Jump to content
logs

Corul vanatorilor

Recommended Posts

Posted

Inspirata de o discutie recenta despre cresterea si decaderea omului modern, va propun o discutie despre vanatoare.

Ca fiinte biologice, suntem in capatul lantului trofic. Ca fiinte cugetatoare suntem mai mult sau mai putin obligati sa ne ascundem si sa negam esenta de pradator. Cum valoarea existentiala a procurarii hranei s-a rezolvat prin inventarea cresterii intensive a animalelor pentru consum, vanatoarea ramane in acest context privita ca un hobby, moft, preocupare a celor bogati si usor excentrici.

Asadar, vanatoarea este in esenta satisfacerea unor instincte umane prin uciderea unor animale? Ce credeti ca poate genera pasiunea pentru vanatoare? Vanitatea vanatorului? Nevoia de a se impune? Feelingul pe care il are la uciderea animalului? Trofeele? Este aceasta preocupare mai 'nobila' sau mai 'inumana' in comparatie cu alte tipuri de pseudo-sporturi (in special luptele cu animale)?

Sunt vanatorii mai salbatici sau mai putin umani decat crescatorii de animale care au dezvoltat proceduri absolut macabre pentru producerea unor cantitati din ce in ce mai mari de carne?

Posted

Inspirata de o discutie recenta despre cresterea si decaderea omului modern, va propun o discutie despre vanatoare.

Ca fiinte biologice, suntem in capatul lantului trofic. Ca fiinte cugetatoare suntem mai mult sau mai putin obligati sa ne ascundem si sa negam esenta de pradator. Cum valoarea existentiala a procurarii hranei s-a rezolvat prin inventarea cresterii intensive a animalelor pentru consum, vanatoarea ramane in acest context privita ca un hobby, moft, preocupare a celor bogati si usor excentrici.

Asadar, vanatoarea este in esenta satisfacerea unor instincte umane prin uciderea unor animale? Ce credeti ca poate genera pasiunea pentru vanatoare? Vanitatea vanatorului? Nevoia de a se impune? Feelingul pe care il are la uciderea animalului? Trofeele? Este aceasta preocupare mai 'nobila' sau mai 'inumana' in comparatie cu alte tipuri de pseudo-sporturi (in special luptele cu animale)?

Sunt vanatorii mai salbatici sau mai putin umani decat crescatorii de animale care au dezvoltat proceduri absolut macabre pentru producerea unor cantitati din ce in ce mai mari de carne?

Omul , fiinta inteligenta - teoretic , mereu se afla intr-o cursa pentru putere . Ca e fizica , politica , monetara nu conteaza , e ceva instinctual care ne impinge la lucruri pe care de altfel nici nu ni le-am putea imagina . Insa nu trebuie sa generalizam . Nu tuturor le place sa vaneze , eu cel putin n-as putea sacrifica un animal decat daca ar fi vreo urgenta insa ca sport nici nu se pune problema .

Vanatoarea e vanatoare . Nu pot sa o vad ca pe un sport . E ca si cum ai zice ca luptele din arenele romane erau un sport . Omul vaneaza prada , carnea o foloseste ca mancare iar restul ca trofeu . Asemanator insa nu la fel e pescuitul care poti sa-l consideri sport atunci cand eliberezi pestele prins insa un vanat e cam greu sa-l eliberezi dupa e l-ai ranit - pusca ori arc nu are importanta doar nu te vei duce la vanatoare cu , cornete .

Nici vanatorii si nici fermierii nu sunt salbatici . Asa functioneaza natura , asta e asa numitul lant trofic . Fiecare animal e un vanat pentru un pradator si mai mare iar omul doar fiindca are ratiune nu inseamna ca este exclus .

