Jump to content
Irina

Bacalaureat 2010

Recommended Posts

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a finalizat şi publicat pe site-ul propriu ordinele de ministru privind aprobarea calendarului şi metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de Bacalaureat 2010, respectiv a disciplinelor şi programelor aferente susţinerii acestui examen.

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/9 septembrie, examenul naţional de Bacalaureat are, începând cu anul şcolar 2009-2010, o nouă structură care presupune susţinerea a două tipuri de probe: evaluări orale şi practice pe parcursul anului şcolar şi evaluări scrise după încheierea anului şcolar. În decursul unui an şcolar se organizează două sesiuni ale bacalaureatului.

Prima sesiune are următorul calendar (înscrierea elevilor se face în intervalul 14 - 18 decembrie 2009):

- probe orale: 11-13 ianuarie 2010: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), 13-15 ianuarie 2010: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), 18 - 29 ianuarie 2010: evaluarea competenţelor digitale (proba D) şi 19 - 22 aprilie 2010: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă (proba C);

- probe scrise (după încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a prevăzută pentru data de 11 iunie 2010): 28 iunie 2010 - Limba şi literatura română - proba E)a), 29 iunie 2010 - Limba şi literatura maternă - proba E)B), 30 iunie 2010 - proba obligatorie a profilului - proba E)c) şi 1 iulie 2010 - proba la alegere a profilului şi specializării - proba E)d).

Prima afişare a rezultatelor va avea loc în 3 iulie 2010 (până la ora 16.00) şi va fi urmată de depunerea contestaţiilor în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 - 20.00. Soluţionarea contestaţiilor se va face în perioada 5-6 iulie 2010, iar afişarea rezultatelor finale în ziua de 7 iulie 2010.

Sesiunea de toamnă se va desfaşura între 23 august şi 8 septembrie 2010, înscrierile fiind stabilite pentru săptămâna 5-9 iulie 2010.

La proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, elevii pot alege oricare limbă modernă studiată în liceu, indiferent dacă a fost studiată drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, dacă a fost studiată în regim normal, intensiv, bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau opţională. Evaluarea competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se face prin trei tipuri de probe, după cum urmează: probă scrisă, cu durata de 90 minute, probă orală, cu durata de 10-15 minute și probă de înţelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute. Subiectele pentru probele de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată în liceu sunt elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, astfel încât să permită stabilirea, pentru fiecare candidat, a nivelului corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi.

Subiectele pentru proba de evaluare a competenţelor digitale se stabilesc de CNCEIP, în conformitate cu programa de bacalaureat, elaborată pe baza programei şcolare a disciplinei ?Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor”, studiată în trunchiul comun, la toate filierele, profilurile şi specializările, pe parcursul claselor a IX-a şi a X-a. Tot CNCEIP va stabili printr-o procedură elaborată în concordanţă cu standardele europene şi publicată pe Internet până la data de 31 octombrie 2009, durata probei de evaluare a competenţelor digitale, respectiv modalitatea de desfăşurare şi evaluare a probei. Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă a candidatului se înscrie într-un borderou, care este semnat de cei doi examinatori. Aceeaşi procedură se aplică şi în cadrul probelor de evaluare a competenţelor într-o limbă străină şi a celor digitale sau cu precizarea că, în cazul ultimei probe, în funcţie de punctajul obţinut, se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului, după cum urmează: 0-25 puncte - utilizator începător, 26-50 puncte - utilizator de nivel mediu, 51-74 puncte - utilizator avansat, 75-100 puncte - utilizator experimentat.

Absolvenţilor clasei a XII-a/ XIII-a, care au susţinut aceste probe, li se eliberează certificate care atestă nivelul de competenţă lingvistică, respectiv nivelul de competenţă digitală. Acestea vor fi însoţite de suplimente descriptive ale certificatului de competenţă care conţin descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului şi se vor completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului. Eliberarea certificatelor nu este condiţionată de promovarea probelor scrise. Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine sau pentru certificarea competenţelor digitale, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere.

Toate aceste evaluări se organizează şi se desfăşoară la nivelul unităţii de învăţământ, pe parcursul clasei terminale de liceu, în faţa unei comisii prezidate de directorul unităţii de învăţământ şi numite prin decizie a inspectorului şcolar general.

