Jump to content
logs

Cultura si arta 'acum si aici'

Recommended Posts

Posted

Nascuta in post-modernism, dupa 1970, arta digitala se refera la abordarea mijloacelor artistice clasice - pictura, sculptura sau desen cu ajutorul tehnologiilor digitale. Instalatii virtuale, instalatii interactive ce folosesc tehnologia pentru a produce actul artistic, imagerie 3D, arta fractalica, arta algoritmica sunt doar cateva din formele pe care le poate lua aceasta noua forma artistica.

Sunt incepatoare in domeniu (ca si consumatoare de acest gen de arta), am intalnit sporadic lucrari care mi-au ramas insa in retina. Recent am experimentat si conceptul de instalatie.

Va propun sa exploram in acest topic cate ceva legat de aceste fenomene artistice ramase inca necunoscute la noi...

Instalatii

Acum putina vreme, CCF Iasi a organizat un experiment artistic numit Warshow sub forma unei instalatii interactive in care obiectul artistic propriu zis a fost chiar spectatorul participant si trairile acestuia intr-un context manipulat. Tematica abordata - razboiul si ororile lui. Materialul stimul?... o executie proiectata special pentru tine ca spectator, intr-un spatiu determinat (o scena construita dintr-un spot de lumina). Un ambient studiat prin efectele lui secundare. Produsul artistic palpabil? (dincolo de trairea emotionala obtinuta prin acele 50 de secunde de executie) - fotografierea ta, ca spectator, in momentul de impact emotional maxim. Info suplimentare: http://www.warshow.us/

Este arta sau experiment social? V-ati expune unui asemenea experiment? Poate fi, pana la urma, o cu totul alta forma de arta interactiva, vie mai aproape de nevoia de stimulare a omului de azi?

Picturi digitale

Ray Caesar, un artist cunoscut deja, celebru pentru portretele sale si abordarea controversata. Imaginile sunt de o claritate desavarsita, aduc extrem de mult cu picturile adevarate. Sunt lucrate intr-un software de modelare 3D.

http://img18.imageshack.us/i/frenckiss.jpg/

French kiss (2009)

Imi plac printesele lui Ray Caesar - perverse si inocente in acelasi timp, cu tegumente ireal de albe, cu o puternica incarcatura erotica, dizolvandu-se in tonuri de turcoaz halucinant ce pare sa fie un leit motiv pentru Caesar... un baroc acvatic socant uneori prin violenta detaliului morbid, un contrast desavarsit intre inocenta privirilor si senzualitatea trupurilor. Diafane. Albe. Ireale...

Homepage Ray Caesar

http://www.raycaesar.com/work

Intr-o lume a viitorului in care posibilitatile tehnologice vor sfida 'traditionalul', mai avem nevoie de pictura clasica? Imaginea unui pictor in poienita, cu sevalet si pensoane este deja un desuet memoir de muzeu?

Posted

Nu stiam ca exista asa ceva...

Parerea mea este ca aceasta arta digitala a fost creeata pentru pasionatii calculatorului. Omul nu mai are timp sa se duca la expozitii dar cu un simplu click poate vedea o expozitie digitala.

Totusi este o munca grea sa creezi un tablou digital cu multe detalii. Dar totusi trebuie sa exprime un anumit sentiment care sa aduca vizitatorului o impresie despre respectivul tablou.

Posted

Hmm, da. Nu cunosc aceasta arta, nu cunosc nici macar 5% din ea, o sa-mi exprim o parere de moment si 100% proprie.

Vorbind de arta, vorbim de frumos, de imagini, de culori, de imaginatie si talent. Arta asta ma duce cu gandu doar ca intr-o zi o sa fim roboti, ca nu va mai exista clasic doar din amintiri si istorie. E de apreciat insa, nu, nu imi place, sunt de partea clasicului si chiar daca pare fi atat de reala toata arta asta nu e pe gustul meu.

Cateva dintre motivele pentru care imi sustin pararea, este ca incet, incet uitam esentialul in multe dintre lucrurile obisnuite, chiar daca pare mai usor sa vizionez o expozitie digitala doar cu un click sau doua lipseste ceva, ceva important. Acele seri minunate cu oameni imbracati elegant, cu schimbari de pareri si gusturi privind minunatiile de picturi.

P.S : off topic si imi cer scuze..dar, pe tine te apreciez din ce in ce mai mult :)

Posted

mie nu-mi plac deloc. nu-mi plac desenele care arata o imagine, care nu ascund nimic inteligent, nu-mi place grigorescu, nu-mi place sadoveanu. ce rost are sa scrii, sa pictezi atata timp cat doar gasesti niste cuvinte frumoase, fara sa ascunzi nimic? adica pur si simplu reprezinti ceea ce vezi. asta nu e arta! arta adevarata e la petrescu, la eliade, la kafka..

