Jump to content
Tybork

România, pe locul 88 în clasamentul anual al libertăţii presei

Recommended Posts

România are o presă parţial liberă, aflându-se pe locul 88 în clasamentul anual al libertăţii presei realizat de Freedom House, la egalitate cu Bolivia, Brazilia şi El Salvador, după Burkina Faso, Namibia, Bulgaria şi Uruguay, dar înaintea Republicii Moldova, Turcia sau Ucraina.

Potrivit raportului "Freedom of the Press 2010", realizat de Freedom House şi ale cărui rezultate au fost date publicităţii la Washington, în 2009, la nivel mondial, gradul de libertate a presei a scăzut.

Totuşi, gradul de libertate a presei în România a crescut în 2009, comparativ cu anul precedent, când ţara noastră se situa pe poziţia 92, la egalitate cu Ecuador, Panama şi Peru, după Cehia, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Croaţia, dar înaintea Albaniei, Macedoniei, Ucrainei şi Republicii Moldova.

Pe de altă parte, potrivit raportului "Freedom of the Press 2010", cea mai mare degradare a libertăţii presei s-a înregistrat anul trecut în Africa subsahariană, America Latină şi în Orientul Apropiat şi Mijlociu.

Zona Asia Pacific a fost, dimpotrivă, singura regiune în care libertatea presei a raportat o uşoară ameliorare.

Conform Freedom House, Iranul a raportat cea mai mare degradare în domeniul libertăţii presei din Orientul Apropiat şi Mijlociu. De asemenea, Maghreb şi Emiratele Arabe Unite au raportat degradări ale libertăţii presei. Pe de altă parte, Israelul este una din puţinele ţări la nivel mondial care au raportat îmbunătăţiri în domeniul presei, obţinând statutul de "ţară liberă", după ridicarea restricţiilor impuse după conflictul din Gaza, la sfârşitul lui 2008.

Africa de Sud şi Namibia se disting în regiunea africană ca fiind excepţiile în rândul numeroaselor situaţii de îngrădire a libertăţilor presei, raportate în Africa subsahariană. Aceste regiuni trec drept "libere" sau "parţial libere", în timp ce Madagascar este considerată "non-liberă".

În America Latină, declinul libertăţii presei este mai crescut în Mexic şi Honduras, situaţia înrăutăţindu-se şi în ţări precum Ecuador, Nicaragua şi Venezuela.

Totodată, în Asia, Bangladesh şi Boutan au trecut de la statutul de ţări "non-libere" la cel de "parţial libere". De asemenea, ameliorări în domeniul libertăţii presei s-au observat şi în India şi în Indonezia, dar nu şi în China.

Pe de altă parte, Rusia este, conform raportului Freedom House, una dintre ţările cele mai represive şi periculoase în ceea ce priveşte mass-media.

În ceea ce priveşte Europa Occidentală, doar Italia este o ţară considerată "parţial liberă".

Sursa: mediafax

Link to comment

Cand presa apartine celor mai controversati oameni din romania (Patriciu, Vantu etc.) iti dai seama ca nu e libera.

Libertatea presei nu se refera la libertatea de a scrie aberatii (gen Cancan) ci libertatea de a scrie adevarul.

Link to comment

nu sunt de acord cu libertatea presei adica,cum e cazul bote cu bianca dragusan,ce ne intereseaza pe noi ce au facut aia doi?

presa nu ar trebui sa aiba voie sa publice asa ceva,va dati seama daca ati fi voi in ziarele alea nu v-ati simti airuea?

Link to comment

nu sunt de acord cu libertatea presei adica,cum e cazul bote cu bianca dragusan,ce ne intereseaza pe noi ce au facut aia doi?

presa nu ar trebui sa aiba voie sa publice asa ceva,va dati seama daca ati fi voi in ziarele alea nu v-ati simti airuea?

pai altfel cum ar mai manca si ei o paine ? daca nu cu unele stiri interesante dar foarte foarte multe complet idioate ? de asta sunt atatea ziare proaste .. cu stiri proaste ..

@<Loyd> esti comunist ? :)

@Alecswtzu libertatea presei consta in drepturile acestora , posibilitatea de interviuri si stiri de tot felul , articole porno si multe multe altele ..

Link to comment
Guest spanky

@<Loyd> esti comunist ? :)

probabil in Rusia nu sunt ziare precum cancan cu stiri idioate,false etc. :) nu se referea la comunism 8-|

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...