Random Hero Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Un uimitor studiu de ultima ora, realizat de o echipa de cercetatori din Germania, arata ca gorilele joaca leapsa, precum copiii din intreaga lume. O inregistrare video data recent publicitatii dezvaluie foarte clar cum primatele se distreaza jucand leapsa. Un pui de gorila in varsta de 7 ani isi prinde prietenul neatent si il loveste pe spate, apoi o ia la goana. Celalalt pui il urmareste pe primul pana cand il prinde si-l loveste in joaca, iar apoi o ia la fuga - si tot asa. Materialul video a fost filmat ca parte a unui studiu prin care oamenii de stiinta doreau sa descopere cum se comporta gorilele in situatii sociale tensionate. Echipa de biologi de la Universitatea din Portsmouth, Anglia, a studiat, din 2003 pana la inceputul acestui an, 21 de grupuri de gorile, din 6 colonii care traiesc in 5 gradini zoologice din Europa. La absolut toate grupurile, cercetatorii au descoperit ca puii de gorila joaca leapsa. Rezultatele studiului mai arata cum gorilele se folosesc de aceasta joaca pentru a invata ceea ce este acceptat social de catre masculii puternici si batranii coloniei si ce nu. Spre exemplu, cand jocul de leapsa a inceput cu o lovitura usoara, prieteneasca, gorilele s-au jucat ore in sir in pace, in vreme ce daca cel care a initiat jocul a lovit puternic, in scurt timp s-a ajuns la incaierari si lupte. Asta este ceea ce sociologii numesc joc de rol, role-playing, un comportament foarte raspandit in randul copiilor, care isi asuma prin joc situatii si comportamente de adult. sursa: descopera Link to comment
Juan Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Asta demonstreaza inca odata ca gorilelele au un grad de intelegenta mai dezvoltat decat celelalte animale. Link to comment
Alex_Dudu Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Prea tare...Unele animale ne uimesc cu inteligenta lor... :cool2: Link to comment
Dianne Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Stirea asta ma face sa ma gandesc ca atunci cand eram mic copil aveam gandire de gorila. Anyway, pentru niste animale demonstreaza, din nou, ca si ele judeca, nu sunt doar niste bibelouri care consuma resursele Pamantului. Link to comment
flakyn1 Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Inca odata gorilele ne demonstreaza ca nu sunt doar niste animale fara minte. Link to comment
Puscarie Posted July 31, 2010 Share Posted July 31, 2010 macar au ce face in timpul liber :D Link to comment
Erhard Posted July 31, 2010 Share Posted July 31, 2010 asta e adevarat , si maimutele si gorilele au un nivel destul de mare de inteligenta. si noi cand eram mici gandeam ca ele :) cum zice si gandalf Link to comment
K1dduletz Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Nu degeaba se spune ca omul se trage din maimuta ... uite inca o dovada Link to comment
Guest Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Macar stiu si ele sa se joace in timpul liber...se vede ca am fost si noi candva maimute Link to comment
Kanye Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Normal ca au un grad de inteligenta mai mare .. noi ne tragem din ele .. (cred :D) Link to comment
A.Felippe Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Gorile cred ca sunt cele mai destepte animale,fac aproape tot ce face omu :) si este foarte interesant ca joca leapsa,asta demonstreaza ca oamenii s'au luat dupa gorile,deci ne tragem din ele Link to comment
Guest spanky Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Gorile cred ca sunt cele mai destepte animale,fac aproape tot ce face omu :) si este foarte interesant ca joca leapsa,asta demonstreaza ca oamenii s'au luat dupa gorile,deci ne tragem din ele :rofl1: chiar simpatice cum joaca leapsa, dar dupa ce alearga 3 secunde s-au plictisit de joc Link to comment