Jump to content
liquidlove

Problema :)

Recommended Posts

Posted (edited)

Salu salu,asa dintr-o discutie in alta cu prietenii,a ajuns sa-mi spuna o asa numita "problema"

So,here ya go .

O prietena de a ta,iti da tie si celui mai bun prieten sa vindeti un telefon,care costa cam 20 lei ,tu poti vinde telefonu cu cat vrei,ea isi doreste doar 20 lei . Asadar..voi doi mergeti in piata,si vindeti telefonu cu 25 lei la 2 gemeni . Fiecare contribuie cu jumatatea sumei ..12,50 lei / frate geaman . Deci profitul este de 50 lei ,in drum spre casa..intrati intr-un bar si cumperi un suc cu 3 lei ,mai raman 2 lei ..dupa vreo 10 minute intra ce-i doi gemeni in bar,care pareau asa mai amarati,si le dai cate 1 lei fiecaruia ,asadar ..la ei le-ar fi venit 11,50 lei / frate geaman telefonul . Ai cheltuit tot profitu,dar nu e chiar asa...daca te pui si aduni toate sumele,da cu 1 leu in plus,stiu..greu de crezut .

Dar priveste :

11,50 lei + (de la un geaman)

11,50 lei + (de la celalalt geaman)

..3,00 lei (sucul)

_______

26 lei total .

So,cum naiba iese 1 leu profit ?

Edited by liquidlove
Posted

Pai tu ai pus pretul sucului la profitul incasat de la cei doi frati,dar defapt se adauga 2 lei care i-ai returnat inapoi.

11.50+11.50 +2 = 25

Dar eu mai am o nelamurire,cum de iese 26 si cum de naiba trebuia sa iasa 25,cand pretul sucului este 3 lei,iar profitul tau adunat trebuie sa iasa 50 de lei.

Ai 50 de lei profit,cumperi un suc de 3 lei si iti mai raman 2 lei profit pe care ii returnezi,cum naiba vine asta? :lol:

Posted

banii pe care i-ai luat pe suc nu ii scazi corect acolo apare eroarea.. fa si tu pe pasi:

initial..............12,5....+.....12,5..........=25........(cat ti-a dat fiecare)

cumperi suc.....-1,5...........-1,5...........=-3........(banii pe suc)

le dai cate 1.....-1.............-1..............=-2........(banii pe care ii dai)

.....................10..............10...............20

/\ aia e din perspectiva profitului tau, adica ca si cum ai fi luat de la ambii gemeni cate doar cate zece lei, sau 11,5 lei daca ar fi sa nu fi cumparat sucul.

din perspectiva gemenilor

.......................-12,5...........-12,5.......=-25.......(banii pe care ii cheltuie initial)

........................+1...............+1.........=+2........(banii de la tine)

........................11,5.............11,5.........23.........(banii pe care ii au ei amandoi la sfarsit)

/\ asta din perspectiva gemenilor, ei pierd cate 10 lei fiecare, dar in "viziunea" lor, nu exista costurile pe suc

tu aduni datele din doua tabele diferite, e normal sa-ti dea eronat.. adica uite, tu aduni cati bani pierd ei (deci cum ar veni, costurile din perspectiva lor), cu profitul din perspectiva ta...

Posted

Asadar..voi doi mergeti in piata,si vindeti telefonu cu 250 lei la 2 gemeni . Fiecare contribuie cu jumatatea sumei ..12,50 lei / frate geaman .

de cand 12.50 x 2 fac 250 lei ? o_O

ori aici e poanta, ori aici e o greseala...

Posted

de cand 12.50 x 2 fac 250 lei ? o_O

ori aici e poanta, ori aici e o greseala...

ei acolo doar a scris aiurea... inlocuieste 200 cu 20 si 250 cu 25 :P

Posted (edited)

Da,am gresit eu putin cand am dat datele problemei ,am scris 200 / 250 ,trebuia sa scriu 20/25 .

Silenr,acum iti citesc asta sa-mi dau seama . Tin sa te anunt ca inca nu am inteles .

p.s Got it .

Edited by liquidlove

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...