Jump to content
Random Hero

Gorilele joaca leapsa

Recommended Posts

Un uimitor studiu de ultima ora, realizat de o echipa de cercetatori din Germania, arata ca gorilele joaca leapsa, precum copiii din intreaga lume.

O inregistrare video data recent publicitatii dezvaluie foarte clar cum primatele se distreaza jucand leapsa. Un pui de gorila in varsta de 7 ani isi prinde prietenul neatent si il loveste pe spate, apoi o ia la goana. Celalalt pui il urmareste pe primul pana cand il prinde si-l loveste in joaca, iar apoi o ia la fuga - si tot asa. Materialul video a fost filmat ca parte a unui studiu prin care oamenii de stiinta doreau sa descopere cum se comporta gorilele in situatii sociale tensionate.

Echipa de biologi de la Universitatea din Portsmouth, Anglia, a studiat, din 2003 pana la inceputul acestui an, 21 de grupuri de gorile, din 6 colonii care traiesc in 5 gradini zoologice din Europa. La absolut toate grupurile, cercetatorii au descoperit ca puii de gorila joaca leapsa. Rezultatele studiului mai arata cum gorilele se folosesc de aceasta joaca pentru a invata ceea ce este acceptat social de catre masculii puternici si batranii coloniei si ce nu. Spre exemplu, cand jocul de leapsa a inceput cu o lovitura usoara, prieteneasca, gorilele s-au jucat ore in sir in pace, in vreme ce daca cel care a initiat jocul a lovit puternic, in scurt timp s-a ajuns la incaierari si lupte.

Asta este ceea ce sociologii numesc joc de rol, role-playing, un comportament foarte raspandit in randul copiilor, care isi asuma prin joc situatii si comportamente de adult.

sursa: descopera

Link to comment
Guest spanky

Gorile cred ca sunt cele mai destepte animale,fac aproape tot ce face omu :) si este foarte interesant ca joca leapsa,asta demonstreaza ca oamenii s'au luat dupa gorile,deci ne tragem din ele

:rofl1: :coffee:

chiar simpatice cum joaca leapsa, dar dupa ce alearga 3 secunde s-au plictisit de joc

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...