Jump to content
galklyfe

Femeile sunt platite mai prost decat barbatii pentru ca...sunt femei

Recommended Posts

Posted

V-ati intrebat vreodata de ce barbatii castiga mai mult decat femeile? Spre exemplu, In Marea Britanie, acest lucru este pus pe seama discriminarii, femeile fiind astfel remunerate defavorabil.

Aici, diferenta dintre salariul barbatilor si cel al femeilor este de doua treimi, iar acest fapt nu se bazeaza, cum multi ar crede, pe lipsa competentei si a productivitatii in randul ?sexului frumos”, arata un studiu emis de Guvernul britanic, preluat de The Guardian.

La peste 30 de ani de la aprobarea legii "Equal Pay Act" , prin care s-a interzis orice fel de diferentiere in ceea ce priveste pplatasi conditiile de munca oferite barbatilor si femeilor, un raport al Biroului National de Statistica din Marea Britanie releva ca prejudecatile fata de femei duc la salarii mai scazute, chiar daca detin aceleasi functii.

Andrew Barnard, autorul raportului, a declarat in urma cercetarilor cu privire la castigurile britanicilor, ca ?decalajul de aproape doua treimi dintre femei si barbati” se produce in baza motivelor <neobservate>, precum discriminarea”.

Alte influente in acest sens pot fi principii bazate pe educatie sau motivatie personala. Tot in urma studiului, s-a aflat ca aceasta discrepanta a scazut insa intre 1998 si 2006, de la 19% pana la 16%, ca urmare a diminuarii ?senzatiei” de discriminare in industria muncii. Chiar si asa, fenomenul continua sa fie prezent, mai ales in afara Londrei. In partea de sud-est, de exemplu, barbatii castiga cu 4% mai putin decat in Londra, pe cand femeile, cu 7% mai putin.

O si mai mare diferenta este intre recompensele acordate barbatilor si femeilor care lucreaza in industria manufacturiera. ?Acest lucru ar putea fi rezultatul ocuparii de catre femei a unor pozitii mai joase in aceasta industrie, dar poate fi si cauza prezentei discriminarii”, potrivit studiului.

Barbatii sunt privilegiati si in domenii precum finante, minerit, energie dar si agricultura. Singurul loc in care femeile conduc la capitolul salarii este sectorul public.

Nici in Romania situatia nu este mai roz: in comparatie cu barbatii, femeile sint promovate mai putin pe pozitii de conducere, iar cele care reusesc totusi sa ocupe functii de decizie lucreaza preponderent in ppublicitate PR, marketing, resurse umane si design. Chiar si asa, ele cistiga mai putin de 85% din veniturile barbatilor care au functii de conducere.

Potrivit datelor Eurostat, doar jumatate dintre romancele cu virste intre 15 si 64 de ani au un loc de munca, spre deosebire de barbati, unde se inregistreaza un procent de aproape 65%.

In urma unei analize socio-economice realizate de Agentia Nationala pentru Egalitatea Sanselor se arata ca romancele angajate cu norma intreaga au un venit lunar cuprins intre 500 si 1.000 de lei, dar 80% dintre ele se ocupa si de activitati casnice.

sursa: 9am

Posted

nu ma mir... femeile nu muncesc, ele mai mult stau.

in romania se munceste foarte mult ,femeile nu pot face fata pe santier sau mai stiu eu in ce domeniu unde este nevoie de forta fizica.

p.s. sa nu uitam ca majoritatea femeilor sunt secretare,contabile,asistente :P

Posted

La noi nu e chiar discriminare, sunt femei in functii de conducere sau care au joburi destul de bine platite. Dar in general femile fac muncile usoare, de obicei fara prea mult efort fizic si cine stie ce stres. Cum ar putea da acelasi salariu unei femei care vinde la magazin si unui barbat care face betoane pe santier. Exista si discrimanare, dar in romania nu prea e asa mare.

pai daca muncesc cu seful la el in birou normal

Tu ce vrei sa spui ca daca muncesc cu seful castiga mai mult? Sunt si astfel de femei, dar nu trebuie sa generalizei :)

Posted

Cunosc destule femei care sunt platite in mod egal ca si barbatii, poate in Marea Britanie e alta situatia dar in Romania cunosc femei care castiga la fel ca barbatul sau chiar mai mult

Posted

Ar fi si culmea sa castige mai mult decat barbatii :))

Poftim?:) Sunt femei in functii de conducere (manageri, coordonatori) care castiga ajung cu salariile la cateva mii de euro. Ti se pare putin?

Depinde de postul pe care il ocupa si ce stie sa faca. Daca merita de ce sa nu castige mai mult? :|

Au fost cazuri cand barbatii au luat concediu pentru cresterea copiilor pentru ca nevestele lor castigau mai mult decat ei si ca sa aduca mai mult de 8 mil pe care ii da statul, au ramas la munca :|

Posted

la ce am vazut pe la majoritatea agentiilor de publicitate din romania, ma mir ca au fost angajate...sunt unele de o prostie senzationala..bine, ca e valabil si la capitolul barbati acelasi lucru in acest domeniu. oricum, mi se pare ca ne cramponam in continuare de niste idei preconcepute...in general discriminarea intervine cand esti nou in firma (vorbesc de femei) in anumite domenii.dar pe parcurs, se duce,si daca faci fata, atunci nu va ezita nimeni sa remunereze pe masura :)

Posted

Cunosc destule femei care sunt platite in mod egal ca si barbatii, poate in Marea Britanie e alta situatia dar in Romania cunosc femei care castiga la fel ca barbatul sau chiar mai mult

in romania orice e posibil

Posted

nu ma mir... femeile nu muncesc, ele mai mult stau.

in romania se munceste foarte mult ,femeile nu pot face fata pe santier sau mai stiu eu in ce domeniu unde este nevoie de forta fizica.

p.s. sa nu uitam ca majoritatea femeilor sunt secretare,contabile,asistente :P

da da.. si pe santier mult se mai castiga.. din cate stiam eu fratelo cel mai mult se castiga la birou.. hai have fun misoginule!

