Arwenca Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 Un enigmatic savant rus a refuzat un premiu de un milion de dolari pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincare, una dintre cele mai dificile probleme din matematica, scrie The Telegraph.Dr. Grigori Perelman, in varsta de 44 de ani, care a fost numit "cel mai destept om din lume", a refuzat banii, in ciuda faptului ca traieste in saracie intr-un apartament mizer din Sankt Petersburg. Cand i s-a povestit de premiul oferit de Institutul de Matematica Clay din Cambridge matematicianul rus a refuzat sa deschida usa, spunand doar: "Nu am nevoie de nimic. Am tot ce vreau", relateaza Daily Mail.In urma cu patru ani, cand Uniunea Internationala de Matematica din Madrid a vrut sa-i acorde Medalia Fields, Perelman nu s-a prezentat sa-si ridice premiul."Nu sunt interesat de bani sau faima. Nu vreau sa fiu expus ca un animal la Gradina Zoologica. Nu sunt un erou al matematicii. Nici nu sunt un om de succes, de aceea nu vreau ca toata lumea sa se uite la mine", a declarat Perelman.Problema care avea mai mult de 100 de ani in 2003 cand a rezolvat-o Perelman, atunci cercetator la Institutul de Matematica Steklov din St. Petersburg poate ajuta la determinarea formei universului.Ulterior, Grigori Perelman a renuntat la slujba de la Institutul Steklov. Prietenii spun despre el ca ar fi renuntat la matematica definitiv.Conjectura lui Poincare, prima data enuntata de matematicianul francez Henri Poincare in 1904, este aceea care spune ca daca intr-un spatiu inchis tridimensional orice arc de cerc inchis se poate micsora pana la un punct, acest spatiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sfera tridimensionala.Conjectura lui Poincare este suficient de importanta pentru matematicieni, astfel incat in anul 2000, Clay Mathematics Institute de la Cambridge, Massachusetts, SUA, decide sa o introduca in randul celor 7 mari probleme ale matematicii a caror rezolvare va aduce drept premiu autorului suma de un milion de dolari (vezi Stiinta si tehnica, iunie 2000).Medalia Fields este cea mai importanta distinctie din lumea matematicii, fiind cunoscuta ca un fel de Premiu Nobel pentru matematica. Medalia este datorata matematicianului John Charles Fields (1863-1932), care a propus in 1932, in cadrul unui congres international al matematicienilor care a avut loc la Toronto, infiintarea unei distinctii care sa recompenseze realizarile majore din matematica.ksQs8HWVX1Q&feature=player_embeddedSursa"It is not people who break ethical standards who are regarded as aliens. It is people like me who are isolated."Banii nu fac omul ...
mortallx Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 am auzit si eu la stiri pe pro tv acu 2 zile parca...daca omu are ce-si doreste si se multumeste cu ce are bv lui.Respect !
Guest stefteo21 Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 Este putin plecat de acasa ca mai toti care la un moment dat innebunesc. Oricum nu e asta ideea principala ce vroiam eu sa intreb este cine a zis despre el ca e " cel mai inteligent om din lume " cum scrie in titlu ? <_< Poate cel mai bun matematician nu cel mai inteligent om din lume.
Arwenca Posted April 1, 2010 Author Posted April 1, 2010 Daca esti cel mai bun matematician din lume nu crezi ca trebuie sa fii si cel mai inteligent ca sa poti rezolva o problema nerezolvata de 100 de ani? Ai idee cat de importanta si cat de dificila e aceasta rezolvare?Ti-ar fi placut mai mult cel mai inteligent matematician din lume ?( este o stire preluata de pe hotnews.ro ...asa sunt facute titlurile la stiri ... ca sa atraga )
Legacy Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 asa sunt facute titlurile la stiri ... ca sa atraga )e ideea de baza in toate manualele/cartile ptr advertsing & marketing. nu ii intereseaza continutul atat timp cat atrage ochiul.iar rusul o sa regrete decizia luata , iar spre sfarstiul vietii o sa devina un nebun si un betiv notoriu
belcioi Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 O sa ii para lui rau acum sau mai tarziu pentru munca care o depune ii trebuie si o rasplata.
spauny Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 nu inteleg, nici cei care au compus cele 7 probleme nu stiu rezolvarile la ele ?
