Jump to content
TheodorescuS

Tehnologie de amprentare noua !

Recommended Posts

Posted

Amprenta ascunde mai mult decât numele şi CNP-ul nostru. În labirintul acela de şanţuri se “depozitează” tot felul de substanţe cu care intrăm în contact. Iar o nouă tehnică de analizare a amprentei digitale îi va ajuta pe anchetatori nu numai la simpla identificare a unei persoane ci inclusiv la descoperirea a ceea ce a atins “alaltăieri” ? droguri, prafurile acelea folosite pentru construirea bombelor ş.a.m.d.

Vestea a apărut într-o ediţie recentă a revistei Science, printr-un articol semnat de profesorul de chimie Graham Cooks de la Universitatea Purdue. Acesta descrie modul cum o tehnică de laborator numită “mass spectometry” sau spectrometrie de masă ar putea fi de mare folos pentru investigatorii criminalişti.

Spectrometria de masă este o tehnică de determinare a tipului de substanţe prin analizarea a două componente ale moleculelor din compoziţia acestora: gradul de încărcare electrică, respectiv masa lor. Echipamentul capabil să efectueze asemenea teste este deja disponibil pe piaţă, însă preţul său este prohibitiv. De fapt, doar cele mai mari laboratoare de chimie din lume se pare că dispun de aşa ceva. Totuşi, cercetărorii sunt de părere că în câţiva ani ? nu foarte mulţi ? aceste echipamente se vor găsi la preţuri accesibile şi dimensiuni reduse, adică vor fi portabile, tocmai bune pentru minilaboratorarele criminalistice din maşinile specializate ale poliţiei.

Actualmente poliţiştii folosesc o anumită pulbere pentru a descoperi şi preleva o amprentă şi astfel eventualele substanţe asociate ei nu pot fi identificate din pricina denaturării rezultatului de către chimicalele din respectiva pulbere.

Aşadar era nevoie de metoda cea nouă de certetare a lui Graham Cooks. Aceasta constă în utilizarea unui spray în care găsim un lichid presurizat ? apă sau combinaţie între apă şi alcool -, încărcat cu o sarcină electrică. O mică porţiune a amprentei prelevate este pulverizată cu o doză, evident infimă. Picurii microscopici dizolvă substanţele de pe acea porţiune, iar lichidul rezultat este depus pe suprafaţa traductorului conectat la spectrometru.

Mai departe, lichidul acesta este încălzit şi se evaporă. Rămân doar moleculele încărcate electric, caracteristice substanţelor obţinute după amprentare; li se măsoară masa şi gradul de încărcare electrică potrivit metodei de mai sus şi astfel se identifică substanţele “ascunse” de amprentă. Procesul se repetă până se “scanează” întreaga suprafaţă a amprentei digitale, obţinându-se în final şi o imagine bidimensională a acesteia. Cercetătorii au numit această metodă “desorption electrospray ionization” (prescurtat, Desi).

Daca v-am starnit cat de cat interesul puteti citi continuarea aici

Guest Pun1sh17
Posted

or sa stie si ca mi'am atins .... :(

Cu siguranta =))

Pai e mult mai eficient in cazuri extreme

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...