Jump to content
Random Hero

Manualale romanesti indobitocesc copiii

Recommended Posts

Cărţile după care învaţă elevii din clasele I-VIII nu sunt conectate la realităţile generaţiei "cool". Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor pune în discuţie "balastul" din manuale.

Prinşi între Sadoveanu şi Alecsandri şi "ghiftuiţi" cu o gramatică prea grea pentru vârsta lor, copiii nu mai capătă plăcerea lecturii şi îngroaşă astfel rândurile celor care nu citesc, cred părinţii şi profesorii deopotrivă. E motivul pentru care conţinutul manualelor de limba şi literatura română, clasele I-VIII, va fi luat la puricat marţea viitoare.

Anunţul vine după ce ieri Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a acceptat propunerea în acest sens, înaintată de Adriana Săftoiu.

"Manualele sunt o metodă de cretinizare şi de îndobitocire în masă. De acest învăţământ rigid poţi scăpa plecând din ţară”, e de părere şi Marina Constantinescu, filolog, critic de teatru şi mamă a unui copil prins între coperţile manualelor româneşti.

Alese de dascăli

Manualul este obligatoriu, face parte dintre "documentele curriculare principale”, care-i ajută şi pe profe sori, şi pe elevi. Dacă până în 1995 exista un manual pentru fiecare disciplină, elaborat de minister, din 1996 s-au introdus ma nuale alternative: adică mai multe variante pentru un obiect de studiu, din care profesorul de la clasă îl alege pe cel mai bun.

Pentru a selecta manualele "fezabile”, ministerul numeşte o comisie. Fiecare membru al acesteia primeşte variantele, fără coperţi şi numele autorilor, şi le alege pe cele ce a jung la dascăli în funcţie de calitate şi preţ. În prezent, pentru o disciplină, profesorii trebuie să aleagă şi între 13 manuale, de la diverse edituri.

Curăţenie generală între coperţi

Elevii anilor 2000 - generaţiile de puşti "cool” conectaţi în permanenţă la internet şi gata oricând să te "updateze” cu cele mai noi englezisme acceptate de Academia Română - învaţă după manuale şcolare rupte total de realitate.

Neprietenoase, pline cu texte aride, care nu le încurajează creativitatea şi nici nu le fac poftă de lectură, cărţile pe care le primesc gratis de la stat sunt burduşite cu poezii pe care trebuie să le înveţe pe dinafară şi cu noţiuni de gramatică, de cele mai multe ori prea grele pentru vârsta lor.

Acestea sunt părerile părinţilor şi ale multora dintre profesori despre manualele din clasele I-VIII. "Din păcate, de 20 de ani discutăm despre acelaşi lucru, iar asta arată neputinţa sistemului de a rezolva problema. În clasele a III-a şi a IV-a, noţiunile de gramatică sunt excesive.

Elevul învaţă noţiuni de morfologie şi sintaxă, respectiv substantiv, numeral, subiect simplu şi multiplu, atribut etc., detalii care nu fac decât să îngreuneze programa”, arată deputatul PNL Adriana Săftoiu, care a înaintat ieri Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor propunerea dezbaterii pe cărţile de română după care sunt examinaţi şi notaţi elevii.

Fără îndoială, copiii trebuie să-şi însuşească în şcoală noţiunile de gramatică. Din păcate însă, acestea sunt îngrămădite până la finalul gimnazului şi, în cazul în care puştiul nu va studia, mai departe, la un liceu cu profil filologic, gramatica e abandonată cu voie de la minister.

"Gramatica de gimnaziu e de o complexitate nejustificată, necesară admiterii la Facultatea de litere”, adaugă Săftoiu. "Româna este ceva ce trebuie învăţat pe de rost” O altă problemă a manualelor alternative de limba română de astăzi o reprezintă partea de literatură.

