Jump to content
Lancelot

Radio Europa Libera Romania

Recommended Posts

Posted

Pentru cei care nu stiu despre ce e vorba..unul din putinele avanposturi culturale si sociale care se opuneau pe fata regimului comunist din tot estul Europei. Cu sediul la Munchen postul de radio respectiv avea infiitnate sectii speciale pentru fiecare din tarile din spatele Cortinei de Fier. Avand sustinerea SUA si beneficiind si de atentia CIA respectivul post de radio a ajuns un adevarat simbol al luptei populariilor din Est contra regimului sovietic/comunist.

O parte dintre cei care au lucrat la sectia romana a radioului au fost asasinati inainte de Revolutie de care Securitate...in incercarea de-a oprii spiritul frondist pe care-l emana organizatia...

Cati dintre voi au ascultat asa ceva inaitne de 89? Ce stiti despre acest post? Parintii vostrii il ascultau pe ascuns? Ce credeti ca a simbolizat pentru romani in special?

Guest stefteo21
Posted

Ce credeti ca a simbolizat pentru romani in special?

Pot doar sa raspund la intrebarea asta fiindca m-am nascut abia la 2 ani dupa revolutie si n-am prins nimic. Radio Europa Libera a simbolizat legatura cu exteriorul si a simbolizat o gura de aer pe care puteau s-o primeasca cei care erau persecutati de regim. Auzeau in final si altceva decat ceausescu si poporul si probabil ca avea un impact psihologic imens.

Cunosc pe cineva care a trait pe vremea lui ceausescu mare parte din viata si are o vorba : " Plumbul din ceausescu a fost cel mai bun cadou oferit romanilor de craciun"

Posted

Am ascultat dar foarte rar,a fost interzis si ascultarea postului Europa libera,mai mult noaptea tarziu puteai sa prinzi postul.Cine asculta acest post de radio risca foarte mult.

Oameni atunci nu prea intelegeau sensul cuvantului LIBERTATE, asa cum azi multi nu stiu ce inseamna COMUNISM

Posted

Pe vremuri, bunicul meu asculta Europa Libera tare, in curte.

Era "mai surd"... :) Nu a patit niciodata nimic, in definitiv ce-i mai puteau face?... Trecuse deja prin 2 razboaie, pamantul i l-au luat tot, dosar de fost chiabur avea ...

Ai mei ascultau. Seara. Cu sonorul mic. La un radio din ala mare cu picup - celebra marca Pacific.

Ascultam si eu, ca deh, aveam temele deja terminate si daca nu eram pe afara atunci trageam si eu cu urechea.

Aveam consemnul strict sa nu vorbesc cu ceilalti copii despre asta - stiam ca daca spun ceva, atunci e periculos, poate sa vina tovarasul militian la noi acasa.

Am ascultat in zilele de foc dinainte de 21 Decembrie '89. Cand se intamplau ororile in Timisoara. Ai mei erau hipnotizati, ajungeau de la serviciu si primul lucru pe care il faceau era sa deschida radioul...

Ma uimea la vremea aia cum poate sa fie realitatea din jur intr-un fel si realitatea vorbita la Europa Libera cu totul altfel.

Nu intelegeam decat ca e un post de radio din afara tarii care e interzis la noi si care spune lucrurile 'nespuse'. Ma intrebam in mintea mea de copil cum pot sa interzica ceva ce poate fi ascultat de toata lumea.

Dupa decembrie '89 am aflat la scoala ca si parintii colegilor mei ascultau. Ca de fapt toata lumea asculta.

Ca sub Romania de atunci traia o alta Romanie ...

Oare acum care din ele o fi ramas? :|

Pentru cei interesati de fenomen, exista campania "Europa Liberă, Aici" despre care puteti citi (si auzi, pentru cei care isi mai amintesc gingle-ul emisiei) aici

Posted

Heh :) da..pe atunci desi erau sub o dictatura totalitarista..se pare ca oamenii se bucurau mult mai mult de micile lor pacate..decat sub aceasta dictatura denumita ironic democrata :))

Posted

nu doar ca bunicii mei ascultau pe ascuns... insa am prins cativa ani cand eram mic, cand se percepea taxa radio speciala. veneau acasa sa te verifice daca ai aparat radio. nu-i interesa nimic altceva. iar bunicii mei il ascundeau unde puteau mai bine sa nu-i prinda altfel trebuiau sa plateasca o amenda urata :(

PS: acum nu stiu de ce era taxa aia special pentru radio... probabil pentru ca se ascultau anumite posturi care nu puteau fi interzise dar ii deranjau pe "alesii" nostrii..

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...