Probele scrise prin care sunt cuantificate competenţele formate pe durata învăţământului liceal se susţin după încheierea anului şcolar, în faţa unei comisii formate de inspectoratul şcolar judeţean. Probele sunt următoarele:

- probă scrisă la limba şi literatura română - E)a): comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările;

- probă scrisă la limba şi literatura maternă - E)B): comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale;

- o probă scrisă, diferenţiată în funcţie de filieră, profil şi specializare - E)c): matematică - pentru profilul real din filiera teoretică, pentru toate profilurile din filiera tehnologică, pentru profilul militar şi profilul pedagogic - specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională, respectiv istorie - pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor menţionate mai sus;

- o probă scrisă la care elevul poate opta, în conformitate cu filiera, profilul şi specializarea urmate - E)d), pentru una dintre disciplinele cuprinse în următoarele două grupe: fizică, chimie, biologie sau informatică (pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi pentru profilul militar din filiera vocaţională) sau geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie (pentru profilul umanist din filiera teoretică, pentru profilul servicii din filiera tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celui militar). Pentru candidaţii proveniţi din promoţiile anterioare, se face asimilarea specializării absolvite cu una dintre specializările/calificările profesionale în vigoare pentru promoţia curentă.

Se consideră promovaţi elevii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au susţinut probele prevăzute în interiorul anului şcolar, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media aritmetică, formată din două zecimale exacte, a notelor obţinute la probele scrise este cel puţin 6. În cazul nepromovării examenului, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la evaluările susţinute in decursul anului şcolar, respectiv rezultatele la probele scrise la care s-a obţinut cel puţin nota 5. Recunoaşterea unora dintre probele promovate într-una din sesiunile organizate din anul 2003 încoace este condiţionată de solicitarea scrisă de recunoaştere a probelor promovate, în momentul înscrierii pentru una dintre sesiunile anului 2010.

Important: Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar va posta pe Internet doar structura subiectelor pentru probele examenului de bacalaureat, precum şi precizările metodologice referitoare la cerinţe şi la modalităţile de evaluare ale acestora la data de 31 octombrie 2009.

sursa Cotidianul

mie personal..mi se pare o mare incurcatura..daca va apucati sa cititi in ce constau programele va iau durerile de cap..din ce in ce mai mult..devenim bataile lor de joc..cica urma sa simplifice..au simplificat mai mult de ogramada... :violent: mult succes celor care dau bacul ! :)

Link to comment

Mie sincer mi se pare mai simpla aceasta varianta de bac doar 3 probe scrise care conteaza + 2 orale de competente (mai bine un cerificat la nivel international care arata cat de bine stiu engleza, decat niste cifre) dar poate fi inbunatatit in continuare, decat cea precedenta 6 scrise + 2-3 orale care erau luate toate in considerare, cel putin eu asa am inteles ca se dadea dupa vechea varianta.Pana o sa pice cineva cu suficient curaj, sa faca o reforma adevarata la edu.ro o sa fie mereu o incurcatura.

Eu sincer nu inteleg de ce am ore de romana, istorie, geografie, religie, economie cand sunt la profil mate-info, sau de ce dau la bac romana la acelasi nivel ca cei de la filolgie care au mult mai multe ore decat mine, si de ce informatica, materie la care am 7 ore pa saptamana e optionala. Eu am mers la profil mate-info, pentru ca am crezut ca o sa fac matematica si informatica, nu o groza de alte materii care nu imi vor folosi in viitor.

Link to comment

Mie sincer mi se pare mai simpla aceasta varianta de bac doar 3 probe scrise care conteaza + 2 orale de competente (mai bine un cerificat la nivel international care arata cat de bine stiu engleza, decat niste cifre) dar poate fi inbunatatit in continuare, decat cea precedenta 6 scrise + 2-3 orale care erau luate toate in considerare, cel putin eu asa am inteles ca se dadea dupa vechea varianta.Pana o sa pice cineva cu suficient curaj, sa faca o reforma adevarata la edu.ro o sa fie mereu o incurcatura.

Eu sincer nu inteleg de ce am ore de romana, istorie, geografie, religie, economie cand sunt la profil mate-info, sau de ce dau la bac romana la acelasi nivel ca cei de la filolgie care au mult mai multe ore decat mine, si de ce informatica, materie la care am 7 ore pa saptamana e optionala. Eu am mers la profil mate-info, pentru ca am crezut ca o sa fac matematica si informatica, nu o groza de alte materii care nu imi vor folosi in viitor.

lol,daca nu stii despre ce este vorba,te rog nu mai posta ca sa ai +1

Link to comment

Sunt de acord cu octavian.

