "pasi" ai omului spre cucerirea universului.

hai sa fim seriosi. :)

Eu vad doar 2 detalii in cazul de fata, varsta si distanta.

Posted

Eu vad doar 2 detalii in cazul de fata, varsta si distanta.

nu am de gand sa fac spam in orice topic care il prind.mi-am expus doar o parere si am argumentat cat de cat. :) raman la parerea ca multe din laudele cum ca omul a ajuns pe marte pe luna si nu mai stiu unde sunt doar vorbe in vant. :) asta nu e neaparat sa fie si adevarat.

# o seara buna.

PS: ar fi bine sa ne vedem noi de planeta pe care traim si sa o protejam si sa lasam alte cascadorii de genu' .

Posted

nu am de gand sa fac spam in orice topic care il prind.mi-am expus doar o parere si am argumentat cat de cat. :) raman la parerea ca multe din laudele cum ca omul a ajuns pe marte pe luna si nu mai stiu unde sunt doar vorbe in vant. :) asta nu e neaparat sa fie si adevarat.

# o seara buna.

PS: ar fi bine sa ne vedem noi de planeta pe care traim si sa o protejam si sa lasam alte cascadorii de genu' .

Nu s-a laudat nimeni ca omul a ajuns pe Marte, ca au ajuns sondele, poate. Cat despre aselenizare, sunt cat de cat sceptic. In fine, legat de post-scriptum: de fapt, chiar ar trebui sa privim in afara planetei, n-o sa ne mai poata duce pe toti prea multa vreme si trebuie sa gasim alte solutii daca vrem sa supravietuim.

Posted

50 de milioane de ani lumina

mai nustiu ce sa zic ,dar daca vrea sa ne juleasca peste 50 de milioane de ani ,eu zic sa stam si sa asteptam sa vedem ce poate :photo:

Posted

50 de milioane de ani lumina

mai nustiu ce sa zic ,dar daca vrea sa ne juleasca peste 50 de milioane de ani ,eu zic sa stam si sa asteptam sa vedem ce poate :photo:

50 de milioane de ani lumina e o unitate de masura a distantei, n-are legatura cu ce zici tu.

Posted

50 de milioane de ani lumina e o unitate de masura a distantei, n-are legatura cu ce zici tu.

pai cu ce viteza se misca ?se stie?desi nu cred ca ar avea o viteza mare

Posted

Am citit intr-un ziar de astazi ca dateaza de 20 ani, nu 30 cat a scris superstarchips.

cum sa dateze de 20 de ani daca e la o distanta de 50 de milioane de ani lumina? sau acum 20 de ani au inceput s-o cerceteze? sau ce inseamna astia 20 sau 30 de ani?

Posted

cum sa dateze de 20 de ani daca e la o distanta de 50 de milioane de ani lumina? sau acum 20 de ani au inceput s-o cerceteze? sau ce inseamna astia 20 sau 30 de ani?

Probabil acum 30 de ani au inceput sa o studieze, nu stiu ce ziar a citit bunny de scria 20, daca se numeste SN 1979C. Ar trebui sa aiba varsta de doar 50 de milioane de ani, tot e tanara pe scara cosmica.

Posted

Cum distrugi o gaura neagra?

Ii dai sa manance gogo?i cu smoal? de la grandma.

OT: Ma doare capul si totusi vreau sa trec printr-o gaura neagra. poate ajung intr-un univers paralel in care sunt presedinte. pe de alta parte au inceput sa devina ceva obisnuit sa aflu astfel de stiri 'apocaliptice'. suntem inconjurati de tot mai multa ura si tot mai multe surse de a fi rasi de pe fata pamantului si pamantul din sis. solar , univers. (ala bala)

Posted

Probabil acum 30 de ani au inceput sa o studieze, nu stiu ce ziar a citit bunny de scria 20, daca se numeste SN 1979C. Ar trebui sa aiba varsta de doar 50 de milioane de ani, tot e tanara pe scara cosmica.

Acum 31 de ani in 1979 luna Martie(a treia luna, notata cu C) a fost vazuta supernova de catre observatoarele pe de Pamant din cate am inteles. Deci 20 e probabil o greseala. Descoperire destul de importanta pentru Nasa.

Nu cred ca majoritatea lumi intelege ce inseamna 50 de milioane de ani lumina, si multa lume a vazut prea mult SF in care o nava spatiala evita o gaura neagra cu motoarele la maxim^^.

Posted

Ii dai sa manance gogo?i cu smoal? de la grandma.

OT: Ma doare capul si totusi vreau sa trec printr-o gaura neagra. poate ajung intr-un univers paralel in care sunt presedinte. pe de alta parte au inceput sa devina ceva obisnuit sa aflu astfel de stiri 'apocaliptice'. suntem inconjurati de tot mai multa ura si tot mai multe surse de a fi rasi de pe fata pamantului si pamantul din sis. solar , univers. (ala bala)

Du-te si treci prin ea, nu te astepta sa mai iesi (ma rog, excludem teoria gaurilor albe). Ti se pare o stire apocaliptica faptul ca a fost descoperita o noua gaura neagra??

Posted

Ti se pare o stire apocaliptica faptul ca a fost descoperita o noua gaura neagra??

Nu mi se pare apocaliptica o noua gaura neagra insa lumea deja face urat ca e prea aproape de pamant. e deja pe la toate posturile de televiziune si ne-am schimbat din "nu ?tiu d'astea" si "da" in "Ai auzit b? de gaura aia neagra foarte aproape de pamant?". asa ca lumea e din ce in ce mai ... :(

Posted

Nu mi se pare apocaliptica o noua gaura neagra insa lumea deja face urat ca e prea aproape de pamant. e deja pe la toate posturile de televiziune si ne-am schimbat din "nu ?tiu d'astea" si "da" in "Ai auzit b? de gaura aia neagra foarte aproape de pamant?". asa ca lumea e din ce in ce mai ... :(

E prea aproape de Pamant pe naiba. Daca distanta e intr-adevar de 50 de milioane de ani lumina nici macar in grupul local de galaxii nu ar trebui sa fie. Sunt gauri negre mult mai aproape de noi si nu ne fac nimic. La televizor am auzit de glumele astea doar la emisiunile alea proaste ale caror fraze le repeta toti pe strada.

Posted

au mai studiat astia si alte gauri negre, iar dupa marimea celor d-acolo au ajuns la concluzia ca asta e mica, are doar 20-30 de ani, eu asa am inteles, nu ca se uita la ea de 30 de ani :D:D:D:D:D

Posted

deci toata povestea are o singura concluzie: nu este periculoasa pentru inca cateva milioane de ani de acu incolo. :nanana: Doar titlul este pompos sa atraga atentia... :dooh:

Oricum frumoasa descriere :whistle:

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...