Jump to content
Random Hero

Care a fost cel mai mare asteroid care a lovit Terra?

Recommended Posts

Posted

asteroid.jpg

Nicio extinctie in masa a vietii nu a fost atat de mediatizata si atat de legata de impactul Pamantului cu un asteroid pe cat a fost evenimentul care a avut loc acum 65 de milioane de ani si care a dus la disparitia, printre altele, a tuturor dinozaurilor. Astazi, situl in care uriasul asteroid a lovit Terra a fost identificat, este forma de craterul Chicxulub din peninsula Yucatan, Mexic, un veritabil arc cu o deschidere de 170 de kilometri. Si totusi, cercetatorii au identificat locul unui alt impact, un impact care ar fi facut asteroidul Chicxulub sa para doar un simplu foc de artificii...

Oamenii de stiinta de la NASA au identificat un crater cu un diametru gigantic de peste 500 de kilometri aflat la aproape 2 kilometri sub calota de gehata a Antarcticii. Masuratorile au sugerat faptul ca poate data de acum 250 de milioane de ani, perioada ce corespunde celei mai mari extinctii a vietii din istoria Pamantului - "Marea extinctie a vietii din Permian-Triasic"- atunci cand peste 90% dintre formele de viata de pe planeta au disparut.

"Impactul a fost cu mult mai puternic decat cel care a ucis dinozaurii si, probabil, a cauzat distrugeri catastrofale. Toate schimbarile de mediu care au rezultat in urma impactului au creat un mediu caustic foarte greu de suportat. Nu este de mirare ca viata aproape a disparut de pe Pamant acum 250 de milioane de ani", afirma Ralph von Frese, profesor de geologie la Universitatea din Ohio.

Datele cercetatorilor sugereaza ca forta impactului a fost una nimicitoare, o forta de 100 de megatone - echivalentul unei bombe Hiroshima pentru fiecare persoana de pe Pamant. Unul dintre cele mai pesimiste scenarii sustine ca un alt impact de o asemenea amploare ar transforma Terra intr-un nou bulgare de gheata, fenomen care a avut loc ultima data acum 600 de milioane de ani.

sursa: descopera

Posted

Datele cercetatorilor sugereaza ca forta impactului a fost una nimicitoare, o forta de 100 de megatone - echivalentul unei bombe Hiroshima pentru fiecare persoana de pe Pamant. Unul dintre cele mai pesimiste scenarii sustine ca un alt impact de o asemenea amploare ar transforma Terra intr-un nou bulgare de gheata, fenomen care a avut loc ultima data acum 600 de milioane de ani.

imi scapa mie ceva?

100 mt inseamna 100 milioane kg de tnt

hiroshima a avut 15k kg de tnt, deci de ajuns pentru ~6500 de oameni, nu 6 miliarde jumate

poate e mai mult de 100 mt ca nu vad cum ar putea eradica 90% din viata de pe pamant cand rusii au testat tsar de 50 mt care a avut efecte minuscule fata de asteroidul asta

Posted

imi scapa mie ceva?

hiroshima a avut 15k kg de tnt, deci de ajuns pentru ~6500 de oameni, nu 6 miliarde jumate

poate e mai mult de 100 mt ca nu vad cum ar putea eradica 90% din viata de pe pamant cand rusii au testat tsar de 50 mt care a avut efecte minuscule fata de asteroidul asta

vezi tu amice, nu impactul în sine extermineaz? 90% din via?a de pe P?mânt, ci efectele pe durata lung?, efectul de ser? produse de praful generat de impact, iarna care poate s? apar? în urma acoperirii P?mântului cu o p?tura de praf. acuma depinde cât de mare e ?i unde cade.

Posted

imi scapa mie ceva?

Ei si tu... intrii in amanunte din astea perverse... este vorba despre o stire tabloid... trebuie sa fie cifre multe si care sa dea senzatia de WOW!!!!

Probabil ca este vorba despre 100 de teratone si se refera la asteroidul cazut in Yucatan, nu cel presupus din Antarctica. Asa, lucrurile incep sa se lege.

Dar pentru mase, tera probabil ca suna ca fiind mai putin decat mega, asa ca au dat-o si ei la modul de senzational si a iesit ceva in genul bancului cu nu era Volga ci bicicleta si nu i-a dat-o ci i-a furat-o.

Posted

vezi tu amice, nu impactul în sine extermineaz? 90% din via?a de pe P?mânt, ci efectele pe durata lung?, efectul de ser? produse de praful generat de impact, iarna care poate s? apar? în urma acoperirii P?mântului cu o p?tura de praf. acuma depinde cât de mare e ?i unde cade.

aha

deci 50 mt provoaca arsuri catorva oameni si 100 ne arunca pe toti in era glaciara

are sens

Posted

aha

deci 50 mt provoaca arsuri catorva oameni si 100 ne arunca pe toti in era glaciara

are sens

Arsuri de gradul trei pe o raza de 100km. Cum creste puterea distrugerii unei bombe atomice raportata la putere (nu gasesc o exprimare mai buna: ceva analog pentru scara Richter, care este logaritmica - a se observa diferentele intre un cutremur de 7 grade Richter si unul de 8)?