Adica, eu ca elev la liceu , clasa cu profil matematica informatica, cu 3 ore de limba romana in clasa a 12a, trebuie sa dau acelasi examen cu cei de la filologie care probabil au 6 7 ore pe saptamana?

Iar cei de la filologie nu dau nici examen la matematica, care probabil e cel mai dificil. Eu inteleg ca romana e limba materna, si as fi de acord cu examenu, daca ar fi subiecte diferite pentru fiecare profil.

Link to comment

Eu am de dat bac-ul anul acesta....si imi vine sa ii bat pe astia de la minister

Am 3 probe orale,bun,da nu inteleg la ce le trebuie sa dam limba straina: oral,scris si ascultat :-??

+mare porcarie: proba in timpul anului:competente digitale,nici o problema, is la mate info si ma descurc

da nu inteleg la ce le mai trebuie si atestat la info si competente digitale !?!?

Eh si umpik de bataie de joc

Clasele cu profil real trebuie sa dea proba 3 la BAC matematica de pe cei 4 ani(daca stam si ne gandim is cam 8 ani in total) si la profil uman trebuie sa dea din istoria predata in cls a 12-a

Deci cum? eu trebuie sa recapitulez toate alea din cls 9,10,11 si astia ca si cum ar da o teza??

Edit: am vazut ce a scris cel de ^

Are dreptate,in cls a 12-a la mate info ai 3 ore de romana si filologia are 6 ore

Totusi avem acelasi subiect

Link to comment

N-am postat ca sa am +1, ci ca sa imi exprim opinia, noua varianta de bac este mai buna decat cea veche, dar inca mai e loc de mai bine. Atata timp cat la liceu sunt profile peste profile, bac-ul ar trebui sa fie specializat si el in functie de profil.

deci eu sunt profil tehnic din clasa a 9 stiam ca la bac voi da un modul acum dau mate romana si de ales intre fizica,chimie si biologie.Am facut 4 ani de tehnic dgb ca nu pot da la specialitatea mea..mai bine ma duceam dracu la uman naveam nici un stres si tot aia era :)) AM 15 ore pe saptamana de module pe dgb..

cat despre probele alea din timpul anului mare tampenie..si ca fapt divers cand un geniu asta are el chef sa faca nu stiu ce lege nar trb sa se aplice la cei ce deabia intra?adica asta sa fie aplicata peste 4 ani la cei ce sunt actual a 9.cand au inceput anu nu stiam exact la ce dam,cand vor fi probele smd..Asa prostie na`m vazut in viata mea sa scap odata si sa se faca praf cu invatamantul lor de 2 lei

Link to comment

N-am postat ca sa am +1, ci ca sa imi exprim opinia, noua varianta de bac este mai buna decat cea veche, dar inca mai e loc de mai bine. Atata timp cat la liceu sunt profile peste profile, bac-ul ar trebui sa fie specializat si el in functie de profil.

n-ai cum sa fi de acord cu asa ceva..sa te oblige sa dai la istorie care..in anii trecuti dadeai la ce vroiai..din start ti-au luat posibilitatea de a alege..ce iti place tie.. alta zarva e punerea materiei in plus si anume la romana ...au bagat gramatica care in anii trecuti era inexistenta..ne-au bagat oralele INCA DIN IANUARIE ca sa ce ma? ca sa-si bata joc de noi , mai ales una in ianuarie una in mai una in iunie sau mai stiu eu cum,e bataie de joc!nu ai cum sa fi de acord cu asemenea prostie

Link to comment

n-ai cum sa fi de acord cu asa ceva..sa te oblige sa dai la istorie care..in anii trecuti dadeai la ce vroiai..din start ti-au luat posibilitatea de a alege..ce iti place tie.. alta zarva e punerea materiei in plus si anume la romana ...au bagat gramatica care in anii trecuti era inexistenta..ne-au bagat oralele INCA DIN IANUARIE ca sa ce ma? ca sa-si bata joc de noi , mai ales una in ianuarie una in mai una in iunie sau mai stiu eu cum,e bataie de joc!nu ai cum sa fi de acord cu asemenea prostie

Acum singurele probe care conteaza cu adevarat sunt cele 3 scrise. La competentele alea nu poti sa pici, daca faci prost, primesti un certificat care atesta nivelul tau, la fel daca faci extraordinar de bine.

