Luci Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 O echipă de cercetători şi chimişti a pus la punct un sistem de etichetare pentru alimentele congelate, prin care se poate detecta prospeţimea acestora. Mai exact, etichetele vor avea un cod de bare aproape invizibil care se face roşu atunci când produsul respectiv nu mai este proaspăt. Dezvoltarea acestui sistem de etichetare a fost sponsorizată de un grup de companii din domeniul alimentar, care vor să-i ajute atât pe consumatori cât şi pe retaileri să fie cât mai informaţi cu privire la calitatea produselor, dar totodată să permită şi un control mai riguros al pieţei şi al lanţului de distribuţie. ?Citirea” prospeţimii şi introducerea unor indicatori de temperatură sunt două componente esenţiale ale ?etichetării inteligente”, la care lucrează specialişti din mai multe state. Aceştia vor să găsească formula cea mai bună, dar care să nu presupună costuri suplimentare prea mari pentru producători. Măsurile luate la acest capitol sunt mult mai importante acum, când scăderea producţiei şi incapacitatea unor ţări de a-şi hrăni corespunzător populaţia sunt două dintre cele mai grave consecinţe ale crizei, la nivel mondial. Specialiştii spun că un control mai riguros al pieţei va evita distrugerea unor cantităţi importante de alimente, care fie nu au fost depozitate corespunzător, fie sunt periculoase tocmai pentru că nu pot fi determinate data de producţie şi gradul de prospeţime.Codul inteligent, destinat produselor din carne, peşte şi lactateCodul de bare inteligent ar putea fi aplicat produselor din carne, peşte şi lactate refrigerate, care au crescut în preferinţele consumatorilor pentru că sunt mai ieftine decât cele comercializate în stare proaspătă. Cercetătorii au menţionat că procesul de colorare a codului de bare este ireversibil, indiferent unde este mutat produsul şi în ce condiţii este depozitat. Aceştia au explicat că ingredientele folosite la dezvoltarea codului inteligent sunt pigmenţi cu proprietăţi termocrome, care îşi schimbă culoarea la anumite temperaturi, iar ulterior s-a ajuns la această formulă ireversibilă. Deşi pe piaţă mai sunt indicatori termocromi, aceştia sunt costisitori pentru producători şi nu permit un control riguros, la nivel mondial, al lanţului de producţie şi distribuţie. Sectorul etichetării este destul de dinamic în ultima perioadă, în plan european fiind aşteptată şi o directivă care să impună folosirea unui anumit sistem de etichetare pentru toate statele membre. Dincolo de legi, producătorii sunt interesaţi de introducerea unor măsuri suplimentare de control al calităţii alimentelor, care îi vor ajuta să nu iasă în pierdere şi vor evita riscurile pentru sănătatea consumatorilor. Tot mai sigură este adoptarea unei etichetări electronice care să permită stocarea unor informaţii mai consistente şi care să poată fi scanată de consumator înainte de a alege produsul. În plus, se lucrează şi la o etichetă cu miros, care să-l ajute pe consumator atunci când vrea să vadă, de exemplu, ce aromă are cafeaua. Gandul.info
Wise Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 o idee bunamulte persoane cand cumpara ceva nu se uita daca acel produs e expirat sau nu
[IlluSioN] Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 o idee buna multe persoane cand cumpara ceva nu se uita daca acel produs e expirat sau nu ?? eu verific de fiecare data ... e buna si ideea asta .. pentru cei ce nu stiu sa citeasca .. se uita la culoarea codului de bare )
Ioana Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 Mi se pare o idee buna :)Dar oamenii trebuie sa stie de acel cod de bare si ce reprezinta
spauny Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 o idee buna.. dar cred ca si aici comercianti descurcareti o sa gaseasca metotde de a "falsifica" acel cod de bare si de a vinde produsele expirate ramase pe stoc.
ChoWdeR Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 idee buna pt cei care se grabesc la cumparaturi sau celor analfabeti
The DeaD HelL Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 interesant,si nu este o idee rea..atata timp cat nu incearca unii sa falsifice acest cod de bare :) (desi e posibil :P )
Strike^^ Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 Interesant,desi nu cred ca o sa aiba prea mare succes,gasesc astia ceva sa falsifice si codul respectiv
Stargate Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 LoL ce solutie FINALA !!! si daca din fabrica (ca asa se obisnuieste prin romania) iti baga produs aproape expirat in ambalaj ok, ce face codu de bare? si cititorul? asta poate merge la tarile civilizate.... romania out.
Guest HateLord Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 Poate asa nu ne mai imbolnavim cand mergem la cumparaturi. Pacat ca nu este pentru toate alimentele.
Flake Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 Pana o pun astia in practica se invata toata lumea sa se uite la data fabricarii.
Mistic Goku Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 ' date='Mar 14 2009, 00:31' post='3594042'] ?? eu verific de fiecare data ... e buna si ideea asta .. pentru cei ce nu stiu sa citeasca .. se uita la culoarea codului de bare ) cu conditia sa recunoasca culorile oricum.... in romania nu o sa tina treaba asta prea mult.... imediat ce o sa apara si la noi o sa vezi pe internet metode de a falsifica codul de bare :-j
HipnotykBoy Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 o idee geniala si totusi care nu cere cine stie ce tehnologie :)
andy31 Posted March 17, 2009 Posted March 17, 2009 superba idee GG pt inventatori , chiar foarte folositor -_-