Nu prea pot spune acelasi lucru.....gagica'mea castiga triplu mai mult decat mine (pile , relatii , job f bun) :D sa traiasca si tot asa. :bananadance2:

trantor

ce pot spune, e o lume a barbatilor?

nu prea e drept, desi nevasta.mea mereu castiga mai mult k mine... :dooh:

indeed..

pai daca muncesc cu seful la el in birou normal :))

misoginule

Ar fi si culmea sa castige mai mult decat barbatii :))

hai nu zau! misoginule!

mentalitate de Mu-ist =))

+1 =))

m-i se pare corect.

misoginule..

btw.. "mi" .. legat

@ nu inteleg de ce nu ar putea castiga fiecare dupa merite.. de ce un barbat sa castige mai mult decat o femeie <ambii lucrand pe acelasi post>.. si ala care zicea el ca femeile nu pot munci pe santier: vezi la "comet" ca cei mai buni sudori sunt 2 femei.. have fun!

Posted

Mi se pare corect ca un barbat sa fie platit mai mult. Un barbat > o femeie. Depinde totusi de barbat, ca femeile cam toate sunt la fel, dar in general asa e. :)

Posted

Mi se pare corect ca un barbat sa fie platit mai mult. Un barbat > o femeie. Depinde totusi de barbat, ca femeile cam toate sunt la fel, dar in general asa e. :)

La care coada a vacii e adevarata inegalitatea asta? pentru ca tu momentan dai dovada de o prostie infinita, iar eu, ca exemplar al sexului femeiesc (luata ca etalon de mine) nu am cum sa ma compar cu factorul din partea stanga a inegalitatii (tu). Nici daca as avea un accident si mi-as pierde o parte din functiile creierului. De fapt, majoritatea. BTW, ai studii superioare sau esti venit de pe santier? Mai bine nu raspunde...

@Diabolik_01 mie "m-i" se pare incorect.

@wnd' si ce daca avem cap mai mult decat sa tragem pe santier si putem face munca de birou?

@zetulescu ma bucur ca nu esti complexat de treaba asta. E perfect ok si nu vad care e problema.

@DemonuL_ nu stiu ce ai vazut tu pe acasa sau pe nu stiu unde, dar cazurile astea sunt foarte rare. Sunt doar exceptii si nu reguli.

@Mr. JusT nu ar fi asa culmea sa castige mai mult decat barbatii. Si nu e. La capacitati identice remunerare identica. Foarte usor sa zici "ar fi culmea" din perspectiva barbatului.

Un singur lucru am de zis: RUSINE. Bravo celor care reusesc sa gandeasca fara a fi influentati de misoginism, iar pt ceilalti... de aceea exista misandre, pentru ca exista misogini ca voi. Cine nu a iesit indeajuns din pestera incat sa afle ce inseamna "misandre", il invit cu caldura pe www.google.ro .

Posted

banii nu se fac gandindu-te la binele celui de langa tine...

teme de genul asta puteti sa dezbateti pana la infinit..si sa va dati seama ca nu exista nicio solutie. nemultumiti vor fi intotdeauna.

v-ati gandit oare la situatia urmatoare: daca salariile angajatului x-ulescu si angajatei x-uleasca ar fi egale (in aceleasi conditii de munca), ce s-ar intampla ? n-ar fi x-ulescu nemultit ca poate el munceste mai din greu decat x-uleasca ? si se ajunge la cererea unui salariu mai mare ...

Posted

de unde stii ca tocmai x-ulescu munceste mai mult decat x-uleasca si nu x-uleasca mai mult decat x-ulescu? si asa se ajunge la cererea unui salariu mai mare :)

Posted

de unde stii ca tocmai x-ulescu munceste mai mult decat x-uleasca si nu x-uleasca mai mult decat x-ulescu? si asa se ajunge la cererea unui salariu mai mare :)

da. si asa se ajunge, voiam sa arat ca pana la urma tot este cineva nemultumit. faptul ca am zis x-ulescu n-are relevanta , putea sa fie si x-uleasca (cum ai zis tu) :)

Posted

la cum ai zis-o tu te refereai strict la faptul ca pe acelasi post un barbat s-ar simti indignat sa ia acelasi salariu ca o femeie, chiar daca poate femeia lucreaza mai mult.. si dupa cum ai zis-o si tu "banii nu se fac gandindu-te la binele celui de langa tine..." .. daca un el lucreaza mai putin si vrea salariu mai mare decat o ea, atata timp cat nu-l are poate sa se arunce si cu fundul in sus ca normal: firma il pastreaza pe cel care da randament mai mare..

cat despre chestie aia pe care ai zis-o tu se vede de la o posta ce fel ai incercat sa te modelezi dupa vorbele lui serenity.. stim cu totii ca sunt rarisimo cazurile in care femeile sunt nemultumita ca au salariu mai mic decat barbatii, pe acelasi post..

Posted

Hmm...nu mi se pare corect . Daca o femeie are iq-ul mai ridicat decat al unui barbat si are o facultate facuta pe cand barbatul nu are decat 8 clase,asta inseamna ca el sa fie mai bine platit ? :blink:

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Create New...