De faza cu gramatica rebagata la romana, nu auzisem, dar eu indiferent de ce materie as avea la romana, sunt impotriva examenului scris la romana, la mate-info, pt ca e mate-info, nu mate-info-romana.

Optiunea de a alege am avut-o cand am optat pentru profil, daca am mers pe un profil care nu ne-a placut doar ca sa intram la un anumit liceu, atunci nu prea vad rostul la chestii de genul: "de ce sa fie bac la info obligatoriu"/"daca bacul la info devine obligatoriu, ma mut la alt profil in clasa a 12-a", cum aud de la 90% din colegii mei de clasa, etc etc, dar adevarul este ca la sfarsitul clasei a-8 a ai luat o hotarare, buna sau rea, este hotararea ta, nu a edu.ro .

Eu sincer prefer sa dau aceste competente si examene cat mai repede, chiar inainte de terminarea clasei a 12-a.

Daca ar fi dupa mine, cele 10 clase ar fi ceva de genul 3+3+4: 3 primare+3 gimnaziale+examen la romana, mate, geografia si istoria romaniei+4 liceu cu profile adevarate, nu incercarile astea de acum+ examen in functie de profil liceu+ ...

Link to comment

Din punctul meu de vedere e o tampenie ce se intampla...Eu am in total 14ore de modul pe saptamana, ca ce chestie?Bac nu mai dau din ele, nu ma ajuta la absolut nimic decat ca-mi ocupa programul aiurea.Si faza cu gramatica la limba romana, de unde asta?:| Eu nu am facut gramatica din clasa a 8a... Tot ce am facut la liceu a fost literatura.Acum de unde i-au eu gramatica sa invatz pt bac?

Link to comment

Bacul se da acum la romana,matematica si obiectul de specialitate.

Eu is la transporturi si mi s-a zis ca o sa dam la fizica sau chimie oO

Ma lamureste si pe mine cineva :-s

obiectul ala de specialitate este asa: real-tehnic:fizica,chimie,biologie,info

uman:filologie,pshihologie,economie si inca cva :))

clasele tehnice nu mai pot alege un modul(care dupa parerea mea aia e specialitatea dar na..te doare mintea cu astia #-o )

Link to comment

Mie sincer mi se pare mai simpla aceasta varianta de bac doar 3 probe scrise care conteaza + 2 orale de competente

stai lin ca bacul e la fel

scris: romana, mate, bio/fizica/chimie/info, engleza

oral: romana, engleza, informatica

plus proba de "listening" la engleaza...

+atestat la engleza/informatica

what`s the difference?

@irina te rog frumos. noi dam bacul la matematica din absolut tot, voi dati bacul la istorie doar din istoria romanilor, materia de clasa a12a.. plus ca voi aveti cel putin 4 ore/sap la romana+jurnalism si istoria literaturii, eu am doar 3 de romana, insa dificultatea la bac la proba de al romana scris e aceeasi.. ti se pare corect?

cat despre competentele digitale: este un examen la tic, nu la baze de date, sau c++/pascal.. de ce te plangi? real-ul a facut tic doar in clasa 9a! voi faceti tic si acum... (cel putin asa e la liceu la mine). nu zic ca nu as sti sa umblu prin paint/notepad/word/acces/excel/samd, insa din cate am auzit o sa fie un test grila..... ceea ce personal mi se pare o mare porcarie, plus ca suntem in dezavantaj fata de voi din cauza orelelor... cat despre ultima proba: voi puteti alege psihologie, logica, economie, rahaturi de astea care se fac doar un singur an.. la bilingv eu am de ales dintre: fizica(2ani), biologie(2ani), chimie(2ani) si informatica(3ani). nu se compara!

proba la engleza: cica ar fi: scris (nici n-au zis idiotii daca o sa fie o compunere, sau exercitii la gramatica sau altceva..), oral, si listening (la asta is total confuz... asculti asculti, dar cum redai ce ai inteles? pe cine asculti? -> sper nu irlandezi/scotieni/australieni).. plus ca din cate am inteles, la bilingv proba la limba straina din aprilie o sa fie mai aiurea decat la celelalte profile...

proba la romana oral: unii zic ca ar fi ca anul trecut, altii zic ca iti da un subiect din afara literaturii si te pune sa vorbesti.. care-i treaba pan` la urma? ...

