Jump to content
TheodorescuS

FMI a cerut Guvernului majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%

Recommended Posts

Fondul Monetar Internaţional s-a arătat inflexibil în discuţiile cu Guvernul din zilele acestea şi a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA-ului la 25%, au precizat pentru NewsIn surse guvernamentale.

O astfel de creştere s-ar traduce în preţuri mai mari pentru toate produsele şi serviciile din economie.

"Reprezentanţii FMI sunt foarte inflexibili şi nu vor să accepte nicio altă soluţie pentru scăderea deficitului. Nu mai au încredere în nicio altă măsură care le-a fost propusă la negocieri. Vor să crească şi cota unică şi TVA începând de mâine, nu de anul viitor", au spus surse guvernamentale, citate de "Gândul".

FMI consideră că majorarea TVA-ului este cea mai sigură metodă pentru a creşte veniturile bugetului de stat, a precizat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pentru Realitatea FM.

Vlădescu: Se discută mai multe variante, însă nu există propunerea de creştere a TVA la 25%

Guvernul şi misiunea FMI discută mai multe variante, inclusiv posibile majorări de taxe, dar nu există o propunere privind creşterea TVA de la 19% la 25%, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, citat de Mediafax.

"Se discută mai multe variante. S-au discutat şi ieri şi alaltăieri", a afirmat Vlădescu întrebat dacă FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%.

El a negat însă că ar fi fost propusă creşterea TVA de la 19% la 25%.

Eckstein Kovacs: Majorarea TVA e una din soluţii, nu singura

Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a declarat marţi, la Realitatea TV, că majorarea TVA este o soluţie, dar nu singura, precizând că Executivul român a spus de mai multe ori că nu doreşte să apeleze la acest mijloc.

"În multe ţări, mai ales TVA-ul a fost majorat. E vorba de ţări aflate în criză. E o posibilă soluţie. Una dintre soluţii, nu singura. Dar Guvernul României a spus în clar că nu doreşte să apeleze la acest mijloc", a declarat consilierul, comentând o informaţie că FMI a cerut Guvernului majorarea cotei unice la 20% şi a TVA-ului la 25%. "Dl Vlădescu, în stânga, în dreapta, oricine ar fi la guvernare, trebuie să ia măsuri. Asta este foarte clar", a mai avertizat Kovacs.

Eckstein Kovacs a evocat şi acuzaţiile pe care le-au adus liberalii Guvernului în legătură cu desfiinţarea cotei unice, opinând că nu se va ajunge la acest lucru. "Pe de altă parte, eu cred că liberalii au o mică problemă. Fiind în opoziţie şi fiind, într-adevăr, cei care au iniţiat cota unică de impozitare, acum ei încearcă să arate că se va dezice acest Guvern de această măsură. Dar aici mingea, jucăria, o are PSD-ul, care spune că un alt fel de impozitare, progresivă, ne-ar ajuta. Aici Guvernul a spus ferm că păstrează aceste măsuri", a mai explicat consilierul.

Misiunea FMI este prezentă în România în perioada 27 aprilie-7 mai.

Despre impozite mai mari vorbeşte şi un document al guvernului, făcut public de liderul liberal Crin Antonescu. Printre propunerile care se regăsesc în document se numără majorarea la 25% a impozitului lunar asupra veniturilor ce depăşesc 4.000 de lei şi dublarea cuantumului taxelor şi impozitelor locale.

Sursa

Link to comment

Tinand cont de situatia dramatica a tarii pot sa spun ca e cea mai 'buna' masura luata.

Un 'rau' de genul era de asteptat ca va veni, bine ca e cel mai mic dintre ele.

Asta nu va duce decat la micsorarea de cheltuieli a patronatelor ceea ce inseamna mai putine locuri de munca dar si ceva concedieri dar nu la scara larga.

Pentru populatie nu pot sa zic ca va fi foarte rau, cu toate ca preturile vor creste. De 20 de ani romanul s-a invatat sa traiasca din nimic asa ca nu o sa fie o problema prea mare.

Link to comment

Mda,clar,de marirea salariilor nu zice nimeni nimic ? 8-|

Cum sa mareasca frate salariile cand nu sunt bani ? De unde vrei sa dea mai mult si pentru cine ? Pentru niste bugetari care stau degeaba toata ziua ? Nu includem profesorii, politia, pompierii etc., dar in alte sectoare unde se umbla cu hartogarie iti vine sa-ti dai palme cand ii vezi ce incompetenti si delasatori sunt..

Chiar daca ar mari salariile, ar creste impozite, taxe ca sa fie din nou bani la buget si nu s-ar rezolva nimic..

Link to comment

Cred ca e cea mai tampita masura care se poate lua. Tu vrei sa atragi investitii pt locuri noi de munca si o faci marind taxele? Cine naiba e tampit sa vina sa bage bani cand pe langa birocratia deja existenta mai e si taxat la sange? Cota unica de 16% cred ca e cel mai bun lucru implementat in ultimii ani in Romania.

