Jump to content
Notorious DOC

O treime dintre speciile vegetale şi animale vor dispărea din cauza încălzirii globale

Recommended Posts

Posted

Pentru a face faţă încălzirii globale, un număr mare de specii animale şi vegetale vor fi nevoite să migreze către nord sau să urce la altitudini mai mari, însă circa o treime dintre ele nu vor reuşi să se deplaseze suficient de repede şi vor dispărea, potrivit unui studiu recent.

Scott Loarie, de la Universitatea Stanford, şi David Ackerly, de la Universitatea Barkely, autorii acestui studiu publicat, miercuri, în revista Nature, au calculat că viteza medie de deplasare a florei şi faunei, la suprafaţa Terrei, va ajunge la 0,42 kilometri pe an, în cursul secolului al XXI-lea.

Această viteză medie a fost calculată pe baza scenariului A12B al Grupului Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (GIEC), care prevede o creştere puternică, până la jumătatea acestui secol, a emisiilor de gaze cu efect de seră, în ciuda unei creşteri demografice scăzute şi a introducerii rapide a unor noi tehnologii mai eficiente şi ecologice.

Această valoare calculată acoperă diferenţe regionale foarte mari: vitezele de deplasare nu vor fi decât de 0,08 kilometri pe an pentru pădurile de conifere din regiunile montane tropicale şi subtropicale, dar ar putea atinge 1,26 de kilometri pe an în preriile inundate, mangrove şi regiunile deşertice.

În general, câţiva metri câştigaţi în altitudine vor permite o reglare pe o distanţă scurtă, în mediul montan, însă distanţele ce vor trebui parcurse la câmpie vor fi mult mai lungi.

Problema este că numeroase specii nu vor reuşi să se deplaseze suficient de repede: "aproape o treime dintre habitatele studiate vor avea viteze superioare chiar şi estimărilor cele mai optimiste despre posibilităţile de migrare a plantelor", se indică în comunicatul emis de Academia de ştiinţe din California.

Ca o circumstanţă agravantă, o mare parte a habitatelor naturale a fost fragmentată de om, "ceea ce face ca numeroase specii să nu aibă unde să se refugieze", potrivit aceloraşi experţi.

Iar rezervaţiile naturale, care sunt eficiente împotriva acestei fragmentări, dacă sunt suficient de mari, se vor confrunta cu migraţia speciilor pe care ar trebui să le protejeze.

Într-adevăr, "mai puţin de 10% din zonele protejate la nivel mondial îşi vor păstra condiţiile climatice actuale în interiorul graniţelor lor, în următorii o sută de ani", se afirmă într-un comunicat emis de cercetătorii Universităţii Stanford din SUA.

mediafax.ro

Guest stefteo21
Posted

uite putin asa la mine... crezi ca-mi pasa ?

A nu, doar intrebam...

Posted

incalzirea globala ne va omora pe toti in cele din urma prieteni :)

Posted

daca aceste specii de animale oricum se ineaca io zic sa le vanam si mancam de pe acum.

nu m-ar deranja o maimuta flambata.

=))hahaha

@mda,trist oricum ..pana mea toti o sa ne ducem asa..

dar oricum nu cred ca apuc io asta

Posted

Ceva tot trebuie sa ne omoare :-??

"If all the insects on earth disappeared, within 50 years all life on earth would disappear. If all humans disappeared, within 50 years all species would flourish as never before." :)

Posted

uite putin asa la mine... crezi ca-mi pasa ?

A nu, doar intrebam...

Daca pentru neuronul tau putina informatie care chiar interesanta e iritanta , nu le mai citi , doar pentru a face un +1 nu merita sa-ti obosesti neuronul ....

OT: disparitia lor o sa creeze un mare dezechilibru in regn .....

Posted

nu vor disparea din cauza incalzirii globale, ci din cauza nepasarii oamenilor

Posted

nu vor disparea din cauza incalzirii globale, ci din cauza nepasarii oamenilor

nepasarea oamenilor duce la incalzire globala , incalzirea duce la disparitie , same thing

Posted

daca aceste specii de animale oricum se ineaca io zic sa le vanam si mancam de pe acum.

nu m-ar deranja o maimuta flambata.

hah,ce tare...

Degeaba se gasesc solutii din ce in ce mai revolutionare pentru o stopa efectul de sera,daca poluarea in tarile subdezvoltate si putin dezvoltate este in floare.

Posted

ciclul vietii se schimba..asa a fost si asa va fi..iar chestia asta ne va afecta si pe noi oamenii cu siguranta..era bine daca se putea reusi o incetinire a acestui proces..insa e tocmai invers..in loc sa protejam habitatul in care traim noi il distrugem -_-

Posted

Puteti sa ma numiti ignorant, dar specii au disparut din epoca preistorica, nu e nici o tragedie, au disparut mamutii si dinozaurii care ar trebui teoretic sa aibe sansele de supravietuire cele mai mari, asa ca de ce sa intervenim in ciclul naturii si sa "conservam" speciile dispar si apar zilnic.

Posted

eScDfYzMEEw

R.I.P. Cum zicea acest mare om, "pack your shit folks were going away " :))

@Raul : e exact invers,dinozaurii au avut cele mai mici sanse sa supravietuiasca pt ca temperatura de pe terra sa racit prea mult pt ei .

Posted

Da, mie o sa-mi para rau de ursii polari :(.

Incalzirea globala se datoreaza excesului de CO2 din atmosfera, masinile naibii. Voi de ce credeti ca statele vor sa scoata masinile NON-EURO si EURO 1 ? Mai este cate una, scoate un fum de nu te vezi.

Posted

clar :))

incalzirea asta vine intr-un mod firesc totusi ... nu mai e nimic de facut cu toate ca toti incearca ... am vrut tehnologie avem suferinte ...

flora importanta poate fi mutata si de catre om ... si asta foarte repede ... iar fauna la fel cred .. nu cred in 1/3 :-?

Posted

Pentru a face faţă încălzirii globale, un număr mare de specii animale şi vegetale vor fi nevoite să migreze către nord sau să urce la altitudini mai mari, însă circa o treime dintre ele nu vor reuşi să se deplaseze suficient de repede şi vor dispărea, potrivit unui studiu recent.

mediafax.ro

/fail

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...