Link to comment

stai lin ca bacul e la fel

scris: romana, mate, bio/fizica/chimie/info, engleza

oral: romana, engleza, informatica

plus proba de "listening" la engleaza...

+atestat la engleza/informatica

what`s the difference?

@irina te rog frumos. noi dam bacul la matematica din absolut tot, voi dati bacul la istorie doar din istoria romanilor, materia de clasa a12a.. plus ca voi aveti cel putin 4 ore/sap la romana+jurnalism si istoria literaturii, eu am doar 3 de romana, insa dificultatea la bac la proba de al romana scris e aceeasi.. ti se pare corect?

cat despre competentele digitale: este un examen la tic, nu la baze de date, sau c++/pascal.. de ce te plangi? real-ul a facut tic doar in clasa 9a! voi faceti tic si acum... (cel putin asa e la liceu la mine). nu zic ca nu as sti sa umblu prin paint/notepad/word/acces/excel/samd, insa din cate am auzit o sa fie un test grila..... ceea ce personal mi se pare o mare porcarie, plus ca suntem in dezavantaj fata de voi din cauza orelelor... cat despre ultima proba: voi puteti alege psihologie, logica, economie, rahaturi de astea care se fac doar un singur an.. la bilingv eu am de ales dintre: fizica(2ani), biologie(2ani), chimie(2ani) si informatica(3ani). nu se compara!

proba la engleza: cica ar fi: scris (nici n-au zis idiotii daca o sa fie o compunere, sau exercitii la gramatica sau altceva..), oral, si listening (la asta is total confuz... asculti asculti, dar cum redai ce ai inteles? pe cine asculti? -> sper nu irlandezi/scotieni/australieni).. plus ca din cate am inteles, la bilingv proba la limba straina din aprilie o sa fie mai aiurea decat la celelalte profile...

proba la romana oral: unii zic ca ar fi ca anul trecut, altii zic ca iti da un subiect din afara literaturii si te pune sa vorbesti.. care-i treaba pan` la urma? ...

Whats the difference?

Pai nu mai e proba la educatie fizica,notele/calificativele la engleza si romana nu`ti influenteaza media finala si proba orala la limba romana e in luna ianuarie.

Toate acestea personal mi se par a fi dezavantaje pentru mine, cumulate cu cele scrise de tine mai sus despre profilul real , mi se pare un BAC 2010 al naibii de greu, in care probele ce vor conta cu adevarat vor fi:

-romana scris ( 3 ore pe saptamana)

-matematica scris(4 ore pe saptamana)- toata materia fata de 1 an de istorie la profil uman

-informatica/fizica/chimie/biologie (info 7 ore pe saptamana, ar fi normal sa se aleaga asta , desi nu toti o fac)

Si acum ma intreb, daca vor amplasa si camere in clasele de examen... cati dintre elevii de clasa a 12a vor trece cu succes bacul?

Sincer, as prefera examen de admitere la facultate, cumulat cu media claselor 1-12. Atunci macar stii ce sa inveti pentru facultatea aleasa.

Link to comment

stai lin ca bacul e la fel

scris: romana, mate, bio/fizica/chimie/info, engleza

oral: romana, engleza, informatica

plus proba de "listening" la engleaza...

+atestat la engleza/informatica

what`s the difference?

@irina te rog frumos. noi dam bacul la matematica din absolut tot, voi dati bacul la istorie doar din istoria romanilor, materia de clasa a12a.. plus ca voi aveti cel putin 4 ore/sap la romana+jurnalism si istoria literaturii, eu am doar 3 de romana, insa dificultatea la bac la proba de al romana scris e aceeasi.. ti se pare corect?

cat despre competentele digitale: este un examen la tic, nu la baze de date, sau c++/pascal.. de ce te plangi? real-ul a facut tic doar in clasa 9a! voi faceti tic si acum... (cel putin asa e la liceu la mine). nu zic ca nu as sti sa umblu prin paint/notepad/word/acces/excel/samd, insa din cate am auzit o sa fie un test grila..... ceea ce personal mi se pare o mare porcarie, plus ca suntem in dezavantaj fata de voi din cauza orelelor... cat despre ultima proba: voi puteti alege psihologie, logica, economie, rahaturi de astea care se fac doar un singur an.. la bilingv eu am de ales dintre: fizica(2ani), biologie(2ani), chimie(2ani) si informatica(3ani). nu se compara!

proba la engleza: cica ar fi: scris (nici n-au zis idiotii daca o sa fie o compunere, sau exercitii la gramatica sau altceva..), oral, si listening (la asta is total confuz... asculti asculti, dar cum redai ce ai inteles? pe cine asculti? -> sper nu irlandezi/scotieni/australieni).. plus ca din cate am inteles, la bilingv proba la limba straina din aprilie o sa fie mai aiurea decat la celelalte profile...

proba la romana oral: unii zic ca ar fi ca anul trecut, altii zic ca iti da un subiect din afara literaturii si te pune sa vorbesti.. care-i treaba pan` la urma? ...