"Avem o curriculă greoaie, iar în cazul acestor manuale vorbim despre texte care n-au legătură cu viaţa copiilor, de tipul «Ocaua lui Cuza», «După steag, băieţi!», «Stejarul din Borzeşti», care au ca temă doar trecutul. Eu nu spun că Sadoveanu şi Alecsandri nu sunt buni sau nu trebuie studiaţi, dar cred că elevii noştri sunt puşi prea devreme în faţa unor astfel de texte. Există scriitori noi, foarte buni, care nu apar în manuale. În momentul de faţă, româna este doar ceva ce trebuie învăţat pe de rost. Nu mă aştept ca în două, trei luni să rezolvăm problema, dar dacă, în următorul an şcolar, reuşim să facem ceva, măcar la clasele primare, ar fi un pas”, a precizat Adriana Săftoiu pentru EVZ.

Actualele manuale sufocă supleţea gândirii copiilor

Critic de teatru la "România literară” şi realizator TV, Marina Constantinescu, mama unui elev prins între coperţile cărţilor şcolare "cu texte imbecile şi prăfuite”, crede că manualele de astăzi nu fac decât să "împovăreze elevii, să-i uniformizeze, să sufoce toată supleţea gândirii lor cu acelaşi tip de informaţii rezidual”.

Potrivit lui Constantinescu, cea care se declară de-a dreptul "speriată” de manuale, România este incapabilă de a prelua ce e bun din Europa.

"Am văzut manuale de limba şi literatura germană, sunt total paralele cu ale noastre. Un profesor francez sau german nu ar putea niciodată să predea după un manual ca al nostru. Din păcate, cărţile noastre nu creează în niciun fel plăcerea de a învăţa, nu stârnesc curiozitatea de a descoperi, toate acestea sunt omorâte din start... şi-atunci, ne mai mirăm de ce copiii noştri nu citesc?!”. În opinia criticului, soluţia este ca în manuale "să se intre ca la deszăpezire”.

Manuale multe, depăşite şi inutile

În ciuda faptului că există destule manuale pe piaţă, de la diverse edituri, nu toate reuşesc să ţină pasul cu nevoile de la clasă sau cu programa şcolară revizuită în permanenţă.

Profesorii acuză că de foarte multe ori n-au de unde alege, multe dintre cărţile după care ar trebui să predea fiind depăşite de realitate. "La clasele V-VII nu există niciun manual de matematică potrivit pentru programă şi niciunul nu e competitiv. Doar la clasa a VIII-a există unul care e făcut după noua programă”, explică Tina Galaţchi, profesoară de matematică în Capitală, "seceta” manualelor de calitate.

Şi părinţii au sesizat că, în ciuda faptului că toţi copiii sunt obligaţi să aibă manuale, acestea sunt ineficiente, iar profesorii nu le folosesc. "Fiica mea, elevă în clasa a V-a, a primit manuale la început de an, dar nu l-a folosit nici o secundă pe cel de matematică, considerat de profesor inutil şi mult prea greoi. Drept care, dascălul a înlocuit manualul cu o culegere, «Mate 2000»”, povesteşte o mămică.

Tocmai din cauza lipsei manualelor bune, părinţilor li se cer deseori bani pentru alte cărţi şi culegeri şi pentru materiale pe care dascălii le ?culeg” de pe internet şi care trebuie multiplicate.

"Cel puţin la clasele mici, se exagerează cu prea multe caiete speciale şi diverse culegeri. Învăţătorul spune că nu e obligatoriu, dar dacă 25 din 27 de elevi cumpără culegerile acestea, învăţătorul lucrează din ele, nu din manual. Nu-i vina noastră că sunt prost gândite caietele-tip, ne-am săturat să tot scoatem bani din buzunar”, îşi spune oful un alt părinte.

sursa + video: infoportal

Link to comment

Bai ideea e ca..intr-adevar gramatica poate sa fie destul de dificila, si ca unele chestii din unele manualuri sunt niste idiotenii dar..sa recunoastem. Copii din ziua de astazi sunt niste lepre. Da sunt copil, sunt clasa a 9-a si pot sa zic ca nu imi arde atat de tare sa invat. Hai sa nu generalizez, dar cam asta e realitatea...

Ceva de genu.. "imi e frig de mor si singura sursa de curent sunt 2 geamuri..hai sa-l citesc pe Lapusneanu' , poate ma-ncalezeste".

Of: Vai sparky, te-ai apucat sa asculti Anonim? Tre sa recunosc, face si al de sus minuni..

