galklyfe Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 Laptele era consumat inca de acum noua mii de ani pe teritoriul Romaniei si al Marii Britanii, arata un studiu publicat pe site-ul revistei britanice Nature, potrivit NewsInCercetatorii, care au examinat peste 2.200 de vase din Orientul Apropiat si din Balcani, au concluzionat ca sunt peste 6.500 de ani inaintea erei noastre, de cand laptele era muls si consumat in aceste regiuni.Bovine, oi si capre au fost crescute de acum 10.000 de ani, in special pentru lana si carne, dar si pentru muls. Insa este pentru prima data cand se dovedeste ca laptele lor era consumat dinaintea anului 5.000 i.Hr.Cele mai vechi dovezi ale consumului de lapte au fost gasite pe teritoriul Marii Britanii (cu 4.000 de ani inaintea erei noastre) si pe teritoriul Romaniei (5.000 ani i. Hr.).Noile reziduri organice provenind din lapte descoperite pe vasele examinate de echipa dirijata de Richard Evershed, de la universitatea Bristol din Marea Britanie, au demonstrat ca mulsul era o activitate curenta in regiunile unde existau multe bovine, si mai putin prezenta in regiunile unde se cresteau oi si capre.Vasele studiate proveneau din nord estul Anatoliei, din Europa de sud-est si din Ucraina.Sursa: 9AM
Razvan Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 si cu ce ne ajuta asta? nici doar asa.. ca un apropo ca avem multe vaci prin tara
zetulescu Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 Macar suntem si cu ceva bun pe locul 1 ...ca in rest.... la cocalari , pitipoance , tigani ..suntem no 1
iNm Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 Am fost printre primii la consumat lapte si probabil acuma de aia sunt atatia boi prin tara , mai ales in parlament. Evolutia asta .... :(
JustMeAdy Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 ajuta la economia tari si in plus e ff bun pt organism :D
Adi Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 Da, suntem primii consumatori de lapte, dupa 5 sticle de bere...
Domino628 Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 "Si n-am supt de la tzatza ca mi se scula ....."Nu prea sunt amator de lapte...dar totusi daca voi ziceti de lapte,de ce nu ziceti si de vin?De viile lui Bachus,unde stateau dacii beti morti in loc sa mearga la razboi,si Decebal tot le ardea viile,dar degeaba,ca romanu' tot roman e :)
Cheloo Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 "Si n-am supt de la tzatza ca mi se scula ....." Nu prea sunt amator de lapte...dar totusi daca voi ziceti de lapte,de ce nu ziceti si de vin?De viile lui Bachus,unde stateau dacii beti morti in loc sa mearga la razboi,si Decebal tot le ardea viile,dar degeaba,ca romanu' tot roman e :) asa e romanu machitor
Extrem One Posted August 10, 2008 Posted August 10, 2008 E bine de stiut informatia dar nu ma pot lauda cu ea...
Dropkillerz Posted August 10, 2008 Posted August 10, 2008 La ce ajuta laptele sau acest sondaj? :lol: