Jump to content
Dropkillerz

Banii din taxa auto vor merge si in conturile lui Dan Besciu

Recommended Posts

Posted

In timp ce Compania de Autostrazi cauta formula legala pentru a plati inca 30 milioane de euro (pe langa cei 30 milioane de euro deja achitati), pentru decontaminarea a nici 100 de metri din aliniamentul autostrazii Transilvania, regele asfaltului, Dan Besciu, patronul firmei de constructii Euroconstruct Trading 98 si al celebrului restaurant bucurestean Golden Blitz, ar putea incasa, de la Ministerul Mediului, inca 40 milioane de euro pentru indepartarea substantelor periculoase de pe 5.000 de metri patrati de teren de langa autostrada.

Fostul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi, a refuzat sa semneze decizia privind alocarea banilor pentru decontaminarea zonei de langa autostrada Transilvania si a precizat ca o parte din banii proveniti din taxa auto ar putea fi folositi pentru decontaminarea unor situri. Banii ar fi putut fi deblocati pentru aceasta operatiune de ministrul interimar al mediului, Elena Udrea. Numai ca regele asfaltului, Dan Besciu, mai are de asteptat, din cauza ca astazi se asteapta ca Guvernul sa pice dupa motiunea de cenzura din Parlament si Udrea sa nu mai fie ministru.

5.000 mp contaminati cu cianuri, «uitati» la expropriere

Chiar daca premierul Emil Boc se lauda ca va taia panglica celor 42 de kilometri din autostrada Transilvania, de la Turda la Gilau, pentru un maraton ce se va desfasura chiar de Ziua Nationala a Romaniei, promisiunea pare imposibila. Aceasta intrucat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) nu are autorizatie de mediu pentru constructia portiunii de autostrada unde se afla depozitul de deseuri de mercur si cianuri de langa Turda. ?Asocierea Euroconstruct Trading 98, Minesa ICPM Cluj Napoca, Uni Recycling, Setcar si Transilvania Constructii ar putea decontamina si zona de siguranta de langa autostrada Transilvania. Din banii Companiei de Autostrazi si de la Fondul de Mediu trebuie platita decontaminarea zonei de langa autostrada. Din neatentia autoritatilor, a fost expropriata doar zona de traseu a autostrazii, nefiind luata in calcul si zona de protectie contaminata din vecinatate (5.000 mp). Tunurile de campanie nu se opresc aici. Ministerul Mediului nu are voie sa elibereze autorizatie de constructie pana nu se decontamineaza si zona de protectie de langa autostrada Transilvania. Guvernul Boc face scamatorii cu privire la plata ilegala a lucrarilor la autostrada Bechtel. Oricum, cei 42 km de autostrada cu care se lauda Guvernul se vor surpa la primavara”, ne-au declarat surse avizate.

Boc ar putea pierde fonduri europene de 4,5 miliarde de euro

Ministerul Mediului ar putea pierde fondurile UE de 4,5 miliarde de euro asigurate prin Programul Opera?ional Sectorial Mediu daca elibereaza autorizatia de mediu fara ca terenul sa fie decontaminat de deseurile toxice. ?Guvernul Boc nu poate trece peste regulile UE. In cazul in care se elibereaza autorizatia de mediu pentru constructia autostrazii Transilvania, in zona depozitului de deseuri, fara a fi curatata si zona de protectie de langa autostrada, se va declansa procedura de infringement si vom fi amendati de UE”, ne-au explicat sursele citate.

Nicolae Nemirschi: «Dupa o ploaie, zona contaminata se poate largi»

Fostul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi, afirma ca depozitul de deseuri de langa Turda pune in pericol viata cetatenilor. “Am avut in urma cu o luna o discutie cu premierul si ministrul Radu Berceanu referitor la situatia de la Turda. Pericolul este foarte mare, pentru ca, dupa o ploaie, zona de contaminare se poate largi. Am propus ca o parte din banii de la taxa auto sa fie folositi pentru decontaminarea unor situri. In pachetul de masuri pe care Guvernul si-a asumat raspunderea este inclusa si aceasta propunere. Pachetul legislativ a ramas insa suspendat, dar solutia ca problema sa fie rezolvata exista deja”, ne-a explicat Nemirschi. Acesta a precizat ca Romania are foarte mari probleme cu siturile contaminate, ?mult mai mari decat cele cu gropile de gunoi”. ?E nevoie de foarte multi bani, dar, cu toate acestea, Romania nu a luptat sa primeasca mai multi bani din fondurile UE pentru acest segment”, a mai spus Nemirschi. Potrivit legii, sumele pentru instituirea taxei de poluare merg la bugetul Fondului pentru mediu si finanteaza programele pentru protectia mediului, precum: Rabla, realizarea de spatii verzi, împadurirea terenurilor degradate, inlocuirea sistemelor clasice de încalzire cu cele moderne si de realizare a pistelor pentru biciclisti. Si fostul presedinte al Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti, a adaugat ca decontaminarea depozitului de langa Turda costa foarte mult. “Costurile sunt foarte mari. Cand se judeca astfel de cauze, se fac analize si, in functie de adancimea solului contaminat, se decide transportarea si tratarea materialului. In cazul in care costa enorm, se poate decide capsularea acestuia”, ne-a mai declarat profesorul universitar Mihai Toti. Potrivit acestuia, in cazul in care banii Fondului de mediu ar fi putut fi folositi pentru decontaminarea zonei, ar fi mers doar catre operatiunile propriu-zise, dupa ce, anterior, s-ar fi facut studii privind zona afectata. “Se pot folosi bani de la Fondul de Mediu pentru astfel de suprafete doar daca se intocmeste un proiect. Este nevoie de cercetari si proiectari prealabile, care nu sunt decontate de AFM. Banii, in cazul in care ar fi alocati, vor putea fi folositi pentru excavare, transportare si decontaminare”, a mai adaugat Toti.

sursa:gardianul

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...