MagogKasdeyahe Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Mi se pare interesant sa stim care sunt cele mai vorbite limbi din lume. In lumea de azi daca nu cunosti cateva limbi de circulatie internationala nu poti avansa in cariera, nu poti avea un salariu mai mare, nu poti avea oportunitati culturale mai vaste! Am gasit pe Internet un clasament ( primele 10 ) in acest sens, bazat strict pe componenta numerica, deci in functie de numarul de vorbitori ca limba natala si ca limba oficiala. Iata urmatorul clasament al celor mai vorbite limbi de pe planeta :10 - FrancezaPeste 150 milioane de oameni vorbesc franceza. Majoritatea locuiesc in Franta, dar franceza se vorbeste si in Africa, America de Nord si in parti ale Asiei si Americii de Sud. Pana la Revolutia Franceza, natura imperialista a Frantei a dus la expansiunea limbii franceze si la prezenta ei in intreaga lume pana in zilele noastre. Astazi exista in lume peste 50 de state care se considera francofone, printre care si Romania, state care au o populatie totala de peste 600 milioane de oameni, evident nu toti vorbitori de limba franceza.9 - Malaezo - IndonezianaMalaezia si Indonezia au multe in comun, dar unul din principalele lucruri il constituie limba. Exista multe dialecte, insa cel mai popular este cel indonezian. Aceasta limba este vorbita de peste 170 milioane persoane.8 - PortughezaDupa cucerirea independentei de Spania din secolul XII, influenta Portugaliei s-a extins rapid gratie exploratorilor sai faimosi cum ar fi Vasco da Gama. Datorita acestora, contingentul vorbitorilor de portugheza ajunge la 180 milioane - majoritatea fiind din Angola, Brazilia, Capul Verde, Franta, Guineea-Bissau, Mozambic, Sao Tome, Principe si, desigur, Portugalia.7 - BengalezaCealalta limba a Indiei pe langa indiana(hindi/urdu), bengaleza se vorbeste si in Bangladesh si Singapore. De fapt, Bangladesh este o tara cu peste 120 milioane locuitori, majoritatea vorbind bengaleza. In total, exista peste 210 milioane de vorbitori de bengaleza in toata lumea.6 - ArabaLimba oficiala in aproximativ 25 de tari, unde peste 260 milioane de oameni vorbesc araba, din Irak pana in Maroc. Alte doua limbi, farsi si urdu, folosesc caractere arabe la scris, dar difera de araba - aceasta fiind o limba semitica, pe cand farsi si urdu sunt limbi indo-europene.5 - RusaArealul geografic intins al Rusiei si populatia numeroasa fac ca rusa sa ajunga pe locul 5 cu peste 280 milioane de vorbitori. Dar data fiind speranta de viata redusa din Rusia si cresterea accelerata a numarului de vorbitori de limba araba, se pare ca rusa va cadea in acest clasament in urmatoarea decada.4 - SpaniolaCu 350 pana la 400 milioane de vorbitori, spaniola devaseaza chiar si engleza in unele clasamente si s-ar putea ca intr-adevar sa existe mai multi vorbitori de limba spaniola, fiindca multi vorbitori de engleza vorbesc si spaniola. Limba oficiala in putin peste 20 de tari, incluzand Andorra, Belize, Columbia, Cuba, Honduras, Mexic, Nicaragua, Spania, Statele Unite si Venezuela, spaniola se situeaza pe locul 4 in topul celor mai vorbite limbi din lume.3 - Engleza"Cel mai mic numitor comun" al limbilor folosite astazi, daca poate exista asa ceva, engleza este limba universala cu peste 500 milioane vorbitori in toata lumea. Limba engleza este vorbita in peste 50 de tari, un numar record. Din acestea amintim : Australia, Brunei, Camerun, Canada, Fiji, Noua Zeelanda, Seychelles, Sierra Leone, Africa de Sud, Marea Britanie si Statele Unite, fara a mai mentiona statele caraibiene.2 - Hindi/UrduIn mod ironic, hindi si urdu sunt practic aceeasi limba. In Pakistan, hindi este modificata si scrisa cu caractere arabe, pe cand in India, este scrisa cu caractere Devanagari si este denumita hindi. In total, peste 650 milioane de fiinte umane