Jump to content
eleodor

Calatorie virtuala de Craciun in jurul lumii

Recommended Posts

EUROPA

Piramida de Crăciun

În munţii Erzgebirge (în traducere ? Metaliferi), de la graniţa Germaniei cu Cehia, îşi are originea frumoasa tradiţie a piramidei de Crăciun, predecesoare a bradului de astăzi. Obiectul decorativ, de dimensiuni diferite

, este asemănător unui carusel cu mai multe niveluri. Pe fiecare dintre aceste etaje se află obiecte-simbol ale Crăciunului, de la cele foarte cunoscute (iesle, îngeraşi, magi, Fecioara Maria, Iosif) la cele care reprezintă viaţa de zi cu zi a oamenilor din Erzgebirge.

Spuneam că este precum un carusel, deoarece piramida se roteşte, de obicei cu ajutorul unor lumânări speciale, a căror căldură pune în mişcare o elice situată deasupra obiectului. Piramida tradiţională este construită din lemn, iar toate etajele sunt străbătute de un ax care se sfârşeşte prin elicea de care pomeneam mai devreme. Acest ax pune în mişcare etajele. Cele mai simple piramide au trei etaje, iar cele mai complicate şi complexe - opt sau chiar mai multe.

Municipalităţile au dus datina la un alt nivel. În pieţele aglomerate, sunt construite piramide uriaşe, iar locul lumânărilor este luat de mult mai eficientul curent electric.

AMERICA

Festivalul luminilor din Hawaii

Deşi la mii de kilometri depărtare de coasta vestică a SUA, al 50-lea stat al Uniunii păstrează tradiţia ameriană şi chiar o îmbogăţeşte. Un exemplu este festivalul luminilor, cu o istorie de doar 50 de ani, dar foarte populari printre turiştii care vizitează arhipelagul.

Omul de care se leagă totul este ?Auntie” (mătuşica) Josie Chansky a cărei casă din insula Oahu a atras mereu privirile tuturor. De Crăciun, Josie îşi împodobea casa

cu nişte decoraţiuni extraordinare, făcute din obiecte foarte simple, câteva exemple fiind cartoanele de ouă, umeraşele, scobitorile sau sâmburii de fructe. De Sărbători, casa femeii era mereu deschisă. Un singur

eveniment nefericit a reuşit să întrerupă sărbătoarea insularilor.

În 1996, soţul femeii a muriat, iar Josie a simţit că nu le poate face pe toate de una singură. Aşa că a decis să îşi vândă o parte din lucrurile din casă, printre care şi decoraţiunile. Dar întreaga colecţie a fost cumpărată de autorităţile dintr-o altă insulă din Hawaii, Kauai, care au amenajat apoi ?Casa Crăciunului”. Aceasta există şi astăzi, când mii de turişti îi trec pragul.

În 2006, Josie Chansky a fost decorată, la nivel local şi naţional, pentru păstrarea vie

a trădiţiei Crăciunului vreme de jumătate de secol. Bătrâna a murit la 3 februarie 2009. ?Casa Crăciunului” şi-a găsit însă alţi decoratori ingenioşi, care completează colecţia lăsată de Josie.

În fiecare an, de Crăciun, 5.000 de turişti şi localnici vizitează şi cântă colinde în apropierea casei din insula Kauai.

ASIA

Teatru biblic, în Filipine

Catolicii, mai ales cei de la sate, obişnuiesc ca, în seara de Ajun, să refacă traseul Fecioarei spre staulul în care s-a născut Iisus. Astfel, după lăsarea întunericului, un bărbat şi o femeie care joacă rolurile lui Iosif şi al Fecioarei Maria merg din casă în casă, iar toţi localnicii refuză să îi găzduiască. Cei doi ajung apoi la biserica, unde îi aşteaptă un colţ cu iesle.

La miezul nopţii, naşterea Domnului este sărbătorită prin Misa de Gallo (turiştii o cunosc drept "Rooster's Mass" ? Masa Cocoşului). Local, sărbătoarea este cunoscută sub numele de “Panunul?yan”.

AFRICA

Crăciun “dulce” din Nigeria

Nigerienii petrec Crăciunul pe străzi, hoinărind din casă în casă întreaga zi. În populaţia Yoruba, neamurile de localnici au propriile tradiţii, iar combinaţia cu celor al altor familii dă naştere unui festival colorat şi fascinant.

Biserica este împodobită cu frunze de palmier şi are chiar un brad, lângă care copiii îşi deschid cadourile şi se joacă împreună. În dimineaţa de Crăciun, etnicii Yoruba îmbracă haine noi

şi se vizitează reciproc, mâncând la fiecare oprire, deoarece se spune că este păcat să refuzi mâncarea în ziua de Naşterea Domnului.

Printre specialităţile locului se număra friptura de curcan, pui sau cea de vită. Însă o particularitate este Moin-moin, o pastă din legume (de bază este fasolea) pusă la copt în frunze. Alte specialităţi sunt cele din batat (cartof dulce) şi peşte.

Sursa:evz.ro

Link to comment

intrebarea e cati isi permit ?:P pentru bani ce nu se inventeaza ;) :) fain :) fiecare cu traditia si obiceiuri lui..fiecare tara e speciala..in felul ei..si la noi e frumos.. :)

tu ai citit tot ce-am scris eu?ma refeream la faptul ca nu sunt prea multi care pot vedea toate acestea la un loc. :) iar tre sa te afirmi tu.. :) in fine. sper c'ai inteles acu.. " bai..inteligentule " :-? =))

# cine nu si-ar dori sa mearga de sarbatori in tarile enumerate mai sus sa vada obiceiuri traditii ale tarilor respective..n'ai tu de unde sti

#PS: sarbatori fericite :)

Link to comment

tu ai citit tot ce-am scris eu?ma refeream la faptul ca nu sunt prea multi care pot vedea toate acestea la un loc. :) iar tre sa te afirmi tu.. :) in fine. sper c'ai inteles acu.. " bai..inteligentule " :-? =))

pentru bani ce nu se inventeaza

mai zi o data ca n-ai citit decat titlul. sau acum s-au inventat calatoriile in tari straine?

Link to comment
Guest relife

Cel mai frumos continent este Europa deoarece este un continent cu istorie nu ca America care "abea" a fost descoperit.

Si Asia e un continent cu istorie

Link to comment
Guest spanky

Printre specialităţile locului se număra friptura de curcan, pui sau cea de vită. Însă o particularitate este Moin-moin, o pastă din legume (de bază este fasolea) pusă la copt în frunze. Alte specialităţi sunt cele din batat (cartof dulce) şi peşte.

ooo da :yum:

misto astea , mai ales aia din europa :P

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...