Link to comment

Şi părinţii au sesizat că, în ciuda faptului că toţi copiii sunt obligaţi să aibă manuale, acestea sunt ineficiente, iar profesorii nu le folosesc. "Fiica mea, elevă în clasa a V-a, a primit manuale la început de an, dar nu l-a folosit nici o secundă pe cel de matematică, considerat de profesor inutil şi mult prea greoi. Drept care, dascălul a înlocuit manualul cu o culegere, «Mate 2000»”, povesteşte o mămică.

Ce m-a disperat si pe mine culegerea aia! :banghead: Cred ca majoritatea profesorilor nu folosesc intentionat manualele primite de elevi de la scoala pentru a-i convinge sa cumpere anumite culegeri sau caiete "speciale" (de multe ori e vorba de culegeri scrise chiar de profesorii respectivi si normal ca ei isi urmeaza interesul, deoarece isi catiga partea din vanzare).

@Sparky[sV]: Trebuie totusi sa invete "chinezariile" pentru ca o sa le foloseasca pe parcurs, desi indicat ar fi sa stie notiuni de baza. Daca nici alea nu se invata pana in clasa a 8-a, poate din clasa a 9-a urmeaza un profil real si o lasa mai moale cu romana => mici analfabeti.

Link to comment

Da, gramatica de a 8-a era ciudata (propozitie atributiva, propozitie genitivala, etc). Recunosc ca-mi placea, o si stiam. Dar...la ce ma ajuta?

Nu ma ajuta cu nimic in viata cotidiana. Sa stii sa scrii, e mai important. Invatamantul nostru este caracterizat prin : MULT SI PROST. In celelalte tar, e putina carte, dar ca lumea. Ar trebui sa facem mai putine ore. Cei de afara si pretutindeni fac mai putina carte. La noi, ce zic astea? Lasa ba, sa avem mult, sa fim destepti, uite ce zic altii de noi, ca invtam mult, hai sa mai marim ca sa ne laude. Nu e bine.. invata sotea tote prostiile. Asta e parerea mea.Voi ce ziceti?

Link to comment

vad ca se vorbeste numai de romana dar de chimie ce parere aveti?

Ma intreaba pe mine cineva pe drum care este valenta la nush ce nemetal sau metal?

Nu e vorba doar de romana sau doar de chimie, ci de toata programa scolara. Oare cei de la conducere nu vad beneficiile sistemelor din alte tari, cu precadere cele unde alegi doar materiile pe care vrei sa te axezi si cu ajutorul carora vrei sa iti faci un viitor? Sunt la profil uman si innebunesc la orele de chimie si biologie 8-|

Probabil ca schimbarea continutului manualelor va fi un pas in reforma din invatamantul romanesc.

Link to comment

Intradevar frate,gramatica aia din clasa a8-a era extrem de grea.Toate propozitiile alea,si trebuia sa iti dai seama care cum sunt..nasol de tot ce pot sa zic..Si profesoara mea de romana considera ca materia din a 8-a este grea si inutila..unele chestii...Acum in a 9-a este frumos,putina gramatica,totul ok,mai multa comunicare..

Link to comment

Intradevar frate,gramatica aia din clasa a8-a era extrem de grea.Toate propozitiile alea,si trebuia sa iti dai seama care cum sunt..nasol de tot ce pot sa zic..Si profesoara mea de romana considera ca materia din a 8-a este grea si inutila..unele chestii...Acum in a 9-a este frumos,putina gramatica,totul ok,mai multa comunicare..

in a 8-a ce se face ca am uitat ? alea cu Complementa Directa , Subiectiva ... adica cu felurile propoziitiilor ? :D mi se pare destul de simplu ... ma rog eu am facut meditatii :D

si ce vor sa spuna ca este prea grea ? =)) profa de bio ne zice ca nu invatam nici pe sfert din ce invatau aia de acum 2 serii ( 8 ani ) mie unu materia de a 10-a mi se pare simpla ... adica destul de simpla nu ma plang :)

sunteti voi lenesi :P

Link to comment

Eu stiam gramatica intr-a 8-a si chiar mi-a placut, mi s-a parut mai frumoasa decat literatura in care trebuia sa interpretezi nu stiu ce lucruri pe-acolo. "Afara ploua" .. ce semnifica acest lucru pentru autor ? :blink:

