Jump to content
Parazitu'

[România - invadată de carne cu dioxină, Siguranţa Alimentelor doarme de 3 luni]

Recommended Posts

Posted

Marţi, alarma UE dată special României l-a surprins pe şeful ANSVSA la Bruxelles, discutând despre... riscurile consumului de carne infestată cu dioxină

La primul control serios, ieri s-au descoperit importuri de 130 de tone

Autoritatea naţională care răspunde de siguranţa alimentelor, ANSVSA, a aflat în cel mai nepotrivit moment că în România există carne infestată cu dioxină, importată din Irlanda. Informarea primită de la UE prin sistemul rapid de alertă a venit marţi la ora 17, oră la care funcţionărimea părăsise de mult sediul ANSVSA, mulţumită că a comunicat populaţiei că ?în urma controalelor făcute în unităţile de procesare a cărnii, încă de sâmbăta trecută, nu s-au găsit mezeluri care să conţină dioxină”.

Potrivit prevederilor legale, Autoritatea ar fi trebuit ca imediat să analizeze riscul la care sunt supuşi consumatorii şi să informeze populaţia în regim de urgenţă. O astfel de decizie era practic imposibil de luat şi asta pentru că în sediu nu mai era nimeni care să citească notificarea.

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, era la Bruxelles ca să discute despre... riscurie consumului de carne infestată cu dioxină, iar vicepreşintele Csutak Laszlo era prins până peste cap cu organizarea unei petreceri programate astăzi, la Predeal, cu ocazia prezentării bilanţului celor 2 ani de activitate a actualei echipe de conducere.

Carne suspectă a ajuns în jumătate de ţară

Presiunile presei l-au făcut totuşi pe preşedintele ANSVSA să recunoscă de la Bruxelles că românii ar putea cumpăra carne cu dioxină. Din fericire, informaţiile primite prin sistemul european de alertă au fost foarte exacte, astfel încât inspectorii ANSVSA n-au avut nici o problemă să găsească ieri depozitul din Bucureşti în care fuseseră aduse 3,6 tone de carne de porc infestată, din Irlanda. Numai că depozitul era gol. Cele 3,6 tone fuseseră deja vândute la cinci firme din judeţele Ilfov, Buzău şi Olt. Nici controalele la cele cinci societăţi nu au dat de urma cărnii infestate, pentru că şi firmele vânduseră.

Practic, ANSVSA s-a trezit ieri, după trei luni de letargie (pe 8 septembrie s-a dat prima avertizare în spaţiul european privind pericolul cărnii din Irlanda) că ţara ar putea fi plină de carne interzisă în UE din cauza dioxinei. Primele controale serioase au şi dovedit-o: ieri s-a descoperit că 40 de tone de carne de porc provenite din Irlanda au ajuns la Cluj. Doar 4 tone se mai aflau în depozit ? restul cantităţii fiind răspândită în 24 de judeţe, prin 37 de firme. Tranzacţia a fost făcută printr-o firmă franceză. Tot ieri s-a dat de urmă a 90 de tone în Prahova, Vâlcea şi Bucureşti.

300 de kilograme de carne irlandeză au fost găsite în galantare, în Bistriţa-Năsăud. A apărut, însă, o altă problemă: autorităţile sanitar-veterinare spun că n-au dovada că alimentele provin din lotul incriminat de organismele europene şi nu au retras carnea de pe piaţă. (Maria Manoliu)

ANSVSA putea şti şi ce a mâncat porcul

Potrivit legislaţiei române dar şi europene, în acest moment inspectorii ANSVSA ar fi trebuit să ştie întreg lanţul de firme şi societăţi prin care carnea a fost vândută, procesată şi distribuită către consumatori. Informaţiile lor ar fi trebuit să conţină absolut toate datele - de la hrana porcului şi vaccinurile făcute, până la ultima firmă care l-a vândut. ?Orice operator alimentar trebuie să cunoască furnizorul şi beneficiarul, de la cine a luat şi cui i-a dat marfa. În cazul de faţă, ANSVSA trebuie să se adreseze abatorului cu pricina din Irlanda şi, etapă cu etapă, poate stabili nu numai procesatorul român care a primit carnea, dar chiar şi magazinul în care a ajuns produsul finit”, ne-a declarat Mihai Vişan, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). El a precizat că, în acest moment, singura instituţie care trebuie să acţioneze pentru soluţionarea problemei este ANSVA, care trebuie să facă toate demersurile în acest sens.