Random Hero Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 nu inteleg, nici cei care au compus cele 7 probleme nu stiu rezolvarile la ele ? Nu cred. Probabil ca au observat ca ar exista un rezultat pentru ele, dar nu au putut elabora o demonstratie. De exemplu, stiu ca e o problema inca nerezolvata: "Sa se demonstreze ca numarul 10 este un numar solitar." Nu cred ca cineva ar fi initiat problema daca nu s-ar fi gandit ca numarul 10 poate avea aceasta proprietate. Felicitari pentru Grigori Perelman. @Legacy: Poate ca ar ajunge la fel si cu bani, si fara bani.
Legacy Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 @Legacy: Poate ca ar ajunge la fel si cu bani, si fara bani. nu cred. daca ai gasi maine 10.000$ , asa doar ai tai fara sa te intrebe nimeni de ei. crezi ca nu ai face o mica schimbare , care se va dovedi a fii una rezonabila in viitor ?
Heini Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 O fi el destept . Dar cum sa fi asa prost ? sa refuzi 1 BILION $ ?
MariuS™ Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 O fi el destept . Dar cum sa fi asa prost ? sa refuzi 1 BILION $ ? 1 bilion = 1.000.000.000 dolari. 1 milion = 1.000.000 dolari. @ Cat despre matematician, o sa regrete, sunt o gramada de bani, care i-ar fi facut viata mult mai usoara.
ive Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Nu este prost pentru ca a refuzat 1 bilion ! Este constient de faptul ca ar putea fi folosit ! Doar nu io da 1 bilion pe degeaba ? In viitor ii vor cere ajutorul si el nu va putea refuza ! Aceasta cred ca a fost logica lui ...
-GUNIT- Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 toti oamenii geniali sunt mai mult sau mai putin nebuni :)
bunny Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 toti oamenii geniali sunt mai mult sau mai putin nebuni :)Nu-i adevarat, asta credem noi despre ei. Suntem noi prea putin "instiintati".Asa se zicea si despre Copernic atunci cand a afirmat ca pamantul e rotund, ca e un nebun.
Kabuky Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Nu-i adevarat, asta credem noi despre ei. Suntem noi prea putin "instiintati".Asa se zicea si despre Copernic atunci cand a afirmat ca pamantul e rotund, ca e un nebun.Da poate,dar toti au un "gram" de nebunie in ei.Toti oamenii care gandesc prea logic sunt asa(nebuni..).
blasph Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Eu nu inteleg ce vi se pare atat de ciudat.. imi vine greu sa cred ca niste copii de pe linkmania pot intelege ceea ce are in cap acel matematician astfel incat sa-l faceti nebun sau viitor betiv... Stiu ca povestile auzite suna bine, dar totusi, abtineti-va !Trebuie sa intelegeti ca nu pentru toti banii reprezinta un ideal in viata, ceea ce ma face sa-l admir si mai mult pe acest om pentru taria de caracter de care a dat dovada.Iar despre "Nu sunt interesat de bani sau faima. Nu vreau sa fiu expus ca un animal la Gradina Zoologica. Nu sunt un erou al matematicii. Nici nu sunt un om de succes, de aceea nu vreau ca toata lumea sa se uite la mine", a declarat Perelman.", o consider ca fiind una dintre cele mai juste si naturale raspunsuri.Una peste alta, un om exceptional. De cate ori nu se spune dupa moartea unei persoane importante ca e pacat ca nu i s-au recunoscut meritele in timpul vietii.. acum eu cel putin ma intreb cate dintre aceste persoane ar vrea ca acele merite sa le fie recunoscute, si nu ma refer la actori sau alte figuri de genul asta...