Te inteleg perfect aici . Nici mie nu mi-a convenit cand eu terminand un liceu cu profil real am fost obligat sa sustin proba de matematica iar altul care a frecat-o la uman da la geografie . Eu iau un 5-6 si ala ia un 9-10 doar asa pe ochi frumosi . Pot sa spun cel putin eu ca am ales calea putin mai dificila cand am dat bacul cu romana , mate , fizica , engleza si istorie . Ar fi trebuit toata lumea sa sustina aceleasi probe la bac si oricum tot va vor veni baietii de la licee de rahat cu medii spatiale .

Am vazul la admitere la facultate persoane cu note la bac de 7 peste altii cu note de 8 , 8.3 doar fiindca aveau medii mai mari in liceu - era pe baza de dosar concursul si nu probe scrise .

Link to comment

Whats the difference?

Pai nu mai e proba la educatie fizica,notele/calificativele la engleza si romana nu`ti influenteaza media finala si proba orala la limba romana e in luna ianuarie.

Toate acestea personal mi se par a fi dezavantaje pentru mine, cumulate cu cele scrise de tine mai sus despre profilul real , mi se pare un BAC 2010 al naibii de greu, in care probele ce vor conta cu adevarat vor fi:

-romana scris ( 3 ore pe saptamana)

-matematica scris(4 ore pe saptamana)- toata materia fata de 1 an de istorie la profil uman

-informatica/fizica/chimie/biologie (info 7 ore pe saptamana, ar fi normal sa se aleaga asta , desi nu toti o fac)

Si acum ma intreb, daca vor amplasa si camere in clasele de examen... cati dintre elevii de clasa a 12a vor trece cu succes bacul?

Sincer, as prefera examen de admitere la facultate, cumulat cu media claselor 1-12. Atunci macar stii ce sa inveti pentru facultatea aleasa.

Pai cica ai nevoie de anumite atestate ca sa intri la anumite facultati de acum, sau de anul viitor- nu stiu sigur. De exemplu ca sa intri la cuza la informatica o sa ai nevoie de atestat in informatica.. Oricum cel putin la informatica la cuza nu te poti inscrie daca nu ai dat bacul la informatica, asta cu siguranta. Bacul la informatica si probele orale nu iti ridicau numai tie media, ci tuturor. Dezavantajul ar fi ca acel certificat de compentente daca il iei cu 25-50 de exemplu, asa iti ramane si nu il mai poti schimba. Eu de la bilingv am sa am examen mai greu, dar am sa fiu pe acelasi grilaj cu cel de la mate-info simplu, care o sa aiba un examen la oral mai usor. Dupa cum am mai zis: noi habar nu avem ce inseamna romana-oral. Nu au dat niciun exemplu, si nici metodologia inca. Adica te poate pune sa vorbesti liber despre un subiect (competenta de a comunica), sau te poate pune sa vorbesti despre literatura in perioada pasoptista... Deocamdata habar nu avem... Daca ar fi prima varianta ai fi in avantaj, daca ar fi a2a ai fi in dezavantaj, deoarece dai proba mult mai devreme si ai doar 2 luni sa te pregatesti... Gap shooting... Oricum una peste alta nu esti nici in avantaj nici in dezavantaj.. e ceva relativ anilor precedenti, insa sub alti ochi -> dupa cum am mai zis, da! o sa ai o nota mai mica la bac, insa nu numai tu, ci toti :)

Cat despre cei care vor trece bacul cu succes: m-am saturat sa vad atatia medici, si nu numai, foarte prost pregatiti! Cred ca nu sunt singurul

Link to comment

stai lin ca bacul e la fel

scris: romana, mate, bio/fizica/chimie/info, engleza

oral: romana, engleza, informatica

plus proba de "listening" la engleaza...

