Jump to content
LeX LuTHoR

Ultima ordonanta privind taxa auto ar putea fi neconstitutionala

Recommended Posts

Posted

Ultima ordonanta privind taxa auto ar putea fi neconstitutionala

Ordonanta privind adoptarea ultimelor reglementari ale taxei auto, emisa de Guvernul Tariceanu in data de 10 decembrie, este pusa sub semnul intrebarii din punctul de vedere al constitutionalitatii emiterii acestui act normativ. Este vorba despre ordonanta care repara o greseala de redactare aparuta in vechiul act normativ, emis pe 4 decembrie 2008, in deplina legalitate. Potrivit articolului 110 din Constitutia României, Guvernul isi exercita mandatul pâna la validarea alegerilor parlamentare generale, urmând ca, potrivit prevederilor Legii 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului, pâna la depunerea juramântului de catre membrii noului guvern, fostul Cabinet sa nu mai poata emite ordonante si initia proiecte de lege. Validarea alegerilor parlamentare a avut loc pe data de 5 decembrie, fapt ce pune sub semnul intrebarii legalitatea ordonantei din 10 decembrie.

In sedinta guvernului din data de 4 decembrie 2008, Cabinetul Tariceanu a emis, printre altele, Ordonanta de Urgenta cu numarul 208 privind stabilirea unor masuri privind taxa de poluare pentru autovehicule. Ordonanta a fost publicata in “Monitorul Oficial” nr. 0825 din 2008. Aceasta a fost, practic, ultima sedinta de Guvern in care Cabinetul in exercitiu putea emite astfel de acte normative, asta deoarece, a doua zi, respectiv pe 5 decembrie, alegerile parlamentare generale au fost validate de catre Biroul Electoral Central. Astfel, potrivit articolului 110 din Constitutia României, la paragraful (1) se prevede ca “Guvernul isi exercita mandatul pâna la data validarii alegerilor parlamentare generale”. Ce inseamna acest lucru este explicat in Legea nr, 90/2001, privind organizarea si functionarea Guvernului. Potrivit articolului 26, aliniatul 3, la paragraful (3), “in cazul incetarii mandatului sau, in conditiile prevazute de Constitutie, pâna la depunerea juramântului de catre membrii noului guvern, acesta continua sa indeplineasca numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fara a promova politici noi. In aceasta perioada, guvernul nu poate emite ordonante si nu poate initia proiecte de lege”. Situatia privitoare la scandalul privind triplarea taxei de mediu perceputa de stat proprietarilor de autoturisme second-hand ce urmeaza a fi supuse inmatricularii devine, astfel, incerta si incâlcita din punct de vedere legal si constitutional.

Norica Nicolai: «Textul legii este discutabil»

Desi textul legilor prezentate mai sus stipuleaza clar conditiile in care Executivul nu mai are prerogativa emiterii unor acte normative, in sedinta din data de 10 decembrie 2008, Cabinetul Tariceanu emite Ordonanta de Urgenta cu numarul 218, privind modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule. Privitor la aceasta problema de ordin juridic si constitutional, privind emiterea Ordonantei de Urgenta 208, juristii au opinii impartite. Fostul senator PNL Norica Nicolai a declarat, pentru “Gardianul”, ca “singura problema in legatura cu legalitatea ultimei variante a ordonantei este termenul discutabil referitor la data validarii alegerilor parlamentare. Respectiv momentul in care Biroul Electoral Central a facut validarea alegerilor, in data de 5 decembrie, sau momentul in care Parlamentul României a validat mandatele, respectiv data de 15 noiembrie”. Pe de alta parte, contactat telefonic, avocatul Gheorghita Mateut este de parere ca “Executivul nu avea dreptul sa emita aceasta ordonanta si ca, in conditiile in care acest lucru a fost facut, respectivul act normativ nu poate produce efecte, câta vremea ea nu a fost emisa in temeiul prevederilor Constitutiei si al legii de organizare a guvernului”. Mateut a adaugat ca singura corectie care poate fi adusa este de competenta noului Parlament, care va trebui sa infirme acest act normativ.

Ordonanta modifica o eroare de redactare

Ultima ordonanta referitoare la asa-numita taxa de poluare (OUG 218) vine ca urmare a unei erori strecurate in ordonanta anterioara (emisa cu sase zile mai devreme). Eroarea consta in aceea ca textul primei forme a acestei norme prevedea faptul ca “Autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cmc si care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene incepand cu data de 15 decembrie 2008 se excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare pentru autovehicule, stabilita potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008”. Este foarte posibil ca aceasta eroare sa se fi strecurat datorita unei supraaglomerari a Executivului in data de 4 decembrie, cand acesta a emis, pe ultima suta de metri, 19 ordonante de urgenta, fata de numai 17 documente emise de Guvern in luna decembrie a anului trecut. Corectia a fost facuta sase zile mai tarziu, prin OUG 218/2008, prin care actul normativ pomenit este promulgat, Guvernul Tariceanu introducand sub incidenta suprataxarii si autovehiculele exceptate in varianta anterioara.

Miting antitaxa in Capitala

Primaria Municipiului Bucuresti, prin comisia de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice, a aprobat, luni, un miting de protest fata de triplarea taxei auto, care se va defasura azi, între orele 11.30 si 15.00. Protestatarii, care au declarat ca vor participa la miting circa 800 de persoane din Bucuresti si din tara, se vor aduna în Piata Victoriei, pe trotuarul de lânga Muzeul Grigore Antipa, la ora 11.30. Dupa ora 13.00, ei vor parcurge, pe jos, traseul Piata Victoriei - Calea Victoriei - Piata Natiunile Unite - Bulevardul Natiunile Unite - Parcul Izvor. Potrivit edililor, deplasarea protestatarilor se va face numai pe banda întâi de circulatie. Dupa terminarea mitingului, participantii veniti din provincie se vor urca în microbuze, care vor fi parcate pe Bulevardul Libertatii, între Bulevardul Natiunile Unite si Splaiul Independentei. Sâmbata, tot în Capitala, aproximativ o suta de persoane au participat la o actiune de protest împotriva noii taxe auto, care nu a fost autorizata de municipalitate. Protestatarii s-au deplasat cu masinile în Piata Victoriei si si-au manifestat nemultumirea claxonând si scandând contra deciziei luate de Executiv, care a intrat în vigoare luni.

sursa : Gardianul

Posted

se protejeaza industria autohtona prin implantul acestei taxe..ce ne-am face fara dacia?desfiinarea ei ar duce desfiinatrea tuturor care produc piese pentru dacia si aici nu ma refer doar la motor ci si la interior ( huse cauciuc pentru presuri bord din plastic indicatoare) , geamuri si alte piese electronice care sunt produse tot de industria autohtona..ce ar insemna sa desfiintam mii de locuri de munca doar pentru a aduce masini de import?misto sa devenim cimitirul de masini al europei nu? :) ma rog :-j

Posted

se protejeaza industria autohtona prin implantul acestei taxe..ce ne-am face fara dacia?desfiinarea ei ar duce desfiinatrea tuturor care produc piese pentru dacia si aici nu ma refer doar la motor ci si la interior ( huse cauciuc pentru presuri bord din plastic indicatoare) , geamuri si alte piese electronice care sunt produse tot de industria autohtona..ce ar insemna sa desfiintam mii de locuri de munca doar pentru a aduce masini de import?misto sa devenim cimitirul de masini al europei nu? :) ma rog :-j

Chiar mananci orice gogoasa primesti?

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...