Jump to content
Random Hero

Se crapa pamanturile!

Recommended Posts

Posted

Peste un milion de culturi de cereale sunt facute praf de pe urma inghetului din iarna si a secetei timpurii. Mai rau este ca arsita lui cuptor se va muta in iunie, iar asta inseamna si 35 de grade la umbra.

Fermierii romani deja se plang ca n-a mai dat un strop de ploaie si ca se crapa pamanturile, mai ales intr-o tara in care notiunea de irigatii nu mai exista.

Potrivit ministrului agriculturii, sistemul actual de irigaţii daca nu a ruginit, este depasit din punct de vedere tehnologic. Merge cu pompe rusesti din anii '60-'70, de mare capacitate si mari consumatoare de energie.

Pentru ca se anunta o vara de foc, in caz de nevoie acesta ar putea sa declare stare de calamitate.

Cele mai afectate regiuni vor fi cele din sudul si estul tarii spun meteorologii. Astfel, in iunie si iulie, in aceste regiuni cantitatile de precipitatii vor fi sub 30% fata de media normala. Asta inseamna ca in Oltenia, Moldova si Dobrogea va fi seceta.

In ceea ce priveste temperaturile, acesta vor depasi chiar 35 de grade in sudul tarii. Nici noaptea nu vom scapa de arsita. Astfel, hidrologii vorbesc deja despre masuri extraordinare. In cazul in care nu va ploua doua luni la rand industria, dar si agricultura ar trebui sa-si reduca drastic consumul de apa in favoarea populatiei.

La 20 de km de granita cu Romania, ungurii au inteles ca fara un sistem de irigatii bine pus la punct, culturile nu au nicio sansa. De aceea aduc apa din Romania, pompata din raul Mures si transportata in zona Mezohegyes prin canale care sunt tapetate cu dale si folie impermeabila, ca sa nu se risipeasca niciun strop."

Ungurii platesc 25 de euro pentru mia de metri cubi, dar isi recupereaza cheltuielile si nu ajung sa importe cereale cum o sa facem noi.

sursa: stirileprotv.ro

Posted

la noi e mai greu..fiecare tara isi vede de interesul ei..ca grupa ma refer..pe cand la noi fiecare isi vede de buzunaru' propriu..iar aici ma refer la "alesii neamului" -_-

Posted

Ce distractie :hair: ...iar o sa stam in case si o sa murim de cald...

Idem . Singura chestie care-mi place vara e ca avem vacanta . Insa , la faza cu iesitul afara , numai dupa 8 seara :-j .

On : Pai se vede ce sistem de irigatii avem , cu pompe din '60-'70 . NICI macar atat nu este in stare ministerul asta sa cumpere . Totul merge la ei in buzunar #-o . ROmania , tara tuturor posibilitatilor :gun: .

Posted

Si cand ma gandesc cate drumuri la bucuresti am de facut xD, im prahova am vazut ceva tentative la sitemul de irigatii , dar doar intr-un an , aveau niste remori cu un sul pe care era un furtul cu un sprinkler in capat , cum au unii americani la masinile de pompieri

Posted

Ungurii platesc 25 de euro pentru mia de metri cubi, dar isi recupereaza cheltuielile si nu ajung sa importe cereale cum o sa facem noi.

Noi avem apa gratis, dar nu stiu sa o folosim. Pacat...

Din cate am inteles de la tv, in cativa ani sudul tarii va ajunge sa se desertifice.

Posted

Asta este problema Romaniei de cand ma stiu , seceta , se alege praful de toate culturile. Se pare ca este o problema prea mare pentru cei care ne conduc.

Rusinos.

Posted

problema asta nu e doar in romania , jeez.. , tot ce v`a invatat parintii e sa ziceti " vai shamar de romania ?? " , traznio`ar Ilie de lume

Posted

nu stiu de unde-s secetele astea, in ultimele saptamani a si plouat.

interesant, aici in oradea, nu a plouat de muuuult muuuult timp, cam de la pasti :)

Posted

Da...a plouat 5 minute,si in alea 5 minute 2-3 stropi/minut :| .La strand ce sa faci,ca lesini in apa.Zici ca te duci si te racoresti in apa,da'..de unde ca exact asta nu trebuie sa facem.Chiar si seara e cald de zici ca te sufoci

Posted

Prin iulie, august, sa faci o vizita in Campia Baraganului.. sa vezi acolo secete (daca se pastreaza vremea de acum)

Posted

romanii au inventat sistemele de irigatii acu 2.000 ani si romania la ora actuala nu are nici macar atat cat aveau ei...trist si rusine guvernului caruia nu-i pasa de tara. :angry1:

Posted

Bucurati-va voi ca (majoritatea) nu stati in Bucuresti . Acolo sunt 40 de grade la umbra #-o . Plus caldura emanata de cladiri , asfalt , etc , e superb . :))

De cate ori mergeam cu tata prin Bucuresti cu tiru' , stateam in curti la firme , sau undeva pe dreapta sa se faca pauza de conducere , erau cate 60 de grade in cabina . #-o

Posted

asa, si tu crezi ca in Bucuresti sunt cele mai ridicate temperaturi din tara?

Si in plus nu are legatura cu caldura, ci cu faptul ca nu ploua .

Posted

Nu omule , normal ca nu sunt cele mai ridicate temperaturi din tara . Dar e foarte nasol acolo , eu am dat un exemplu , ca pe altundeva prin sud nu am mai prea fost . Si daca am fost , nu era vara :) .

Da , ok , sa zicem ca ploua mult . Dar daca temperatura nu scade sub 30 de grade ? (da , cam imposibil , dar deh , nu stii niciodata) :D .

Posted

voi va plangeti de caldura din orasi si lumea moare cu sapa in mana pe canpurile tari sapand la 1h de porumb.vie sau zarzavaturi ca apoi sa naiba unde vinde cateva kg din agricultura lor dobindita cu sudoarea munci pentru ca sau deschis peste tot super marchete si toate vinde tot ieftin si aduse din strainatate crescute cu chimicale.

e foarte greu de cei care stau la tara

Posted

o sa mancam shaorma -_-

on : dece nu apelam la UE ? fonduri etc and shit

Da de cand am intrat in UE suntem milogii UE-ului ... pana acum cand aveam sisteme de irigatii in toata tara de ce nu s-a tinut de ele ? De ce s-a furat ca in codru ... ne meritam soarta.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...