Mister Sinister Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Nu-i adevarat, asta credem noi despre ei. Suntem noi prea putin "instiintati".Asa se zicea si despre Copernic atunci cand a afirmat ca pamantul e rotund, ca e un nebun.nu e comparatie tocmai fericita. nu stiu in ce masura a fost copernic un om de geniu. plus ca faci referire la o perioada in care oamenii erau arsi pe rug pentru ca nu credeau in zana maseluta.pentru cei care spun ca e un prost pentru ca a refuzat banii: is de parere ca a fost destul de clar in explicatia data "am tot ce-mi trebuie". trebuie sa intelegeti ca are un alt sistem de valori fata de voi.
TheodorescuS Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Imi place cum puneti problema.. " are alt sistem de valori fata de VOI " de parca voi ati refuza banii fara sa va ganditi, deoarece nu faceti parte din acel "VOI" ... sunteti special si bineinteles aveti alt sistem de valori.
gigicarnat Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Nu este prost pentru ca a refuzat 1 bilion ! Este constient de faptul ca ar putea fi folosit ! Doar nu io da 1 bilion pe degeaba ? In viitor ii vor cere ajutorul si el nu va putea refuza ! Aceasta cred ca a fost logica lui ... Un enigmatic savant rus a refuzat un premiu de un milion de dolari.
blasph Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Da.. dar nu ne vezi pe noi facandu-l pe om prost; in categoria asta va incadrati "voi". Poate am lua si noi banii dar faptul ca el nu i-a luat nu ma face sa-l numesc prost, ci sa-l admir dupa cum am zis.
The Wizard Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 ca rezolvi o problema de matematica (oricat de grea ar fi ea) nu te face cel mai inteligent om din lume.cel mai inteligent om din lume e bill gates (nu ca are miliarde de $).
Arwenca Posted April 2, 2010 Author Posted April 2, 2010 Aici nu este vorba ca este sau nu cel mai inteligent om din lume...Nu cred ca ne putem noi da cu parerea despre cat de inteligent e si am explicat de ce apare asa in titlu
andix3x Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 <_< Poate cel mai bun matematician nu cel mai inteligent om din lume.+1 ,De multe ori matematicienii nu stiu sa rezolve o problema mai grea de fizica , informatica sau chiar chimie ...De ce ? Pentru ca punctul lor forte e matematica nu alta materie ..Dar in cazul in care e o problema de matematica ce nu are rezolvare , atunci chiar e cel mai inteligent om din lume , totusi au reusit cei de la institut sa cumpere problema rezolvata de la el ? nu cred. daca ai gasi maine 10.000$ , asa doar ai tai fara sa te intrebe nimeni de ei. crezi ca nu ai face o mica schimbare , care se va dovedi a fii una rezonabila in viitor ?Da , probabil si-ar cumpara niste haine , ar vizita Paris`ul ...ar vedea ca viata e prea frumoasa ca sa o distrugi in domeniul stiintei si ar ajunge un betiv notoriu / i-ar lua o tipa toti banii .De obicei geniile astea nu au experienta de viata prea mare ,daca ii dai 1 milion unui geniu nu stiu in ce masura i-ar folosi in domeniul stiintei .
ive Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Nu-i adevarat, asta credem noi despre ei. Suntem noi prea putin "instiintati". Asa se zicea si despre Copernic atunci cand a afirmat ca pamantul e rotund, ca e un nebun. Asa ai spune si tu daca acum ar veni cineva la tine si ar spune ca a creat masina timpului . Si tu ai spune ca e nebun ! Sau tu crezi pe toata lumea ?
Guest MaGic_MaStEr Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Rar mai vezi un om cu asa caracter,bravo lui,felicitari :).