Jump to content
Guest alex_007c

Razboiul browserelor

Recommended Posts

Guest alex_007c

CONCURENŢĂ. Programul de navigare Chrome a fost aruncat în lupta dintre Firefox 3.1 şi Internet Explorer 8.

Lansate de curând, toate cele trei programe de navigare pe internet (browsere) au potenţialul de a cuceri inimile utilizatorilor şi de a câştiga competiţia. Chrome şi Internet Explorer 8 (IE8) au în spate doi coloşi, Google, respectiv Microsoft, ambii cu o putere financiară şi strategii de marketing greu de egalat.

Firefox este produsul Mozilla Corporation, subsidiară a Mozilla Foundation, o organizaţie care creează software gratuit de înaltă calitate, cu ajutorul programatorilor şi al inginerilor săi de elită, ?racolaţi“ din mari companii de IT precum Sun Microsistems, Netscape, Red Hat sau Oracle. Vă prezentă m în continuare cei trei ?combatanţi“, cu plusuri şi cu minusuri. Cine câştigă nu se ştie încă, doar timpul va arăta.

CEL MAI PERFORMANT

FIREFOX 3.1. A doua versiune alfa (n.r. - ciclul lansării unui program: versiunea pre alfa/alfa/beta/release candidate, gold) a fost lansată pe 5 septembrie, iar varianta finală va fi pe piaţă până la sfârşitul anului.

Plusuri. Browserul Firefox de la Mozilla are în spate o organizaţie recunoscută pentru calitatea produselor sale - Mozilla Foundation. Firefox 3 este văzut de foarte mulţi specialişti drept cel mai performant browser al momentului. Pentru acest program de navigare sunt disponibile o mulţime de extensii şi poate fi personalizat mult. De asemenea, Firefox 3.1. este foarte rapid, nu are probleme de compatibilitate cu alte programe şi este stabil. Numai în prima zi de lansare, versiunea 3 a fost descărcată de pe internet de 8 milioane de ori în întreaga lume.

Minusuri. Spre deosebire de Chrome, Firefox nu foloseşte medii separate pentru fiecare pagină deschisă, astfel există posibilitatea ca, în cazul în care una nu funcţionează, tot browserul ?să îngheţe“. Multe teste, realizate în laboratoarele marilor publicaţii de IT din lume, au arătat că Firefox 3.1 are mai multe lipsuri la capitolul securitate decât Chrome sau IE8.

NU LASĂ URME

GOOGLE CHROME. Versiunea beta destinată Windows a fost lansată pe 2 septembrie anul acesta. Urmează să apară şi variantele Mac OS X şi Linux.

Plusuri. Arhitectura multiproces a acestui program de navigare face ca, atunci când o pagină deschisă se blochează sau răspunde lent, să nu ?clacheze“ întreg programul. Chrome încarcă paginile foarte repede, iar designul său simplu, minimalist, este plăcut ochiului şi nu ocupă mult spaţiu din ecran. Mai mult, locul care la alte browsere este destinat introducerii de adrese de internet (adress bar) funcţionează şi ca motor de căutare. Chrome oferă modul de navigare ?Incognito“, care le permite utilizatorilor să nu ?lase urme“ atunci când accesează internetul.

Minusuri. Chrome înregistrează o mulţime de date despre utilizatorul PC-ului pe care este instalat. La numai câteva ore de la lansare, utilizatorii au descoperit ?găuri de securitate“ ale noului browser. Google le-a rezolvat repede, însă acestea au lăsat sentimentul unui lucru făcut în grabă. Mai mult, unele site-uri încă nu merg în noul browser, are problemele de compatibilitate cu mediul Java sau cu alte programe, lipsesc addon-urile şi posibilităţile de personalizare.

?LENEŞ“, DAR SIGUR

INTERNET EXPLORER 8. A doua versiune beta a fost lansată pe 27 august 2008. Microsoft anunţă că va lansa varianta finală până la sfârşitul anului.

Plusuri. IE8 are în spate colosul Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, şi o cotă de piaţă pe segmentul de browsere de aproape 80%. Mai mult, Explorer este considerat unul dintre cele mai sigure şi stabile browsere. IE8 oferă şi el un mod de navigare anonim - InPrivate Browsing - care nu înregistrează deloc informaţii despre activitatea pe internet a utilizatorilor săi. La fel ca la Chrome, bara de adrese funcţionează şi pe post de motor de căutare. Mai mult, IE8 dispune şi el de o serie de extensii care pot fi instalate ulterior de utilizatori.

Minusuri. Este mai încet decât Firefox sau Chrome. În plus, foloseşte mai mult din resursele computerului, în special memorie RAM, ceea ce înseamnă că rulat pe computere mai puţin performante le va încetini vizibil. La fel ca şi Firefox, se poate bloca dacă una din pagini nu mai răspunde. Designul său este mai puţin atrăgător decât al celorlalte două browsere cu care concurează.

Sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol...ul-browserelor/

Link to comment

Eu am Chrome , Firefox, Opera si Internet Explorer...(am avut si safari).

Cel mai bine arata Safari, dar se incarca foarte geu( la mine, am un PC mai lenes), IE arata si ea bine dar e o catastrofa in toate celelalte puncte de vedere (versiunea 8 ) celelalte unt acceptabile, Opera si Firefox sunt cele mai bune dupa mine...imi place mai mult firefox ca e mai usor de folosit...poti sa pui addonuri.. foarte tare.Opera in schimb are functia aceea de 9 pagini la deschidere, 9 homepageuri cum ar veni, Chrome are o functie asemenatoare, el le pne automat in functie de cate ori ai accesat pagina...asa ca daca esti un utilizator redtube inrait n-o sa-ti prea placa.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...