Jump to content
Tybork

Propunere legislativă: Amendarea şoferilor în funcţie de venitul lor

Recommended Posts

Posted

Senatorul Iulian Urban a declarat, marţi, la RFI , că în România "şofatul s-a transformat într-un sport extrem" şi că nu puţine sunt situaţiile când persoane cu mulţi bani consideră o afacere să treacă pe roşu la semafoare sau să nu respecte limita de viteză pentru că îşi permit să plătească amenzile.

Imagine IPB

Parlamentarul PDL propune modificarea Legii privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât aceasta să prevadă ca amenzile rutiere să fie plătite de şoferi în funcţie de venit, iniţiativa legislativă în acest sens urmând să fie depusă la Senat.

Iulian Urban a declarat despre propunerea sa legislativă ca amenzile de circulaţie să fie acordate în funcţie de venitul şoferilor că este vorba despre "o măsură care vine la pachet împreună cu propunerea de luare a permisului şoferilor violenţi în trafic, precum şi cu propunerea de aplicare progresivă a amenzilor de circulaţie".

Potrivit lui Urban, acest lucru înseamnă că pe anumite intervale de timp, cuprinse între o zi până la şase luni, atunci când încalci a doua oară, a treia oară, a patra oară aceeaşi regulă de circulaţie sau o nouă regulă de circulaţie, amenda să se aplice progresiv, ca "multiplu". "Am văzut că, în momentul de faţă, în România, lăsând la o parte faptul că avem cele mai multe evenimente rutiere pe şoselele noastre, şofatul s-a transformat într-un sport extrem, asistăm la o junglă de nedescris, oameni omorâţi pe trecerea de pietoni, pentru că traversează prea încet", a spus senatorul PDL.

Senatorul PDL consideră că unii şoferi înstăriţi nu respectă legea, pentru că au impresia că o pot cumpăra.

"Pentru o persoană care are câteva milioane de euro în cont i se creează impresia că poate cumpăra legea şi nu de puţine ori am văzut situaţii în care personaje cu foarte mulţi bani îşi permit să considere că este o afacere, este un business să treacă pe roşu la următoarele zece semafoare sau să nu respecte viteza în localităţi, pentru că ei au bani şi îşi permit să plătească aceste amenzi de circulaţie", a precizat el, potrivit sursei citate.

Iulian Urban mai susţine că amendarea şoferilor în funcţie de venitul lor nu ar duce la discriminări, pentru că instanţele europene s-au pronunţat deja în acest sens.

"Problema discriminării este una falsă. Foarte mulţi dintre cetăţenii care au primit amenzi de circulaţie raportate la veniturile pe care le obţin au încercat să se ducă la Curtea Europeană de Justiţie şi la CEDO, reclamând faptul că aceste legi, care deja funcţionează în anumite ţări din Uniunea Europeană ar fi discriminatorii. În absolut toate cazurile, instanţele de judecată au spus că nu este o măsură discriminatorie, ci este vorba de o aliniere a aplicării legii şi de o răspundere în faţa legii a cetăţenilor, indiferent de averea pe care aceştia o deţin", a explicat Urban.

Iniţiativa legislativă a lui Iulian Urban vizând modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Valoarea punctului-amendă se va stabili astfel: 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, pentru contravenienţii cu ale căror venituri anuale stabilite conform fişei fiscale pentru anul anterior nu depăşesc 30.000 lei; 2% din venituri pentru contravenienţii ale căror venituri anuale stabilite conform fişei fiscale pentru anul anterior sunt cuprinse între 30.000 şi 300.000 lei; 1% din venituri pentru contravenienţii ale căror venituri anuale stabilite conform fişei fiscale pentru anul anterior sunt mai mari de 300.000 lei.

Propunerea legislativă a senatorului PDL Iulian Urban mai menţionează, la art.109, alineat 3: "contravenienţii vor avea obligaţia prezentării fişei fiscale privind veniturile pentru anul anterior în termen de 15 zile de la solicitarea agenţilor constatatori sau a personalului încadrat în instituţiile specializate pentru încasarea amenzii, după caz".

Nedepunerea fişei fiscale în termenul menţionat se sancţionează cu stabilirea valorii maxime a punctului-amendă, conform propunerii de act normativ.

Iulian Urban precizează în expunerea de motive la proiectul de lege că această modificare se explică pe fondul creşterii în ultimii ani a numărului de accidente rutiere şi implicit al numărului victimelor acestor accidente şi în condiţiile în care actualul regim sancţionator duce la stabilirea unor sancţiuni contravenţionale de natură financiară nesemnificativă pentru anumite categorii sociale, cu raportare la veniturile acestora.

