Tybork Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Astronomii de la Observatorul Austral European (ESO) au descoperit cele mai vechi stele din afara Căii Lactee, cu ajutorul unui telescop uriaş instalat în Chile, această descoperire fiind considerată fundamentală pentru înţelegerea felului în care s-a format universul. Acest telescop uriaş - Very Large Telescope (VLT) - cu un diametru de 8,2 metri, instalat în deşertul Atacama, la o distanţă de 1.200 de kilometri de Santiago de Chile, a permis observarea "celor mai vechi stele din mediul nostru galactic, aceste informaţii fiind cruciale pentru a înţelege mai bine apariţia primelor stele din Univers", au declarat cercetătorii ESO. Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste stele "primitive", denumite şi "stele extrem de sărace în metal", s-au format imediat după Big Bang, marea explozie care a dat naştere Universului în urmă cu 13,7 miliarde de ani. Până acum, aceste stele erau foarte greu de observat, însă o nouă tehnică le-a permis astronomilor europeni să "descopere stelele primitive ascunse printre toate celelalte stele comune", a explicat Else Starkenburg, principalul autor al studiului. ESO, principala organizaţie astronomică interguvernamentală din Europa, beneficiază de sprijinul oferit de 14 ţări. ESO va construi, începând din 2011, următorul telescop uriaş european (E-ELT), anunţat ca fiind "ochiul cel mai puternic" ce va scruta universul, lentila obiectivului său având un diametru fără precedent, de 42 de metri. Situl Armazones, amplasat tot în deşertul din nordul statului Chile, se află în concurenţă directă cu arhipelagul insulelor Canare (Spania) pentru a primi telescopul E-ELT. Sursa: mediafax _____________ Inca un motiv pentru care vreau sa ma duc in Chile :) .
GoodHope Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 42m diametru lentilelor )) cu ajutoru acelui telescop vad microorganisme pe stele :-"
Random Hero Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste stele "primitive", denumite şi "stele extrem de sărace în metal", s-au format imediat după Big Bang, marea explozie care a dat naştere Universului în urmă cu 13,7 miliarde de ani.Am mai vazut un documentar acum mult timp in care se vorbea despre primele stele, acel "imediat" reprezinta aproximativ 500 milioane de ani. Sper ca intr-o zi se va intelege intru totul modul de aparitie al Universului.
Guest relife Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste stele "primitive", denumite şi "stele extrem de sărace în metal", s-au format imediat după Big Bang, marea explozie care a dat naştere Universului în urmă cu 13,7 miliarde de ani.asta fiind doar o presupunere, ca la ce tehnologie avem noi , nu cred ca putem estima vechimea universului, sau ca acele stele sau format imediat dupa big bang.
Axxell Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Cu cat avanseaza tehnologia cu atat mai aproape de 'Big Bang' suntem .
Random Hero Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Cu cat avanseaza tehnologia cu atat mai aproape de 'Big Bang' suntem .Chiar daca tehnologia va evolua, nu cred ca vom ajunge prea curand (tind sa cred ca niciodata) dincolo de bariera de 10^-43 secunde de la Big Bang. Ar fi intr-adevar descoperirea suprema a omenirii, in opinia mea.