(astea-s opiniile mele)

Posted

Arta nu este o forma de manifestare de tip reproductiv :).

si hm, pentru literatura fa tu un topic separat, aici venim cu alte 'damblale'. Eventual adu si tu niste 'ascunsi' postmodernisti ... un Kandinski, un Pollock, un Dali

Pentru ca tot s-a pomenit intr-un topic vecin despre fractali, m-am gandit sa aduc aici cateva creatii de gen.

Cei care sunt curiosi despre ce sunt fractalii pot folosi cu incredere wikipedia.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fractal

Aici voi spune doar ca imagistic, fractalii sunt generati exclusiv pe computer cu ajutorul programelor grafice si de animatie.

Restul e arta... (oare?)

Fractalii Mandelbrot (denumiti dupa matematicianul Benoit Mandelbrot, creatorul gemoetriei fractalice)

David Harpe

demonstratie Apophysis (Freeware fractal flame editor for Windows)

http://www.youtube.com/watch?v=Dp2GhLrJix4

Posted

Ma uit la poza pe care ai postat-o tu si vad ca nu exprima nimic... este doar un personaj care nu exprima viata, care n-are sentimente. Mai frumoasa este arta adevarata.

PS: logs ar trebui sa aplici pentru postul de admin in aceasta sectiune. a facut IceMan parca topic. se cauta moderatori asa ca ar fii o idee buna ca cineva ca tine sa administreze sectiunea.

Posted

Yeeea, the prodigy art critic GaBytZu97(aged 12) has spoken -_-

PERVERSITATE este cuvantul cheie, alaturi de inocenta. Un contrast interesant. Dar stai, tie nici nu ti-a crescut parul pe picioare inca...

Posted

Aldguth vii si comentezi doar de dragul +1?

Dupa cum vezi ti-ai facut un alt cont pt. ca pe celalt probabil ai 100% warn? Oare de ce? Pentru ca tu comentezi mereu si nu-ti vezi de treaba ta.

ON: Nu inteleg ce reprezinta ultimele doua poze..Pete?

Posted

mi se par mai inspirante pozele cu fractarii :-?

primele sunt prea ciudate pt mine, nu contest k omu' a depus efort si talent, dar mie nu imi plac. :tiphat:

Posted

Huh? Nu pot sa nu imi ies din pepeni cand vad un copil ca tine care habar nu are ce vorbeste si care practic INSULTA munca acelui om fiind incapabil sa o inteleaga. Threadul asta nici macar nu e pentru tine, temele nu sunt adecvate pentru un copil de 12 ani cum nu este adecvat nici ca un astfel de copil sa stea pana la 1 noaptea sa posteze pe forumuri, dar deh...

Aldguth vii si comentezi doar de dragul +1?

Dupa cum vezi ti-ai facut un alt cont pt. ca pe celalt probabil ai 100% warn? Oare de ce? Pentru ca tu comentezi mereu si nu-ti vezi de treaba ta.

Asta spui mereu cand nu ai o replica buna de dat (tralalala +1), adica niciodata. Pana nu spui ceva care sa arate ca ai pic de creier, posturile tale din threadul asta vor fi ignorate.

Posted

Astazi - fotografie

Jerry Uelsmann - celebrul fotograf american care a revolutionat abordarea imaginii prin combinarea mai multor negative si crearea unor imagini compozite.

Desi a lucrat clasic in camera obscura si combinand tehnici 'old fashion' de prelucare a imaginilor analogice, Uelsmann a reformulat semnificatia ideii de fotografie ca obiect artistic dincolo de granitele realitatii obiective de pana atunci ...

Homepage Jerry Uelsmann http://www.uelsmann.net/

Fotografiile lui Uelsmann exploreaza realitati alternative in registru sepia sau b&w...

Imaginar, franturi de vis si obiecte distorsionate. Impresia care ramane pe retina e o iluzie sau o stare transformata

http://img31.imageshack.us/i/undiscoveredself.jpg/

Undiscovered self

Oglinda si imagine reflectata ... oglinda sparta in mii de bucati taioase. In care intri descult si in care te vezi oglindit. Iti poti sfasia mainile cautand printre franturile de imagine un intreg. Dar nu vrei sa pierzi nicio frantura de ciob. Toate au ceva provocator - umbrele cuvintelor, melodii soptite, sani rotunjiti, maini calde, bucati sarite din poezii. Toate te invelesc in mii de sensuri pe care le porti in buzunarul interior al corpului. Pe care le recompui de fiecare data cand vezi lumea in maruntaie si totusi la suprafata...