Guest Wandering
Posted

Aliens vs Predators,predatorii erau niste creaturi ce aveau nevoie pentru ritualuri sa vaneze,oamenii au nevoie de animale ca sa manance,asa este lantul

Posted

Am experimentat aceasta iarna ceva fain cel putin pentru mine. Ma lasat bunicul sa injunghii eu porcul, sangele cald care il simteam pe mana cand i-am introdus lama in gat ma facea sa ma simt bine. (sa nu ziceti ca sunt criminal sau ceva), dar cred ca in adn nostru sa facem asta, suntem in primul rand animale, instinctele primare, poate trebuie o experienta sa iti arati adevarata fata. Mai ciudat e ca chiar imi placea sa ma joc cu lana in interiorul gatului. ( am taiat cam orice consuma omul, vite, oi, miei, pasari) dar pana acu nu am simtit asta, nu simteam mila, nimic.

@Am tras cu arma doar dupa iepuri si pasari, e thrill-ul acela cand pandesti ceva, si apoi sa il si nimeresti,.

Posted

@ buugy: eu unul nu cred k as putea sa fac asta.. nu o am in sange.. mi-e mila de saracul animal.. ma gandesc ca nu mi-ar conveni sa fiu in locul lui..

oricum una e sa vanezi ca sa te hranesti si alta e sa macelaresti sute de animale doar din placere si din dorinta de a te considera semnficativ.. in concluzie vanatoarea mi se pare o prostie.. exista si hobby-uri care nu implica uciderea unor animale nevinovate..

se presupune ca am evoluat suficient incat sa ne comportam mai uman cu animalele..

Posted

Toti de aici dati dovada ca sunteti pe acelasi prag cu animalele si nu sunteti cu nimic mai superior decat ele. Va hraniti instinctele ca niste roboti ai naturii si mai aveti tupeu sa va credeti superiori naturii si animalelor.

Posted

Si daca extrapolam un pic subiectul spre felul in care omul modern a fost nevoit sa-si perverteasca si sa-si camufleze instinctele si placerile primare?

Exista printre noi oameni cu structura mentala de vanator: agresivi, autoritari, luptatori fara frica, "fara scuze", "eu impotriva lor", "ucide sau fii ucis" care isi urmaresc prada (umana, evident) si traiesc satisfactia vanatorii in cucerirea ... unei femei? A unei pozitii in grup? A unei cariere? A obedientei altora din jur?

La fel, exista printre noi oameni cu o structura mai mult sau mai putin defensiva, 'perdanta' de victima, de prada: de frica si deprimare, de stare de asediu, de buncar - a se pune mereu la adapost, de evitare a riscului si de asumare a vinovatiei "toti imi vor raul", "eu sunt de vina", "inainte de toate sa ne aparam", "am nevoie de protectia si intelegerea celorlalti". Si indivizii astia isi traiesc satisfactia in fuga permanenta de vanator, in evitarea confruntarilor, in refuzul de a-si asuma riscuri, in auto-protectia unui spatiu securizat in care se simt mai putini haituiti de vanatori.

Exista vreo legatura intre placerile vanatorii propriu-zise si felul in care suntem?

Sa fie ecologistii si pacifistii mai degraba victime decat vanatori?

Voi cum sunteti? ... hunter sau prey?

Posted

Si daca extrapolam un pic subiectul spre felul in care omul modern a fost nevoit sa-si perverteasca si sa-si camufleze instinctele si placerile primare?

Exista printre noi oameni cu structura mentala de vanator: agresivi, autoritari, luptatori fara frica, "fara scuze", "eu impotriva lor", "ucide sau fii ucis" care isi urmaresc prada (umana, evident) si traiesc satisfactia vanatorii in cucerirea ... unei femei? A unei pozitii in grup? A unei cariere? A obedientei altora din jur?

La fel, exista printre noi oameni cu o structura mai mult sau mai putin defensiva, 'perdanta' de victima, de prada: de frica si deprimare, de stare de asediu, de buncar - a se pune mereu la adapost, de evitare a riscului si de asumare a vinovatiei "toti imi vor raul", "eu sunt de vina", "inainte de toate sa ne aparam", "am nevoie de protectia si intelegerea celorlalti". Si indivizii astia isi traiesc satisfactia in fuga permanenta de vanator, in evitarea confruntarilor, in refuzul de a-si asuma riscuri, in auto-protectia unui spatiu securizat in care se simt mai putini haituiti de vanatori.