Posted

Dai cu bomba in insulele Bora-Bora care-s la mama dracu in mijlocul Pacificului, bomba avand 50 mt si rade tot Tahiti-ul. Si apoi mai dai cu una de 100 mt si din Tahiti, suflul bombei trece si de lantul muntos Himalayan si de padurea siberiana si loveste nimicitor Rusia. Sau daca o iei din partea cealalta, face salt peste Americi, ajunge in Europa trece de Alpi, Carpati, Urali (parca Uralii sunt :D ) si ajunge in Moscova.

Fair enough.

Posted

Arsuri de gradul trei pe o raza de 100km. Cum creste puterea distrugerii unei bombe atomice raportata la putere (nu gasesc o exprimare mai buna: ceva analog pentru scara Richter, care este logaritmica - a se observa diferentele intre un cutremur de 7 grade Richter si unul de 8)?

http://en.wikipedia.org/wiki/Teratons

de 10.000 de ori mai puternic decat asteroidul asta = un asteroid de 2 km

http://www.pbs.org/wgbh/evolution/extinction/dinosaurs/asteroid.html

un asteroid de 10 km a omorat dinozaurii

Impactul a fost cu mult mai puternic decat cel care a ucis dinozaurii si, probabil, a cauzat distrugeri catastrofale

chiar nu mi se pare suficient doar sa dublezi puterea bombei tsar ca sa fie de ajuns sa cauzeze de mii de ori mai multe daune

stiti ca initial vroiau sa o faca de 100 mt? pana mea

Posted

imi scapa mie ceva?

[noob]

Poate nu conteaza doar puterea bombei si ci suprafata pe care face BooM.De exemplu asteroidul ala are o marime de ....5km sau cum zic eu si 50mt putere,bomba are o marime a unui sau unei?...tnt si tot aceiasi putere.Asteroidul cuprinde o suprafata mai mare(de 5km) cu puterea aceea pe cand acea tnt cuprinde numai gaura unde face boom,nu exploadeaza in mai multe parti.(a fost doar un exemplu banal,am vrut sa explic cv dar nu mi-a iesit)

[/noob]

Posted

Stirea este o mamba. Ca multe alte mambe de pe descopera.ro

In primul rand, descoperirea craterului din Antarctica cred ca a avut loc acum vreo 8-9 ani.

In al doilea rand, 100 mt echivalent TNT nu inseamna nimic la nivel global.

Pentru a exista efecte globale (iar prin efecte globale nu se intelege nici macar extinctie, d'apai transformarea Pamantului intr-un bulgare de zapada) sunt necesare cel putin 100.000 megatone echivalent TNT.

Se estimeaza ca pentru a cauza moartea a 25% din populatia umana actuala sunt necesare echivalentul a 1.000.000 megatone echivalent TNT.

Uita-te pe tabelul de mai jos. K-T reprezinta asteroidul din Yucatan. Adica 100.000.000 megatone echivalent TNT. Nicidecum 100 mt. Deci, presupusul asteroid din Antarctica ar fi trebuit sa fie mult peste 100 de milioane megatone echivalent TNT.

http://img197.imageshack.us/i/asteroidsx.jpg/

Posted

daca ar fi o bomba atomica de 15 kilotone (hiroshima) pt fiecare cetatean, ar insemna aproximativ 100 milioane megatone sau 100 teratone. probabil o greseala de tipar.

dar avand in vedere si dimensiunile, ar da peste cap totul suficient incat sa dispara viata de pe pamant lejer.

Posted

Cum zicea cineva, si aceasta stire face parte dintre stirile mult prea deplasate facute de reprezentantii unor organizatii sau site-uri ieftine care doresc doar acel "WOW, ce tare!".

Unora le place sa se joace pe calculator jocuri cu bombe nucleare si dupa ce gata jocul baga o stire "bomba" ca doar s-au nascut si ei pe forum, iar multi altii care n-au strop de cultura generala vin si admira prostiile altora.

Cred ca am vazut destule teste nucleare si pe youtube si pe discovery sa imi dau seama si singur ca 100 megatone tnt = 0. Adica are afect pe cativa zeci de centimetri. Parca suflul testului de 50 megatone s-a simtit la peste 100 de km. Greu de crezut ca la 100 megatone s-ar simti la 40 000 km, sau cat naiba ii ecuatorul.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...