Mâncăm şi pesta noastră, şi dioxina irlandezilor

Potrivit ARC, din cauza consumului mult mai mare decât producţia autohtonă, România este nevoită să importe peste 70% din necesarul de carne de porc. Estimărilor producătorilor arată că până la finele anului românii vor consuma aproximativ 200.000 de tone de carne de porc importată din statele comunitare. La această cantitate se mai adaugă încă 60.000 de tone din producţia autohtonă, aceasta fiind nivelul maxim al producţiei pe care îl pot asigura complexele româneşti de creştere a porcilor.

În acest calcul nu contează cele cinci milioane de capete de porcine aflate în gospodăriile populaţiei, pentru că aceste sunt destinate preponderent autoconsumului. În aceste condiţii, interdicţia impusă ţării noastre de organismele europene în privinţa exporturilor de carne de porc nu ne afectează foarte tare, deoarece producţia nu ne ajunge nici nouă, darămite să mai şi livrăm în străinătate. Interdicţia de doi ani la export a fost impusă ca urmare a faptului că autorităţile române nu au renunţat la vaccinarea, ineficientă, împotriva pestei porcine. Cu alte cuvinte, consumăm şi pesta noastră, dar şi dioxina irlandeză.

Bulgarii ne-au dat lecţii

Uniunea Europeană îndemnase, în urmă cu două zile, toate statele membre să oprească importurile şi să retragă carnea de porc şi produsele derivate provenite din Irlanda şi contaminate cu dioxină. Este vorba de carne produsă şi exportată de Irlanda începând cu 1 septembrie. Cea mai mare parte a fost importată de Marea Britanie, dar cantităţi importante au ajuns şi în Belgia, Ungaria, Franţa şi Germania. Majoritatea acestor state au dat alerta foarte devreme (unele loturi fiind oprite chiar la graniţă) şi au reuşit să retragă loturile imediat de pe piaţă. Franţa a îndemnat autorităţile veterinare naţionale să urmărească trasabilitatea produselor. La rândul ei, Bulgaria a avut şi ea parte de un lot destul de mare de carne irlandeză (100 de tone), dar oficialii de la Sofia s-au lăudat că au reuşit să ia măsuri de căutare şi de retragere de pe piaţă chiar înaintea statelor europene vechi. (E.F.)

Dioxina afectează creierul, ficatul şi rinichii

Specialiştii spun că dioxina este una dintre cele mai toxice substanţe, iar organismul uman nu poate tolera mai mult de 1-4 picograme, unitate de măsură mai mică cu un milion decât un miligram.

?Dioxina este foarte dăunătoare, mai ales în cazul copiilor şi cu atât mai mult în cazul embrionului sau al sugarilor. Copiii au un sistem imunitar mult mai slab dezvoltat decât cel al unui om matur. Riscul cel mai mare pentru făt este că poate fi stopată dezvoltarea membrelor. Substanţa reprezintă un real pericol pentru oricine, deoarece aceasta poate distruge ficatul, rinichii şi creierul. Problema cea mai gravă este aceea că nu există nici un fel de antidot pentru dioxină. În plus, substanţa nu poate fi distrusă prin prelucrarea cărnii, indiferent că este fiartă, prăjită sau tocată”, spune prof.dr.Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.(Mădălina Chiţu)

40 de tone de carne de porc provenite din Irlanda au ajuns la Cluj

70 la sută din necesarul de carne de porc este importat din străinătate.

Sursa: infoportal.ro

Posted

o ce veste minunata...si chiar acum inaintea sarbatorilor ne-a lovit :))

sapt. trecuta fusese un reportaj pe Pro tv in care se spunea ca la noi e putin probabil ca , carnea infectata sa ajunga in tara

si inca odata oficiali nostri gresesc :right: :clap: si la mai mare...

Posted

Marţi, alarma UE dată special României l-a surprins pe şeful ANSVSA la Bruxelles, discutând despre... riscurile consumului de carne infestată cu dioxină

La primul control serios, ieri s-au descoperit importuri de 130 de tone

Aceste 2 propoziti ne caracterizeaza politicieni

:)):)):)):)):)):))

Vorba lui Mircea Badea

Posted

produsele noastre stau nevandute iar producatorului nu i se ofera posibilitatea de a le vinde..desi sunt de la noi..autohtone si cu siguranta mult mai bune decat "umflaturile" din strainatate cu tot felu de porcarii prin ele..dar na..traim in Romania..importam si saracim iar altii traiesc boiereste pe spatele nostru ;)

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...