Jump to content
Dropkillerz

Leul, prima victima a caderii Guvernului.

Recommended Posts

Posted

Leul si bursa nu au reactionat, ieri, dupa adoptarea motiunii de cenzura de catre Parlament. Analistii spun ca, in pofida disensiunilor de pe scena politica, caderea Guvernului nu a luat piata financiara prin surprindere. “Instabilitatea politica predomina de cateva zile. Din acest motiv, cursul de schimb nu a reactionat dramatic la caderea Guvernului. Situatia este similara si in ceea ce priveste Bursa. Investitorii erau aproape siguri ca sansele Guvernului erau foarte mici in fata unei motiuni de cenzura sprijinite de trei partide”, ne-a explicat Ionut Dumitru, membru al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania. In acelasi timp, analistii considera ca iesirea din criza depinde de alegerea rapida a unui guvern care sa continue intelegerile cu FMI. In timp ce politicienii se cearta, romanii se confrunta deja cu primele scumpiri determinate de intarirea euro si de cresterea dependentei de importuri.

Banca Nationala a Romaniei a intervenit ieri indirect pe piata valutara, pentru a împiedica o depreciere abrupta a leului, dupa caderea Guvernului, sustin dealeri de piata. "Într-o prima faza, cursul a început sa creasca si a ajuns la 4,3 lei/euro, însa ulterior cotatiile au scazut brusc, pâna la 4,29 lei/euro, nivel inferior celui de dinaintea anuntului privind caderea Guvernului Boc 2. În conditiile în care regiunea se depreciaza, putem spune ca BNR vinde euro pentru a împiedica deprecierea leului", a spus un dealer, citat de Mediafax. Anterior, piata valutara a fost “blocata” de incertitudinea din mediul politic, astfel ca referinta BNR a crescut foarte usor, cu 0,57 bani, la 4,2897 lei/euro. "Piata este apatica, cu volume reduse de tranzactionare. Strainii lipsesc din piata, ca urmare a turbulentelor din mediul politic, ceea ce se vede si din volumele transferate. Practic sunt dezinteresati de leu", a spus un dealer.

Cu o zi inainte insa, cursul leu/euro a ajuns la maximul ultimelor 6 luni.

Leul va continua sa se deprecieze

Potrivit directorului executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, leul va continua sa se deprecieze, indiferent de evolutia politica, deoarece economia nu functioneaza. Scaderea lui va fi decisa de politicile bancii centrale. “Leul e supraapreciat. Avem insa flotare controlata si BNR va interveni pentru mentinerea monedei intre anumite praguri”, ne-a spus Voinea. “Deprecierea nu va fi mai mare de cativa bani, pentru ca investitorii sunt obisnuiti cu iresponsabilitatea din Romania. Mai ales daca sunt prezenti in Romania de cativa ani stiu ce se intampla in perioada electorala, nu mai este o surpriza”, a adaugat Ionut Dumitru, reprezentant al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari. Cresterea euro la inceput de saptamana a determinat scumpiri si la pompa. Petrom a urcat pretul benzinei cu 7 bani, iar pe cel al motorinei cu 6 bani. Scumpiri se observa si la raft. Pretul fructelor si legumele din import s-a majorat, odata ce sezonul s-a incheiat, iar produsele romanesti dispar de pe piata. Pe de alta parte, Bursa a coborât usor, cu 0,52%, influentata de pietele europene, în timp ce o parte dintre speculatori au profitat de scaderea SIF-urilor dupa anuntul adoptarii motiunii de cenzura si au intrat mai puternic la cumparare pe aceste actiuni, care au urcat în medie cu 1,11%. "Investitorii sunt în asteptare, iar instabilitatea politica este un factor negativ pentru economia oricarei tari. Cred ca speculatorii sunt cei care au facut piata în ultima perioada, iar turbulentele de pe scena politica au fost un prilej bun pentru speculatii", a declarat Mihai Muresian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest. “Bursa nu are nici o legatura cu economia sau cu politica. E dominata de cateva titluri si de actiuni speculative. Nu e corelata la nimic din ce se intampla in economie. A crescut in 1997, cand economia era la pamant, a scazut dramatic anul trecut, desi noi nu eram afectati de criza. Anul acesta a inregistrat cresteri, desi economia merge prost”, ne-a precizat Liviu Voinea.

Somajul ar putea depasi 10,5%

Analistii economici ai ING Bank România au estimat ca in urma caderii Guvernului recesiunea economica s-ar prelungi, iar rata somajului va depasi 10,5% anul viitor. "Va exista o perioada mai lunga de instabilitate politica, care va avea un impact semnificativ asupra economiei în urmatorii câtiva ani, prin amânarea unor masuri de care avem nevoie urgent", a spus Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România. Potrivit unui raport lansat de acesta, se vor intensifica presiunile asupra monedei locale si se vor majora dobânzile. “Acest lucru ar putea sa fie o veste proasta pentru piata de titluri de stat", se arata în raportul analistilor bancari.

Peste 150.000 de firme, desfiintate

In conditiile prabusirii economiei si a cresterii taxelor pentru firme, numarul societatilor comerciale care aleg sa-si suspende activitatea creste in fiecare luna cu cateva mii. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, in primele 9 luni, numarul suspendarilor a ajuns la 113.000. In plus, actiunile de dizolvari voluntare au urcat la 14.700, iar cele de radieri voluntare au crescut la 30.800. Numarul total de comercianti activi era de 1,04 milioane la finele lunii septembrie, dintre care o treime erau persoane fizice autorizate. Tot pe fondul crizei, cuantumul investitiilor straine directe au scazut cu 53% în primele opt luni, de la 6,72 miliarde de euro la 3,15 miliarde de euro, arata datele BNR. Ca urmare a evolutiei economiei, bugetul general consolidat a înregistrat, în primele noua luni, un deficit de 5,03% din PIB, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finantelor Publice. Potrivit acestuia, in termeni absoluti, deficitul s-a ridicat la aproape 25 miliarde de lei, pe fondul unor venituri de 116,3 miliarde de lei si a unor cheltuieli publice de 141,2 miliarde de lei. O parte din deficit va fi finantat din transele din septembrie si decembrie, provenite de la FMI.

sursa:gardianul

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...