vorbesc hindusa. Chiar daca toti expertii sunt de parere ca populatia Indiei va depasi populatia Chinei, probabil ca intotdeauna vor fi mai multi vorbitori ai dialectului mandarin din China decat vorbitori de hindi, dat fiind faptul ca engleza se vorbeste intr-un procent covarsitor mai mare in India fata de China.1 - Chineza ( dialectul mandarin )Este o limba vorbita de peste 1 miliard de oameni, fiind cea mai vorbita limba de pe Pamant. In afara de China, se vorbeste si in Brunei, Cambodgia, Indonezia, Malaezia, Mongolia, Insulele Filipine, Singapore, Africa de Sud, Taiwan si Tailanda. Dialectul mandarin este foarte complicat deoarece poate fi vorbit pe patru tonuri diferite. Dar odata ce l-ai invatat, poti avea peste un miliard de oameni cu care sa discuti...Este interesant de remarcat ca atat germana cat si japoneza sunt limbi vorbite de peste 100 milioane de oameni, dar nu au reusit sa intre in topul primelor 10 limbi.Sursa: http://www.klevertravel.roDupa alte surse, care ia in calcul mai multe componente, ca:1. Numarul total de vorbitori ( ca prima si a doua limba)2. Numarul statelor in care se vorbeste fiecare limba ( in special numarul statelor in care este limba oficiala si/sau nationala)3. Populatia acestora4. Numarul principalelor domenii care o utlizeaza pe plan international.5. Puterea economica, financiara, politica si militara a statelor care o folosesc6. Prestigiul socio-literarClasamentul ar fi urmatorul:1. Limba engleza2. Limba franceza3. Limba spaniola4. Limba rusa5. Limba araba6. Limba chineza7. Limba germana8. Limba japoneza9. Limba portugheza10. Limba hindi/urdu ( hindi si urdu reprezinta variante ale aceleasi limbi unice)Surse: " Limbile statelor lumii" de Ioana Vintila Radulescu si http://www.andaman.orgCe parere aveti de ambele clasamente, care contin in fapt ( cu doua exceptii) aceleasi limbi dar in alta ordine? Credeti ca ar mai fi trebuit incluse si alte limbi in clasamentul al doilea, cel mai complex? Eu m-as fi gandit la limba italiana, Italia e o mare putere economica si industriala ( membra G8 ) si culturala ( limba care a derivat direct din limba latina, plus aportul renascentist la cultura actuala), si in plus italiana se invata ca limba de circulatie din cate stiu eu...Cate limbi stiti din acest clasament? Care vi se par cele mai importante? Pe care le-ati invata si de ce? Va astept cu impresii si argumente in favoarea opiniilor proprii...
Cristi58 Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Asi mai invata doar franceza bine pentru ca engleza o stiu dar ... Engleza mi se pare ce-a mai folosita in toate tarile.
zetulescu Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Asi mai invata doar franceza bine pentru ca engleza o stiu dar ... Engleza mi se pare ce-a mai folosita in toate tarile.Pune mana intai pe cartea de romana .....
PoC Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 cred ca engleza si chineza sunt printe cele mai vorbite limibi din lume, multi vorbesc engleza mai ales cand se duc intr-o tara din afara, daca nu stii sa "parlesti" putina engleza nu te intelegi deloc, si chineza pentru ca sunt multi tare, eu stiu doar engleza in rest nu m-a pasionat chiar daca am facut 7 ani de franceza la scoala :D
Luci Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Mie imi place engleza...dar as vrea sa invat ceva rusa ^_^
HipnotykBoy Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 chineza / japoneza/ hindi / araba sunt limbi foarte greu de ivnatat pentru noi din cauza faptului ca se scriu si cu alte caractere..mie unu mi se pare extrem de greu Italiana ar trebuii introdusa in al doilea clasament :)
spriTewus Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Chiar daca limba chineza ii cea mai vorbita tot engleza ramane baza :D .Mi-ar placea sa pot vorbi in chineza :).