+atestat la engleza/informatica

what`s the difference?

@irina te rog frumos. noi dam bacul la matematica din absolut tot, voi dati bacul la istorie doar din istoria romanilor, materia de clasa a12a.. plus ca voi aveti cel putin 4 ore/sap la romana+jurnalism si istoria literaturii, eu am doar 3 de romana, insa dificultatea la bac la proba de al romana scris e aceeasi.. ti se pare corect?

cat despre competentele digitale: este un examen la tic, nu la baze de date, sau c++/pascal.. de ce te plangi? real-ul a facut tic doar in clasa 9a! voi faceti tic si acum... (cel putin asa e la liceu la mine). nu zic ca nu as sti sa umblu prin paint/notepad/word/acces/excel/samd, insa din cate am auzit o sa fie un test grila..... ceea ce personal mi se pare o mare porcarie, plus ca suntem in dezavantaj fata de voi din cauza orelelor... cat despre ultima proba: voi puteti alege psihologie, logica, economie, rahaturi de astea care se fac doar un singur an.. la bilingv eu am de ales dintre: fizica(2ani), biologie(2ani), chimie(2ani) si informatica(3ani). nu se compara!

proba la engleza: cica ar fi: scris (nici n-au zis idiotii daca o sa fie o compunere, sau exercitii la gramatica sau altceva..), oral, si listening (la asta is total confuz... asculti asculti, dar cum redai ce ai inteles? pe cine asculti? -> sper nu irlandezi/scotieni/australieni).. plus ca din cate am inteles, la bilingv proba la limba straina din aprilie o sa fie mai aiurea decat la celelalte profile...

proba la romana oral: unii zic ca ar fi ca anul trecut, altii zic ca iti da un subiect din afara literaturii si te pune sa vorbesti.. care-i treaba pan` la urma? ...

hmmm damn,hai sa-ti mai spun ceva..eu care n-am invatat in viata mea la istorie..pt ca mi se pare mult prea complicata pt capacitatile mele imi e f greu acum sa invat ,si am doar 2 ore pe saptamana..dar in legatura cu romana..nu imi fac probleme ..dar mi se pare o porcarie sa o adauge asa ca , chestiel; si in legatura cu orele de romana, nu nu mi se pare normal ,mi se parea ok sa va mai bage un optional ceva macar..dar asta e :) , si cu examenul la tic..nici de ala nu ma tem pt ca eu cum sunt la uman ar trebui sa ne dea niste notiuni elementare..la romana oral cred ca e ca in anii trecuti un subiect necunoscut..si te pune sa vorbesti pe baza lui...

@ octavian probele orale SUNT ELIMINATORII , nu iei una ai picat ,nu poti merge mai departe,inca odata daca nu stii despre ce e vorba nu te mai baga :) ,a si scrie te rugam mai clar eu una n-am inteles nimic din ce ai zis pana acum

Link to comment

hmmm damn,hai sa-ti mai spun ceva..eu care n-am invatat in viata mea la istorie..pt ca mi se pare mult prea complicata pt capacitatile mele imi e f greu acum sa invat ,si am doar 2 ore pe saptamana..dar in legatura cu romana..nu imi fac probleme ..dar mi se pare o porcarie sa o adauge asa ca , chestiel; si in legatura cu orele de romana, nu nu mi se pare normal ,mi se parea ok sa va mai bage un optional ceva macar..dar asta e :) , si cu examenul la tic..nici de ala nu ma tem pt ca eu cum sunt la uman ar trebui sa ne dea niste notiuni elementare..la romana oral cred ca e ca in anii trecuti un subiect necunoscut..si te pune sa vorbesti pe baza lui...

@ octavian probele orale SUNT ELIMINATORII , nu iei una ai picat ,nu poti merge mai departe,inca odata daca nu stii despre ce e vorba nu te mai baga :) ,a si scrie te rugam mai clar eu una n-am inteles nimic din ce ai zis pana acum

la istorie e ceea ce inveti in clasa a12a si e usor :)

apropo, probleme nu sunt eliminatorii.. daca iei 0 puncte iti da certificat de competenta "incepator" si gata

Link to comment

la istorie e ceea ce inveti in clasa a12a si e usor :)

apropo, probleme nu sunt eliminatorii.. daca iei 0 puncte iti da certificat de competenta "incepator" si gata

alta prostie.. :)) , prima data au spus ca sunt eliminatorii :-?? , eu daca sunt intensiv engleza..iti dai seama..sa am certificat..INCEPATOR cat de penibil :))

e usor daca ai cu cine sa faci..iar eu nu am asa ceva l. :) ,asta e partea a2a

Link to comment

si cu examenul la tic..nici de ala nu ma tem pt ca eu cum sunt la uman ar trebui sa ne dea niste notiuni elementare.

