Jump to content
Random Hero

Câte chimicale conţine hrana noastră?

Recommended Posts

Posted

Am auzit de nenumărate ori că alimentaţia ar trebui să-i ofere organismului energia şi substanţele nutritive necesare fără să-l suprasolicite, în caz contrar existând riscul unor boli precum cele de inimă sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnică este alcătuită din chimicale periculoase.

Autorităţile naţionale şi internaţionale permit folosirea în industria alimentară a aproximativ 300 de aditivi, recunoscuţi pe plan global sub numele de E-uri, care fac mâncarea să arate mai bine, să aibă un gust mai plăcut şi să reziste timp îndelungat pe rafturile magazinelor, toate astea la un preţ atractiv.

Ce-i drept, o parte din E-uri provin din surse naturale şi nu reprezintă un risc pentru sănătate. Dar majoritatea coloranţilor, îndulcitorilor, aromelor artificiale sau "identic naturale", conservanţilor, acizilor, agenţilor de maturare, de înălbire şi emulsificatorilor sunt produse sintetice, de laborator, folosite mai ales în produsele industrializate.

Bomboanele, cu cât sunt mai colorate, cu atât sunt mai dăunătoare

Cea mai mare temere a noastră în legătură cu alimentele care conţin E-uri periculoase este teama de cancer. Dar specialiştii ne atrag atenţia că nu doar alimentele care conţin aditivi cu potenţial cancerigen ar trebui excluse din dietă. Pentru că şi restul E-urilor sunt periculoase. Spre exemplu, cele sintetice pun la grea încercare stomacul, pancreasul şi ficatul care, nefiind obişnuit să metabolizeze produşi artificiali, trebuie să "lucreze" mai mult, consumând cantităţi mari de energie.

Prin urmare, primul care are de suferit de pe urma consumului de alimente procesate este metabolismul. Însă E-urile sunt periculoase şi pentru glandele endocrine, în special pentru tiroidă, unele dintre ele ducând la formarea nodulilor tiroidieni. Unele dintre E-uri, cum este E320 (butilhidroxianisolul sau BHA), cresc nivelul colesterolului "rău" în organism, ceea ce favorizează îngustarea vaselor de sânge şi, în timp, duce la apariţia bolilor cardiovasculare. Alte E-uri, neputând fi procesate în întregime de ficat, ajung în sânge şi determină reacţii din partea sistemului imunitar, ceea ce determină instalarea alergiilor.

În cazul copiilor care consumă cantităţi mari de alimente bogate în aditivi, există un risc crescut de a dezvolta ADHD, cunoscut şi ca sindrom hiperkinetic cu deficit de atenţie. Aceasta este o tulburare psihică de comportament, tot mai frecventă, care îi împiedică pe copii să înveţe.

Ce este falsul alimentar

Se consideră că un aliment este falsificat dacă:

- orice constituent valoros a fost parţial sau total eliminat din formula originală;

- orice substanţă a fost substituită parţial sau total;

- orice defect a fost ascuns, în orice manieră;

- orice substanţă a fost adăugată, amestecată sau ambalată pentru a mări volumul sau greutatea şi a reduce calitatea;

- se utilizează ingrediente şi aditivi neadmişi sau în doze mai mari decât cele reglementate;

- produsul este aranjat să pară a fi mai bun sau mai valoros decât este în realitate.

Din cele 317 E-uri utilizate în Uniunea Europeană şi, implicit, în România, doar aproximativ 100 sunt considerate inofensive.

Top 3 E-uri periculoase

E-urile sunt împărţite de specialişti în trei mari categorii: inofensive, suspecte (cele mai multe) şi periculoase. Deşi numărul aditivilor catalogaţi drept periculoşi este destul de mare (în jur de 50 de E-uri), cinci dintre ei sunt consideraţi drept cei mai riscanţi pentru sănătate.

1 Coloranţii chimici, dintre care ar trebui excluşi:

- E102 (tartrazina, yellow no 5) şi E104 (galben de chinolină, yellow no 10), care se găsesc în băuturi alcoolice şi nonalcoolice, fructe şi legume confiate, produse de cofetărie, îngheţată, glazuri, creme, biscuiţi de culoare galbenă, brânză topită, supe instant, snacksuri, sosuri, maioneze.

