Jump to content
Random Hero

Vanatorii de mituri se destainuie

Recommended Posts

Cheltuie 100.000 de dolari sa lege rachete de masini sau 75 de dolari sa dreseze pesti. Au experimentat cu mai toate fluidele corporale, primesc sa arunce in aer case, masini si autobuze, dar stau departe de fantome, extraterestri si monstri care nu pot fi 'controlati' stiintific. Si nu vor demonstra niciodata cum se face o bomba artizanala sau amortizorul perfect. Jamie Hyneman si Adam Savage, gazdetele show-ului Vanatorii de mituri - Mythbusters, au vorbit despre experientele lor intr-un interviu acordat mai multor publicatii din lume, printre care si HotNews.ro, intr-o teleconferinta organizata de Discovery.

* Pasiunea lui Adam Savage pentru creat lucruri a inceput de timpuriu. La varsta de cinci ani deja isi facea singur jucarii, iar de atunci nu s-a mai oprit. A construit de toate, de la nave spatiale pentru filme, pana la statuete ale lui Buddha care functioneaza cu fise. In ultimii opt ani, a lucrat in industria efectelor speciale, atat pentru filme de lung metraj, cat si pentru spoturi publicitare. Pe parcurs, a incercat si alte meserii: animator, designer grafic, decorator de interioare, tamplar, pictor de decoruri, actor si scriitor.

* Despre Jamie Hyneman se spune ca este expert in supravietuirea in salbaticie, capitan, scafandru, ingrijitor de animale, masinist si bucatar. Jamie are o diploma in limba si literatura rusa si s-a ocupat de o afacere cu ambarcatiuni mici cu panze, in Caraibe, inainte sa-si inceapa cariera in domeniul efectelor vizuale. A coordonat productia de machete si efecte speciale pentru sute de filme si spoturi comerciale, dar si de prototipuri pentru jucarii, participand chiar la competitii cu roboti. Jamie este proprietarul mai multor patente, a castigat numeroase premii oferite de industria de gen si este de mult timp membru al Screen Actors Guild.

Cum si de ce au devenit 'vanatorii de mituri'?

Jamie Hyneman: Acum cativa ani, am intalnit un producator in cadrul unui interviu care nu avea nicio legatura cu aceste lucruri. El a avut ideea sa faca un program despre legende urbane. Voia sa gaseasca niste specialisti in efecte speciale pentru aceasta emisiune, fiindca nu urma doar sa discutam despre acele legende urbane, ci chiar sa le copiem si deci trebuia sa putem construi diverse lucruri pentru ca programul sa fie mai interesant. Datorita pregatirii noastre in domeniul efectelor speciale, noi putem construi foarte rapid aproape orice. S-a dovedit a fi o idee buna. Cand ne-au abordat pe noi, le-am trimis imediat un material demo, iar restul e deja istorie.

Stiinta vs. distractie. Cat este de importanta pentru ei respectarea adevarului stiintific? Au facut vreo greseala grava in privinta unei explicatii stiintifice?

Adam Savage: Atunci cand vrem sa respectam adevarul stiintific, avem de-a face cu doua componente: una este metodologia, procesul prin care incercam sa aflam ceva, iar a doua este rezultatul. In structura unui program TV, din punctul de vedere al rezultatului, nu avem niciodata suficiente seturi de date si suntem mereu constransi de programul seriei TV. Luam metodologia foarte in serios, aplicam metode stiintifice cum putem mai bine si uneori da, facem si greseli in programele noastre, dar vorbim despre ele.

Jamie Hyneman: De fapt, greselile sunt chiar un lucru pe care noi il acceptam bucurosi. Greselile reprezinta o parte importanta a stiintei si mai ales a procesului de invatare. Pentru noi, important este procesul de descoperire prin incercare si eroare, chiar daca facem greseli, pentru ca asa ne putem lamuri asupra unor lucruri. Nu avem pretentia ca transmitem lumii intregi date stiintifice solide, pe care se poate baza. Ne preocupa mai mult atitudinea si ideea de explorare.

Un moment cand au gresit ceva cu adevarat...

Adam Savage: Acum cativa ani, ne-am ocupat de un mit numit “Lunetistul”. Un celebru lunetist din Vietnam pe nume Carlos Hathcock ucisese un dusman impuscandu-l fix in ochi. La inceput, noi ne-am ocupat de acest mit in emisiune si am demonstrat ca asa ceva nu era posibil. Pe urma, mai multi fani furiosi (si noua nu ne plac lunetistii furiosi!) ne-au spus ca am folosit echipamente gresite, asa ca am revenit asupra mitului, ne-am luat pusca si munitia potrivita si chiar am demonstrat ca era posibil!

Cel mai periculos moment pe care l-au trait in timpul filmarilor pentru emisiune...

Adam Savage: Daca stam sa ne gandim bine, cred ca habar nu avem care a fost cea mai periculoasa situatie pe care am trait-o. Poate atunci cand am stat langa un vas sub presiune care aproape a explodat, pana sa micsoram noi presiunea. Dar poate nu ne-am dat noi seama cat de aproape am fost atunci de pericol. Acestea fiind spuse, categoric am trait mai multe situatii periculoase si chiar s-au intamplat diverse lucruri, in special la inceputul perioadei de filmari. Cred ca una dintre ele a fost cu tunul-copac: am detonat un tun facut dintr-un bustean care avea cam 159 kilograme. Fiecare bucatica din busteanul acela - si trebuie spus ca niciuna nu avea mai putin de 23 kilograme - a zburat pe deasupra capetelor noastre. A fost un dus cu apa rece, fiindca ne-am dat seama cat de mare a fost atunci pericolul. Si au mai fost cateva asemenea situatii pe parcursul emisiunii.

Jamie Hyneman: In multe cazuri, lucram in domenii in care fie nu exista experti, fie exista, dar nu sunt familiarizati cu acea fateta anume de care vrem sa ne ocupam noi. Asta prezinta anumite riscuri pentru noi. In multe cazuri, in situatiile in care am fost la un pas de pericol, ne-am dat seama ca asta conteaza. Multi dintre tehnicienii genisti sau expertii cu care lucram de fiecare data cand folosim explozibile sunt ei insisi surprinsi de unele dintre chestiile care se intampla cand facem asemenea experimente. Simplul fapt ca pe noi ne intereseaza ceva inseamna ca acolo se petrece ceva neobisnuit sau neasteptat sau rar intalnit. Asa incat trebuie sa ne bazam pe propriile instincte, dupa cum am zis si mai devreme, si, daca simtim ca totusi ceva nu e in ordine, o luam la goana.

Un moment din noua serie care reuseste sa-i 'zboare' basca lui Jamie Hyneman?

Jamie Hyneman: Cred ca un moment remarcabil a fost cand am sarit... A fost un episod cu 'scufundari in lada de gunoi'. Ca in filme, cand e o urmarire pe blocuri, iar in final, cel care sare de pe un bloc se arunca intr-o lada de gunoi, ca sa fie in siguranta. Noi am studiat ce inseamna acest mit. In anumite cazuri, evident, lada de gunoi mai contine si cioburi de sticla sau bucati de metal - deci nu e neaparat o idee buna. Varianta cea mai optimista ar fi sa ai parte de ramasite de spuma poliuretanica. Noi am sarit in asa ceva foarte de sus si, intr-adevar, atunci mi-a cazut bereta.

sursa, video-uri si articolul in intregime: hotnews

__________________

Foarte placut de citit :D

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...