Sunrise Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 Kievul consideră că Insula Şerpilor este o ?insulă locuită”, ce ar trebui luată în considerare ca atare pentru delimitarea platoului său continental din largul Mării Negre, în timp ce Bucureştiul susţine că respectiva ?stâncă” nu ar trebui să aibă vreo relevanţă în disputa dintre cele două state. Astfel ar putea fi sintetizate, după două zile de audieri, poziţiile cele două echipe care ?se înfruntă” la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, chemată să se pronunţe asupra împărţirii între România şi Ucraina a zonelor economice exclusive din Marea Neagră. Zona în dispută are 12.000 km pătraţi, iar partea care ar trebui să revină ţării noastre ascunde rezerve de gaze naturale care ar acoperi necesarul economiei româneşti pentru 20 de ani.Dar CIJ nu va lua în considerare niciun argument de natură economică, nici nu va sta să se pronunţe asupra modului abuziv în care Insula Şerpilor a fost luată României de către URSS, stânca respectivă nefiind menţionată în Tratatul de Pace de la Paris (1947). Aşadar, problema dintre România şi Ucraina stă numai în metodele de delimitare a spaţiului mari?tim, Kievul invocând, chiar şi în cursul audierilor de la Haga, faptul că CIJ nu ar fi competentă să traseze o linie de delimitare între, pe de o parte, platoul continental şi zona exclusivă ale României şi, pe de altă parte, marea teritorială a Ucrainei din jurul Insulei Şerpilor. Tot ceea ce ar putea face Curtea este, în opinia părţii ucrainene, să facă o delimitare doar între porţiunile de platou continental şi zonele economice exclusive ale celor două state.Totuşi, expertul care a pledat din partea României (Alain Pellet, renumit profesor de drept internaţional) a susţinut că CIJ are competenţe depline în realizarea delimitării, arată un comunicat al MAE, iar aceste competenţe depline au fost recunoscute de Ucraina chiar în Tratatul politic de bază cu România, din 1997. În plus, Agentul României la Haga, diplomatul Bogdan Aurescu, a respins în pledoaria sa argumentul Kievului că negocierile bilaterale ar fi eşuat deoarece cazul este ?complex din punct de vedere geografic şi juridic”.România nu a susţinut decât exact aceleaşi criterii de delimitare consacrate de jurisprudenţa CIJ în zeci de cazuri în care s-a pronunţat. Prin prezentarea la proces, Ucraina acceptă metoda de delimitare a CIJ, deşi a respins-o în timpul negocierilor bilaterale.Sursa:GandulDoamne de cand ii "razboiul" asta #-o Eu zic ca Romania va castiga "batalia" aceasta. :cool2:
Stargate Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 Din cate stiu eu, pe acea insula sunt ceva radare instalate demult de rusi (actualmente ucrainieni), acu a aparut un nou mar al discordiei (petrolul). Problema nu cred ca se va linisti absolut deloc daca ro va avea castig de cauza si vor aparea probabil ajutoare rusesti de partea ucrainei. Indiferent cine o va castiga, vor ramane animozitati. :-?
Luci Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 Eu zic ca Romania va castiga "batalia" aceasta. :cool2:si cu ce te ajuta asta pe tine?dude...cu insula serpilor, toate problemele vor disparea #-o
Whiplash Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 Am o vaga banuiala ca o sa pierdem si de data asta in favoarea unor interese obscure, ca de obicei. De ce ar mai conta o mica portiune de teritoriu maritim, dupa ce si asa s-a vandut cam toata tara... Oricum ucrainienii e o "natiune" de doi bani, ceea ce nu e de mirare avand in vedere ca se trag din rusi.
andrei.preda Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 Nu cred ca ucrainieni vor castiga acest proces.Cei de la haga stiu si eu de unde se trag ei si ce interese au.Probabil o sa le lase insula Ucrainienilor si platoul continental va apartine romaniei. -petrol si gaze naturale care vor face romania sa nu mai apeleze la rusi pt importuri de gaze si petrol-
Flogger Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 Din cate stiu,Constantinescu a dat Insula Serpilor Ucranei prin 1994,ca sa avem relatii bune cu vecinii,urmam sa aderam la NATO (cand a venit Clinton in 1996 si ne-a dat cu flit)Insula Serpilor este in apele noastre teritoriale.Nu cred ca Ucraina va castiga acest proces,daca si ei vor sa adere la NATO si UE ar trebui sa lase mentalitatea asta expansionista in spate.Si poate rezolva problema cu Delta Dunarii.Stiati ca pescarii ucrainieni stau cu pustile in barci,si ii ameninta pe romani sa nu se apropie prea mult de apele lor?Dar ei pescuiesc in apele noastre teritoriale.care vor face romania sa nu mai apeleze la rusi pt importuri de gaze si petrolNoi doar 30% din toata cererea de gaze folosim de la rusi,restul ni-l putem aproviziona din resursele noastre,problema e ca ,,noi nu stim cum sa-l extragem,,.Trebuie sa chemam firma germana ca sa ni-l dea :dooh: Faza cu petrolul...e discutabila,poate nu mai aveam nevoie,daca nu vindeam actiunile Petromului,cu tot cu petrolul din pamant celor de la OMV concesionate pe 25 de ani,pana atunci trag tot.
oclaudiu Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 Din cate stiu,Constantinescu a dat Insula Serpilor Ucranei prin 1994,ca sa avem relatii bune cu vecinii,urmam sa aderam la NATO (cand a venit Clinton in 1996 si ne-a dat cu flit)Insula Serpilor este in apele noastre teritoriale.Nu cred ca Ucraina va castiga acest proces,daca si ei vor sa adere la NATO si UE ar trebui sa lase mentalitatea asta expansionista in spate.Si poate rezolva problema cu Delta Dunarii.Stiati ca pescarii ucrainieni stau cu pustile in barci,si ii ameninta pe romani sa nu se apropie prea mult de apele lor?Dar ei pescuiesc in apele noastre teritoriale.Noi doar 30% din toata cererea de gaze folosim de la rusi,restul ni-l putem aproviziona din resursele noastre,problema e ca ,,noi nu stim cum sa-l extragem,,.Trebuie sa chemam firma germana ca sa ni-l dea :dooh: Faza cu petrolul...e discutabila,poate nu mai aveam nevoie,daca nu vindeam actiunile Petromului,cu tot cu petrolul din pamant celor de la OMV concesionate pe 25 de ani,pana atunci trag tot.Total gresit. Romania nu mai are demuult zacaminte de gaze si petrol. In al II -lea razboi mondial ne-au fost distruse sondele, iar rusii ne-au furat ce a mai ramas. Si culmea discordiei, importam de la ei gaze si petrol :( .
Whiplash Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 Total gresit. Romania nu mai are demuult zacaminte de gaze si petrol. In al II -lea razboi mondial ne-au fost distruse sondele, iar rusii ne-au furat ce a mai ramas. Si culmea discordiei, importam de la ei gaze si petrol :( .Ba chiar are destule, care insa sunt puse la pastrare din motive ce nu au legatura cu economia.