Lancelot Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Eu presupun ca..daca stapanesti enlgeza si germana-rusa..deja esti doctor ori unde ai merge :)Dar nu e deloc usor...si niciuna din ele nu seamana cu romana
HipnotykBoy Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Faptul ca nu seamana face lucrurile mult mai dificile.Cu engleza macar suntem obisnuiti cu toti :)...Insa limbile de genu : italiana , spaniola sunt cu muuult mai usor de invatat pentru ca se aseamana foarte bine cu romana :)
Velasquez Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 1. Engleza 2. Franceza 3. Germana > Italiana ... Engleza, e cea mai vorbita limba din toata lumea .
Bobo Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Chiar daca limba chineza ii cea mai vorbita tot engleza ramane baza :D .Mi-ar placea sa pot vorbi in chineza :).Word . OffT: Nice pic.
HipnotykBoy Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Engleza, e cea mai vorbita limba din toata lumea .are u sure?
galklyfe Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Engleza este cea mai tehnica limba (cel putin in informatica).Acum inteleg de ce parintii ma sfatuiesc sa invat 2 limbi straine.Eu as vrea sa mai invat si chineza.
ReneGade Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Engleza / Franceza & araba (ptr mine) cele mai importante . vad ca multi vreti sa invatati chineza si russa . lol . aproape cele mai grele limbi din lume . urmeaza araba acuma :wub:
Roxelly Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Engleza / Franceza & araba (ptr mine) cele mai importante . vad ca multi vreti sa invatati chineza si russa . lol . aproape cele mai grele limbi din lume . urmeaza araba acuma :wub:da...rusa e foarte grea ... are o gramatica destul de incalcita {nu ca romana ar fi mai departe sau engleza} ..dar se scrie foarte usor ... este ceva in genul limbii noastre...cum se aude asa se scrie ... mici exceptii ... si mie imi plac literele chirilice :right: eu fac rusa la facultate ... sunt la engleza rusa ... in anul 1 mi-a placut chiar mult de tot ... insa am niste profesoare de te cam ia durerea de cap .. te lipsesti de invatat si de tot ..mai exact, din 3, doar una isi face treaba cum trebuie .. una e pasionata de politica si e in stadiu de descompunere...alta imi dicteaza in 2 ore gramatica de parca ar fi literatura {mult prea mult}..imi pune in fata 30 de pagini pe care ar trebui sa le inteleg complet pana la sfarsitul cursului ... iar una e chiar buna ... imi place mult de ea, insa am facut mai mult literatura..iar acum deja am multe goluri si imi e foarte greuinainte sa ma inscriu la facultatea asta stiam franceza foarte bine ... a fost si este limba mea preferata ... dar acum nu mai am cu cine sa vorbesc si abia daca mai stiu sa scriu 5 randuri :(am incercat sa invat germana .. dar m-am lasat :D ..
Roxelly Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 EnglezaAraba mi se pare mai grea decat rusa :)pai este mai grea :P
Valek Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Yah , i'm sure .1 - Chineza ( dialectul mandarin )Este o limba vorbita de peste 1 miliard de oameni, fiind cea mai vorbita limba de pe Pamant. In afara de China, se vorbeste si in Brunei, Cambodgia, Indonezia, Malaezia, Mongolia, Insulele Filipine, Singapore, Africa de Sud, Taiwan si Tailanda. Dialectul mandarin este foarte complicat deoarece poate fi vorbit pe patru tonuri diferite. Dar odata ce l-ai invatat, poti avea peste un miliard de oameni cu care sa discuti...Pentru cei cu rusa. http://masterrussian.com/
eleodor Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 pai stiu Romana ,engleza (binisor) si cate putin din franceza si italina :D rene ma inveti si pe mine araba ? :wub:
m4x Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Poi chineza e cea mai vorbita limba deoarece sunt multi si in Asia, sunt nu stiu cate dialecte dupa limba chineza. Engleza este o limba internationala sa zic asa, daca se intalneste x din Brazilia si y din Japonia, vorbesc engleza nu ?Stiu engleza si franceza, dar as vrea sa invat si italiana :>
gaboi Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Principalele limbi de circulatie sunt Engleza , Franceza daca le stii pe astea te.ai scos :D .... Engleza stiut da' Franceza habar n.am !