Posted

Human Race Machine

Este un program computerizat ce cuprinde 4 programe: race machine (permite participantilor sa isi modifice trasaturile faciale in functie de 6 tipuri morfologice de rase), age machine (modifica trasaturile simuland imbatranirea) couple machine (combina imaginile a 2 parteneri pentru a estima cum arata un potential copil), anomaly machine (include anomalii ale fetei).

Programul acesta a fost inventat de catre Nancy Burson in anii '90 si a fost folosit de catre FBI pentru operatiuni specifice.

Nancy Burson a promovat tehnologia morfologica combinand arta portretistica a fotografiei cu posibilitatile oferite de prelucrarea digitala.

Este prima care a produs portrete digitale.

Homepage Nancy Burson http://www.nancyburson.com/pages/fineart.html

In peste 20 de ani de studiu asupra morfologiei fetei umane, Nancy Burson propune o perspectiva noua asupra viitorului umanitatii, print-o creatie revolutionara si controversata:

http://img33.imageshack.us/i/bursonhe.jpg/

She with He, He with She 1996.

Sunt imagini hibride combinand morfologiile celor 2 sexe si sugerand un punct comun androgin. Omul viitorului, asa cum il vede Nancy Burson va avea o morfologie androgina.

Posted

O pura opinie personala, fara tangente in arta sa zic asa, doar un post..

Ok. O pictura sau un portret unde este evident ce a vrut sa reproduca acel artist pt. ca ofera detalii amanuntite , poti spune ca are talent, dar cand este considerata o pictura arta? si sora mea poate sa deseneze, chiar este la grafica 3d si nu cred ca pt. ca stie sa deseneze este asociata cu pictorii celebrii, oricine altcineva care stie sa deseneze/picteze nu-l face artist, nu?

Mie unul imi plac imaginile create de Louis Royo. Habar n-am daca este vreuna digitalizata, dar s-ar potrivi topicului

Imagine IPB

Ce va inspira voua imaginea asa? nu poti sa zici "no comment" tocmai pentru ca sunt atatea de spus, probabil numai un artist ar stii sa exprime in cuvinte...

Si sunt multe altele

Posted

Multumesc Jim. Ai pus o intrebare excelenta:

dar cand este considerata o pictura arta?

De fapt, tot ce apare in acest topic se supune aceleiasi intrebari.

Pana la urma, e nevoie de un 'specialist' 'deontolog' care sa vina si sa ne spuna tuturor ca un guru ce e arta si ce nu e arta? Sau o manifestare artistica devine arta in masura in care cei carora se adreseaza o simt ca atare, le provoaca trairi si emotii estetice?

Noi toti suntem receptorii, spectatorii, cei care privesc cei care judeca.

Nu e nevoie sa ai tangente cu arta ca sa iti placa sau nu un anumit tip de arta. E nevoie doar ca acea forma de arta sa iti inspire ceva...

Imaginea lui Louis Royo...

inger cazut, aripi, oglinda, fata, umbre, gothic

Moment de umbra, atunci cand umbra ti-e mai mare decat imaginea reala. Cand realizezi ca poti distruge si ca te autodistrugi incet incet. Cand e vraiste in viata si in ganduri, cand stii ca ai ranit pe ceilalti si te-ai ranit pe tine. Cand ai devorat ca sa fii devorat. Cand te trezesti cu sperante si te culci cu dezamagiri...

Copila pierduta in spatiu ... oare n-am fost cu totii asa la un moment dat?

Posted

Incercam ceva complicat? :)

Instalatia

Este o forma noua de arta vizuala contemporana in care se folosesc materiale diverse, dispuse tridimensional. Instalatia nu este limitata la spatiul unei galerii de arta ci se poate manifesta in orice mediu public sau privat ales de creatorul sau.

http://www.flickr.com/photos/carmichaelgallery/3399256261/

In general, intr-o instalatie se pun in scena modalitati traditionale ca pictura, sculptura, fotografii dar mai ales medii moderne: proiectii de film, simulari video, sunete, jocuri de lumina si miscare. Toate acestea sunt procesate prin programe informatice specifice.

Mica demonstratie aici :)

Unele instalatii sunt create special pentru un anumit loc (opere in situ) sau existenta lor depinde de acel spatiu particular pentru care au fost create. Opera nu poate fi transportata in alt loc si nici nu poate fi vanduta. Ea devine astfel o forma de arta efemera pentru ca are aspectul unui happening cu interventia directa a publicului care participa. Dincolo de momentul impactului pe care il trezeste in cadrul manifestarilor propriu-zise, instalatia ramane de cele mai multe ori in memorie prin documente fotografice sau filme.

