Jump to content
Random Hero

Tarom isi ia zborul spre privatizare

Recommended Posts

Posted

În timp ce oficialii români urmăresc profitul companiei aeriene în vederea vânzării, ungurii vor Malev înapoi, după înstrăinarea din 2007.

Guvernul Boc pregăteşte compania Tarom pentru o cursă specială către privatizare. Iniţiativa apare în programul de guvernare şi, potrivit secretarului de stat Marin Anton, din Ministerul Transporturilor (MT), ar putea avea loc anul viitor. Primul pas este însă trecerea companiei pe profit, după ce în 2009 pierderile s-au ridicat la aproape 22 de milioane de euro.

În timp ce autorităţile de la noi urmăresc privatizarea, guvernul ungar regretă mişcarea din 2007, când a fost vândută compania aeriană Malev în schimbul a 741.000 de euro. Ministrul de finanţe ungar, Peter Oszko, declara, la finele anului trecut, că speră ca statul să redevină acţionar.

În acest sens, guvernul e gata să pună la bătaie peste 70 de milioane de euro pentru a plăti o parte din datoria acumulată a companiei care, potrivit "The Budapest Times”, însumează 259,53 milioane de euro. "Credem că Malev poate deveni profitabilă dacă se iau măsurile de restructurare potrivite”, a declarat Oszko.

Chiar dacă ambele companii au înregistrat anul trecut pierderi importante, evoluţia numărului de pasageri este diferită. Dacă Tarom a transportat cu 12% mai puţini călători ca în 2008, în ciuda introducerii a 11 destinaţii noi, Malev a înregistrat o creştere cu 10%.

Mai exact, românii au zburat cu avioanele goale mai mult de jumătate în primele trei luni - grad de ocupare de 44%, înregistrând o uşoară revenire în ultima parte a lui 2009.

În schimb, compania Malev, preluată de Air Bridge şi aflată sub controlul miliardarului rus Boris Abramovici, a renunţat la destinaţii precum Geneva sau Dublin şi a suspendat, pe timpul iernii, cursele din Iaşi şi din Timişoara. Ungurii au avut un grad de ocupare de aproape 75%.

Avem un plan de operare

pentru următorii trei ani şi sperăm să ajungem pe profit în următorii doi ani”, a explicat Karim Makhlouf, director comercial

al liniei ungare. Asta în condiţiile în care Malev a acumulat doar pierderi în ultimii ani.

O nouă strategie se pregăteşte zilele acestea şi la Tarom. Compania a înregistrat al doilea an de pierderi, după trei de profit. Acum, revenirea echivalează cu vânzarea, din care statul speră să profite la maximum.

"Acum nu vindem, fiindcă nu e rentabil. Dar după ce ajungem pe profit, vom scoate un pachet de acţiuni la Bursă. Sunt liberal şi, în opinia mea, statul nu ar trebui să rămână proprietar, ci să vândă integral compania sau măcar să predea managementul”, afirmă Marin Anton.

El vizează anul acesta eficientizarea prin reducerea cheltuielilor cu per sonalul, a costurilor pentru combu stibil şi renunţarea la cursele neprofitabile. "Bugetul pentru 2010 s-a bazat pe un număr de 2.450 de angajaţi, deşi obiectivul este încheierea anului sub 2.400 de angajaţi”, a afirmat directorul companiei, Ruxandra Brutaru.

Personalul Tarom este, în acest moment, aproape dublu faţă de cel al Malev. De la 1.500 de angajaţi, câţi erau la începutul lui 2009, numărul acestora a scăzut la 1.320, la sfârşitul anului.

Până la finele lui 2011, compania intenţionează să rămână cu numai 1.000 de salariaţi. Deja au fost redimensionate mai multe filiale din ţări est-europene şi s-au tăiat mai multe posturi din zona administrativă a companiei ungare.

Autorităţile de la Bucureşti explică: "Diferenţa vine din externalizarea unor servicii. În prezent, la Tarom, chiar şi întreţinerea se face cu personal propriu”, a spus Anton.

În privinţa costurilor operaţionale, ţinta companiei române este de reducerea a 15%. "O tăiere a capacităţii de zbor se poate realiza menţinând serviciul pe rută, de la 4-5 frecvenţe zilnice la 2-3 pe zi, pentru o companie de talia Tarom, care deserveşte cele mai multe destinaţii cu o frecvenţă zilnică”, este de părere Ruxandra Brutaru.

Politica preţurilor a fost făcută anul acesta de piaţă, spun reprezentanţii ambelor companii. Tarom a oferit promoţii gen 50 de euro plus taxe pe orice rută externă, ajungând până la 9 euro plus taxe, în cadrul ?Maratonului de iarnă”.

În competiţie cu low costul s-a înscris şi Malev, care a lansat, pe piaţa românească, oferte de 99 de euro dus-întors, pe relaţia Bucureşti-Budapesta.

sursa: infoportal

Guest stefteo21
Posted

În timp ce autorităţile de la noi urmăresc privatizarea, guvernul ungar regretă mişcarea din 2007, când a fost vândută compania aeriană Malev în schimbul a 741.000 de euro.

sursa: infoportal

Cat ? Nu e prea putin ? :)

Posted

nici CFR-ul nu-i departe ...

"pierderi de 22 mil euro" .. extraordinar, cu banii aia abia reinnoiesti setul de cauciuri si mai schimb un bec intr-un 747. Las ca investesc altii, ca pentru noi n-are rost ...

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...