Jump to content
Random Hero

Copii "serviti" cu plumb la gradinita

Recommended Posts

Posted

Jocuri, distractie, jucarii si ...plumb. Asta primesc copiii de la gradinita 19, din Baia Mare. Cladirea e foarte aproape de Romplumb, iar concentratia de plumb din sangele micutilor e de cinci-sase ori mai mare decat valoarea admisa. Directia pentru Sanatate Publica (DSP) Maramurea a demarat, de la începutul lui 2010, testarea celor 49 de copii ce frecventeaza Gradinita 19 din cartierul baimarean Ferneziu.

Rezultatele analizelor au fost alarmante: 47 de copii aveau de cinci - aase ori mai mult plumb în sange decat valoarea maxima admisa. În urma analizelor, 15 copii au fost internati.

„Nu este suficient sa scoatem plumbul din organism. Copiii afectati trebuie sa primeasca un plus de vitamine ai sa fie duai în tabere de minimum trei saptamani, în zone cu aer curat. Altfel, dupa tratamentul de eliminare a plumbului din organism, aceatia risca intoxicatii ai mai grave", spune medicul primar, Constantina Pop, de la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare. Potrivit doctorului, intoxicatia cronica cu plumb se manifesta prin colici, anemie, afectiuni la nivelul gingiilor, aparitia unor hematii în sange. „Daca nu se elimina plumbul din organism, acesta nu se mai dezvolta, pot aparea ai forme de rahitism", adauga Constantina Pop.

Locul de munca e mai important ca sanatatea

Familia Chereji din Baia Mare are trei copii, cu varste de 2 ani ai 5 luni, 5 ani, respectiv 7 ani. Toti cei trei copii au fost diagnosticati cu intoxicatie cu plumb. Mama celor trei, Monica Chereji, de 23 de ani, acuza societatea Romplumb de acest fapt. „Majoritatea locuitorilor din Ferneziu lucreaza la Romplumb. Interesul lor este sa-ai pastreze locul de munca, normal ca nu vor lua masuri împotriva poluarii", sustine Monica Chereji.

sursa: infoportal

Titlul mi se pare cam impropriu, nu cred ca doar la gradinita primesc "portia" de plumb, ci in toata zona apropiata de Romplumb..

Posted

Extraordinar si ce sa zic ... e grele in Romania cand ridici o cladire sa te uiti daca macar o ridici intr-un mediu cat de cat sanatos ..in fine ....ce imi e de gradinita asta ...cand in Bucuresti..sunt gradinite pe trotuar langa intersectie cu doi copaci si un metru de iarba verde :)

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...