Exista vreo legatura intre placerile vanatorii propriu-zise si felul in care suntem?

Sa fie ecologistii si pacifistii mai degraba victime decat vanatori?

Voi cum sunteti? ... hunter sau prey?

In societatea actuala nu mai este nevoie sa fii "pradator" sau "prada". Asta incearca ecologistii si pacifistii sa faca lumea sa inteleaga, ca putem convietui pasnic fara sa ne mai batem sau omoram intre noi ca idiotii si fara sa mai distrugem lumea in care traim.. pentru ca mai devreme sau mai tarziu nu o sa mai avem unde sa traim.

Este vorba de lupta intre ratiune si instinctele noastre primitive..

Posted

In societatea actuala nu mai este nevoie sa fii "pradator" sau "prada". Asta incearca ecologistii si pacifistii sa faca lumea sa inteleaga, ca putem convietui pasnic fara sa ne mai batem sau omoram intre noi ca idiotii si fara sa mai distrugem lumea in care traim.. pentru ca mai devreme sau mai tarziu nu o sa mai avem unde sa traim.

Este vorba de lupta intre ratiune si instinctele noastre primitive..

Si ca in MAREA majoritate a cazurilor primeaza insinctele....Eu nu am nevoia asta .. nu am tupeu sa bag cutitu in un animal sau chestii de genu . Am un var de gradul 14`spe care este PREOT (ca si toata familia lui) si toti vaneaza animale (ca si toata familia lui) . Ce parere avesti despre acest fel de oameni?Aici daca nu te impiedica morala sa iti suprimi instinctele primare , macar faptul ca esti preot ar trebui sa te puna pe ganduri..

Posted

n-are legatura una cu alta.. multi se fac preoti pentru ca este un trai usor.. nu ai vazut cate cazuri sunt de preoti beti pe la nunti/inmormantari sau cu comportamente necuviincioase.. ? se cearta pe "turf" mai rau decat gangsterii.. religia a devenit o adevarata mafie..

si cand te gandesti cati bani iau..

eu unul despre ei am o parere foarte proasta.. if there is a hell they will burn in it :angry1:

ma rog.. ce-i drept ca din cate stiu religia prevede ca faptele savarsite catre animale nu se iau in calculul ratingului pentru intrat in rai asa ca poti sa omori cate animalute nevinovate vrei.. Dumnezeu face cinste :)))

Posted

Instinctul uman de a-si procura hrana nu justifica decat in putine cazuri vanatoarea. Nu in cazul celor care au transformat vanatoarea intr-un moft si care de fapt sunt niste lasi ascunsi in spatele unor arme.Daca vrei sa simti intr-adevar fiorul vanatorii si daca vrei sa ai satisfactia unei competitii, nu trebuie sa beneficiezi de avantajul unei arme net superioare decat avantajele naturale ale prazii. Avantajul tau trebuie sa fie pe masura avantajelor prazii, altfel totul se transforma intr-un "overkill".Vanatorii din punctul meu de vedere se impart in 4 categorii: cei are vaneaza pentru hrana, cei care vaneaza asa cum am spus mai sus, fara sa beneficieze de avantaje superioare(pentru competitie,cei pentru care vanatoarea este aproape o proba), impotentii lasi care doresc sa-si demonstreze cat de puternici sunt( majoritatea bogatasilor pt care vanatoarea e un moft care le gadila orgoliul) si cei cu tendinte de psihopati(carora imaginea sangelui le face placere si care nu ar merita decat rolul de prada pentru alti vanatori).

Toti suntem si vanatori si prada, depinde doar de moment si de situatie.

