Jump to content
Tybork

Fosilele unor forme de viata complexe vechi de 2,1 miliarde de ani, descoperite in Gabon

Recommended Posts

Posted

Fosilele celor mai vechi organisme multicelulare cunoscute, care au tr?it în urm? cu 2,1 miliarde de ani, au fost descoperite lâng? Franceville, Gabon, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, informeaz? dailymail.co.uk.

fosile-gabon-1.jpg

Aceste fosile sunt cu 200 de milioane de ani mai vechi decât descoperirile anterioare , fiind cele mai vechi exemple de organisme cu ADN propriu.

Cele circa 250 de specimene ale c?ror fosile au fost descoperite tr?iau în urm? cu 2,1 miliarde de ani în ape pu?in adânci, de 20 - 30 de metri, pe când în atmosfer? se înregistra o cre?tere brusc? a nivelului de oxigen.

Organismele - o varietate de forme ?i m?rimi, de pân? la 12 centimetri - au fost descoperite lâng? Franceville (Gabon) în 2008, de atunci cercet?torii ocupându-se cu analizarea lor. Organismele tr?iau în colonii - circa 40 de exemplare pe jum?tate de metru p?trat.

Primele forme de via?? de pe P?mânt au fost procariotele (organisme unicelulare, f?r? membran? nuclear? care s? înconjoare informa?ia genetic?, n.r.), care au ap?rut în urm? cu 3,5 miliarde de ani, în timp ce în urm? cu 600 de milioane de ani, pe Terra a avut loc explozia cambrian? - când nivelul de oxigen din atmosfer? a crescut, ceea ce a condus la cre?terea num?rului speciilor de forme de via??.

Cercet?torii sunt încânta?i de descoperirea din Gabon, deoarece cred c? este vital s? afle ce s-a întâmplat înainte de explozia cambrian?.

Perioada dintre apari?ia procariotelor ?i explozia cambrian? se nume?te eonul proterozoic, despre care se ?tiu pu?ine lucruri, dar speciali?tii sper? c? aceast? descoperire le va oferi mai multe informa?ii. În timpul proterozoicului, un nou tip de forme de via?? - eucariotele - s-a dezvoltat al?turi de procariote, acestea fiind primele organisme cu o structur? ?i un metabolism complexe, incluzând prezen?a celulelor cu nucleu - locul unde se g?se?te ADN-ul.

Studiul a fost coordonat de Abderrazak El Albani, de la Laboratoire Hydrogeologie, Argiles Sols et Alterations de la Universitatea din Poitiers, Fran?a.

Elbani a declarat: "Evolu?ia macrofosilelor din Gabon, reprezentând un pas spre organismele multicelulare mari, a fost probabil posibil? datorit? primei cre?teri a nivelului de oxigen din timpul exploziei cambriene, care ar fi fost alimentat? de o a doua cre?tere". "De ce a durat 1,5 miliarde de ani pentru ca organismele multicelulare s? domine Terra, acesta este unul dintre misterele pe care trebuie s? le rezolv?m", a mai spus cercet?torul.

Sursa: mediafax

Posted

Orice se descopera, e mai vechi decat ce s-a descoperit pana acuma, eu deja nu mai stiu ce sa cred despre lucrurile astea, si mi se pare prea ciudat cum poate sa demonstreze ca aceste obiecte au milioane de ani.

Pai da, de obicei ce este mai vechi se afla la adancime mai mare, deci este descoperit cu cat trece mai mult timp. :-?? Plus ca in sunt o groaza de locuri pe Pamant care nu au fost explorate si o groaza de fosile/ dovezi arheologice care inca zac in scoarta.

Posted

Nu ma prea fascineaza lucrurile astea plus ca m-a ametit tarasenia cu sfarsitul lumii ... bravo lor dar o sa mai descopere curand altele si o sa fie de domeniul trecutului

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...