Jump to content
Luci

Lipsa somnului poate duce la sinucidere

Recommended Posts

Posted

Persoanele care suferă din cauza tulburărilor somnului sunt mai predispuse să se gândească la sinucidere sau chiar să comită tentative de sinucidere, potrivit unui studiu prezentat la Florenţa, cu ocazia forumului intitulat World Psychiatric Association International Congress.

Cu cât o persoană suferă de mai multe tipuri de tulburări ale somnului, precum trezitul mult prea devreme, dificultatea de a adormi sau insomnie, cu atât persoana respectivă are mai multe gânduri suicidare, planificând să se sinucidă sau chiar încercând să o facă.

"Persoanele care suferă de mai multe de două tulburări ale somnului sunt de 2,6 ori mai predispuse să comită o tentativă de sinucidere, comparativ cu persoanele care nu suferă de insomnie", a declarat Marcin Wojnar, cercetător la University of Michigan şi la Medical University din Polonia, coordonatorul acestui studiu.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 877.000 de persoane de pe glob încearcă să se sinucidă în fiecare an. La fiecare sinucidere, alte 10 - 40 de tentative sunt efectuate, potrivit experţilor OMS.

Cercetătorii au identificat legătura directă dintre tulburările somnului şi riscul crescut de sinucidere în cazul persoanelor suferind de tulburări psihiatrice şi al adolescenţilor, dar, pentru moment, nu este clar dacă această asociere există la nivelul întregii populaţii.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion format din 5.692 de femei şi bărbaţi din Statele Unite.

Aproximativ o treime dintre voluntari au raportat cel puţin un tip de tulburare a somnului în anul precedent, precum dificultatea de a adormi, dificultatea de a dormi fără întreruperi pe timpul nopţii, sau trezirea cu cel puţin două ore mai devreme decât era necesar.

După eliminarea factorilor precum abuzul de substanţe ilicite şi depresia, precum şi influenţele factorilor precum vârsta, sexul, situaţia mariterială şi starea civilă, cercetătorii au descoperit că cea mai puternică legătură cu sinuciderea o are trezirea mai devreme.

Persoanele care au raportat această problemă erau de două ori mai predispuse să aibă gânduri sinucigaşe sau să îşi planifice sinuciderea şi au comis de trei ori mai multe tentative de sinucidere.

Deşi nu cunosc cauza exactă a acestui fenomen, cercetătorii au declarat că lipsa somnului pare să afecteze funcţiile cognitive şi conduce la afectarea judecăţii şi la pierderea speranţei. O anumită disfuncţie cerebrală, care include substanţa serotonină din creier, ar putea avea un rol determinant în acest proces, a adăugat Marcin Wojnar.

Prin vindecarea tulburărilor somnului, cercetătorii speră să reducă riscul tentativelor de sinucidere.

mediafax

Posted

Eu am avut multe nopti nedormite , de vreo 1 an incoa... cat timp am fost "somer" :) si nu am avut niciodata un gand sinucigas :)

Posted

Eu am avut multe nopti nedormite , de vreo 1 an incoa... cat timp am fost "somer" :) si nu am avut niciodata un gand sinucigas :)

aici e vorba de insomnie nu de faptul ca nu vrei tu sa dormi noaptea. Si studiul nu e deloc tras de par , caci in lipsa somnului comportamentul uman se schimba radical. Poti deveni irascibil , sa ai halucinatii si lista continua.

Posted

exista somnifere pentru cei cu insomnii ... si e tot posibilul sa iti vina astfel de ganduri ...

Tu crezi ca somniferele isi fac efectul la cei cu afectiuni grave ale somnului? De exemplu eu in fiecare seara ma pun sa dorm la 1 si ma trezesc la 4 si apoi nu mai dorm pana a 2-a zi seara. Dat fiind ca nu dormi corpul devine din ce in ce mai obosit, creierul nu mai are perioade de repaus, devii irascbil foarte usor, nervos mai tot timpul, nu ai putere de concentrare. Asa patesc eu si e naspa. Bine gandurile sinucigase lipsesc, dar cine stie ce face inconstientul uman.

Guest Zalam
Posted

Ce Nasol... Sa Jtim Sa Dormim Knd trebue`

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...