Jump to content
Strike^^

Misiune imposibilă

Recommended Posts

România are încă 2.297 de depozite de deşeuri neconforme, cu doar două săptămâni înainte de data limită agreată pentru conformarea la cerinţele Uniunii Europene (UE) în materie de deşeuri, a spus, ieri, comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu.

"Până la 16 iulie, depozitele de deşeuri din UE trebuie să fie conforme. România mai are 2.297 de depozite de deşeuri neconforme, din care 50 sunt municipale, iar restul - comunale", a mai spus Ionescu.

El a adăugat că primăriile, Consiliile Locale şi cele Judeţene au început să ia măsuri, "dar asta nu înseamnă neapărat conformare la 16 iulie".

Ionescu a menţionat că, din 16 iulie, toate statele membre ale UE vor fi verificate, iar procedurile ar putea oferi o perioadă de 2-3 luni României până la primirea scrisorii de notificare, "apoi, Guvernul are o perioadă rezonabilă de circa 3 luni ca să răspundă".

"Ulterior, DG Environment (Direcţia de mediu a Uniunii Europene - n.r.) decide dacă declanşează sau nu procedura propriu-zisă. România mai are 2 luni să răspundă şi abia după aceea Comisia Europeană poate sesiza Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) şi poate începe procesul, care poate dura ani de zile", a precizat, pentru NewsIn, Silvian Ionescu. Oficialul Gărzii de Mediu a explicat că sunt state membre, precum Polonia şi Irlanda, care au reuşit să scape fără să plătească amenzi pentru că s-au conformat cerinţelor pe durata derulării procedurii de infringement.

Încercând să ascundă neputinţa autorităţilor, Ionescu a ţinut să precizeze că închiderea unui depozit neconform nu este o operaţiune simplă. "Primăria unei comune nu poate închide depozitul fără să notifice mai întâi autoritatea de mediu corespunzătoare şi nu poate abandona deşeurile. Închiderea unei gropi comunale înseamnă curăţarea locului, luarea deşeurilor şi transportarea lor fie în depozite de transfer, fie în depozite municipale conforme şi renaturarea spaţiului respectiv", a subliniat comisarul-şef.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara la sfârşitul lunii mai că dacă se va dovedi că perioada de conformare nu a fost respectată din motive independente de Ministerul Mediului, primăriile vor fi co-plătitoare la amenzile primite de la Comisia Europeană.

Vom fi amendaţi cu 200.000 euro/zi

Amenda pe care Curtea Europeană de Justiţie ne-o va aplica, pentru că nu am reuşit să ne conformăm cerinţelor Uniunii Europene, este estimată la circa 200.000 de euro pe zi, potrivit comisarului-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu. Ionescu preciza că CEJ poate impune o sancţiune care, "după estimările noastre mai vechi, s-ar situa la 200.000 euro pe zi şi care, potrivit spuselor ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferată autorităţilor locale care nu şi-au îndeplinit obligaţiile".

infoportal.ro

Romania.... :|

Link to comment
Guest stefteo21

de obice banii de la UE sunt cam greu de ascuns :D deci daca s-ar fi alocat cat de cat s-ar fi vazut macar o schimbare mica... si cred eu ca se vede totusi :-"

Link to comment

hai mai ...ce sunt 2300 de gropi de gunoi..!daca ne scremem putin...le rezolvam in stilul caracteristic..!:))mutam gropile intr-una singura...!:)) facem o gropa mai mare..! cel putin numai avem 2300..:))) vb totusi serios.. sper totusi ca pe viitor sa ramana 2300 si sa nu creasca..:)

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...