Jump to content
Guest alex_007c

Euro din 2014

Recommended Posts

Guest alex_007c

Rata inflatiei va cobori sub pragul de 3% pana in anul 2010, iar in 2014 Romania va trece la moneda euro, cele doua obiective fiind sustinute de dezvoltarea rapida a economiei, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Nisa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de International Herald Tribune.

Performantele economice vor permite tranzitia la euro in perioada 2012-2014, a afirmat Vosganian, prezent la reuniunea ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale din statele membre ale Uniunii Europene (UE), transmite Mediafax.

Preturile de consum au coborat in luna august cu 0,09%, iar inflatia anuala a ajuns la 8,02%. Cresterea economica reala din primul semestru s-a accelerat semnficativ comparativ cu perioada similara din 2007, la 8,8%, iar cea din trimestrul doi la 9,3%, ambele valori reprezentand niveluri record pentru Romania.

Pentru adoptarea monedei unice europene, Romania trebuie sa atinga criteriile de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht, printre care stabilitatea preturilor si a cursului de schimb, precum si valoarea deficitului bugetar.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene din mai, Romania indeplineste doar un criteriu din cele necesare adoptarii monedei europene, respectiv cel privind stabilitatea bugetara, dar nu respecta prevederile legate de inflatie, cursul de schimb si conditiile legate de convergenta ratelor de schimb pe termen lung.

Romania si-a stabilit ca obiectiv sa adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce inseamna ca va trebui sa intre in ERM II in anul 2012. In perioada de doi ani se aplica un regim de curs cu flotare complet libera, iar BNR nu poate avea interventii pe piata valutara. (F.B.)

Sursa: http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-09-15&id=242693

Link to comment

In starea in care se prezinta economia romaneasca, introducerea euro va avea efect dezastruos. Vezi de ex italia, care are economie competitiva si industrie de inalta clasa (Ferrari, Maseratti, Ducatti, Fiat,ecc) si in 2000 la trecerea la euro au explodat preturile si lumea este si acum nemultumita, dupa 8 ani...

Veste buna pt romani...:(

Link to comment

hai sa va spun un mic secret: pana in 1990 banii romanesti erau tipariti in canada; dupa 90, producerea lor a preluat-o monetaria nationala, care in colaborare cu alte firme angajate pt aceasta treaba, au facut proprii bani. Sincer nu stiu cat de legala a fost aceasta preluare, dar ma rog...

Mai este nevoie sa precizez cine a luat aceste comenzi de productie de ordinul a milioane de $ ? Sau mai bine zis cine a castigat acea 'licitatie' ??

Deschide-ti ochii si ve-ti afla din nou pe tabela de marcaj firma lu' Xulescu care este var cu Y si nepot cu Z...

Daca vine euro ...dc sa nu mai dam de lucru oamenilor din firmele respective ink o data? Apoi cine stie daca firma(ele) vor castiga licitatia pe bune, asa k hai sa ii mai tragem o emisiune monetara, asa de final de LEU.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...