Potrivit senatorului PDL, pentru asemenea categorii de persoane, caracterul punitiv al legii (cu trimitere la valoarea amenzii contravenţionale) ajunge să fie inexistent sau nesemnificativ pentru anumite categorii sociale, cărora veniturile le permit achiziţionarea aşa-zişilor "bolizi" sau "limuzine".

În plus, în majoritatea statelor europene, între care Austria, Germania, valoarea sancţiunilor contravenţionale a ajuns să fie stabilită în funcţie de venitul contravenienţilor, modalitatea de stabilire a unui asemenea regim sancţionator având la bază tocmai aprecierea conform căreia, prin aplicarea unui asemenea sistem, caracterul punitiv al legii îşi atinge scopul, menţionează el.

Sursa: mediafax

Guest Gunther
Posted

Mie mi se pare corect. :) La cati bani au unii ii si intereseaza de o amenda.

Posted

Senatorul PDL consideră că unii şoferi înstăriţi nu respectă legea, pentru că au impresia că o pot cumpăra.

total deacord, doar k cei care au impresia ca pot "cumpara" legea nu au toate veniturile declarate sau nu sunt declarate pe numele lor :P

Guest stefteo21
Posted

Foarte tare faza asta, dar nu reprezinta esentialul. Ideea nu este sa-i amendeze pe cei care trec pe rosu la semafor fiindca asta nu reprezinta un fapt grav daca n-ar avea urmari. Ideea e ca cine trece pe rosu la semafor pune in pericol pe altii si atunci cand se intampla ceva mai grav nici o amenda din lume nu poate repara nimic.

LE: Citind din nou constat ca am vorbit mult si n-am spus nimic... sunt obosit.

Posted

Intr-un fel ar fi buna o asfel de lege..intr-un fel nu..c-ar putea profita cei cu venituri mai mici.

ce ce ar profita cei cu venituri mici?, singurul avantaj pt cei cu venituri mici ar fi k nu si`ar mai da aproape tot salariul pe o amarata de amenda care la cei instariti reprezinta un simplu fleac

Guest SherkaN
Posted

Ok, eu n-am bani si ma apuc sa fac numa` prostii .. dupa legea asta cum m-ar sanctiona ? ( Prostiile sa fie pasibile doar de amenda ... nu ca omor oameni sau mai stiu eu .. )

Posted

În mod normal sancțiunile sunt aplicate proporțional cu gravitatea faptei, dar aici văd că e înlăturată chestia asta.

10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, pentru contravenienţii cu ale căror venituri anuale stabilite conform fişei fiscale pentru anul anterior nu depăşesc 30.000 lei

Nu prea văd ce modificare importantă și semnificativă ar fi aceasta, din moment ce se vorbește despre venit maxim care, zic eu, depășește cu mult veniturile marii majorități a contravenienților.

Și nu, nu ar profita cei cu venituri mici. De fapt sancțiunile ar rămâne aceleași ca și până acuma, atâta doar că cei cu venituri peste 30.000 lei se vor alege cu o amendă mai mare. Deci s-ar reduce contravențiile doar în cazul în care majoritatea celor care le comit are venituri mai mari de 30.000 lei. În caz contrar, măsura are o lipsă de eficacitate.

Posted

nu mi se pare extraordinar de corect..

oricui i se intampla sa mai greseasca si de ce aceeasi greseala sa il coste pe un om cu venit pana in 30.000 RON mai mult decat pe un om cu venit pana in 30.000?

mai corect mi se pare sistemul amenzilor progresive, adica cu cat ai mai multe abateri cu atat sa platesti mai mult pentru fiecare abatere.

Posted

Eu cred ca va uitati prea mult la televizor si ati inteput sa credeti iluzia?

Cum sa fie corect sa amendezi niste oameni cand tu nu le-ai creeat conditii sa respecte legea? Credeti ca oamenii aia se grabesc sau le place sa treaca pe rosu s.a?

Pe langa faptul ca nu sunt autostrazi, sosele bune , semafoare bune, etc etc te induc in eroare si arunca vina pe bogati cand de fapt e vina lor ca nu fac nimic .

E la fel cu parcarile , sunt mai multe masini decat parcari si este imposibil sa parchezi regulamentar. Dar iti ridica masina si iti da amenda.

In codul rutier este stipulat ca autoritatile trebuie sa iti creeze conditiile de respectare a legii. Mai cititi si voi.

Daca va uitati in poza de mai sus veti observa ca traficul nu este fluent deoarece nu avem infrastructura.

Guest stefteo21
Posted

traficul nu este fluent fiindca strada aia cu 3 benzi dus si 3 intors pot sa jur ca nu are o intersectie destul de bine pusa la punct care sa preia tot fluxul de masini si de aici apar cozile alea interminabile + respectul soferilor unii pentru ceilalat in trafic..