- E150 B, C, D (carameluri), prezent în aproape toate dulciurile, în berea neagră, dar şi în whisky.

- E133 (albastru briliant) se găseşte în special în bomboane, sucuri şi în guma de mestecat.

- E122 (azorubină, carmoizină), colorant roşu prezent în dulciuri, creme, băuturi şi în foarte multe preparate din carne.

2 E320 (butilhidroxianisolul sau BHA) este un conservant care se găseşte în unele unturi, produse din carne, gumă de mestecat şi în bere. Potrivit Agenţiei de Cercetare a Cancerului din SUA, este o substanţă cancerigenă.

3 Sulfiţii (E220-E228) se găsesc în mai toate produsele de pe piaţă, dar cu precădere în vin. Încetinesc absorbţia vitaminei B1 în organism şi provoacă afecţiuni intestinale.

sursa + articolul intreg: infoportal - gasiti si parerea unui specialist.

______________

Conform topului 3 al celor mai periculase E-uri, ma expun constant tuturor *cough*

Posted

ma fratilor .. tot aud ca E-urile sunt periculoase .. dar nu am auzit pe nimeni ca moare din cauza asta ...

oricum tot o sa continuam sa mancam mancare nesanatoasa .. pentru ca asta este .. daca te duci la un magazin nici 5% din ce e acolo nu sunt sanatoase ...

Posted

daca e sa o luam logic totul are o doza de "distrugere" aici ma refer la mancare.. :) sunt total impotriva tipurilor de mancare "fast food" si sunt de parere ca mancarea preparata acasa din produse ecologice e cea mai sanatoasa..insa pe piata tot din pricina banilor si a costurilor apar tot mai multe produse pe baza de "ingrasminte" care cu siguranta nu vor aduce bine alimentatiei..avand si partile lor negative.. sa comparam o rosie crescuta natural in gradina ce gust are si una artificiala crescuta in sere in carese baga tot felul de ingrasaminte.. :) e diferenta ca de la cer la pamant..si era doar un exemplu din multitudinea existenta..

Posted

ma fratilor .. tot aud ca E-urile sunt periculoase .. dar nu am auzit pe nimeni ca moare din cauza asta ...

nu mori dar iti scurtezi perioada de viata ... se dezvolta alte boli si asa poti ajunge la moarte

Posted

Oricum vinul si berea sunt cele mai sanatoase lucruri 4 ever

vinul e sanatos dar nu in cantitati industriale, cat despre bere...bulls*t numai sanatoasa nu e

O.T. cat despre E-uri fabricile vor sa faca produse cat mai rpd, sa arate cat mai bine si automat sa aiba ei vanzari bune, ii dor pe ei undeva ca nus sanatoase

Posted

ma fratilor .. tot aud ca E-urile sunt periculoase .. dar nu am auzit pe nimeni ca moare din cauza asta ...

situatia e cam la HIV - nimeni nu moare de sida, se moare de alte boli care ataca si se dezvolta, bolnavul avand sistemul imunitar distrus.

Uneori ma simt k in serialul Fringe, unde se vehiculeaza ideea k intreaga lume e folosita pe post de laborator - hai sa testam E-uri sa vedem ce se intampla. le dam gust bun si lumea o sa bage in budihan, k oricum altceva nu au ce face - mai ales orasenii.

Autodistrugerea este destul de inevitabila... :crazy: :>

Posted

cat despre bere...bulls*t numai sanatoasa nu e

pe bune ? e buna pentru rinichi ... :duh:

oricum nimic nou cu aceste E-uri , stiam ca sunt foarte daunatoare ...

Posted

Daca ne-am lua dupa specialisti am muri de foame...orice aliment contine e-uri.Stiati ca si cartofii pai, prin prajire in ulei au euri?Multe alimente au...dar nu ai ce sa faci...daca ti-ai face o lista cu alimentele fara euri ca sa mananci, nu ai gasi ce... nu ai avea cantitatea minima de proteina pe zi, glucida, si asa mai departe.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...