Jump to content
LeX LuTHoR

Avertisment ecologic. Activistii Greenpeace: la Cernavoda se folosesc reactoare tip Cernobil. Potrivit activistilor, langa centrala nu pot locui copii

Recommended Posts

IPB Image

Activistii Greenpeace au devenit tot mai insistenti in tentativele de blocare a construirii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Invocand argumente puerile, preluate dintr-un asa-zis studiu realizat de un american din Massachusetts, activistii solicita Guvernului Romaniei oprirea proiectului de constructie a celor doua reactoare. “Reactoarele de la Cernavoda nu respecta standardele moderne. Guvernul Romaniei si companiile din proiect trebuie sa renunte la planurile de construire a reactoarelor Cernavoda 3 si 4”, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, coordonatorul de campanii de energie din cadrul Greenpeace Romania, Crisanta Lungu. Activista a fost sustinuta de un coleg la fel de insistent, Jan Haverkamp, care s-a trezit vorbind despre “copiii de 4 ani” de la Cernavoda si despre populatia “second hand”. Cernavoda nu este o localitate in care sa poata locui un copil de 4 ani, a afirmat iresponsabil, fara a justifica in vreun fel aceasta afirmatie, “specialistul” Haverkamp. Si tot el a mai spus ca “daca Romania continua construirea reactoarelor Cernavoda 3 si 4, este foarte clar ca trateaza populatia Romaniei ca pe niste cetateni second hand carora li se va furniza o centrala nucleara second hand”. Desi reactoarele de tip Candu 6 folosesc cu totul alta tehnologie decat cel de la Cernobil, activistii Greenpeace invoca faptul ca ele au acelasi? design. “Deoarece reactoarele CANDU 6 au acelasi design ca acelea de la Cernobil, autoritatile de reglementare din Germania si Statele Unite nu ar fi de acord niciodata cu construirea lor” ? spun activistii. Un alt argument invocat de acestia vizeaza asa-zisa lipsa de rezistenta a reactoarelor CANDU in fata unor atacuri teroriste sau a unor cutremure.

Investitii de 4 miliarde de euro, in 6 ani

Argumentele Greepeace sunt extrase dintr-un raport elaborat de americanul Gordon R. Thomson, directorul unui asa-zis Institut pentru Studierea Resurselor si Securitatii din Massachusetts. “Greenpeace recomanda o evaluare completa a riscurilor, inaintea acordarii licentei de construire pentru reactoarele Cernavoda 3 si 4, si solicita acest lucru Guvernului Romaniei, CNCAN, Comisiei Europene si companiilor implicate in acest proiect” ? afirma activistii. Evident, evaluarea ceruta de activisti a fost deja facuta cu cativa ani in urma (2002) atunci cand Guvernul a adoptat Hotararea privind constituirea comisiei interministeriale pentru reluarea si finalizarea lucrarilor privind Unitatea 3 de la CNE Cernavoda, ea fiind reluata anul trecut. In acest sens, pe 20 noiembrie 2008 a fost parafat acordul investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) ce are ca obiect de activitate punerea in functiune si exploatarea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Semnatarii acordului au fost SN Nuclearelectrica SA impreuna cu alti sase investitori: ArcelorMittal, CEZ, GDF SUEZ, ENEL, Iberdrola si RWE Power. Semnatarii au decis ca infiintarea companiei de proiect sa se faca in martie 2009, fapt care a atras reluarea atacurilor concentrate ale activistilor Greenpeace. Conform informatiilor ofIciale, prezentate de Nuclearelectrica, proiectul atacat de activistii Greenpeace are doua etape: etapa de preproiect, care se estimeaza sa dureze 18 luni de la inregistrarea viitoarei societati comerciale, si etapa propriu-zisa de realizare a proiectului, avand un cost estimat de 4 miliarde de euro si cu o durata de circa 6 ani, in conditiile unei decizii favorabile a investitorilor. Fiecare unitate va avea o capacitate instalata de 720 Mwe. Proiectul urmeaza sa fie notificat, ulterior, Comisiei Europene, in baza tratatului Euratom. Realizarea proiectului, respectiv punerea in functiune a celor doua unitati, va reprezenta un aport important in cresterea sigurantei in aprovizionarea cu energie electrica a consumatorilor, un factor important in reducerea emisiilor de CO2, precum si de stabilitate a pretului energiei electrice, cu un rol semnificativ in asigurarea unui mix energetic dimensionat sa raspunda cererii si contextului international, afirma reprezentantii companiei Nuclearelectrica.

sursa : infoportal

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...