Posted

Proasta propunere.

Daca un cetatean care a munict pt venitul lui cum numai el stie sa zicem ca a parcat intr-un loc nepermis si i-a o amenda de 2000 roni ( am dat si eu o suma ) si un taran ce a intrat prima data in lume intra in casa omului si i-a 1000 roni unde-i dreptatea.

Proasta propunere.

Posted

Eu cred ca va uitati prea mult la televizor si ati inteput sa credeti iluzia?

Cum sa fie corect sa amendezi niste oameni cand tu nu le-ai creeat conditii sa respecte legea? Credeti ca oamenii aia se grabesc sau le place sa treaca pe rosu s.a?

Pe langa faptul ca nu sunt autostrazi, sosele bune , semafoare bune, etc etc te induc in eroare si arunca vina pe bogati cand de fapt e vina lor ca nu fac nimic .

E la fel cu parcarile , sunt mai multe masini decat parcari si este imposibil sa parchezi regulamentar. Dar iti ridica masina si iti da amenda.

In codul rutier este stipulat ca autoritatile trebuie sa iti creeze conditiile de respectare a legii. Mai cititi si voi.

Daca va uitati in poza de mai sus veti observa ca traficul nu este fluent deoarece nu avem infrastructura.

si daca am avea infrastructura ar fi exact la fel pentru ca mare parte din romani sunt niste porci.. daca fiecare si-ar vedea de treaba lui si toti ar circula regulamentar s-ar merge mult mai bine.. dar vad ca blocatul intersectiei la noi e sport national.. :| toti merg pe principiul "daca nu trec eu sa nu-l las nici pe altu sa treaca" si asa nu mai trece nimeni..

romanisme.. vesnica obsesie fata de capra vecinului.

sa se dea amenzi sa ii sature.. dar sa nu fie discriminatorii..

Posted

nu mi se pare extraordinar de corect..

oricui i se intampla sa mai greseasca si de ce aceeasi greseala sa il coste pe un om cu venit pana in 30.000 RON mai mult decat pe un om cu venit pana in 30.000?

mai corect mi se pare sistemul amenzilor progresive, adica cu cat ai mai multe abateri cu atat sa platesti mai mult pentru fiecare abatere.

wait... what?

parerea mea este ca ar fi o idee foarte buna... Dar nu cred ca se va pune in aplicare....

O idee buna, dar nu se va pune in aplicare. In Romania multe se discuta si nu se realizeaza.

Asta e viata, traim in Romania. :(

este o idee ff buna...dar sansele sa fie pusa in aplicare...lasa de dorit :(

Voi cred că nici nu ați citit măcar știrea, eventual doar reply-urile, dar ce contează atâta timp cât cresc posturile.

Guest Andrey32
Posted

Se pare ca s-au gandit si ei macar putin,adica unul care merge cu o dacie si nu poarta centura nu mi se pare corect sa primeasca o amenda atat de mare ca unul care conduce un x6 in aceleasi conditii

Posted

wait... what?

greseala de tipar :blush2: eram dupa 14 ore d munca.. ma rog.. intelegeti ce am vrut sa spun :))

cu ce e un pericol mai mare pentru societate unul care merge fara centura in x6 fata de unul care merge fara centura in dacie? asta e discriminare din start.

Posted

mie nu mi se pare corect deloc. daca cel cu multi bani s-a descurcat in viata de ce sa plateasca mai mult la amenzi ? cei saraci in loc sa se mai planga atat, mai bine sa-si puna mintea la contributie.

ps: nu sunt bogat.

cu astfel de propuneri cei de la pdl vor sa se dea pe bune cu poporu care in mare parte e sarac.

Posted

O legea facut sa-si rotunjasca incasarile si buna doar in acest scop.

Prefer sa li se ridice mai usor carnetul celor indisciplinati in trafic.

Posted

O legea facut sa-si rotunjasca incasarile si buna doar in acest scop.

Prefer sa li se ridice mai usor carnetul celor indisciplinati in trafic.

Exact. Nu stiu cati dintre voie ati condus o masina in Satu Mare, dar va zic eu sa nu veniti aici fara un range rover. In fiecare luna se introduce o noua 'lege' (aka 'sursa de bani'), dar drumurile raman la fel, iar cei care ar trebui sa le repara isi construiesc vile noi. Bataie de joc.

Imagine IPB

-edit

Anul trecut a fost reparat podul Decebal, dar deja a inceput sa se deterioreze. Oare de ce?

http://i60.photobucket.com/albums/h28/CarT...ecebal-2009.jpg

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...