Link to comment

Cred ca e cea mai tampita masura care se poate lua. Tu vrei sa atragi investitii pt locuri noi de munca si o faci marind taxele? Cine naiba e tampit sa vina sa bage bani cand pe langa birocratia deja existenta mai e si taxat la sange? Cota unica de 16% cred ca e cel mai bun lucru implementat in ultimii ani in Romania.

Tot rahatul asta a pornit de la banii imprumutati de Romania de la FMI si din cate stiu eu sunt multi,de asta cred ca FMI ne cam strange in usa.

Link to comment

Daca se iau astfel de masuri privind cota unica respectiv TVA-ul, o sa distruga de tot sfera de IMM-uri. Cel putin o parte dintre IMM-uri care activeaza in domeniul de prestari/servicii vor fi nevoiti sa lucreze la nergu.

Pentru niste bugetari care stau degeaba toata ziua ? Nu includem profesorii, politia, pompierii etc.

Nu inteleg de ce excluzi politia si pompierii? La ora actuala intr-un batalion de pompieri sunt de 3 ori mai multi angajati decat acum 5 ani(cel putin la Cluj cam asa sta treaba), toti au masini peste 10.000 de euro si cel putin 60% dintre acesti oameni sunt supraponderali (probabil prezinta un avantaj cand trebuie sa te urci pe scara...NOT).

De politie mai bine nu vorbim :)

Tu vrei sa atragi investitii pt locuri noi de munca si o faci marind taxele?

Firmele multinationale (Carrefour, Auchan, Cora, etc) sunt scutiti de TVA timp de 3 ani pe considerentul ca aduc beneficii tarii angajand oameni si cumparand produse de la producatori interni(ceea ce este partial adevarat). Investitorii straini au fost si vor fi intotdeauna favorizati fata de un investitor autohton...din pacate

Link to comment
Guest dnd, la munte cu doua minore

De fapt, masura este foarte inteligenta, insa nu in Romania. Taxe mai mari inseamna bani mai multi la stat, iar intr-o tara normala asta este PERFECT. Cu bani mai multi la stat poti sa incepi sa mai asfaltezi (de ex) si astfel creezi locuri de munca, sau sa construiesti un pod. inchei contracte, creezi locuri de munca, oamenii platesc taxe => bani la stat. Deci ideea e foarte buna, nu sunt tampiti aia de la FMI, sunt doar naivi pt ca ei cred in Romania ar da roade.

Cat despre salarii, cred ca nu stiti despre ce vorbiti. Maresti salariul, creste pretul produsului, creste inflatia... deci degeaba dubleaza salariile daca ajungi sa platesti dublu pt paine... ajungi din lac in put. Solutia nu este cresterea salariilor, este cresterea taxelor, DAR, si repet, intr-o tara normala unde nu s-ar fura cu nesimtire si in timp de criza.

Link to comment

Vlădescu: Nu există propunerea de creştere a TVA la 25%

Guvernul şi misiunea FMI discută mai multe variante, inclusiv poesibile majorări de taxe, dar nu există o propunere privind creşterea TVA de la 19% la 25%, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

"Se discută mai multe variante. S-au discutat şi ieri şi alaltăieri", a afirmat Vlădescu întrebat dacă FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%.

El a negat însă că ar fi fost propusă creşterea TVA de la 19% la 25%.

Surse guvernamentale au declarat pentru Gândul că Fondul propune o cotă unică în urcare de la 16% la 20% şi o TVA de 24%.

"Reprezentanţii FMI sunt foarte inflexibili şi nu vor să accepte nicio altă soluţie pentru scăderea deficitului. Nu mai au încredere în nicio altă măsură care le-a fost propusă la negocieri. Vor să crească şi cota unică şi TVA începând de mâine, nu de anul viitor", au spus sursele citate, potrivit "Gândul".

Deşi miniştrii care au negociat cu Fondul au prezentat din nou scheme de reducere în sectorul bugetar şi soluţii de genul concediul fără plată pentru angajaţii la stat, reprezentanţii FMI nu au fost convinşi că ele vor fi chiar puse în practică sau că vor duce la reducerea deficitului din acest an, se arată în materialul publicat de "Gândul".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că Guvernul are intenţia de a desfiinţa cota unică de impozitare introducând un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% şi de a dubla valoarea taxelor şi impozitelor locale.

Antonescu a prezentat jurnaliştilor un document de lucru privind modificarea Codului Fiscal pe care l-a atribuit Ministerului Finanţelor Publice. Documentul prezintă mai multe variante de creştere a impozitului pe profit de la 16% la 25%, respectiv pentru firmele care au avut în anul precedent un profit de 20 de milioane de lei sau 40 de milioane de lei, precum şi pentru companiile cu o rată a rentabilităţii mai mare de 9% sau de peste 15%.

Reprezentanţii patronatelor consideră că declaraţiile privind renunţarea la cota unică sunt mesaje politice şi afirmă că adoptarea unei astfel de măsuri ar fi "cel mai catastrofal scenariu", care pus în practică ar alunga investitorii şi ar duce la colaps economic.

Ministerul Finanţelor Publice a transmis, printr-un comunicat, că declaraţiile lui Antonescu sunt pe moment doar speculaţii politice, dar nu a negat explicit că ar putea fi adoptate astfel de măsuri.

Sursa: mediafax

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...