A fost doar un exemplu. Ca tot ziceti de chimie, biologie, matematica, etc. si eu ma intrebam la ce-mi trebuie mie integrala (mate) in viata, dar daca stai bine si te gandesti unul/doua/trei din aceste lucruri ar putea sa-ti fie benefice mai departe (facultate). Chiar si notiunile de baza pot fi ajutatoare, macar nu pleci de la 0.

p.s.

vedeti o mica parte din cultura americana. Priviti si va uimiti, cativa nici macar nu stiu unde e Franta/Spania, etc.

p.s.2. gramatica se bazeaza si pe verbe, conjugari, forma corecta a partilor de vorbire nu doar a propozitiilor si impartirea lor in PP si PS

Link to comment

Nu e PP si PS, ca alea PS sunt de N tipuri =)))

Mie mi se par unele lucruri total nefolositoare, cum zicea cineva mai sus, ar trebui in primul rand sa invatam lucrurile de baza... am colegi in clasa care nu stiu sa citeasca cursiv, si sunt in clasa 8a ... Vad pe internet in fiecare zi 100 de oameni care nu stiu sa scrie corect, si lista poate continua.

Link to comment

acu la 20 de ani ce sa mai zic...ma bucur ca am scapat de prostia romaneasca :D

adica ai murit ?

on:

@m4x la americani prostia e in sange, si au si de castigat prin a nu ii invata prea multe

la noi e doar nepasare

Link to comment

adica ai murit ?

on:

@m4x la americani prostia e in sange, si au si de castigat prin a nu ii invata prea multe

la noi e doar nepasare

Mai copile unde dracu e prostia in sange la americani cand ei au CELE MAI BUNE FACULTATI DIN LUME . Ai auzit vreodata de Ivy League? Chiar crezi ca acolo se intampla ce rahaturi vezi tu prin filme cu pusti rebeli? Pai asa avem si noi scoli si licee retardate , chiar si mai rele daca vrei iti dau zeci de exemple numai de la mine din oras . Cat despre sistemul de invatamant american e net superior celui romanesc . A INVATA NU INSEAMNA SA-I PUI O CARTE IN FATA SI BAGA TARE "ELEVULE" . Tu ca profesor trebuie sa-l stimulezi , sa invete ceva ce e strict necesar iar restul sa aleaga el ceea ce ii face placere .

Am fosti profesori care au fost personal acolo si au vazut cum invata oamenii aia nu ca la noi unde toti trebuie sa gandim ca niste oi la fel , sa invatam aceleasi comentarii & shit. Cel putin in State , exceptand vreo 3 discipline restul si le alege fiecare elev cu parintii lui nu ca la noi unde iti baga 18 astfel de inutilitati pe gat . Sunt o groaza de lucruri care nu fac decat sa incarce programa .

Liceele dupa parerea mea ar trebui sa fie foarte mari , sa incorporeze vreo 5 sau 6 licee pe care le avem noi in ziua de azi , un fel de "Universitate" in care sa ai posibilitatea sa alegi disciplinele care le doresti sa le studiezi si nu sa-mi vina mie in clasa a 10 ca vrea Xulescu sa fac Desen Plastic , Muzica sau eu stiu ce alt rahat . Am facut la gradinita si ciclul primar destul , nu-i vad rostul mai departe .

Link to comment

La scoala e frumos... manualele te prostesc.Eu ma duc de drag la liceu, e prea viata sa nu te duci.

idem ... :))

Fara posturi de genul "+1 foarte adevarat...ai dreptate", "sunt de aceeasi parere cu tine". Daca nu aveti pareri personale legate de stirea/informatia respectiva, mai bine nu postati nimic, daca nu pentru altceva, macar pentru aceea ca sa nu avem conflicte in viitor.

Citeste regulamentul inainte sa postezi!

Warn Up pentru Spam!

Edited by Tybork
Link to comment

acu la 20 de ani ce sa mai zic...ma bucur ca am scapat de prostia romaneasca :D

si eu ma bucur ca am scapat :)

O.T. nu manualele sunt de vina , ci profesorii care fac orele plictistoare

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...