Iata cativa reprezentati:

Andy Goldsworthy si folosirea mediului inconjurator

http://video.google.com/videoplay?docid=-288023216970768712#

Ilya Kabakov si instalatiile sale totale

http://www.ilya-emilia-kabakov.com/

Edward Kienholz si inumanitatea secolului XX

http://www.beatmuseum.org/kienholz/edkienholz.html#works

Posted

In seara asta, o artista: Leonor Fini - apartinand curentului suprarealist. Doamna de origine argentiniana a trait si a creat in Paris, facand parte din grupul exceptional surrealist interbelic alaturi de Picasso, Eluard, Dali, Ernst. S-a spus despre ea ca e singurul artist care a pictat femeile fara sa-si ceara scuze. Multe din tablourile ei infatiseaza femei frumoase si puternice, in situatii provocatoare (si care poate amintesc de ea insasi).

Mai multe detalii despre ea aici

Pentru picturile ei

De ce Leonor Fini la arta digitala?

Daca nu stiati, Madonna a fost in mod evident inspirata si influentata de opera Leonorei Fini in Bedtime Stories (1994).

http://img695.imageshack.us/i/boutdumondewd3n.jpg/

Leonor Fini - Le bout du monde - 1949

Madonna - Bedtime stories - 1994

http://img689.imageshack.us/i/lamitieae1.jpg/

Leonor Fini - L'amitie (1958)

Madonna - Bedtime stories - 1994

De altfel, videoclipurile Madonnei poarta urmele inspiratiei multor pictorite contemporane despre care nu prea stim mare lucru pe-aici: Remedios Varo, Frida Kahlo, Leonora Carrington, Martha Graham (fotografa celebra ale carei lucrari au inspirat videoclipul Frozen (1998)

Posted

nu-mi plac desenele care arata o imagine, care nu ascund nimic inteligent, nu-mi place grigorescu, nu-mi place sadoveanu.

incearca bacovia :) sau shakespeare, in materie de pictura sincer nici eu nu stiu vre1 care sa "ascunda" acel ceva care tu cauti :-??

Posted

Nam June Paik

Artist de origine coreeana, membru al curentului post-dadaist, emigrat in SUA.

Este creatorul curentului Video Art, la inceputul anilor '70. Este primul care a abordat tehnologia si progresul tehnologic ca forma de arta, in domeniul electronic.

De numele lui Paik sunt legate sculptura pe televizor, arta satelitului, obiecte roboti (facute cu predilectie din televizoare) si ecrane imense.

Imagine IPB

Nam June Paik, TV Cello (1971), with Charlotte Moorman

Imagine IPB

TV Budha

Paikstudios

Posted

Am reusit sa ajung zilele trecute la un eveniment de tip expozitie instalatie audio-video realizata de un grup de artisti timisoreni.

Pentru locatia aleasa intentionat (Baia Turceasca din Iasi, o cladire abandonata ce serveste acum ca spatiu expozitional), titlul evenimentului a avut un sens aparte:

Fugind prin peisaj pe timp de furtuna

Imagine IPB

In ce a constat instalatia ? ... in proiectia video a unui film cu acelasi nume suprapusa peste 10 lucrari statice capturate din film si tiparite pe support rigid.

Efectul a fost cu adevarat unul halucinant. Suprapunerea planurilor video/real, a imaginilor in miscare cu cele statice, fondul sonor inedit si productia peisajului fantasmagoric din off-plan au creat un mediu tensionat, de amalgam senzorial si chiar suprasolicitare a simturilor (si asta in absenta completa a unor influente de substante psihedelice :D). Abia mai tarziu, dupa vizionarea propriu-zisa, s-au asezat si impresiile mele: un soi de jurnal abstract al ochiului interior, linii si umbre, o stare de tensiune interna ca atunci cand nervii pocnesc si se sparg in mii de particule fine de senzatii amestecate.

Inteleg ca imaginea din film a fost obtinuta prin conectarea camerei video la diverse procesoare si mixere video prelucrate in prealabil astfel incat sa permita obtinerea de imagini/efecte noi, fara a-si pierde functiile de baza.

Puteti vedea filmul Fugind prin peisaj pe timp de furtuna pe blogul autorului, Sasa Liviu Stoianovici

Artistii acestia din Timisoara au si o trupa de muzica ce promoveaza folkul psihedelic experimental, NU&APA NEAGRA. La concert n-am putut sa ajung, nu eram in Iasi la momentul respectiv. Poate stiti voi mai multe?



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...