Jump to content
Tybork

FMI: România va avea anul viitor cea mai mare creştere economică din UE

Recommended Posts

FMI a anunţat revizuirea în scădere a estimării privind creşterea economică a României în acest an, de la 1,3% la 0,8%, dar pentru 2011 anticipează un avans al PIB de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeană, potrivit raportului World Economic Outlook.

Săptămâna trecută, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat pentru MEDIAFAX că Fondul a redus estimarea privind creşterea economică a României în acest an de la proiecţia anterioară de 1,3% la 0,8%. Rezultatele din trimestrul al patrulea din 2009 au fost mai puţin bune decât s-au aşteptat economiştii, a spus el.

Noua estimare va fi discutată de autorităţile române cu misiunea FMI care va veni la Bucureşti la sfârşitul lunii aprilie.

În Europa emergentă, regiune în care este inclusă şi România, perspectivele de creştere economică variază semnificativ, notează Fondul în raport.

Astfel, unele ţări, precum Polonia, au rezistat relativ bine recesiunii mondiale, iar altele, precum Turcia, unde încrederea din piaţa internă şi-a revenit după şocul extern iniţial, se vor redresa mai rapid, ca urmare a revenirii fluxurilor de capital şi normalizării comerţului.

În schimb, economii care înaintea crizei aveau creşteri economice nesustenabile, generatoare de deficite mari de cont curent, precum Bulgaria, Letonia şi Lituania, dar şi cele cu finanţe publice şi private vulnerabile, cum sunt România, Ungaria şi ţările baltice, îşi vor reveni mai lent, parţial ca urmare a numărului limitat de măsuri disponibile.

FMI anticipează pentru acest an o creştere economică de 1,3% pe ansamblul Europei, urmată de un avans de 1,9% în 2011.

Zona euro va consemna în 2010 un ritm de dezvoltare de 1%, urmat de o creştere de 1,5% în 2011.

În Europa emergentă, avansul va fi de 2,9% în 2010 şi de 3,4% anul viitor.

Slovacia va realiza în acest an cea mai rapidă creştere economică din UE, de 4,1%, urmată de Polonia, cu 2,7% şi Luxemburg cu 2,1%.

Germania va înregistra un avans de 1,2%, Franţa de 1,5%, iar Austria şi Olanda de 1,3%, în timp ce Italia va avea un ritm de dezvoltare de 0,8%.

Economia Greciei se va contracta cu 2% în acest an şi cu 1,1% în 2011, potrivit estimărilor FMI.

Între statele care vor consemna scăderi economice în 2010 se mai află Spania, cu 0,4%, Irlanda, cu 1,6%, Cipru, cu 0,7%.

Economia Ungariei se va contracta cu 0,2%, dar va reveni la o creştere de 3,2% în 2011.

De asemenea, Lituania va înregistra în 2010 un declin de 1,6%, iar Letonia de 4%, în timp ce Estonia va reveni la o creştere de 0,8%.

Fondul avertizează că incertitudinile legate de perspectivele Europei au crescut, comparativ cu raportul publicat în octombrie 2009, în condiţiile amplificării a două riscuri.

Pe termen scurt, principalul risc este ca temerile pieţelor referitoare la situaţia financiară a Ggreciei să se transforme într-o criză a datoriilor care să ducă la contagiune.

Din acest motiv, FMI subliniază importanţa eforturilor autorităţilor elene de restabilire a credibilităţii politicii bugetare a Greciei şi apreciază planul de susţinere a acestui stat, în caz de nevoie.

Un al doilea risc este necesitatea atenuării dezechilibrelor bugetare şi de cont curent în economiile periferice. Deşi rezolvarea acestor dezechilibre ar putea frâna dezvoltarea, amânarea măsurilor decisive poate conduce la un proces de lungă durată punctat de crize.

Sursa: mediafax

Link to comment
Guest phunky

hmm.. cam multi copii care doar arunca traditionalul "ceilalti sunt de vina" pe aici.. guvern, parlament.. cuvinte mari daca nu le intelegi.

cea mai mare crestere economica? foarte posibil si foarte usor.

de la 10 milioane la 11 milioane este o crestere de 10%

pentru tarile mari care au deja o economie foarte puternica, sa creasca cu 10% este destul de greu. asta e toata ideea.

Link to comment
Guest syvu09

Vrajeala,cum sa fie asa?In Romania se fura la greu si astia zic ca la anu' va avea crestere economica :)).Praf... N-o sa se intample :-j

Link to comment

cea mai mare crestere economica? foarte posibil si foarte usor.

de la 10 milioane la 11 milioane este o crestere de 10%

pentru tarile mari care au deja o economie foarte puternica, sa creasca cu 10% este destul de greu. asta e toata ideea.

Asta mi-am imaginat si eu cand am citit titlul articolului

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...