Posted

Instinctul uman de a-si procura hrana nu justifica decat in putine cazuri vanatoarea. Nu in cazul celor care au transformat vanatoarea intr-un moft si care de fapt sunt niste lasi ascunsi in spatele unor arme.Daca vrei sa simti intr-adevar fiorul vanatorii si daca vrei sa ai satisfactia unei competitii, nu trebuie sa beneficiezi de avantajul unei arme net superioare decat avantajele naturale ale prazii. Avantajul tau trebuie sa fie pe masura avantajelor prazii, altfel totul se transforma intr-un "overkill".Vanatorii din punctul meu de vedere se impart in 4 categorii: cei are vaneaza pentru hrana, cei care vaneaza asa cum am spus mai sus, fara sa beneficieze de avantaje superioare(pentru competitie,cei pentru care vanatoarea este aproape o proba), impotentii lasi care doresc sa-si demonstreze cat de puternici sunt( majoritatea bogatasilor pt care vanatoarea e un moft care le gadila orgoliul) si cei cu tendinte de psihopati(carora imaginea sangelui le face placere si care nu ar merita decat rolul de prada pentru alti vanatori).

Sunt de acord cu tine. Daca un om ar reusi sa doboare un leu cu mainile goale sau cu un cutit atunci lasi lauda si asi avea respect pt el dar cei care se ascund in spatele unei arme ca niste lasi ii scuip in fata.

Guest stefteo21
Posted

Sunt de acord cu tine. Daca un om ar reusi sa doboare un leu cu mainile goale sau cu un cutit atunci lasi lauda si asi avea respect pt el dar cei care se ascund in spatele unei arme ca niste lasi ii scuip in fata.

:rofl2: ba ce rau e asta

Eu cred ca nu e doar placerea de a vana animalul in sine cat e placerea de a trage cu o arma de foc. Multi sunt pasionati de asa ceva si ca sa ai arme de foc foarte puternice si sa poti sa le testezi este o chestie super tare. A... ca mai iese si de-o friptura grasa ? Ei bine e partea a doua...

Posted

Mai mare tampenie nu credeam sa citesc.

N-ai avea si mai mare respect daca il ucide doar cu mainile? Iti arat eu pe o pisica salbatica cum se face. Am respectul tau pe urma, da?

Posted

Mai mare tampenie nu credeam sa citesc.

N-ai avea si mai mare respect daca il ucide doar cu mainile? Iti arat eu pe o pisica salbatica cum se face. Am respectul tau pe urma, da?

Da poate vrei sa imi arati pe un catel sau o broasca sau o vrabie ca nu ma supar :|

Posted

Da poate vrei sa imi arati pe un catel sau o broasca sau o vrabie ca nu ma supar :|

Alta e ideea. Ce e de laudat sau de admirat la un om care ucide un leu cu un cutit? Ca e mai animal decat animalul insusi? Este de respectat pentru ca omoara un animal doar ca sa dovedeasca ce tare e? Admiri un omor la fel de inutil, dar mai prostesc decat cel cu o arma de vanatoare.

Posted

Alta e ideea. Ce e de laudat sau de admirat la un om care ucide un leu cu un cutit? Ca e mai animal decat animalul insusi? Este de respectat pentru ca omoara un animal doar ca sa dovedeasca ce tare e? Admiri un omor la fel de inutil, dar mai prostesc decat cel cu o arma de vanatoare.

Si tu crezi ca vanatorii care vaneaza cu arme nu tot pentru asta o fac? Sa demonstreze ca sunti mari si tari, masculi virili? Eu sunt total impotriva vanatorii fie ca e cu arma fie ca cu mana goala, dar am vrut sa zic ca cei care vaneaza cu o arma sunt niste lasi. Asta nu inseamna ca sunt de acord sa vaneze cu cutitul.

Posted

Si tu crezi ca vanatorii care vaneaza cu arme nu tot pentru asta o fac? Sa demonstreze ca sunti mari si tari, masculi virili? Eu sunt total impotriva vanatorii fie ca e cu arma fie ca cu mana goala, dar am vrut sa zic ca cei care vaneaza cu o arma sunt niste lasi. Asta nu inseamna ca sunt de acord sa vaneze cu cutitul.