Sa inteleg ca nici eu n`ar trebui sa ma tem de examenu la limba romana? Doar sunt profil matematica-informatica, ar trebui sa`mi dea ceva elementar, sa vada ca stiu sa vorbesc limba romana ca limba materna si atat...

Cat despre examenele orale, la engleza de exemplu din ce am inteles o sa fie ceva de genul.

O sa fim examinati de profesorul de la clasa + inca 1 profesor de engleza din scoala , la urma punandu`ne un calificativ (A,B,C); A fiind considerat cel mai bun , dar acesta putand fi obtinut doar prin sustinerea examenului Cambridge(acesta se echivaleaza,elevul nu mai trebuie sa sustina examenul oral).. iar maximul pe care l`am putea obtine fiind B.. ceea ce inseamna ca la terminarea liceului te aflii la 1 nivel mediu de cunostinte la engleza. Cel putin asa am inteles de la prof de engleza. :-??

Inca un lucru pe care nu`l inteleg, de ce trebuie sa sustin proba digitala si apoi si atestat la informatica?

Link to comment

La engleza o sa fie dupa norme europene, un nivel la scris, alt nivel la vorbit, si alt nivel la intelegere. Nivelele sunt A1, A2 - incepator; B1, B2- mediu; C1, C2-avansat.

Exemplu: eu inteleg foarte bine engleza indiferent ca citesc, sau o ascult deci as putea obtine B2 sau C1 destul de usor, dar la scris si vorbit sunt un dezastru, adica A2, poate B1 . Link

Deoarece aceste competente sunt certificate internationale, le poti da din nou cand doresti, daca simti ca ai mai invatat si poti obtine un nivel mai avansat.

si scrie te rugam mai clar eu una n-am inteles nimic din ce ai zis pana acum

Imi zici unde n-ai inteles si o sa incerc sa imi exprim punctul de vedere mai clar.

Inca un lucru pe care nu`l inteleg, de ce trebuie sa sustin proba digitala si apoi si atestat la informatica?

Proba digitala = TIC; iar atestat=info?

Link to comment

Sa inteleg ca nici eu n`ar trebui sa ma tem de examenu la limba romana? Doar sunt profil matematica-informatica, ar trebui sa`mi dea ceva elementar, sa vada ca stiu sa vorbesc limba romana ca limba materna si atat...

Cat despre examenele orale, la engleza de exemplu din ce am inteles o sa fie ceva de genul.

O sa fim examinati de profesorul de la clasa + inca 1 profesor de engleza din scoala , la urma punandu`ne un calificativ (A,B,C); A fiind considerat cel mai bun , dar acesta putand fi obtinut doar prin sustinerea examenului Cambridge(acesta se echivaleaza,elevul nu mai trebuie sa sustina examenul oral).. iar maximul pe care l`am putea obtine fiind B.. ceea ce inseamna ca la terminarea liceului te aflii la 1 nivel mediu de cunostinte la engleza. Cel putin asa am inteles de la prof de engleza. :-??

Inca un lucru pe care nu`l inteleg, de ce trebuie sa sustin proba digitala si apoi si atestat la informatica?

una e informatica alta e limba romana :right: iar atestatul din cate stiu eu nu se mai da,din moment ce dam acel examen pe calculator :)

La engleza o sa fie dupa norme europene, un nivel la scris, alt nivel la vorbit, si alt nivel la intelegere. Nivelele sunt A1, A2 - incepator; B1, B2- mediu; C1, C2-avansat.

Exemplu: eu inteleg foarte bine engleza indiferent ca citesc, sau o ascult deci as putea obtine B2 sau C1 destul de usor, dar la scris si vorbit sunt un dezastru, adica A2, poate B1 . Link

Deoarece aceste competente sunt certificate internationale, le poti da din nou cand doresti, daca simti ca ai mai invatat si poti obtine un nivel mai avansat.

Imi zici unde n-ai inteles si o sa incerc sa imi exprim punctul de vedere mai clar.

Proba digitala = TIC; iar atestat=info?

ok.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...