Iti recomand o cura de Karl May ca sa-ti linistesti instinctele de pradator.

OT: Pradator/prada ? =)) Desi suna melodramatic sau cu caracter de epopee si reusind sa atraga privirile spectatorilor bulversati, v-a trecut vreodata prin cap ca totul de rezuma la lupta pentru supravietuire ? Chiar si daca vorbim despre pseudo-modernismul de fata ? :crazy:

Guest stefteo21
Posted

OT: Pradator/prada ? =)) Desi suna melodramatic sau cu caracter de epopee si reusind sa atraga privirile spectatorilor bulversati, v-a trecut vreodata prin cap ca totul de rezuma la lupta pentru supravietuire ? Chiar si daca vorbim despre pseudo-modernismul de fata ? :crazy:

Presupunand ca ai vrut sa zici " totul se rezuma la lupta pentru supravieture " vreau sa-ti spun ca nu e chiar asa. Nu cred ca vanatorul se lupta sa supravietuiasca - cel putin nu in societatea moderna - ci e mai mult un hobby fie el de a trage cu arma sau de a ucide animale salbatice.

Cum altora le place sa joace mu, counter strike si fotbal asa si el vaneaza.

*Nu fac referire la tine, dar mi se pare penibil limbajul asta cu neologisme pe un forum de gaming... nu pare nimeni ma inteligent daca il foloseste ci dimpotriva este cum am zis mai inainte, adica penibil.. In caz ca n-ai observat nu avea instincte de vanator :D vrei sa ne arati ca ai citit Karl May ? :D Gata tac, sa stii ca n-am nimic cu tine

Posted

ce lupta pentru supravietuire bo$$ ?? cand ala trage cu pusca in caprioare de la 500 de metri ... e sport , cel putin asa il considera vanatori "profesionisti'' , lupta pt supravietuire e cand o lupta careva cu vre'un leu cu un cutit de intins Delma ..aia da " lupta pt supravietuire " nu cand noi calarim dragoni si aruncam cu viermi in sobolani :> bo$$aine'n

Posted

Am experimentat aceasta iarna ceva fain cel putin pentru mine. Ma lasat bunicul sa injunghii eu porcul, sangele cald care il simteam pe mana cand i-am introdus lama in gat ma facea sa ma simt bine. Mai ciudat e ca chiar imi placea sa ma joc cu lana in interiorul gatului. ( am taiat cam orice consuma omul, vite, oi, miei, pasari) dar pana acu nu am simtit asta, nu simteam mila, nimic.

@Am tras cu arma doar dupa iepuri si pasari, e thrill-ul acela cand pandesti ceva, si apoi sa il si nimeresti,.

si cei cu tendinte de psihopati(carora imaginea sangelui le face placere si care nu ar merita decat rolul de prada pentru alti vanatori).

... :)

Personal nu am nici o satisfactie cand omor , imi pare rau pentru ele , singurul animal care pot sa il tai este gaina ..si nu pentru ca imi place ci pentru ca in anumite situatii sunt obligat

Posted

Presupunand ca ai vrut sa zici " totul se rezuma la lupta pentru supravieture " vreau sa-ti spun ca nu e chiar asa. Nu cred ca vanatorul se lupta sa supravietuiasca - cel putin nu in societatea moderna - ci e mai mult un hobby fie el de a trage cu arma sau de a ucide animale salbatice.

Cam asta ar fi singura deductie logica aparenta pe care ai incercat-o pana acum, repet ai incercat. Cand pleci de la varful lantului trofic si ajungi la expresia ta de mai jos ceva e in neregula.

Cum altora le place sa joace mu, counter strike si fotbal asa si el vaneaza.

Cu alte cuvinte, daca te trimit in jungla fara arme si lipsit de calculatorul tau, ai sa constati aproape instantaneu ca te afli pe undeva la fundul lantului trofic. Meh ? :crazy:

*Ma bucur ca nu ai nimic cu mine dar invata ce-s alea neologisme.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...